trauma dupa incendiu

trauma dupa incendiu | Autor: Eleni

Link direct la acest mesaj

Buna!
Am lipsit o perioada de pe forum din motive de munca grea pe plantatie, dar iata ca revin cu o problema careia nu ii dau de cap.
Acum 1 luna am avut un incident; mi-a luat bucataria foc. Neglijenta mi-o asum, am lasat niste haine spanzurate pe sarma pe rufe deasupra aragazului aprins. Si am iesit din bucatarie cateva minute. Nu imi dau seama cum s-a intamplat exact dar cert este ca hainele au aterizat pe aragaz si a izbucnit incendiul.
Eu eram cu Maria in camera alaturata. A venit un val gros de fum, am alergat in bucatarie si dezastrul era in plina desfasurare. Am apucat o patura si am inceput sa bat cu ea in foc, dupa ce in prealabil mi-am bagat mainile la butoanele aragazului sa opresc gazul.
Mi-am facut varza mainile (degetele si palmele), dar am reusit sa inabusesc dezastrul. Pierderile au fost relativ mici, jumatate din bucatarie si niste aparatura electrocasnica afectata, dar oricum ii multumesc lui Dumnezeu ca a fost doar atat.
Problema mea este alta: eram singura cu Maria, 5 ani. Cand a venit valul de fum a fugit dupa mine, eu am apucat patura si am expediat-o in sufragerie. In timp de stingeam focul ii strigam: e totul Ok mama, nu te speria, da drumul la desene si stai fara grija ca nu s-a intamplat nimic.
Dupa ce am stins focul, am inceput sa strang urmele de arsura… dar inainte de asta m-am dus sa vad ce face Maria. Era ascunsa in dulap, cu catelul si striga: te rog sa il salvezi pe Coco (acesta fiind papagalul care are colivia in bucatarie).
Mi-a fost clar ca era speriata pentru ca mangaia catelul si ii zicea: nu te speria, o sa fie bine.
Toata valvataia a durat cateva minute.
Am inchis usa la bucatarie si am stat cu ea, am vorbit, am petrecut timp pe afara sa se aeriseasca putin casa. In acest interval am fost singure. Sotul era plecat din bucuresti, a venit seara.
De atunci avem aceasta problema: intreaba destul de des daca am inchis aragazul. Verifica daca am lasat carpe langa foc. Si la gradinita cand a schimbat electricianul un bec la grupa ei era terminata de panica sa nu se intample vreo nenorocire (mi-a spus educatoarea). La picturi, face in cate un colt de pagina putin fum sau un inceput de incediu. Daca asculta taica-sau stiri si ea se joaca si aude de vreun incediu devine brusc atenta si vine sa se uite.
Cand am schimbat placa de retea la calculator, a zis ca prefera sa nu se mai joace jocuri Barbie decat sa se intample vreo nenorocire, sa nu ia ceva foc.
Avem o problema si nu stiu cum sa o abordez. Eu vorbesc cu blandete, mi-am asumat neglijenta, I-am explicat ca nu se va mai intampla, ca a avut ingerasul grija de noi… dar nu e sufficient.
Si ma simt infect cand o vad ca aproape a adormit si ma intreaba: ai stins aragazul?
Imi vine sa imi crap capul…
Ce sa fac?

Va multumesc anticipat pentru orice sugestii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

este foarte afectata, asta e clar.
insa nu cred ca e grav, doar ca va mai dura ceva timp pana sa ii treaca sperietura asta, si tu trebuie sa ai mare rabdare..

daca spui ca si in desene exprima asta, inseamna ca simte nevoia sa se descarce.

chiar daca te simti aiurea, incearca sa vorbesti cu ea mai des depsre asta. atrage-o tu din proprie initiativa la discutie despre subiect.

intreab-o cum s-a simtit, de ex daca spune ca i-a fost frica, spune-i ca este foarte normal sa se fi simtit asa, ca se putea ajunge la lucruri mai grave, poate ii era frica d moasrte, a ei, a lui coco (coco a scapat presupun, nu ne spui ce s-a intamplat cu el), vorbeste cu ea si du scenariul pana unde vrea ea, pana acolo de unde scapa de tot ce ii trece prin capsor in legatura cu asta...

la gradi spune-le educatoarelor sa nu ii atraga atentia depsre faptul ca se panicheaza, eventual sa ii spuna ca stiu de incident si reactia ei este una normala dar ele sunt acolo si nimic rau nu se intampla.

sa nu ii interzica sa deseneze focul sau fumul..., eventual sa ii spuna ca acum au o alta tema in care nu exista foc, si sa le dea copiilor si o tema separata numai despre foc, in care ea poate sa deseneze. vb cu educatoarele sa faca asta, chiar daca nu e in programa...

tu ai putea sa vorbesti cu ea despre foc, despre partile lui bune; povesti, la ce e bun, etc...

multa putere si rabdare!

