am un baiat de 16 ani
Raspunsuri - Pagina 2
bird70 spune:
quote:
Originally posted by dulcetica
Miru vorbeste-i din suflet,calm si explica-i cit de important pentru tine este sa nu ajunga un ratat.
Sorry dar asta nu este ceva la care o persoana normala ar reactiona pozitiv. Hai sa-ti explic ce important este pentru mine sa te vopsesti blonda . Adolescentii au o gandire egocentrista, ei sunt buricul pamantului si tot se invarte in jurul lor. Un adolescent ar reactiona cu atat mai putin la genul asta de logica. Cand discuti cu un adolescent trebuie sa folosesti faptul ca sunt asa centrati pe propria persoana si sa le arati avantajele sau dezavantajele pe care ei le au daca fac un anume lucru. Baiatul in discutie a depasit de mult interesul fata de parinti si nu cred ca acum se poate rezolva ceva cu vorba buna sau cu negocieri. Catodata trebuie sa fim fermi si sa aratam copiilor ca trebuie sa isi asume responsabilitati. De asta am sugerat sa ii dea de ales intre scoala si lucru, fara sa il mai intretina ca pe un copil mic.
dulcetica spune:
Da ,probabil ai dreptate!Ma gindeam doar la a epuiza toate metodele posibile.Nu mi-am imaginat ca sa discuti cu propriul tau copil ,spunindu-i ce vrei tu pentru el, ar putea fi calificat de acesta drept un gest egoist.Sincer eu nici nu am exercitiul conversatiei cu un adolescent,baiatul meu avind doar 4 ani.
Totusi Miru n-ai spus ce intentii are el?Vrea sa renunte la scoala si ce sa faca?
Intimplator cunosc o familie de intelectuali,care are 2 baieti.Unul dintre ei student si celalat,la terminarea liceului a spus foarte clar ca el doreste sa se angajeze la un atelier de reparatii auto,avind abilitati deosebite in acest sens si in perspectiva sa-si deschida propriul atelier .Parintii erau distrusi.Reparatorul cistiga multi bani insa parintii lui erau profund deceptionati.
M-am gindit mult timp la ceea ce numeau ei o drama.Pina la urma expectativele parintilor pentru copii pot sa nu coincida cu dorintele acestor,insa cazul mentionat anterior nu e unul disperat.O munca calificata ,pentru care ai abilitati,un plan ,esti consecvent, e de laudat.
In ultima vreme am devenit un popor de intelectuali,cu aceste universitati in fiecare intersectie, care nu ofera garantia unei ultracalificari .
Daca ar avea o inclinatie spre o meserie ,pina la urma ar fi asa rau?Zugravi,instalatori,timplari ,etc. care muncesc onest si fac bani rezonabili din profesia lor,nu sint de lepadat.In ultima vreme insa n-ai sa auzi pe cineva sa spuna vreau sa-l fac pe baiatul meu sudor!
Daca ar invata ar fi bun la scoala?
miru777 spune:
Am gasit un barbat care face parte din viata mea din data de 28 decembrie 2007, baiatul meu (Adrian) il place si datorita unor coincidente, adik pe prietenul meu il cheama George asa cum il chema pe tatal lui,iar pe fiica lui o cheama Mirela asa cum ma numesc eu.E un barbat echilibrat, trecut prin viata( e mai mare cu 6 ani ca mine)si cu o oarecare experienta in privinta copiilor.Adrian, e un copil care isi doreste sa aiba cat mai multi bani, fara a depune un efort sa munceasca,a lucrat cateva zile la MC Donalds, in vacanta de iarna si a renuntat ca i se parea ca e muncit ca pe un sclav.In vacanta trecuta de vara a lucrat cu un vecin pe santier o luna de zile in care vreo 2, 3 zile n-a avut chef sa mearga, ca nu s-a trezit.A luat atunci vreo 700 ron . O parte din bani i-a pierdut la cazinou, o parte s-a distrat mancand numai la fast food. Inainte sa ia banii imi spunea ca o sa-i stranga sa-si cumpere haine, iar apoi nu l-a mai interesat.Imi spune mereu ca e obligatia mea sa-l cresc sa-i dau bani, etc. La inceputul anului scolar deja nu mai avea nici un ban, nici haine noi cum isi dorea...Am fost nevoita sa-i cumpar eu haine ( nu chiar de firma) ca sa se duca la scoala....
