pe mine m-a dezavantajat
Am citit raspunsurile referitoare la calcul indemnizatie pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani.
din raspunsurile date de Marius la intrebarile puse de asuditu si de adia am retinut ca daca ai contract de asigurare este mai bine sa folosesti cate mai putine zile de maternitate inainte sa intri in ingrijire de 2 ani.
"Situatia ta este in felul urmator. Acum adica cat de repede poti tu luni de exemplu te duci la casa de asigurari si platesti toate lunile de la inceput adica din decembrie si pana ai intrat in prenatal, acestea si numai acestea. Concomitent soliciti adeverinta de la casa prin care sa ateste ca ai achitat aceasta perioada si cu aceasta te duci la serviciu la personal salarizare unde ti se va recalcula indemnizatia in sensul majorarii acesteia cu perioada mai sus amintita. n alt efect consta in aceea majorandu-ti-se aceasta indemnizatie in mod automat ti se va majora si cea pt ingrijirea copilului atunci cand o vei solicita deoarece intra in baza de calcul aceste indemnizatii pe care le primesti in prezent. Deci nu intarzia pt ca e in interesul tau direct. Nu uita vei plati doar si numai perioada de la semnarea contractului si pana la data intrarii tale in prenatal. Restul forget it, nu mai este necesar.
raspunsul lui Marius
Pe mine m-a dezavantajat ca nu am terminat toate cele 126 de zile de maternitate.
-am 2 luni de somaj cu 800.000 lei pe luna oct-nov 2002
-am platit 4 luni asigurare pentru 7 milioane dec 2002-martie 2003
-am luat prenatal in aprilie
-am nascut la sfirsitul apriliei
-am luat maternitate in luna mai
pt luna aprilie + mai am primit 6.670.000 lei
-din iunie am cerut ingrijire si am primit 3.100.000 lei
Deci daca terminam cu maternitatea in lunile iunie ,iulie si 6 zile august primeam cu 300.000 lei mai mult pe cele 2 luni adica iunie,iulie.
Este bine calculat sau sa fac reclamatie la CASA.
multumesc
Raspunsuri
kucsu spune:
p.s.
adica eu asa am inteles din tot ce am citit ca pentru calcul ingrijire,in ultimele 6 luni pana la nasterea copilului, in cazul meu ar intra 27 de zile din aprilie 2003 cu indemnizatia de prenatal de 4.200.000 lei in loc de luna octombrie 2002 cand am avut ajutor de somaj de 800.000 lei.Si retinirele ar fi cu acel 6.5% mai mult din ingrijire decat din maternitate. data nasterii exact la 28.aprilie 2003.
gresesc ?
marius spune:
Imi pare rau dar ai inteles resit. Da afirmatia facuta de mine este corecta dar se refera la partea de concediu de maternitate prenatala nicidecum postnatala. Tin sa precizez ca cele 126 de zile se pot lua atat anterior cat ulterior momentului nasterii. Cat despre concediul postnatal sau de lehuzie intotdeauna a fost si este mai avantajoasa financiar datrorita retinerii celor 6.5% in plus la CIC asa cum ai remarcat. Singura exceptie posibila matematic discutand poate sa apara doar in acele cazuri in care retinerea celor 6.5% ar fi mai mica decat avantajul calcularii unei indemnizatii pt CIC ce ar rezulta dintr-o participare cu indemnizatii individuale. Aici se poae raspunde greu deoarece avantajul sau dezavantajul financiar depinde de situatia strict particulara a persoanei asigurate.
Marius (www.desprecopii.com)
kucsu spune:
Da, afirmatia da este foarte corecta si apreciez tote raspunsurile tale
la mine la casa nu au procedat conform legii,si eu vorbesc numai de prenatal ,adica de luna aprilie pe care am luat inainte de nastere,am nascut la 28 aprilie ,oare asta este problema ? nu se iau in calcul fractiuni de luna adica pana la data nasterii 27 de zile din luna aprilie.Indemnizatia pt prenatal pt aceste 27 de zile este mult mai mare decat ajutorul de somaj din luna octombrie.
multumesc pentru rabdare si raspuns
marius spune:
Corect asa ar fi insa in lege se foloseste cuvantul "luni", motiv pentru care din comoditate poate mai mult dar imposibil de contrazis la o adica se iau luni calendaristice intregi. Acelasi motiv este considerat si pt asogurarile individuale. Daca cineva ar dori sa fie corect intradevar ar trebui sa considere 6 luni din momentul zilei efective a cererii deci 27 martie-27 aprilie=1 luna, 27 februarie-27 martie = 2 luna etc.
Daca ai nervi sa te "bati" cu cei ce calculeaza poti intradevar sa ceri revizuirea modalitatii de calcul si pentru ca timp de 2 ani se vor strange sigur bani destul de multi din aceste diferente, bani ce sunt convins ca ar putea sa conteze pentru voi. Incearca, eu cred ca as incerca, in cel mai rau caz nu as castiga adica nu as pierde nimic, nu?
Marius (www.desprecopii.com)