pretul platit de femei...
Raspunsuri - Pagina 11
kariguld spune:
bonamea, m-am tot gandit la ce vrei tu sa spui cu postarile tale, de-a lungul timpului??? ai dreptate cu ceea ce spui, numai ca repetarea asta la nesfarsit ma lasa sa inteleg ca ai o problema!!!
este foarte adevarat, ca femeile muncesc, ca au si servici; si lucreaza si acasa si cresc copii si fac de toate!!! dar asta face toata lumea, TOATE femeile din intreaga lume!!!!! ce pret plateste fiecare pentru asta??? e treaba fiecaruia, alegerea e personala si individuala!!
uita-te si tu in jur, ORICE lucru din lumea asta are un pret, NIMIC nu este gratuit si degeaba! pentru tot ce facem, pentru tot ce ne dorim platim un pret!! TOATE costa, bani, timp, sanatate.....
eu ca sa am parte de vacante si mici concedii cu familia, platesc un pret! pun bani de-oparte pentru vacante si platim directorul in plus ca sa ne tina locul, cat timp suntem noi plecati.
cresterea copiilor implica un pret si multe sacrificii!! NU MA INTELEGETI GRESIT!!!! daca ai copii si vrei sa fie crescuti bine, sa ajunga ceva in viata, te ocupi de ei, investesti bani, timp, renunti la unele lucruri, faci sacrificii, ca doar de aceea i-am facut, nu???!!! TOATE femeile din lume fac acest lucru, ce sa facem atunci??!! sa ne lamentam ca ce grea e viata, ce mult trebuie sa muncim, ce.....ce.....ce.....??? am fost in China, acum vreo 3 ani si sa vezi acolo viata de femeie, in orasele mai mici sau la tara....... nu ai vrea sa fii in locul femeilor de acolo!!!
am fost si in alte tari, unde femeile au un nivel de viata ridicat si bun, Elvetia, Suedia, dar si printre acelea sunt femei obosite, cu fete triste....
eu te intreb, ce este de facut??? ce solutii propui??? ca ma gandesc ca trebuie sa ai solutii pentru problema asta...??
repet ce spuneam aseara, alegerea ne apartine in totalitate si in orice lucru; orice lucru vrem sa facem, intai alegem, caci altfel nu se poate!!
sotul meu are un motto:"ESTE CUM VREAU EU!!!"
Kari
anaisanais spune:
Am tot urmarit discutiile din acest topic, as putea spune, cu o mare curiozitate. Trebuie sa spun ca ritmul de viata al unei femei nu este nebun numai intr-o multinationala, ci si intr-o firma fara astfel de pretentii. Dar, asa cum ati spus toate( ma rog, aproape toate), doamnelor, este pana la urma o chestiune de optiune: iti stabilesti o prioritate si o urmezi.
Despre femeile din provincie, cele descrise de bonamea, acum nu stiu ce sa spun, pentru ca nu am rude decat in Bucuresti(cred ca afirmatia aceasta ma culpabilizeaza, nu?), dar am prietene in provincie, care, unele dintre ele cresc copii, altele lucreaza, altele lucreaza si cresc copii. Ceea ce este vizibil la ele, indiferent ca muncesc sau nu, este relaxarea pe care o au, in comparatie cu mine. Ori de cate ori ne vedem, eu par conectata la 220V, iar ele par, pentru mine, in concediu. Chiar acum 4 luni am fost la Buzau si am constatat ca orasul s-a mai uratit pe alocuri, pe ale alocuri nu, dar femeile nu mai sunt asa cenusii la fata. Asa cum si in Bucuresti gasesti femei cenusii la fata, sau care par a face parte din categoria celor exploatate.
Dar, din nefericire/ din fericire, nu mai traim intr-o societate in care toata lumea este egala. Si daca vrei sa ''fii egal intre egali'' te lupti pentru asta si, evident, platesti pretul. depinde de optiuni!
Elise spune:
ma rog, hai sa nu facem teoria multinationaleor, ca s-ar putea sa discutam de lucruri diferite. Eu ma refer la cele gen Ernst&Young - ca sa dau un exemplu renumit dpdv program. Nu e singura de acest gen. Sint multe. Daca nu cumva chiar tot "virful" pe acest segment, si nu numai.
