monocitoza, beta talasemie

monocitoza, beta talasemie | Autor: mihaela73

Link direct la acest mesaj

Buna, i-am facut analizele puiului meu de 1 an si 1 luna si observatii la hemoleucograma au fost: "usoara anemie microcitara hipocroma.Monocitoza". Sotul meu are beta talasemie minor si de fiecare data cand isi face analizele ii iese anemie microcitara hipocroma deci cel mai probabil a mostenit si copilul dar monocitoza? ce o fi? nu a apucat inca sa merg cu analizele la dr.
- eritrocite 5.73 (3.8-4.8)!!!
- hemoglobina 10.8 (11.0-14.0)!!!
- volum eritrocitar mediu 58 (70-84)!!!
- Hb eritrocitara medie 18.9 (22-30)!!!
- monocite 1.19 (0-0.6)!!!
- monocite % 8.49 (0-15)
restul analizelor sunt in limite normale (proteine serice totale, ureea, acid uric, creatinina, colesterol, glucoza serica, transaminazele, fosfataza alcalina, calciu seric, calciu ionic, fosfor seric, nu i-am facut sideremia) dar, banuid ca ar putea mosteni talasemia i-am facut electroforeza hemoglobinei:

Hb A = 96.3 (ar trebui sa fie mai mare de 96.5)!!!
Hb A2 = 3.7 (ar trebui sa fie mai mica de 3.5)!!!

este un medic prin preajma care sa-mi spuna cum sa interpretez aceste analize? Am cautat pe internet dar mi-e si frica sa mai caut pentru ca am gasit monocitoza in tot felul de contexte (boli f grave)
Va multumesc anticipat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

electroforeza arata ca baietelul a mostenit intr-adevar beta-talasemia minora a tatalui. dar e chiar minora.... poate duce o viata normala fara probleme.
iar monocitoza poate fi cel mai normal atribuita unei infectii recente. chiar o viroza, boala parazitara sau bacteriala. asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare.
anemia este si ea definita prin eritrocitele multe si hemoglobina scazuta si mai ales de Hb eritrocitara mica.
sanatate multa!

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaR spune:

Da, e betatalasemie minora. Si cum zicea si Roxana concentratia HBA2 e destul de mica, se incadreaza in formele f usoare. Nu strica totusi sa faci si sideremia cand ii mai faci analize, se pot asocia anemia feripriva cu betatalasemia. De obicei fierul e crescut in betalasemie daca e la limita inferioara sau chiar sub atunci se asociaza si anemia feripriva.
Monocitele sunt departe de valorile din mononucleza, probabil tocmai a trecut sau trece printr-o viroza banala.
Multa sanatate!

Ce parere aveti? Merita un vot?
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=16" target="_blank">Doi pitici intr-un lighean si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=6" target="_blank">A venit primavara1 (Vlad alergand)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela73 spune:

Va multumesc mult. M-ati linistit. Micutul nu da semne de viroza, sora-sa mai mare (3 ani) in schimb este cam mucioasa (cred ca are sinusurile inflamate, are mucozitati inflamate) si are in plus si o durere de ureche deci ar fi destul de probabil sa fi luat un virus. Eu am cautat pe emedicine.com despre monocitoza si am gasit-o in contexte (boli) de care mi-e si teama sa pomenesc. Bag seama ca am dezvoltat si o usoara psihoza, mi-e foarte teama de boli, am avut probleme cu el la nastere, a avut o hipertensiune pulmonara, a stat 3 zile la oxid nitric, grav... si am ramas foarte speriata.
Va multumesc pentru lamuriri :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns edespinoiu spune:

Si eu am o fetita de doi ani careia i-am facut analizele acum pentru prima oara. Din analize a reiesit o moderata hipocromie cu anulocite si hematii in "semn tras la tinta". Totusi medicul pediatru mi-a spus ca ar putea fi talasemie. Nu cred ca avem nici unul dintre parinti asa ceva, oricum nu ne-a iesit la analizele pe care le-am facut pana acum.
Hemoglobina fetitei este 11.5g/dl
Hematocrit 34.5%
Limfocite 6.1
Hg eritrocitara medie 22.9
Rata distributie eritrocite 15.8
Am si un baietel de 4 ani careia i-a iesit si lui moderata anizocitoza cu frecvente microcite, moderata hipocromie. Credeti ca e vorba de talasemie la fetita, sau chiar la amandoi copiii?
MA POATE AJUTA CINEVA? VA ROG, SUNT DISPERATA....

Mergi la inceput