depresie post-plecare de acasa

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns angelito spune:

Draga Pisi, imi pare rau sa aud ca te simti atat de singura, probabil ca in locurile cele mai aglomerate se resimte cel mai rau singuratatea, in mod paradoxal si trist...

Cred ca trebuie sa iti fie foarte clar scopul pentru care esti acolo, sa te gandesti ca faci acest lucru ca sa-ti fie mai bine pe viitor, si ca dupa aceste trei luni atat de grele vei avea mult mai multe oportunitati si posibilitati decat pana acum. In plus, in trei luni poti profita la maxim de cultura si istoria unuia dintre cele mai frumoase si interesante orase ale lumii (lasam la o parte proprietarii de catei nu foarte preocupati de igiena si curatenie), si iti exersezi si franceza. Ia legatura cu fetele romance si iesi cu ele, in masura posibilitatilor - asta intr-o prima faza, pentru ca presupun ca incet-incet iti vei face niste cunostinte, amici, nu neaparat romani.

Si mai e si forumul... :) Sper sa continui povestea, pentru ca mie chiar imi place sa citesc ce-ai mai facut tu in fiecare zi si "ce se mai intampla la Paris".

A propos de Paris, la vara/toamna as vrea sa merg si eu in vacanta o saptamana-doua. Oare ce perioada ar fi mai buna, august, septembrie, octombrie?! Pe mine vremea urata, ploioasa, friguroasa si gri ma deprima destul de tare...

Bises, et au revoir :)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

angelito, daca chiar vrei sa te plimbi prin paris, nu stiu cind sa-ti spun sa vii sa ai vreme buna....de cind sint eu aici am observat ca e foarte schimbatoare vremea, adica am avut o singura zi cu soare ( a plouat dupa ce s-a intunecat) si o singura zi in care nu am vazut soarele deloc. in rest, 80-85% din timp a plouat, in rest a iesit soarele. numai ca orele cu soare dintr-o zi nu sint...ore, sint...minute intercalate cu ploaie.

ca sa fiu si mai..."stricatoare de chef", am un coleg care a fost aici anul trecut de la jumatea lui mai la jumatea lui august si care in iulie a facut poze cu geaca de iarna (de la iasi) pe el...iar sotia lui a venit numai cu hainute de vara si si-a luat de imbracat pulovere...oricum, cit mai am de stat aici, daca crezi ca te ajuta, iti fac un "buletin meteo"...
ca sfat personal: aici oamenii...se calesc sau sint caliti. in camera e frig, acum m-am mai obisnuit. in amfiteatre e frig, eu nu sint foarte friguroasa de felul meu, dar stau cu o maleta si cu un pulover...nu foarte gros, dar oricum, pulover....si ma mai ia cite un dirdiit. colegii mei cred ca sint obisnuiti. poate la hotel sau la pensiune sint mai putin austeri...desi nici aici nu cred ca e vorba de austeritate, ci mai degraba de un mod de viata. ca sa fiu mai clara, eu acasa stau la 19-21 de grade in casa, in tricou, si nu tremur cind ies de sub dus...

despre paris...eu cel putin nu prea ii gasesc farmecul, nu stiu daca am mai spus asta pe-aici. este si foarte mare, iar eu in timpul saptaminii nu am timp de plimbare mai deloc. in plus, cel putin unde stau eu, pare ca totul are program de lauze....pauze de prinz cind toata lumea are pauza de prinz, magazinele inchid devreme...asa ca in timpul saptaminii eu sint intr-o cursa mereu, sa iau o piine sau un kil de lapte. oricum, cind vii ca turist ori maninci in oras, ori la hotel, ori ai timp de cumparaturi...

in centru mi s-a parut foarte aglomerat si foarte zgomotos.intr-adevar sint f multe cladiri vechi, ingrijite...e impresionant cind te uiti in sus:). dar...cartierul latin nu are nici pe departe izul de poveste...

