nasa pt prima data ...ajutor.....
e prima data cand sunt nasa si am fost alesi din coincidenta....niste prieteni- vecini fac nunta in septembrie si botezul in aceeasi zi....problema e ca nu stiu ce trebuie sa fac ca nasa de nunta si nasa de botez...ce trebuie sa cumpar ca nasa pt nunta si botez? ce cadouri le fac mirilor si bebeului? cati bani trebuie sa dau pe masa? care sunt obiceiurile pt aceste 2 evenimente...pleasee help me....poate se gasesc nasici pe acilea care sa dea o mana de ajutor unei viitoare nasici in probleme :)
Raspunsuri
adlemi spune:
S-o luam cu inceputul...
Pentru cununia religioasa: trebuie sa platesti biserica si lumanarile.
Nasii se ocupa de lumanari, mirele se ocupa de buchete. In privinta cadoului: depinde de foarte multi factori. Depinde in primul rand de buget, apoi de gradul de prietenie existenta si de nevoile tanarului cuplu. In privinta obiceiurilor iarasi se poate discuta mult si bine... Depinde de ce obiceiuri vor sa respecte tinerii casatoriti. Din experienta mea de organizator iti spun ca aceste lucruri trebuiesc stabilite foarte clar dinainte.
Cu botezul:
1. Trebuie sa stii (sau sa intrebi dc il poti citi) Crezul
2. Lumanarea de botez
3. trusoul de botez - mai precis hainutzele cu care se va imbraca pruncul dupa ce va fi botezat.
4. fasa de botez si panza de botez ( In panza il primesti la scoaterea din apa si apoi este legat cu fasa). O superstitie legata de fasa de botez- se spune ca in functie de cat de lunga/scurta este atat de tarziu/devreme se va casatori pruncul.
5. Biserica o platiti tot voi ca nasi.
6. Cadoul iarasi depinde de multi factori...Exista cadouri de argint special pt botez sau va puteti limita doar la bani si hainutze.
Cam atat. Daca te mai pot ajuta cu ceva, te rog sa-mi spui.
Petrecere frumoasa.
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://craiustefan.3x.ro/
http://www.dropshots.com/adlemi
ralualexandrei spune:
Si eu sunt de doua ori nasa ca si tine tot pt prima data asa ca m-am documentat si in afara de ce ti-a scris Imelda mai adaug ca iti mai trebuie un rand de haine pt scaldatoarea de a doua zi cand tot tu ca nasa trebuie sa imbraci bebeul.
In ce priveste banii acum depinde care este intelegerea dintre tine si viitorii fini,eu de exemplu am sa le dau destul pt ca sunt tineri,la inceput de drum si cu o gramada de credite,asa ca la nunta am sa le dau 2000roni.
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
adaca spune:
DOCBUC - exista o vorba din batrani "cate bordee atatea obicee" - la noi in Banat:
pentru nunta:
-lumanarile;
-materialul cu care sunt legati mirii in biserica;
-bani.
pentru botez:
-trusoul de botez;
-lumanarea;
-prosop(pentru cand il scoate din apa);
-cercei sau lantisor de aur;
-bani.
Atat la nunta cat si la botez nasii paltesc taxa de la biserica.
Ade cea mai fericitasi DARIUS, CAIUS si RARES
AB Darius si Caius Gazele
http://www.flickr.com/photos/14340770@N02/
Andries spune:
Ca nasa de cununie mai trebuie sa cumperi un batic sau o palarie pentru ca la sfarsitul nuntii va trebui sa "dezbraci mireasa", practic o pui pe un scaun in fata mesei de prezidiu, muzica o sa cante ceva specific si tu ii scoti voalul si ii pui 'basmaua' ...asta inseamna ca isi incepe viata de 'nevasta'...eu am cumparat o esarfa mai frumoasa ca doar nu era sa-i pun fetii o basma pe cap
Presupun ca nunta e fara strigare... le pui bani in plic cati poti si cati crezi (idea este sa le spui in avans sa nu-si faca mari sperante daca ai buget limitat).
Daca va avea taraf la masa, lautarii au obiceiul sa ceara bani si de la nasul mare, asa...fara jena ...in timpul mesei, vezi sa fii pregatita. daca e cu DJ ai scapat
La biserica in plus fata de taxa se vor tine dupa tine o gramada sa le dai bani, vezi vb cu mirii, daca vor cor, daca vor o biserica anume, etc.
Eu cadou fizic nu am facut, am preferat (si ei la fel) sa le dau mai multi bani.
Andries
DANA_MAGICA spune:
BUNA,SI EU O SA FIU NASICA IN IUNIE, O SA BOTEZ UN BAIETEL SI SUNT F INCANTATA, ACUM UN AN SI SASE LUNI AM MAI BOTEZAT O FETITA SI AM TRAIT NISTE MOMENTE F EMOTIONANTE , ESTE F FRUMOS SA BOTEZI UN BEBE
IN AFARA DE CE TI-AU SCRIS SI CEILALTI, NU CRED CA ITI MAI TREBUIE CEVA, TU TREBUIE SA CUMPERI SI SA LE FACI CADOU CE ITI DICTEAZA INIMA . TOTUL SE FACE DIN SUFLET!