Mi-am papat multi ani de zile si mai ales nopti la birou, si asta nu pentru ca era workaholica - drept dovada ca nu eram, am si plecat.
Dar, asa cum spuneam, spectrul "multinationala" e prea vast... Si ca program, si ca salarii, si ca politica, pina la urma.
Iar eu vorbesc din prisma cuiva care, daca ar fi citit viitorul intr-un glob de cristal, ar fi facut copii de cind era biologic posibil, si s-ar fi dus cu ei in circa si ar fi muncit la sapa, nici o problema, la 18-19 ani traiesti din vise - m-ar fi scutit de multe tragedii personale ulterior. N-am idee daca sint vreo "fatza palida" din cele descrise - probabil nu, ca imi dau cu multe smacuri. Da' am si job, si copil, si nu-mi face nimeni nici o favoare ca-s mama. Dar nici nu ma pling - ba mai mult, daca ar fi sa aleg din nou, as alege, asa cum am zis, ceea ce parea atunci a fi calea cea mai grea. De fapt, era doar calea cea mai scurta pentru a deveni un om implinit.
lorelaim spune:
Ideea - foarte adevarata de altfel - este ca "la omul sarac nici boii nu trag"! Intr-adevar exista si oameni realmente amaratzi si chinuitzi de viatza si de griji! Oameni care din pacate nu au reusit si poate nu vor reusi niciodata sa iasa din saracie si din necaz :-( Ro este la inceputul capitalismului... acel "capitalism salbatic" unde NU exista inca organizatzii/institutzii care sa ajute omul de rand sa-si cunoasca atat DREPTURILE dar si OBLIGATZIILE. Mai e mult pana acolo...
NU - NU e de loc adevarat ca "norocul si-l face omul cu mana lui"... Imaginatzi-va ca v-atzi fii nascut sarac, intr-un loc uitat de lume, intr-o fam in care scoala/cartea e ca si inexistenta (sau cel putzin lipsita de importantza)... Cum ar fii fost drumul vostru in viatza?... facetzi un efort si ganditzi-va - oare nu ar trebui sa multzumesc lui Dumnezeu/providentzei/destinului pt cat de darnic a fost cu mine si am o viatza buna? Dar daca am o viatza buna... oare nu ar trebui sa privesc si in jur si sa ma intreb... si restul? cei mai putzin norocosi ca mine? Baremi sa constientizam ca sunt si "ceilaltzi"... si sa ne pese cumva...
Lorelai
http://community.webshots.com/user/UndevaCandva
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
kariguld spune:
Lorelai, (imi place mult numele tau!!!!), asta spuneam si eu in primele mele postari la acest topic, ca exista oameni, femei in cazul de fata, cu mai putin noroc, cu fete obosite si fara bucurie!
si acum off topic. Lorelai, ai fost in Bora Bora? sau locuiesti pe aproape? am vrut si noi anul trecut sa ajungem acolo, caci am stat 4 luni in America, dar din anumite motive , obiective nu am reusit. din Europa se ajunge mai greu, caci trebuie schimbate 4 avioane si costa.....mult. dar speram ca in luna decembrie sa mergem acolo, chiar daca e departe. am vazut pozele unor prieteni care au fost acolo, e de vis, un adevarat paradis care merita vazut!!
Kari
lorelaim spune:
Kari - multzumesc frumos pt compli - itzi trimit PM :-) ca sa nu ocup prea mult spatziu cu un mesaj off topic :-)
edit: Se pare ca PM tau nu e activat... Te rog frumos, dupa ce-tzi activezi PM-ul da-mi mesaj si-tzi raspund.
O seara faina itzi doresc,
Lorelai
http://community.webshots.com/user/UndevaCandva
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
bonamea spune:
LA TAIFAS
doua lumi diferit
cea in care traiesc zi de zi si cea pe care o intalnesc aici pe forum
Am 2 copii majori si stiu ce si cate probleme se ivesc pana devin majori.Am facut mult efort sa ii cresc bine si sa tina pasul cu tot ce e nou si util in viata.Sa nu fie rupti de realitate-de bune si de rele.Primul baiat cand a mers la scoala in Bucuresti multi nu l-au crezut ca nu e bucurestean.