ma rog, gusturile nu se discuta, daca vii ca turist, eventual intr-o excursie organizata, au aia grija sa-ti arate doar ceea ce e turistic:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Pisigri, stai cuminte.. Asta cu 'ce-or sa zica ceilalti' daca te intorci teoretic n-ar trebui sa conteze; practic insa, uneori dintr-un motiv 'prost' ajungi sa faci un lucru bun.
Indiferent ca vei ramane in invatamant/cercetare sau nu, sigur vor fi cel putin anumite aspecte ale experientei asteia care-ti vor fi de folos pe viitor.
Daca am inteles bine sotul tau va veni la un moment dat la tine. La fel niste colegi din Romania. In loc sa te gandesti ca trebuie sa stai trei luni singura, gandeste-te ca mai ai doar x saptamani pana vine sotul tau, pana vine colegul y.
Si iesi, chiar daca nu cunosti pe nimeni, iesi intr-o cafenea cu o carte buna si serveste o ciocolata calda, chiar de una singura, nu conteaza.
Si vezi in cadrul universitatii (sau in afara ei) de ceva activitati la care ai putea participa si care te-ar putea ajuta sa cunosti oameni (eu de exemplu merg sa dansez tango - pe cheile Senei sunt grupuri seara care danseaza - in aer liber - tango, altele salsa..).
Intra si la subiectul frantuzoaicelor de pe forum, daca e vreuna dintre ele din Paris si are timp/chef sa iasa la o cafea..
Hai, curaj, nu esti singura oricum, ne ai pe noi aici :-)

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelito spune:

Pisi, pai eu sunt super friguroasa! Asta-vara am avut un soc - am plecat in vacanta la Amsterdam, aici (la Bucuresti) erau 50 de grade, bineinteles eu mi-am luat mai mult haine subtiri, si cand am ajuns acolo, da-i si dardaie! Ma rog, din fericire vremea s-a facut chiar foarte frumoasa si calda cat am stat noi acolo (am mers si la plaja), dar mi-a spus o prietena care locuieste in Amsterdam ca perioada cat am stat noi a fost singura frumoasa din vara aia.

Cred c-o sa merg la toamna la Paris si iau geaca de iarna :(, cu toate ca ma oripileaza ideea si nu-mi place frigul absolut deloc.

Cat despre faptul ca ei sunt caliti, da, ai dreptate, asa e. Asa sunt ei obisnuiti, tine si de consum si preocuparile lor ecologice. Eu ii vad pe toti (lucrez intr-un mediu francofon, am prieteni care stau in Franta si stiu cam ce se intampla acolo) ca se straduiesc sa aiba un consum cat mai redus de energie, si practic de orice. Motivatia e in parte ecologica, in parte cred si traditionala lor "zgarcenie" .

Imi pare rau ca nu-ti place orasul, stii cum e, fiecare cu gusturile lui. Poate in timpul cat vei sta acolo vei descoperi niste coltisoare mai putin turistice, dar care sa-ti placa, si sa speram ca totusi vei avea si ceva vreme buna.

Si, intr-adevar, e chiar neplacut sa alergi sa gasesti un magazin deschis seara, de unde sa iei mancare. Uite, la noi, in ciuda tuturor dezavantajelor, macar seara dupa ce iesi de la serviciu gasesti destule magazine deschise, si nu numai pentru a cumpara strictul necesar (sa nu mai zic de magazinele non-stop de la orice colt de strada).

Te pup, si astept sa ne mai povestesti ce faci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