Am intrat pe internet pe hi5.com unde stiam ca are cont si am descoperit ca isi doreste foarte mult sa fie ca un prieten (Max)care e un copil de bani gata, care locuieste singur, parintii lasandu-i o foarte mare libertate pe langa banii pusi la dispozitie.....
Problema e ca incerc sa-i explic ce greu se castiga banii in ziua de azi si ca intr-adevar dak ar invata si si-ar lua un serviciu bun ar putea sa-si cumpere ce-si doreste...etc asa cum a spus si Dulcica, dar n-are ecou....Lui i se pare ca din bisnita si afaceri necinstite se castiga mult mai usor banii....,e un admirator al lui Gigi Becali.Oricat as incerca sa ma fac inteleasa ma lovesc de un zid...Parintii mei in continuare ii dau bani , crezand ca vrea sa-si cumpere haine si eu nu pot sa le tin piept, degeaba stau de vorba cu ei si le spun ca nu e o solutie sa-i dea mereu bani fara sa-l intrebe macar o data despre rezultatele scolare, ca sa nu mai spun despre morala care mi-o tineau mie cand eram copil. Parca ii hipnotizeaza, le inchide gura imediat cu ''hai ma tataie , lasa-ma'' sau ''da o sa fiu cuminte''. Sunt multumita ca de vinerea trecuta (22)se duce la psiholog.Trebuie sa se duca o data pe saptamana, sper cu ajutorul lui Dumnezeu si cu sustinerea lui George , cu multa rabdare din partea mea sa reusesc sa o scot la liman! Va multumesc tuturor ! Doamne ajuta!
Lemoni spune:
Am trecut prin ce treci tu , bine la mine nu a fost niciodata problema ca se v-a lasa de scoala , dar mai tot timpul mi se reprosa ca merge la scoala pt mine! pt mine ia note bune si tot asa. L-am asezat la un pahar de vorba si i-am explicat ca scoala eu mi-am facut-o pt mie si ca nu trebuie sa mearga la scoala sa imi faca mie placerea, daca numai doreste oricand poate sa meraga sa isi i-a un job si good luck to him cu 7$ pe ora plata minima daca poate sa traiasca. Sincer dupa prima luna de munca ( asta part time ca mergea si la scoala dimineata ),dupa care visa ca o sa ia un salariu imens cand a vazut cu ce bani a ramas acum merge la scoala pt el!
mstef spune:
Miru,si eu am o fata de 16 ani si se pare ca nimic nu o poate convinge sa ia scoala in serios.Si ea chiuleste (pe semestrul 1 a avut 6 la purtare din cauza absentelor),nu invata nimic (are noroc ca e la liceul Tonitza, in care profesorii sunt foarte indulgenti),in clasa a 9-a a fost corijenta la doua materii pe toamna,vrea bani de buzunar dar nu da nimic in schimb (doar promite), este prietena cu cele mai ciudate fete,fumeaza...vorbeste obraznic...Te inteleg perfect.Nu vrea sa mearga la psiholog, zice ca ea nu se poate confesa unor oameni straini, ca n-are nimic de spus.Isi doreste haine de firma,dar nu este nici o problema daca nu-i cumpar, macar aici sa stau linistita.Si eu sunt de acord ca mass-media promoveaza prostul gust,oamenii de cea mai joasa speta,poate de aceea si copiii nostri ii apreciaza atat de tare si isi doresc sa fie ca ei.