AM apucat jumatate de perioada in epoca de aur si jumatate in epoca nou asazis capitalista.Asa ca pot vorbi in cunostinta de cauza-am experienta.Era greu si atunci dar programul de lucru era respectat.Nu era concediu ptr.cresterea copilului pana la 2 ani-PLATIT.Doar concediu fara plata-optional.
AM VRUT SA SUBLINIEZ FAPTUL -ca in aceasta perioada se incalca mult legile-ceea ce ii defavorizeaza mult pe cei ce au de crescut si educat copii.Acest lucru se poate vedea in comportamentul din ce in ce mai agresiv al copiilor,in starea lor de sanatate fizica si psihica.Copiii au nevoie in primul rand de mama.Asa a decis D-zeu ca mama sa poarte in pantec puiul si sa-l ingrijeasca bine pentru a asigura perpetuarea in siguranta a speciei.(asta e am avut 10 la biologie chiar si la olimpiade,si la bac.desi am fost la clasa de mate-fizica)Ca sa ma laud si eu-nu!?
Daca mama a decis sa munceasca e decizia ei,ptr.binele ei.Doar ca sustin ca patronii incalca legea IMPUNAND program prelungit-neinregistrand in cartea de munca orele suplimentare si neplatindu-le.Asta e o realitate pe care nu o puteti sterge cu vorbele pe care le insiruiti aici.LA NOI IN ORAS MAJORITATEA PATRONILOR PROCEDEAZA ASA SI NU E SANSA DE ALES.Iar la cei cat de cat corecti sunt locuri limitate.
Deci ptr.binele si prosperitatea patronului mamele muncesc ore suplimentare pe un salariu de max.550 lei lunar neglijandu-si cresterea si educarea corecta a copiilor.Ar trebui cei de la PROTECTIA COPILULUI sa se autosesizeze si cei de la GARDA FINANCIARA.In tarile civilizate catre care privim cu jind si vrem sa ne alaturam nu se fac astfel de abateri de la lege ptr.ca sunt bine organizati si cu o constiinciozitate deosebita.Chiar daca mai sunt abateri,nu sunt atat de daunatoare ca la noi in tara.Stiu ce se intampla deoarece sunt de 8 ani agent de vanzari part time si ascult relatarile celor ce traiesc si muncesc in diverse state ,cand vin pe-acasa.Muncesc dar banii castigati de un om de rand sunt suficienti ptr.un trai decent,iar programul de lucru este respectat.Cine vrea si poate opteaza ptr.ore suplimentare si castiga mai mult.La noi nu e optional si nu castigi mai mult,doar pierzi sansa de a trai cele mai frumoase clipe alaturi de copii,...
NOU am vazut ca o d-na judecator "frustrata" (ca si mine probabil) s-a"vaicarit"atat de bine in fata instantei incat a reusit sa dovedeasca ca o mama si copilul sau nu se pot intretine cu 600 lei pe luna in Romania de azi.Dar dupa ce implineste 2 ani copilul o mama care merge la munca si lucreaza ore suplimentare poate sa se intretina cu 600 lei?Caci am inteles ca si un medic abia iesit de pe bancile facultatii nu are un venit mai mare,deci nu se pune problema din ce categorie sociala e mama ci despre ce venituri are si cui ii pasa ca accepta sa munceasca in orice conditii ca sa poata intretine puiul,si cu ce pret!
In nici un caz dv.celor ce ati postat pe acest topic.
Am avut si eu o mica afacere,productie nu comert,si am ales sa renunt ca sa am timp suficient ptr.educatia copiilor-nu am avut incredere in pers.straine.Acum inca nu sunt decisa sa redevin patron fiindca nu am fonduri suficiente,mai am inca de investit in cel de al 2-lea copil sa ajunga el bine.
