Intrebare pt mamicile de Franta - formalitati bebe
Fetelor, am si eu niste intrebari legate de obtinerea actelor pentru bebelus nascut in Franta.
Bebele nostru trebuie sa se nasca prin 10 august, aici in Franta.
Noi (eu si sotul) suntem la studii aici, de 4 ani. Vara aceasta ne terminam scolile amandoi si la toamna ne vom intoarce definitiv in Romania.
Initial era prevazut sa plecam in vara, dar situatia s-a schimbat odata cu sarcina (un bebelus dorit de muuult!). Vom ramane pana se naste bebelusul aici, am ales sa nasc aici din conditii evidente: aici am asigurarile de sanatate, aici am suivi-ul de grossesse, sunt inscrisa la spital pt nastere, sa nu mai vorbesc de conditiile de spitale & co. In Romania nu mai am nici macar medic de familie, asigurare ioc, sa nu mai vb ca nu am chef sa impart o caruta de bani pe la toti prin spitale (spaga pe care eu n-o pot suferi, si cu atat mai mult incuraja!!! ).
Deci noi am dori sa plecam in Romania prin septembrie sau cel tarziu inceputul lui octombrie. Bebelusul va avea o luna - o luna jumate.
Intrebarile mele sunt:
1. Ce acte trebuie pentru bebelus ca sa il putem duce acasa? Eu stiu pana acuma ca trebuie certificat de nastere romanesc de la ambasada (consulat) si un titlu de calatorie. Astea sunt? Mai trebuie si altceva? Cam cat costa?
2. Care sunt demersurile care trebuie facute pentru obtinerea lor, si mai ales cat dureaza? Le putem obtine in max o luna?
3. Ati mai calatorit cu bebe asa mic? Nu ii face rau ?
Va multumesc si bisous la toate
Cristina P 18+
Raspunsuri
Tonia Antonia spune:
Buna,
Te sfatuiesc sa pui intrebarea la subiectul fetelor din Franta "La France".
Eu nu stiu sa iti raspund pentru ca nu am nascut in Franta...
mcoca spune:
Cristina, poti sa calatoresti cu bebele de la 3 saptamani. Asa scrie peste tot. Despre acte nu stiu mare lucru, dar din ce am auzit trebuie sa mergi cu bebele la ambasada (consulat) si se rezolva destul de repede. Cred ca cel mai bine ar fi sa suni la PAris sau la LYon (daca de Lyon apartii).
Vicky 27+ si Maya
Bebele casei
andiaroro spune:
mi se pare ca titlul de calatorie il elibereaza pe loc.
cu certificatul de nastere am asteptat o luna(parca). ce stiu sigur e ca e(era) gratuit pentru copii pana intr-un an.
poate sunt de acord sa le faceti prin prin posta, mai ales ca certificatul de nastere frantuzesc e doar un "extras de certificat de nastere" si poti cere cate exemplare vrei, dintre care unul sa-l lasi celor de la ambasada "la dosar". noi am obtinut anumite acte de la ei prins posta, dar nu certificatul de nastere( nici nu am intrebat, daca se putea si in cazul asta)
Bafta!
PS: "întreb#259;rile dumneavoastra pot fi adresate la urm#259;toarea adres#259; de e-mail:
sconsulara@amb-roumanie.fr"
ana si alexandre (17.02.2006)
cristina_p spune:
Mersi pentru raspunsuri, cred ca o sa sun la consulat sa ii intreb direct.
andiaroro, la adresa aia de mail le-am scris de vreo 3 saptamani sa le cer informatii, si inca nu s-a ostenit nimeni sa-mi raspunda...
Mai sigur cu telefonul (sper). Cred ca apartin de Lyon, logic asa ar fi, ca e cel mai aproape. Dar cred ca o sa-mi zica si asta cand sun.
Nici nu stiu cum e mai bine, sa-i facem pasaport separat sau numai titlu de calatorie, si sa-l inscriem in pasaportul unuia din noi.
Va
Cristina P 20+
dama spune:
Cristina, cand l-am nascut eu pe primul meu baietel, in Franta, am calatorit spre Romania cu el, cand avea doar 3 luni. Totul a fost ok, ca el mai mult a dormit, dar obositor caci am avut si escala. Sa ai bibe cu laptic (sau poate tzitzi ) ca sa-i dai sa bea cand decoleaza avionul sau o suzeta.
In ce priveste actele, noua, la vremea respectiva (2005), nu ne-a trebuit decat acea titlu de calatorie pe care il obtii pe loc de la consulat/ambasada si care costa parca pana 100€ (nu mai tin minte exact). Dar de ce tii neaparat sa-i faci certificat romanesc de nastere in Franta la ambasada, lucru care poate fi si de durata si se si plateste, cand voi oricum va intoarceti definitv in tara, unde ii vei putea face recunoasterea la primarie pe baza certificatului de nastere frantuzesc?
Sarcina usoara in continuare si bafta multa!
Mami de David (18.11.2004) si Patrick (18.11.2007)
cristina_p spune:
quote:
Originally posted by dama
Dar de ce tii neaparat sa-i faci certificat romanesc de nastere in Franta la ambasada, lucru care poate fi si de durata si se si plateste, cand voi oricum va intoarceti definitv in tara, unde ii vei putea face recunoasterea la primarie pe baza certificatului de nastere frantuzesc?