Si eu sunt de parere cu Dulcetica in ceea ce priveste meseria.Imi doresc pentru copiii mei (mai am si o fetita de 6 ani)sa faca in viata o meserie care le place cu adevarat,in care sa fie buni, nu conteaza daca se fac coafeze sau medici.Este de apreciat un om care munceste cinstit, ii place ceea ce face, se duce cu bucurie la munca, indiferent care este aceea.Deja e plina lumea de licentiati care lucreaza in posturi inferioare pregatirii lor.
Si eu i-am spus fetei mele ca daca nu vrea sa invete, nu este obligatoriu,poate sa mearga la munca;dar mi-a spus ca nu, ca ea vrea sa termine liceul si sa dea si la facultate.Dar in continuare ii sta mintea la cu totul alte lucruri decat scoala.
Oricum, sper ca timpul sa le rezolve pe toate,poate se vor maturiza si ei candva si vor vedea altfel lucrurile.Pana atunci sa avem grija de ei sa nu se bage in vreun bucluc din care sa nu mai poata iesi, sa fie sanatosi si...Doamne ajuta!
agho spune:
Buna, mamicilor!
O cunostinta a trecut prin ce spuneti voi a patiti. Adica baiatul dupa ce ca n-a luat capacitatea, a intrat totusi la o sc. profesional buna, dupa parerea mea (oficiant postal). Ei, si probabil anturajul etc...ca un semestru intreg n-a fost la scoala. Iar in decembrie umbla mama lui cu el ca dorea sa se angajeze si trebuia acordul unui parinte. Era dezamagita rau. Dra macar baiatul alesese sa munceasca, ce-o fi in continuare, ramane de vazut.
Mstef, am o rugaminte la tine, nu are legatura cu subiectul, dar daca imi poti da amanunte referitoare la Tonitza, ti-as fi recunoscatoare. In primul rand, daca a fost din cls.a V-a la Tonitza, fata ta. Ma intereseaza daca a fost alegerea ei sau alegerea voastra si care a fost motivatia? Ma rog, intelegi tu ce vreau sa spun. Si chiar sunt indulgenti profesorii? Numai la liceu sau si in cls. V-VIII? Fata mea are 10 ani si ma interesez pt. ea, iar parerea unei mamici mi se pare importanta. Multumesc frumos!
Adrianaa spune:
Miru, poate ar fi bine ca de la anul sa-l transferi la liceu la seral. Sa aiba si serviciu si sa continue si scoala. Intre timp se va mai maturiza si nu va mai avea timp de prostii. Va vedea bine cele doua alternative.
miru777 spune:
Buna!Va multumesc tuturor!Intamplator psihologul s-a imbolnavit,iar baiatul meu a rasuflat usurat ca nu se mai duce la sedinata de consiliere.Nu reusesc sa comunic cu el, de fapt el ma respinge mereu, ori de cate ori incerc sa vorbesc , sa-i explic cate ceva imi intoarce spatele si ma ignora, uneori chiar se rasteste la mine. Are un obicei foarte urat: dak nu il las in pace sau nu reuseste sa obtina de la mine ce-si doreste strica ce-i pica in mana.Astfel a stricat 2 telefoane mobile, a aruncat cu ele de pamant, telecomanda de la televizor , carnetul de elev l-a rupt si acum recent a facut bucatele buletinul si permisul RATB( crede ca reuseste sa ma enerveze, de fapt chiar reusea inainte....).Incerc sa fiu calma si sa-i arat ca nu ma impresioneaza cu ceea ce face.Pentru mine totusi e un semn de intrebare comportamentul lui....Il iubesc si incerc din rasputeri sa-l inteleg.Merg in fiecare saptamana la scoala sa-l verific si in fiecare saptamana merg si la biserica sa ma rog pentru el.Inca nu mi-am pierdut speranta.Doamne ajuta!