b

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Multumesc pentru sfaturi.
Da, Coco, a scapat. Nu au fost poerderi de vieti de vreun fel.
Si mainile mele si-au revenit. In bucatarie am eliminat urmele sa nu isi aminteasca.
Educatoarele sunt foarte cooperante si ele la randul lor mi-au sugerat seara sa facem turul casei sa vada ca e aragazul stins, apa oprita, usa incuiata... sa stea linistita.
Am rabdare cu subiectul asta, vreau doar sa stiu ce sa nu fac, ca uneori ca mama faci niste lucruri animata de bune intentii si faci cate o prostie care lasa urme si mai mari.
offff, ma mai si culpabilizez infiorator...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

nu exista posibilitatea sa-ti cumperi un aragaz electric?
desfiinteaza uscatorul de rufe situat deasupra aragazului...cere-i ajutorul sa-l demontati, revizati ca totul este safe..cand iesi din bucatarie si ea este langa tine obisnuieste-te sa spui cu voce tare, ca ea sa te auda.."am inchis aragazul,am oprit apa,acum sting lumina si inchid usa...

banuiesc ca s-ar simti mai in siguranta.

in legatura cu desnele..dupa ce deseneaza ,poti sa analizezi cu ea desenele,pune-i intrebari despre ce a vrut sa deseneze ,mai ales despre foc ,sugereaza-i sa o deseneze si pe mami sau pompierul care stinge focul,sau un nor care aduce ploaia peste foc ca sa-l stinga..incearca sa dezvolti desenul si da-i o tenta de hapy end.

ai rabdare,inca este speriata.

Mata Emma lupta iar cu cancerul

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Buna,

Acum 2 ani dupa Craciun a luat foc casa de langa noi (lipita de cea in care stateam noi) si ne-au trezit vecinii batand la geamul de la dormitor caci noi nu am auzit nimic suspect ... Cand am scos capul pe geam am vazut valvataia la casa vecina. Nu mi-a fost frica, nu m-am panicat, eram si insarcinata in 7 luni, doar am vrut sa ies de acolo cat mai repede. Casa noastra a scapat insa am avut o gramada de pagube de la apa scursa de la casa vecina cand au stins focul.
Am putut dormi la noi in casa inca din prima seara caci au venit de la firma de eletricitate si gaz sa ne schimbe contoarul. Am avut un sentiment puternic de anxietate multa vreme, in principal in prima noapte nu puteam dormi caci ma tot gandeam ca poate pompierii nu au stins focul in totalitate si ardem peste noapte. Mi-era foarte frica...
Nu pot sa spun decat ca mi-a trecut cu timpul, dar eu sunt om mare si am alt sistem axiomatic. Eu as merge cu fetita la un psiholog, mai ales daca si acum dupa o luna e tot speriata. Chiar nu as ezita sa merg, ei stiu mult mai bine ca noi ce mecanisme se declanseaza in capsorul unui copilas si stiu cum sa puna problema.

Mult succes cu fetita,

Alina

Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Multumesc inca o data pentru toate sfaturile.
Principe, scuza-mi abordarea directa dar daca esti de profesie nu imi poti face o recomandare pe PM? sau chiar sa vin direct la tine?
Hai sa continuam discutia in privat daca esti de acord.

Va doresc o seara linistita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Eleni,

nu sunt de specialitate,sfaturile sunt din ce am citit din carti si am vazut in emisiuni despre psihologia infantila...

pe D.c.exista insa un subiect despre psihologia infantila ,subiect la care raspunde PRINCIPESA(daca nu-i gresesc numele),ea este psiholog infantil si te poate indruma...apeleaza la ea cu toata increderea.

Mata Emma lupta iar cu cancerul

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Cand aveam vreo 5-6 ani, nu mai tin minte exact, dar sigur nu eram la scoala, am avut parte de un episod mult mai "lejer", dar totusi tin minte ca m-a marcat rau. Mama a pus ceva la prajit si era tigaia uda sau nu stiu ce-o fi facut, cert e ca a luat tigaia foc, iar flacara a fost foarte inalta, a ajuns pana aproape de tavan (cred ca nici daca voia sa faca ceva flambat nu-i iesea asa frumos). S-a stins repede, dar eu am ramas luni de zile cu imaginea aia in fata ochilor, ma obseda mai ales inainte de culcare si aveam o teama tampita...sa nu se arda mama cand gateste. Cu legatura sau fara si acum sunt absolut obsedata de problema cu inchisul gazelor, pe la 10 ani cand am invatat eu cum e cu chibriturile aprindeam 3 deasupra chiuvetei si de-abia cu al 4-lea ma riscam la aragaz si alte faze asemenea. Imaginea unei flacari e foarte marcanta pentru un copil. Am spus toata povestea asta ca sa-ti spun ce m-ar fi linistit pe mine la vremea aia, pe langa ce-au zis fetele, cu anuntatul ca ai inchis tot ce trebuie inainte de culcare: un extinctor din ala mic, plasat undeva la indemana cu explicatiile de rigoare. Pe langa asta, vorbeste-i despre episodul respectiv, arata-i ca stii exact care a fost cauza si ca ai eliminat-o. Sperietura maxima a fost ca a simtit-o pe mami cea "atotstiutoare" putin depasita de situatie. Tu ideea asta trebuie s-o combati.

Mergi la inceput