Mansarda - acte gresite

Mansarda - acte gresite | Autor: catrinik

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor. Poate ma puteti ajuta si pe mine intr-o problema.

Situatia este in felul urmator: locuiesc intr-o casa Subsol+Parter+Etaj+Pod.
Eu detin apartam de la Parter, iar vecina pe cel de la etaj.

Subsolul este micut, cam pe un sfert de casa din care o camaruta este a mea, o alta camaruta este in indiviziune.

Podul este pe toata suprafata casei, dar tot un sfert este inaltat, restul este inclinat si partial necirculabil. In acest pod vecina mea detine o camera ( inaltata ) cam de dimensiunile celei de la subsol. Restul podului il detinem in indiviziune.

Problema mea este cu acest pod, pe care as vrea sa-l inalt pe toata suprafata casei, ca sa fecem o mansarda, cu suprafete egal impartite.
I-am propus vecinei acest lucru, dar nu este de acord.
Initial a spus ca ar vrea, apoi ca de fapt o deranjeaza sa aiba pe cineva deasupra, ca are nevoie de nu stiu ce spatiu pt depozitare. Ma rog .. nu vrea.
Ca intr-un final sa-i scape porumbelul: ca ea ar dori sa cumpere ea tot podul si noi sa luam subsolul. Podul are 80 m2, subsolul 30 m2.

Ce pot face in situatia asta?
Din cite stiu o pot da in judecata pt iesirea din indiviziune. Tot podul se poate imparti echitabil si fiecare sa aiba acces separat.

Dar .. mai departe? Chiar daca ies cu ea din indiviziune, tot nu pot inalta acoperisul numai pe partea mea fara a avea acordul ei, nu?

Ce ma deranjeaza cel mai tare este ca nu vrea sa faca lucrul asta din rautate, nu ca ar avea ceva de pierdut. Din toata treaba asta am avea amindoua de cistigat.

In plus mijlocului podului este inalt, se poate circula lejer. Spre marginea casei este inclinat ( ca un pod clasic ).
Tevi de caldura sint deja trase, calorifere sint ( 2 ), lumina ... etc.
La pod este turnata placa de beton ... deci s-ar transforma foarte usor intr-o mansarda.
Practic ar fi foarte putine de facut, ar tb sa schimb doar acoperisul si inclinarea lui.

Chiar nu pot face nimic?
Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Nu stiu daca sunt chiar la subiect si nu cunosc legislatia din Romania, dar...aici, cine locuieste la ultimul nivel, are podul sau terasa blocului si posibilitatea de a construi. Deci tu nu ai avea nici o legatura cu podul, avand in vedere ca locuiesti la parter.
Poate in Romania este altfel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Nu. In Romania nu este asa.
Situatia este exact cum am descris-o mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Cum ati ajuns sa aveti o proprietate indiviza?
Ati avut aceeasi vocatie succesorala sau sunt spatii din condominiu?
In cea de a doua situatie nu poti iesi din indiviziune.

Oricum ar fi insa, daca nu vrra sa-ti dea acordul, n-ai ce-i face, si nici nu poti onstrui.

Mergi la inceput

Stai ca sint termeni prea tehinici pt mine.

Initial casa a apartinut numai unei familii, pe care apoi au vindut-o pe bucati.
Am dobindit apartam printr-un contaract de vz-cump.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Georgeasca

Stai ca sint termeni prea tehinici pt mine.

Initial casa a apartinut numai unei familii, pe care apoi au vindut-o pe bucati.
Am dobindit apartam printr-un contaract de vz-cump.

Deci, cred vorbim despre un condominiu: o parte proprietate comuna, o parte proprietate indiviza, considerandu-se de utilitate comuna.
In aceste conditii nu poti iesi din indiviziune, deoarece partea de proprietate comuna din condominiu urmeaza proprietatea. Si oricum nu ti-ar folosi, deci incearca s-o convingi pe vecina ta.

Mergi la inceput

Ahhhh ce ma enerveaza situatia. Sint legata de miini si de picioare.
Macar de era si o alta parte din pod un pic inaltata , atunci imi vedeam de treaba mea linistita.
Tot ce vroiam era sa-mi fac biroul acolo.

Nu inteleg expresia: In aceste conditii nu poti iesi din indiviziune, deoarece partea de proprietate comuna din condominiu urmeaza proprietatea.
In contract se specifica: restul de spalatorie, uscatorie si pod este detinut in indiviziune in parti egale.

Chiar daca as putea iesi din indiviziune pe bucata mea nu as putea face nimic? Chipurile e acoperisul stricat si tb sa-l inlocuiesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Si noi am avut o problema asemanatoare, asa zisa "spalatoria" era in comun.. Nu am avut alta solutie decat sa-l cumparam pe tip, cu multa sudoare..
Oribile aceste clauze, reminiscente comuniste

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Georgeasca

Ahhhh ce ma enerveaza situatia. Sint legata de miini si de picioare.
Macar de era si o alta parte din pod un pic inaltata , atunci imi vedeam de treaba mea linistita.
Tot ce vroiam era sa-mi fac biroul acolo.

Nu inteleg expresia: In aceste conditii nu poti iesi din indiviziune, deoarece partea de proprietate comuna din condominiu urmeaza proprietatea.
In contract se specifica: restul de spalatorie, uscatorie si pod este detinut in indiviziune in parti egale.

Chiar daca as putea iesi din indiviziune pe bucata mea nu as putea face nimic? Chipurile e acoperisul stricat si tb sa-l inlocuiesc.

Ce anume nu intelegi din expresie?
Este o proprietate comuna, mai multi titulari exercita acelasi drept de proprietate asupra ei, cu acces si folosinta egala, dar proprietatea are caracter perpetuu si fortat. Adica, nu poti diviza respectiva proprietate, ea va circula la vanzare impreuna cu proprietatea. Nu se pot imparti si vinde pe bucatele, fac parte din proprietatea fiecaruia in cotele respective.
Ca sa fie mai clar, acelasi regim le are holul uni bloc, sau liftul, sau spalatoria unui bloc, sau tevile care trec prin casa (nu caloriferul).

Legea reglementeaza modul de utilizare a acestora (se pot inchiria, de exemplu, sau se poate construi, daca e vorba de acoperis) doar cu acordul tuturor proprietarilor, pentru ca proprietatea comuna trebuie sa ramana in integralitate.
(Imagineaza-ti ca s-ar putea iesi din indiviziune cu partea din hol, iar proprietarul ar putea hotari atunci orice cu bunul lui, sa puna o bariera, de exemplu!)

In concluzie, nu poti face nimic (nici macar reparatia) fara acordul tuturor proprietarilor.

Mergi la inceput

Ok.
Merci frumos.

Mergi la inceput

Revin.

Ca m-am apucat si am studiat actele cu atentie. Si am descoperit o greseala in contractul de vz-cump si in cadastru.

In actele originale ... de la '48 incoace ... figureaza ca ap asta avea o boxa la pod.
Primii proprietari cind au vindut au avut clar specificat in contract acea boxa la pod.
Se descria exact boxa: dimensiuni si tot.

Doar proprietarii care ne-au vindut noua si au facut cadastru, l-au facut gresit. Adica acea boxa a disparut de tot.
Boxa e a noastra, dar din cauza actelor incilcite s-a produs confuzia.

Ce se poate face in acest caz?
Se face o anexa la contractul de vz-cump? Se reface cadastrul?

Oricum cred ca tb sa ajung la notarita care ne-a facut actele.

Chiar in acest caz nu se poate face nimic? Vreau doar sa pot circula in boxa mea in picioare, nu pe vine ..... !!!

Mergi la inceput