Concediu de lauzie doar 63 de zile?

Concediu de lauzie doar 63 de zile? | Autor: vizinyil

Link direct la acest mesaj

Poate Ordinul 942/27.12.2001 publicat in MOf. 113/2002 cu urmatorul continut

Art. I. - Anexa la Ordinul ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale nr. 343/399/2001 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 732 din 19 noiembrie 2001, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Alineatul 3 al literei c) "Concediul medical pentru maternitate" va avea următorul cuprins:
"Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia, de către medicul care a constatat nașterea sau de către medicul de familie care are în urmărire lehuza, pentru o perioada de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nașterii copilului."

sa anuleze art. 119 alin.2 din Legea 19/27.03.2000 cu urmatorul continut?
Art.119
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu, nu contravine. Ceea ce este precizat in acest ordin se refera la durata minima si maxima ce poate fi cuprinsa intr-un certificat medical sau cu alte cuvinte obliga medicul ce elibereaza acest document cu regim special sa treaca o perioada de cel mult 63 de zile pe un document, in caz contrar deci daca perioada depaseste 63 de zile fiind obligat sa elibereze un nou certificat pentru noua perioada. Motivele sunt mai diverse dar intemeiate si se refera la regimul de eliberare a documentelor cu regi special de tip certificat medical.
In cocnluzie legea asigurarilor precizeaza intervalul maxim de drept cele 126 de zile compensative funtie de optiunea si recomandarea medicului fata de momentul prezumat al nasterii, iar ordinul obliga elibererea certificatelor medicale cu perioade inscrise pe ele de maxim 63 de zile in caz contrar asa cum am mai precizat devenind obligativa eliberarea unui certificat medical nou pentru perioada urmatoare.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vizinyil spune:

Din pacate, functionarii de la serviciul salarizare al Spitalului Judetean Bistrita au inteles ca nu e voie sa ai concediu de lauzie mai mult de 63 de zile si au obligat-o pe sotia sa-si ceara concediul de ingrijire a copilului pina la 2 ani cu toate ca certificatul a fost eliberat pentru urmatoarele 31 de zile.

Cum as putea sa ii conving de greseala pe care o fac?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca in virtutea situatiei a fost facuta cererea pt ingrijirea copilului, nu se mai poate reveni. Ca orice cerere nu era obligata sa o faca. Nu cerea nu intra in ingrijirea copilului. Adica v-au fentat. Pe de alta parte insa nu vad avantajul lor...nu inteleg de ce au facut-o.
Despre partea legala aceasta este clar prevazuta de legea 19 dar stii acest lucru deoarece acest subiect a debutat tocmai cu aceasta parte din lege.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Chiar se emit certificate medicale pe 2 luni??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

... ca am citit chiar acum, in Instructiuni din 31.05.2001 privind eliberarea cerificatelor de concediu medical: "certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereaza pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile", apoi "certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereaza [...] pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zild calculate de la data nasterii copilului".
Bineinteles, in spiritul contradictiilor care-i caracterizeaza, se spune: "Concediile medicale pentru sarcina si lehuzie se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, care se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare".

Mergi la inceput