Poate ca pana acum...nu ai intalnit anumite specimene de oameni de care eu am sa-ti spun acum.sunt unii scumpa mea care se incapataneaza rau de tot sa vada partea plina a paharului in timp ce altii pe cealalta.Si sunt unii care se molipsesc de la primii....si spun "gata,de azi nu-mi mai dau voie sa vad gaurile din cascaval,nu-mi mai dau voie sa ma derajeze fiecare imperfectiune intalnita in cale....si nu-mi dau voie pentru ca am nevoie ca de aer sa fiu fericita,caci daca incep sa-mi las vocea interioara sa-mi spuna numai nefericiri si numai motive de suparare....am sa devin o sursa de nefericire pentru mine si pentru ceilalti".Omul matur se poate reprograma;nu e usor dar trebuie sa vrea si sa incerce.De ce sa-mi plang de mila pentru ca nu am avion personal....cand pot sa ma bucur de ceea ce am,sa ma bucur sincer si din toata inima!!!!!Simplul fapt ca te poti scula din pat si merge sa te plimbi pe propriile picioare....este un miracol....la care unii nu indraznesc sa spere?Am intalnit un tanar la spital care la 27 de ani si-a fracturat coloana in 3 locuri anul trecut in iunie si abia in martie a mai stat in fund pe scaun.Mi-a spus ca i era dor sa stea pe scaun,statuse 9 luni doar pe spate.Am cunoscut un doctor roman ajuns aci....care a orbit,l-a lasat nevasta.....si un an si-a plans de mila apoi...s-a apucat de facut masaj caci asta putea face si fara sa vada....si are tipul 3 cabinete la NY si este de un optimism contagios.Si nu mai vede lumea....dar se bucura de ce se poate bucura.Sa nu ma intelegi gresit.....si sa nu te superi daca indraznesc sa-ti spun ca ai atat de multe motive de bucurie.De ce nu le scrii pe o hartie in fiecare zi?Traieste clipa,ziua,momentul....caci nu se intorc.Totul este atat de trecator in viata asta,....dupa ce ca trece cu atata repeziciune sa ne-o mai facem si amara?hai sa-ti zic la repezeala un banc cu un evreu.Vine el la rabin si spune:Rabi,casa mea are doar o camera,am 7 copii,nevasta tipa toata ziua,copii la fel,e o nebuni,e de nesuportat la mine in casa.Rabinul i zice:atunci baga si catelul si pisica in casa si vin-o dupa o saptamana.Vine el dupa o saptamana si i spune rabinului"rabi nu e mai bine ,e chiar mai rau,catelul latra si se fugareste cu pisica,copii tipa,se imping,nevasta urla..Rabinul i spune "dute si baga si porcul in casa si vin-o dupa o saptamana.Asa face si vine....si mai posomorat,"rabi,porcul se murdareste,miroase urat,catelul si pisica la fel,...e o harmalaei de nedescris.Rabinul"du-te si pune si pasarile ,gaini si rate ,ce ai tot in casa.Vine dupa o saptamana saracul inapi la rabin plangand"Rabi,nu se mai poate,pasarile zboara,sunt pene peste tot,mizerie de porc si pasari,nu mai am nici aer sa respir.Rabinul i spune sa mearga acasa sa scoata toate animalele afara si sa revina dupa o saptamana.Si...vine si el bucuros in sfarsit la rabin:Rabi,...e atata loc in casa mea acuma,nu mai miroase a pasare sau pisica sau catel,nu mai oracaie porcul........eyc.Te-ai prins ca esti fata desteapta,da?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Haide Pisi, fii barbata! Au mai ramas doar 10 saptamini, nu? Iar astazi au fost cam 2 ore cu soare , putem sa privim viitorul cu optimism!

Iti raspund cam tirziu la intrebare si probabil ai aflat deja raspunsul, sarbatorile vor fi in luna mai: 1 mai, apoi pe 2 multe intreprinderi fac "podul", 8 mai si "podul" de pe 9 mai, Pentecôte pe 12 mai. Sint o gramada de zile pe care poti sa le folosesti pentru turism. In exteriorul Parisului daca interiorul nu te satisface - castelele de pe Valea Loarei, Saint Malo, Mont St Michel, Deauville, chiar Disneyland, de ce nu?

Angelito, eu as vota pentru vacanta in septembrie. In ultimii ani inceputul lui septembrie a fost mult mai calduros ca in august. Da' sa nu ma injuri daca ai ghinion si ploua! Si am si eu o intrebare, pe bune, fara misto: ce vrei sa spui cu "traditionala zgircenie a francezilor"? Cum ar zice Marin Preda...pe ce te bazezi? Nu vreau sa intru in polemica, vreau doar sa inteleg. Pentru ca si eu auzeam acelasi lucru inainte sa locuiesc aici, in România se vorbeste despre "raceala" nemtilor si "zgircenia" francezilor. Eu una n-am intilnim francezi zgirciti...sau poate ca m-am amestecat cu atita gratie in peisajul local ca nu mai reusesc sa vad defectele. Pisigri, scuze pentru divagatie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

delia, nu m-am suparat. stiu ca ai dreptate si ca problema mea este...minuscula fata de problemele prin care trec altii. dar...stii cum e, problema ta e intotdeauna cea mai mare (macar intr-o prima faza)...stiu si chestia cu "butonul ON/OFF" si cu reprogramarea adultilor, si ma straduiesc. nu am mai scris de citeva zile tocmai pentru ca nu vreau sa imi dau sansa sa incep iar sa-mi pling de mila...
ideea este ca nu am trecut niciodata prin momente de-astea de panica extrema, nici nu am mai fost niciodata departe, singura...asa ca...ma rog, is multe adunate in ultima vreme, si banuiesc ca isi spun cuvintul, si combinate cu firea mea...am ajuns sa traiesc niste sentimente pe care nu le doresc nici dusmanilor mei...

la disneyland am zis ca mergem impreuna, in perioada mai aproape de paste cind vine si sotul meu incoace. in rest...incerc sa fiu ocupata (ca am cu ce)...sa nu ma mai gindesc la "acuma am fi dormit in brate, acuma am fi mingiiat mitza, acuma am fi ris de gindul asta care mi-a trecut prin cap" etc etc. cunoasteti modelul, cind si hirtia igienica parca iti aminteste de nu stiu ce moment frumos/romantic/duios sau plin de "acasa", cind te duci la magazin ca e gol frigiderul dar parca nu ai chef sa cumperi nimic, ca nu-ti vine sa maninci singura...

despre zgircenia francezilor nu pot sa ma pronunt ca nu am avut ocazia sa...observ. insa mi se par reci, si fiecare pentru el. ma rog, cel putin colegii mei.

in schimb am avut ocazia sa blestem orange france si romania de mi-a iesit pe nas. (acu mi se pare amuzant, asa ca va povestesc si voua)...

pt ca roamingu e scump si cind "se termina" nu stiu ce fac, si pt ca de pe tel meu din ro nu puteam sub nici o forma sa trimit sms (sa nu ma intrebati de ce, ca nu am putut nici dupa ce am reconfigurat centrul de mesaje cu un numar luuung, de franta), m-am dus la tabac si mi-am luat o cartela orange france. orange, ca tel meu e luat de la orange ro, nu e decodat si m-am gindit ca daca e tot orange merge.
merge pe naiba. aflu cu greu din tara (abonamentul e pe numele tatei) ca telefoanele luate la fidelizare nu merg decit cu cartele orange ro. sa fac ceva pe ea fidelizare...

incepe odiseea "caut telefon". frate, is in paris, chiar daca mai pe la margine...tre sa gasesc un tel. in zona, doar tel cu tot cu cartela, de la alte firme de telefonie mobila. ei nu, am dat 30 euro pe cartela cu nr orange, am 5 euro credit pe ea, vreau sa o folosesc, ce puii mei...gasesc undeva numai telefoane de fitze, de la 150 euro in sus. nu-i bun nici asa, ca-s cu bursa erasmus si de fapt mie in general nu imi trebuie un telefon nou. nici macar de fitze. imi trebuie un jaf in care sa folosesc cartela orange france
ajung in cele din urma la un magazin orange, imi iau un tel de 40 de euro (urit, da merge si era cel mai ieftin) (asta dupa ce am cautat pe net telefoane second si am ajuns la concluzia ca harta parisului nu e destul de explicita pt mine ca sa gasesc niste stradute pe care si google maps le cauta juma de ora), ii innebunesc pe aia sa verifice daca merge in el cartela mea. merge domle. insa telefonul avea "la pachet' si o cartela cu numar, reincarcabila. o iau si pe aia dupa ce ma lamureste omul ca pot sa o fac cadou daca nu imi trebuie...
cind sa plec, imi zice domnu de la orange shop ca o sa pot sa sun unde vreau eu de a doua zi, ca merge greu procesarea datelor. in gindul meu...ce procesare??? ca in romania...iti iei cartela si gata, o bagi in tel si merge...
am aflat azi ce procesare, cind mi-am luat o cartela de reincarcare si am vrut sa reincarc cartela "cu noroc". ei bine, se pare ca daca iti cumperi asa, pur si simplu, o cartela cu numar de pe strada, e MUSAI sa trimiti PRIN POSTA la orange ceva date despre tine si telefonul tau, ca altfel nu poti sa o reincarci si in general expira dupa o luna...
asa ca m-am bucurat ca nu am fost data afara de prea multa generozitate si ca mai am inca acea cartela cu numar primita bonus la telefon...si am inteles si ce date procesa de zor ala...