Pt ca ma tem sa nu avem probleme in Romania cand o sa cerem acolo certificatul de nastere, sa nu se uite la actele eliberate in Franta ca matza-n calendar, sa le intoarca pe toate partile ca nu stiu ce sunt (de la sistemul romanesc ma astept la tot felul de aberatii si surprize). Cred ca ar fi mai simplu sa il obtinem de aici.
Cat despre drum, noi o sa mergem cu masina. Stiu ca e obositor, am mai fost asa (fara bebelus, e drept), dar o sa facem opriri dese si o sa luam hotel pe unde ne-apuca noaptea.
Cristina P 21+
dama spune:
Cristina, tu faci cum crezi tu mai bine. Ai pus o intrebare legata de acte si eu ti-am raspuns din experienta mea. Eu doar spuneam ca certificatul romanesc nu trebuie facut musai la ambasada. Cu riscul sa ma repet, il poti face si in Ro pe baza certificatului francez... eu am facut si s-a putut... si nu s-a uitat nimeni "ca matza-n calendar" la el (banuiesc ca nu suntem cazuri unice).
Ah, tu vorbeai de calatorit cu bebe de 1 luna in masina? credeam ca vorbesti de avion...in cazul asta, nu pot spune decat ca primul drum mai lung cu bebe mic (3 luni avea) a fost pe o distanta de 800 (dus-intors), am oprit numai pt papa si schimbat. Bebe s-a comportat impecabil, a dormit mai tot drumul...insa nu toti bebeii agreaza asta, de ex cu al doilea copil e greu uneori sa mergem si pana la cumparaturi.
Mami de David (18.11.2004) si Patrick (18.11.2007)
Corina spune:
Cristina,eu i-am facut Annei certificat de nastere romanesc,in Ro ,si l-am facut cind Anna avea 4 ani deja .Dureaza cam 2 luni pina il primesti.
Trebuie traduse actele de aici(la tine extrasul din actul de nastere al bebeului) si atit. Cred ca esti la curent cu faptul ca francezii nu elibereaza certificat de nastere ca in Ro,ci doar un extras din acul de nastere care e valabil 3 luni.
Sint de acord cu Dama,e mai simplu sa il faci in Ro,tinind cont de faptul ca poate nu ti-l elibereaza pe loc.
In legatura cu voiajul in masina,eu una as lua avionul cu bebe asa mic. Drumul e prea lung si obositor ,iar bebe nu e confortabil in scaunul de masina(e indicat sa il tii maxim 2 ore pe zi)
Tine-ne la curent cu ce au spus cei de la ambasada.
cristina_p spune:
quote:
Originally posted by Corina
Trebuie traduse actele de aici(la tine extrasul din actul de nastere al bebeului) si atit. Cred ca esti la curent cu faptul ca francezii nu elibereaza certificat de nastere ca in Ro,ci doar un extras din acul de nastere care e valabil 3 luni.
Sint de acord cu Dama,e mai simplu sa il faci in Ro,tinind cont de faptul ca poate nu ti-l elibereaza pe loc.
Nu stiam ca aici se da doar un extras provizoriu. Credeam ca se da certificat de nastere valabil toata viata, ca in Romania. Ma bucur ca ma mai luminati, fetelor , ca sunt dezorientata rau cu formalitatile astea... daca n-am mai avut de-a face cu asa ceva.
M-ati convins ca e mai simplu sa ii facem certificatul acasa, dar atunci pentru dus in tara de ce avem nevoie? Titlu de calatorie? Sau sa il inscriem intr-unul din pasapoartele noastre? Cum se face?
Legat de drum... of, stiu ca e obositor cu masina, dar ce sa facem???
sa il las pe sotul sa mearga singur cu masina si sa iau eu avoinul cu bebe? E prea scump asa. Si cineva tot trebuie sa mearga cu masina, pt ca avem multe lucruri care trebuie duse acasa (inclusiv masina, ca e inmatriculata in Romania); dupa 4 ani de stat in Franta, s-au cam adunat , no way sa le putem duce cu avoinul.
Nu vreau sa par iresponsabila, dar nici pe sot nu imi vine sa-l las singur cu masina, ca ar fi prea obositor si pentru el; daca suntem amandoi mai conducem cu schimbul.
www.flickr.com/photos/cristina_pop/" target="_blank">Cristina 21+
Don't cry because it's over; smile because it happened!
Corina spune:
Da,de cite ori o sa ai nevoie de certificatul frantzuzesc trebuie sa faci cerere la primaria la care e inregistrata nasterea si ei iti elibereaza un extras valabil 3 luni.
Cu avionul nu e f scump daca iei un low cost ca blue air de ex(te costa cam 55 de euro un dus plus pt bebe s-ar putea sa fie gratuit),dar daca va hotariti sa mergeti cu masina te sfatuiesc sa ii iei landou in masina,ca sa stea bebe intins.
La ambasada ceri titlu de calatorie pentru bebe,e valabil pina mergi in tara.