Cum formam si cum schimbam anturajul unui baiat ?

Dragi mamici, cu baieti de vreo 10 ani si..., am nevoie de ajutor, mai precis de niste sfaturi.
Sunt o mamica singura(ajutata de parinti, dar prea putin pe latura educatiei).
Cum pot aduce niste schimbari in anturajul copilului meu? Acum stam la bunici(parintii mei) si baiatul meu si-a facut 2 prieteni cu care se joaca afara(fotbal si alte jocuri de-ale lor), tot acesti copii(frati) vin si la noi in casa si se joaca impreuna la calculator , carti sau alte jocuri.
Problema e ca eu vreau ca baiatul meu sa-si faca si prieteni care sa aiba anumite pasiuni(de ex.lectura, sah), pentru ca sunt preocupata sa-i dezvolt astfel de preocupari.
Din pacate, am un serviciu care nu-mi permite sa stau foarte mult cu el acasa(in timpul lui liber) , iar el nu intelege(si eu nu stiu cum sa procedez)ca ceea ce vreau eu e pentru binele lui.
Mi se pare foarte greu sa-l supraveghez in timpul liber si, mai ales, nu stiu cum sa-i cultiv si astfel de pasiuni.
Nu va ganditi ca nu citeste carti de la biblioteca(mergem impreuna si luam sau i le iau eu, tinand cont si de dorinta lui9, dar, pentru ca foarte putini copii mai citesc azi, lui i se pare ca doar eu ii cer astfel de lucruri.
Si incet, incet, simt cum il "scap" printre degete.
Voi cum va organizati timpul cu copilul?
Raspunsuri

agho spune:
Crisseis, acum baiatul meu are 12 ani, dar a avut si el bineinteles 10 ani. Pt. ca sa invete sahul i-am dus pe ambii copii (mai avem si o fata care acum are 10 ani) la un club. Daca ai ai asa ceva in localitate, at. si-ar putea gasi amici cu preocupari asemnatoare. Cu lectura e greu, dar nu imposibil. Daca spui ca citeste si de la biblioteca, cred ca stati ff bn la capitolul acesta.
Si baiatul meu are ca cel mai bun prieten un coleg de scoala care e un copil cu un carcater bun, dar nu se omoara cu invatatul, desi daca ar fi fi-miu ar scoate fum. Poate ca unora dintre copii li s-o parea ca suntem noi mai exagerati, dar prefer sa tinem situatia sub control.
Daca vrei sa-l pui in contact cu alti copii mai studiosi, intereseaza-te de niste cercuri pt. copii.
Tempereaza-i elanul cu jocurile pe calculator, poti sa-i si conditionezi prieteniile, discuta cu el, esti mama lui, tu esti cea care il sustii, nu prietenii.
Stai linistita, si fi-mea sufera ca nu are tot timpul prietene de joaca. Mai, si tuc rezi ca at. cand se joaca, crezic a ei tin cont de IQ?
Si una amuzanta: Doua dintre cele fetele mai bune din clasa se tineau dupa orele de scoala, dupa baiatul nestudios, ca pare el mai interesant.
Cred ca am batut "campurile", dar pricepi tu... Faci bine ceea ce faci. Cizeleaza-i tu caracterul cum stii mai bn.

redi spune:
quote:
Initial creeata de crisseis
Dragi mamici, cu baieti de vreo 10 ani si..., am nevoie de ajutor, mai precis de niste sfaturi.
Sunt o mamica singura(ajutata de parinti, dar prea putin pe latura educatiei).
Cum pot aduce niste schimbari in anturajul copilului meu? Acum stam la bunici(parintii mei) si baiatul meu si-a facut 2 prieteni cu care se joaca afara(fotbal si alte jocuri de-ale lor), tot acesti copii(frati) vin si la noi in casa si se joaca impreuna la calculator , carti sau alte jocuri.
Problema e ca eu vreau ca baiatul meu sa-si faca si prieteni care sa aiba anumite pasiuni(de ex.lectura, sah), pentru ca sunt preocupata sa-i dezvolt astfel de preocupari.
Din pacate, am un serviciu care nu-mi permite sa stau foarte mult cu el acasa(in timpul lui liber) , iar el nu intelege(si eu nu stiu cum sa procedez)ca ceea ce vreau eu e pentru binele lui.
Mi se pare foarte greu sa-l supraveghez in timpul liber si, mai ales, nu stiu cum sa-i cultiv si astfel de pasiuni.
Nu va ganditi ca nu citeste carti de la biblioteca(mergem impreuna si luam sau i le iau eu, tinand cont si de dorinta lui9, dar, pentru ca foarte putini copii mai citesc azi, lui i se pare ca doar eu ii cer astfel de lucruri.
Si incet, incet, simt cum il "scap" printre degete.
Voi cum va organizati timpul cu copilul?
Desi al meu are doar cinci ani , ma preocupa sa caut activitati cat mai educative ,placute care sa tina si pe viitor.
Simplu deocamdata, ii prezint carti interesante si argumentez interesul provocandu-i curiozitatea .
Port discutii cu el de dragul discutiilor , din care eu inteleg ce gandeste ,ce crede ,ce vrea ...Astfel sper sa fiu pe faza cand intervin schimbari in mintea lui.
II dau sarcini si responsabilitati potrivite lui si care il ajuta sa nu se plictiseasca, sa fie util , sa fie laudat ....
Despre prieteni , colegi.. afli discutand cu el si vorbesti despre importanta de a avea prieteni de calitate, ocupatii de calitate.
Nu ii ceri mereu ci ii prezinti avantajele pe care le poate avea facand un lucru.
Sa citeasca nu trebuie sa devina o obligatie din partea ta , ci o placere sa descopere locuri, oameni,aventuri,sentimente, prietenii.
Vorbeste-i despre sport, despre sah cauta ce l-ar atrage sa il joace, logica lucrurilor ,emotia si dorinta castigului , perfectiunea.
Cred ca el ar intelege daca ai schimba putin prezentarea a ceea ce vrei pentru binele lui.
Canalizeaza-i energia in mod placut.
Sper sa nu te supar cu parerile mele, dar asta fac si eu cu baiatul meu , tot pentru binele lui.
BAIATUL_MAMEI