da NU POT SA PRICEP ce e asa mare vilva pentru o panarama de cartela cu o panarama de numar, care in general are doar 5 euro pe ea cind o cumperi. de ce totul trebuie sa fie ATIT de complicat...CE se poate fura, ce se poate intimpla...

acasa am si un tel cu o cartela mai veche pe care o mai folosesc uneori...si nu comenteaza nimic, merge cuminte...nici macar nu ma anunta cind nu mai are credit, pur si simplu refuza deodata sa mai functioneze. atunci stiu: cobor la magazinul din colt si o reincarc...

alta distractie este legata de plata cu cardul:
1. stiu franceza (ma exprim mai greu ca nu am mai avut ocazia sa vb de vreo 5 ani, dar inteleg tot...si incep sa-mi dezleg si eu limba), am umblat la bancomat din anul 1 de facultate (is 8 ani de atunci)...aici nu sint in stare sa aflu de la un bancomat brd ce bani mai am eu pe card. ma intreaba cit vreau sa scot, daca vreau sa platesc ceva facturi cu el...da nu ma lasa sa vad ce bani mai am !!
2. in acelasi magazin, la aceeasi casa, cu acelasi POS...cardul meu o data merge, o data nu. ceea ce ma scoate din sarite. pentru ca fac vreun sfert de ora pe jos pina la magazin (care e intr-o directie) si un sfert de ora pina la bancomat (care e in directia opusa). si in general, cumparatul de mincare trebuie rezolvat in pauza de o ora, o ora jumate de la prinz, pentru ca seara nu stiu daca termin treaba destul de devreme cit sa mai prind deschis. sau daca dupa o zi de munca imi mai pasa daca mai am sau nu ceva de bagat in gura cind ajung in camera...

alta chestie pe care am descoperit-o cu uimire este ca aici chefurile in camin se fac miercuri sau joi. pentru ca vineri toata lumea pleaca acasa (ceea ce inseamna ca am o sansa sa ma vad cu sotul pe camera pe skype, si daca e vreo sarbatoare, sa ne si auzim - adica eu pe el, el nu ma aude deloc din niste motive obscure). saptamina trecuta la fel, aseara la fel...
m-am culcat cumintica pe la 11, pe o liniste mormintala, dupa ce am citit citeva pagini din pacientul englez (e scrisa nasol dar nu pot sa adorm fara sa citesc ceva, e meteahna veche, in plus e singura carte necitita pe care o mai am si ca bonus m-am gindit ca, cult din partea mea ar fi sa citesc si cartea dupa care s-a facut un film cu n'shpe oscaruri). pe la 2 jumate am sarit ca arsa din pat pentru ca aveam senzatia ca mi-a facut cineva o gluma si m-a mutat in discoteca, cu tot cu pat...dupa cum am observat in scurtul timp de cind sint aici, se pare ca traditia cere ca intre 2 si 3 sa dai muzica la maxim, sa deschizi usile si geanurile, ca sa se poata bucura toata lumea de bucuria ta...astfel ca la ora 3 eu citeam (incet, sa nu se termine) iar pacientul englez...

vedem ce se intimpla saptamina viitoare...desi joia viitoare ar trebui sa imi faca o vizita cineva din tara, si cu putin noroc la ora aia vom sta sa spunem povesti...

cam astea sint noutatile de aici. dau raport de weekend in legatura cu ce am mai vizitat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns levantzoi spune:

Hep -Paris... Te inteleg ca te cam enerveaza. Vezi ca ai in jurul Parisului muulte alte distractii - de ex. Asterix Park, asta-i tipic frantuzesc si e haios (nu l-am vazut dar am citit mult depre el).

Am stat si eu in tinerete singur in strainatate si te inteleg perfect. Daca poti sa te apropii de cineva din Paris (francez adica) e bine, ai cu cine schimba o vorba.

Numai ca prieteniile astea nu vin de la sine, trebuie sa te zbati sa le obtii. Poti da si rateuri, ca, de, nu toata lumea te place... Dar daca nu incerci...

Cu cat te vei lega mai mult de tara, cu atat iti va fi mai greu, crede-ma. Zilele trec greu cand le numeri. De fapt, te asigur ca iti vei aminti toata viata de clipele astea.

Mergi la inceput