Stiu calvarul patronilor,dar stiu ca aveam si beneficii.Si mai stiu ca se poate tine o afacere respectandu-ti angajatii.Un angajat multumit=o afacere reusita.Cum iti tratezi angajatii asa te rasplateste si D-zeu.
ramiris spune:
quote:
Originally posted by bonamea
NOU am vazut ca o d-na judecator "frustrata" (ca si mine probabil) s-a"vaicarit"atat de bine in fata instantei incat a reusit sa dovedeasca ca o mama si copilul sau nu se pot intretine cu 600 lei pe luna in Romania de azi.Dar dupa ce implineste 2 ani copilul o mama care merge la munca si lucreaza ore suplimentare poate sa se intretina cu 600 lei?
bonamea,
Nu stiu cum faci de tot timpul interpretezi tendentios niste stiri:
Dna judecator despre care vorbesti a invocat legea impotriva discriminarii pentru mamele cu venituri peste medie, care desi cotizeasa la buget proportional cu salariul pe care il au primesc 600 RON, indiferent de salariul pe care il au? Nu a invocat imposibilitatea de a se intretine ci injustetea legii, in toata Europa indemnizatiile de maternitate se platesc proportional cu salariul respectiv contributiile varsate.
Deci ca de obicei, comentariile tale sunt partizane si din pacate departe de adevar.
"Cazul judecatoarei Cristina Ilina, care a castigat in instanta despagubiri pentru ca a fost nevoita sa lucreze in concediul postnatal, constituie un precedent pentru numeroase mamici. Procesul nu costa nimic si dureaza doar cateva luni.
Urmand exemplul judecatoarei Cristina Ilina - care a castigat in instanta daune de 10.000 de lei pentru ca a fost nevoita sa lucreze in concediul postnatal - multe mamici din toata tara sunt hotarate deja sa actioneze statul in judecata.
„Sunt constienta ca am creat un precedent, dar nu vreau ca lucrurile sa se opreasca aici. Imi doresc ca autoritatile sa modifice legea, astfel incat toate femeile care muncesc in Romania sa-si poata creste copiii la fel ca in tarile civilizate", ne-a declarat, ieri, magistratul.
Demersurile sale dau, se pare, rezultate. Oficialii Ministerului Muncii au anuntat ca vor analiza cazul mamelor care au salarii mai mari decat indemnizatia pentru cresterea copilului (600 de lei/luna) si sunt nevoite sa se intoarca la munca mai repede decat prevede perioada concediului postnatal (doi ani), pentru a-si permite sa-si creasca micutii.
„Nu am facut asta pentru magistrati!"
Magistratul Cristina Ilina pare o femeie hotarata sa faca dreptate tuturor mamicilor din Romania. „Stiu ca au fost voci care au «carcotit» pe seama faptului ca sunt judecator. In cele cateva luni petrecute acasa, cu fetita mea, am consultat legislatia pentru ca mi s-a parut nedrept. Nu am facut-o pentru magistrati, ci pentru toate mamicile din tara asta", a spus Ilina. Magistratul a explicat apoi ca un astfel de proces este la-ndemana oricarei femei, deoarece nu este complicat si nu presupune cheltuieli.
„Am invocat in instanta o hotarare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii care a declarat discriminatorie indemnizatia de mama si a recomandat Ministerului Muncii sa modifice legislatia. Procesul a durat sase luni. Este mai simplu decat daca ai actiona in instanta statul pentru recuperarea taxei auto. Se depune actiunea la judecatoria pe raza careia locuiesti, nu ai nevoie de avocat si nu este necesara achitarea unei taxe de timbru. Poti sa nici nu te prezinti la proces, daca ceri judecarea acestuia in lipsa. Practic, instanta nu face altceva decat sa aplice legile in vigoare", a explicat Ilina. Ea este constienta de faptul ca va provoca un val de procese impotriva statului.
„Stiu deja zeci de mamici hotarate sa faca acest pas. Mai cunosc si altele care l-au facut deja si nu cer doar daune morale - asa cum am procedat eu -, ci si daune materiale", a conchis magistratul.
Situatia mamelor cu salarii mari, la mana bugetului de stat
Pe de alta parte, Pacuraru sustine ca din cele 379.319 de mame care primesc, in acest moment, indemnizatii pentru cresterea copilului, doar 183.407 iau 600 de lei, lunar. Restul, de aproape 200.000, sunt mame nesalariate, care nu primesc niciun ban. Acestea beneficiaza lunar doar de cei 200 de lei, care reprezinta alocatia pentru copil.
