Zile libere Paste Catolic

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tusferi spune:

Mie nu mi se pare prea corect, dar ma rog, asta e alt subiect. Se pare ca nu la toti bugetarii e asa, din moment ce la Ministerul Educatiei in nota scrie ca e alegerea unitatii de invatamant daca se recupereaza sau nu. Deci e posibil ca unele unitati de invatamant sa recupereze zilele libere ceea ce inseamna ca nu sunt clar libere pentru toata lumea.

"Aici sunt 20 si 21 martie (joi si vineri) zile oficial libere dar presupun ca in toata lumea catolica e la fel."

Mali, din mesajul tau nu pot sa inteleg decat ca ne consideri catolici! Eu intreb ce zile libere se dau la catolicii din Romania si tu imi raspunzi ca in tara in care traiesti sunt libere 20 si 21 si ca presupui ca asa e la toata lumea catolica! pai noi suntem catolici?

Eu inca mai sper ca ma poate ajuta cineva cu un raspuns legal.

Fetelor care lucrati in strainatate (si care sunteti ortodoxe), primiti o zi libera de pastele ortodox? Nu ma refer la dreptul de a va lua o zi de concediu, ma refer la o zi libera in plus fata de colegii care fac parte din majoritatea religioasa din tara respectiva.

"Intreaga problema cu lumea aceasta este ca prostii si fanaticii sunt mereu siguri pe ei, iar oamenii intelepti au intotdeauna indoieli" Bertrand Russel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La noi (multinationala) toata lumea e libera luni (de pastele ortodox) iar colegii catolici au o zi libera in plus - lunea de dupa pastele catolic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

quote:
Originally posted by Alice_Wonder

Eu i-as propune sefului sa-mi dea liber pe 24 martie urmānd ca eu sa recuperez pe 28 aprilie

28 aprilie este zi libera oficiala, nu se lucreaza, in plus e si vacanta.

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

La noi, fiind multi catolici (si protestanti) care sarbatoresc pastele acum, fiecarui angajat i se ia o zi din concediu, si astfel toti beneficiaza de o zi libera.

Criss si Alex (11.05.2003)

Mergi la inceput

Criss, asa se practica si in strainatate pentru cei care au alte sarbatori religioase. In Anglia de exemplu, toti angajatii au liber de Pastele Catolic, iar cei de alte religii au dreptul sa isi ia o zi de concediu atunci cand sarbatoresc Pastele lor sau ce alte sarbatori religioase mai au respectivii angajati.
Inclin sa cred ca in lege nu este prevazut ca angajatii catolici sa ia o zi libera in plus fata de cei ortodocsi, cu toate ca, alte religii, altele decat cele crestine au dreptul la cate 2 zile in plus pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale...

"Intreaga problema cu lumea aceasta este ca prostii si fanaticii sunt mereu siguri pe ei, iar oamenii intelepti au intotdeauna indoieli" Bertrand Russel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaalex spune:

Criss, si la noi, in Oradea, tot asa, fiind multi catolici si protestanti. Mie nu mi-au retinut ziua libera din concediu. Chiar si pustiul meu are luni, pe 24 , zi libera de la cresa (particulara), de fapt le da la toti copiii, desi nu toti sunt catolici sau protestanti.
Tusferi, tu esti catolica? ti s-a dat zi libera?
pt. ca normal asa ar fi, chiar daca e numai la intelegere.

Alina si Marc Alexandru (28.03.2006)
pozele noastre
martisor
8 MARTIE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

quote:
Initial creeata de tusferi
"ART. 134
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
...
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora."

Da, asa e in lege, dar este o eroare. Cei care au scris acest lucru cred ca au gresit.
In mod normal si catolicii au o zi libera de Pastele Catolic, cel putin cam asa se interpreteaza legea peste tot.
Chiar daca Romania este o tara cu populatia majoritar de religie ordtodoxa, exista o parte semnificativa a populatiei care este de alta religie si pt. acest caz s-a scris acest articol de lege. Exista localitati in Romania unde majoritatea populatiei e de religie catolica, va dati seama ca pt. aceia e importanta ziua libera de Pastele Catolic. Religia nu este ceva care se subintelege: esti roman, esti ortodox. Fiecare face alegerea pe care o vrea. Si daca la alte religii decit cele crestine se da o zi libera, e normal ca si celor de religie crestina sa li se dea liber de Pastele Catolic. Altfel am putea vorbi de discriminare pe motive religioase, zic eu. Eu cred ca cel care a scris acest articol, a "uitat" ca in religia catolica se sarbatoreste Pastele in alta zi decit in religia ortodocsa avind in vedere ca amindoua religiile sarbatoresc Craciunul la aceeasi data.

Pe de alta parte legea poate fi interpretata: scrie "prima si a doua zi de Pasti" - dar nu scrie care. Deci daca esti catolica, poti sa-ti iei linistita zi libera de Pasti, dar trebuie sa mergi la serviciu de Pastele Ortodox

Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine

Un mic ajutor poate schimba viata unui copil:
1. Emma - 5,7 ani are nevoie de ajutor *4*
2. Si ingerii au nevoie...19 martie primul transplant - Blogul lui Bogdan-Andrei (Dodo-pui)
3. Sa ajutam la terapia pentru Ema (2) - Avem PAYPAL - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema

Mergi la inceput

Alinaalex, eu nu sunt catolica, cumnata mea este catolica si m-a rugat sa ma interesez ce drepturi legale are.
Karina, evident ca in Romania sunt multi locuitori de alte religii si chiar sunt zone in care predomina catolicii, dar nu vad de ce ar fi discriminati ortodocsii din motivul ca sunt majoritari.

"Pe de alta parte legea poate fi interpretata: scrie "prima si a doua zi de Pasti" - dar nu scrie care. Deci daca esti catolica, poti sa-ti iei linistita zi libera de Pasti, dar trebuie sa mergi la serviciu de Pastele Ortodox"

Pai asa zic si eu, mie asa mi se pare ca suna legea. Nu zice care Pasti, ca angajat de religie catolica, iti poti lua liber de Pastele Catolic, DAR normal ar fi sa te duci la munca de pastele ortodox, nu???
Pana la urma, cumnata mea s-a dus la seful ei si ia zis ca legea ii da dreptul sa isi ia o zi libera de Pastele catolic, pe langa ziua libera pe care o ia de pastele ortodox si seful ei a fost de acord.

Eu am tot sperat sa primesc un raspuns de la o forumista HR-ista, sa imi spuna clar cum se interpreteaza legea sau daca exista alta lege mai clara, dar vad ca nu a citit subiectul asta nici o HR-ista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

am intrebat o persoana care lucreaza la juridic. angajatilor lor catolici li se da liber legal, acestia urmand a veni la randul lor in zilele libere de pastele ortodox. chiar daca nu vor avea clienti, tot au de terminat dosare si nu vor sta de pomana.
ps. e vorba de domeniul bancar

chris + alexandra

bebeii nostri

Mergi la inceput

Chris, asa mi se pare si mie cel mai corect. Nu vad de ce catolicii nu ar avea dreptul sa isi sarbatoreasca pastele asa cum se cuvine, de pastele catolic dar nu mi se pare deloc corect sa primeasca liber si de pastele ortodox. Ce, mie mi se da liber de pastele catolic?

Multumesc Chris.

Mergi la inceput