alex_ioanid spune:
eu zic ca asta e o forma de santaj: daca nu imi iei telefon, nu merg la scoala. Trimite-l sa lucreze, asa is va castiga banii de telefon... sau, mai bine, recompenseaza-l tu prin daca faci curatenie la tine in camera iti dau 10 lei, sau chestii asemanatoare. nu-l lasa sa te santajeze odata, de doua ori, ca pe urma va deveni obisnuintza.
parpalak spune:
mirule, nu pot sa zic ca nu vad si punctul lui de vedere. Intr-adevar, se fac bani mai usor si repede din "bisnita si afaceri necinstite", dupa cum se vede zilnic la televizor! Singura problema e ca daca n-ai "talent", te paste puscaria. (=o bucata de vreme nu mai ai prilejul sa "activezi", plus se reduc la zero sansele de a trece la joburi "cinstite"). La un job "cinstit" poti fii moderat de incompetent fara sa risti nimic mai grav decit sa fii dat afara.(= a doua zi poti sa incepi sa cauti alt job). In plus, si afacerile "necinstite" incep sa functioneze tot mai mult pe model corporatie, adica tot de jos trebuie sa incepi..
Si-l inteleg si cu "demonstratiile" - daca stie clar ca face talente si asa ajunge la rezultatul dorit, de ce-ar face ceva mai obositor de atit? Daca i-ai spune in cuvinte sa faca cite-o criza de nervi cind isi doreste ceva, n-ar fi atit de eficient ca aratatul in practica, adica cedezi dupa fiecare criza.
Din pacate nu ma duce capul spre alternative, da' trebuie sa schimbi usurel macazul, ca asta nu-i in directia buna. Poate la imbunatatirea comunicarii sa-ti dau niste idei.
Daca-ti intoarce spatele cind vrei sa-i explici ceva, incearca sa intorci foaia si sa-ti explice el. De exemplu, cum il face distrugerea telefonului sa semene mai tare cu Max, da si Max cu telefoanele de pamint? etc... Intreaba-l ce inseamna ca si-a rupt permisul RATB? Ca vrea sa mearga pe jos? Ca in loc de un tricou pe luna urmatoare isi doreste un permis nou? Intreaba-l pina la ce virsta crede el ca e de datoria ta sa-l "cresti" si cind crede el ca e "crescut"? (da' nu toate odata, lasa-i timp sa si raspunda). Poti sa-l anunti ca daca mai distruge un telefon, ramine fara si adio telefoane. (daca era al tau poti sa-i zici ce-ar fi acuma sa-i distrugi si tu vreo pereche de blugi la care tine). La 4 ani functioneaza perfect informarea: cutare chestie pe care ai facut-o nu e bine c-ai facut-o din urmatorul motiv (si urmeaza motivul), dupa care juniorul este informat de consecintele pe care repetarea gestului o sa le genereze. Acuma, ca se apropie de 5, nu mai tine mortis sa probeze daca chiar mereu fac ce spun. Io mi's si oleaca obsedata de ce-i in mintea lu fi-miu, mai des zic eu "de ce?" decit el (cu partea proasta ca acu isi argumenteaza foarte bine punctele de vedere).
Nu stiu daca tehnicile pt 4 ani pot da rezultate la 16, dar sper ca macar sa poti comunica mai bine cu el, lasa-l sa zica ce-are de zis, chiar daca ti se urca singele la cap :) macar afli care-i punctul lui de vedere.
Si daca mai faci sacrificii, fa-le si pentru tine, pentru ca atit in ochii lui dar si intr-ai tai, tu nu trebuie sa fii cantitatea neglijabila in familie. Adica da-i model, tu esti deja "crescuta", ai servici, banii tai, si faci ce vrei cu ei. Si cred ca e si pentru tine sanatos sa fii oleaca egoista din cind in cind.
Sanatate la bebei si mamici.
Poze pe webshots si Poze si filme
www.bettasplendens.mysite.com/" target="_blank">Nebunia cu pestii