Desi recunoaste ca trebuie reanalizata situatia femeilor care au venituri ce depasesc indemnizatia de crestere a copilului, ministrul muncii spune ca institutia pe care o conduce este nevoita sa se uite la buget. Asta, in conditiile in care acesti bani se platesc de la bugetul de stat si se acorda, in acest moment, pe principiul solidaritatii sociale, si nu in functie de contributiile fiecarei persoane.
"
Se poate intretine o mama cu copil si venit mic din 600 RON? Sincer nu stiu, banuiesc ca foarte greu. Pe de alta parte economia de piata nu te plateste in functie de nevoi ci in functie de munca pe care o depui.
Si cum spuneai mai devreme ca "productivitatea muncii la noi e foarte scazuta" si ca bietele femei au ales sa traiasca pe principiul "voi va faceti ca ne platiti, noi ne facem ca muncim"...probabil ca s-ar putea sa primeasca si mai mult de 600 RON daca ar munci de mai mult.
pitzinuca spune:
quote:
Originally posted by lorelaim
[Imaginatzi-va ca v-atzi fii nascut sarac, intr-un loc uitat de lume, intr-o fam in care scoala/cartea e ca si inexistenta (sau cel putzin lipsita de importantza)... Cum ar fii fost drumul vostru in viatza?... facetzi un efort si ganditzi-va - oare nu ar trebui sa multzumesc lui Dumnezeu/providentzei/destinului pt cat de darnic a fost cu mine si am o viatza buna? Dar daca am o viatza buna... oare nu ar trebui sa privesc si in jur si sa ma intreb... si restul? cei mai putzin norocosi ca mine? Baremi sa constientizam ca sunt si "ceilaltzi"... si sa ne pese cumva...
Daca ar fi fost asa, as fi avut alte repere, m-as fi bucurat de alte lucruri, as fi invatat sa ma bucur de natura si de aproapele meu mai mult decat o fac acum dintre betoane, masini si din fata laptopului.
Iar oamenii aceia multumesc si ei lui Dumnezeu, caci Dumnezeu le-a dat sa se nasca acolo.
b
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
bonamea spune:
INTERESANT mod de a gandi.Deci unele mamici,ca d-na judecator,nu se pot descurca 2 ani cu 600 lei lunar si a trebuit sa mearga la munca ptr.bani mai multi,in timp ce altele trebuie sa se poata descurca.Adica e diferenta intre nevoile mamelor intelectuale si copiilor lor si mamele celelalte si ceilalti copii.
Sa punem cazul unuei nefericite nascuta si lasata la orfelinat.Acea fiinta din start este lovita de soarta,nevinovata.Fara sanse de a ajunge sa duca o viata civilizata.Doar mici exceptii sunt pe lume in astfel de cazuri.Deci ea daca naste un copil si acela va fi lovit de soarta caci s-a nascut din parinti orfani,saraci si fara mosteniri imobile sau mobile,fara sansa de a invata si a ajunge un intelectual cu salariu mare,desi ar putea fi capabil d.p.d.v. intelectual.Caci a fi intelectual,inteligent si intelept sunt trei lucruri diferite care nu se gasesc intodeauna impreuna la o persoana.Nu intotdeauna intelectualul e si intelept.
CONSIDER CA MAMA SI COPILUL SA PRIMEASCA BANII NECESARI UNUI TRAI DECENT.
Ce este egoismul?dar altruismul?
(NU a comentat nimeni offtopic aici despre plangerea mea penala impotriva unei firme (care se tine de fraude,cu acte semnate si parafate de o intelectuala notara cu venituri mari) si faptul ca mi se spune in scris de un an ca dosarul e in cercetare-asta fiindca ati deviat mereu de la subiect).Nici despre autosesizarea Garzii financiare ptr.verificarea firmelor care fac abuz de timpul de lucru si neplata orelor suplimentare catre angajati.Eram curioasa ce parere aveti si despre asta.Doream parerea unor persoane mai scolite decat mine,asa ca fapt divers.Caci parerea celor de teapa mea o stiu,nu e prea incurajatoare in privinta obtinerii dreptatii,zic ca cei ce au salarii mari nu au nici-un interes sa faca dreptate in tara asta.Au doar pretentii la venituri mari nu si la munca corecta.