impozite in + si in -

impozite in + si in - | Autor: driada

Link direct la acest mesaj

Am in fata statul de salarii pe mai(prima luna in care eu beneficiez de indemnizatie de crestere):
- din ce mi se retine mie nu apare 1% somajul, apare numai 6,5%sanatatea
- apar in schimb 7%sanatate, 3,5%somaj si 0,75%DMPS ca impozite platite de firma pentru indemnizatie

Intrebarea mea este, trebuie sa plateasca firma aceste ultime impozite?
In ce lege sau unde pot gasi ceva in care apare ce trebuie platit si ce nu de angajator?

dri

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In perioada de maternitate sau ingrijire a copilului angajatorul nu are obligatii in legatura cu un contract de munca acesta fiind suspendat. Asiguratul(a) insa are obligatii de plata pe care angajatorul le retine prin stopaj la sursa si le achita in numele asiguratului(ei).

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

.... si ceea ce trebuie sau nu platit de firma apare in vreo mie de legi!!! (exagerez, dar nu cred ca mult!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns driada spune:

Contabila de la firma spune(dupa ce a intrebat in stanga si-n dreapta) ca, de cand cu noile reglementari trebuie sa achite si angajatorul impozitele aferente(somaj,sanatate,DMPS).
Inainte nu trebuia, dar acuma de cand se cumuleaza veniturile din contract si salariu, trebuie achitate si astea.
Voi ati auzit de asa ceva?
Cum o pot convinge ca nu trebuie platite?
De ce a fost aprobat statul de salarii de ITM daca s-a platit in plus, sau le sare in ochi numai se plateste in minus?


Dri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In cazul acordarii de indemnizatii prin lege datorata incapacitatii temporare de a munci, platitorul acestor forme de asigurare este statul roman prin organismele sale specifice in speta prin Casa de asigurari. Faptul ca un anumit angajator plateste in numele casei prin asa numita decontare bugetara de obligatii tine doar de procedura financiar contabila. De asemenea in cadrul decontarilor se fac transferuri de fonduri bugetare in functie de natura asigurarii de la un fond social la fondul de sanatate, deci strict decontari bugetare. Din punct de vedere al documentelor si circuitului lor se uziteaza ordinele de plata specifice de decontare a obligatiilor cu bugetul de stat.
In consecinta in cazul asigurarilor de stat aflate in executie bugetara nu au cum sa intre obligatii ale unui angajator persoana juridica intrucat natura obligatiilor acestuia deriva strict din munca salariata si avand la baza contractul de munca incheiat intre el ca si angajator pe de o parte si salariat(a) pe de cealalta parte, efecte ce apar si se produc doar in urma derularii relatiilor contractuale de munca.
In cazul indemnizatiilor salariatul(a) nu mai presteaza nici o munca propriu zisa fiind in incapacitate de a munci, contractul de munca este valid insa conform dispozitiilor legilor in vigoare este suspendat deci nu produce efecte.
De aici angajatorul este 100% in afara oricaror obligatii ce ar deriva din contract, in timp ce asiguratul incaseaza indemnizatia cuvenita grevata de decontarea bugetara interna (Somaj,CASS) dupa caz, iar fiscal discutand de impozitul pe venit corespunzator, indemnizatiile fiind considerate forme de venit impozabil conform legii.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput