cum pot sa-i fac pasaportul fetite-i mele?
am o fetita de 5 anisori si jumatate. am ramas insarcinaa foarte tanara tatal nu dorea copilul si asa am decis sa-l pastrez si sa-l cresc singura. am avut cateva probleme pt ca nu vroia sa-i acorde numele, nu ca conta foarte mult pt mine dar m-am gandit ca pe viitor pt feita mea va conta.Am ajuns in instanta s-a stabilit paternitatea si fetita mea ii poarta numele. ma chiunui de un an sa-i fac pasaport pt o a duce in vacanta dar tatal ei nu imi permite. are dreptul sa faca asta? mai ales ca nu a venit sa o vada nici macar o data in cinci ani, nu imi plateste pensia alimentara sau alte cheltueli legate de gradinita. ce pot sa fac? la cine sa apelez? avocatul meu ma poarta de colo colo si nimic. nu imi permit sa arung banii la avocati fara sa vad vreun rezultat. astept raspunsuri pe cristinajessyca@yahoo.com
Raspunsuri
Criss75 spune:
quote:
Initial creeata de cristinajess
am o fetita de 5 anisori si jumatate. am ramas insarcinaa foarte tanara tatal nu dorea copilul si asa am decis sa-l pastrez si sa-l cresc singura. am avut cateva probleme pt ca nu vroia sa-i acorde numele, nu ca conta foarte mult pt mine dar m-am gandit ca pe viitor pt feita mea va conta.Am ajuns in instanta s-a stabilit paternitatea si fetita mea ii poarta numele. ma chiunui de un an sa-i fac pasaport pt o a duce in vacanta dar tatal ei nu imi permite. are dreptul sa faca asta? mai ales ca nu a venit sa o vada nici macar o data in cinci ani, nu imi plateste pensia alimentara sau alte cheltueli legate de gradinita. ce pot sa fac? la cine sa apelez? avocatul meu ma poarta de colo colo si nimic. nu imi permit sa arung banii la avocati fara sa vad vreun rezultat. astept raspunsuri pe cristinajessyca@yahoo.com
Pentru a-i face fetitei pasaport individual, sau pentru a o trece in pasaportul tau, ai nevoie de o declaratie notariala din partea sotului, in care sa specifice faptul ca e de acord ca fetita sa fie trecuta in pasaportul tau, sau ca e de acord sa-i faci pasaport.
Pentru a o scoate din tara, ai nevoie de o alta declaratie notariala, in care se specifica faptul ca tatal este de acord ca tu sa scoti copilul din tara, locul unde vrei sa mergi cu copilul precum si perioada. Eu am fost plecata din tara cu copilul meu asa ca iti spun din experienta acest lucru.
Criss si Alex (11.05.2003)
dodolici112 spune:
Draga mea,
Inteleg ca nu esti casatorita cu tatal copilului, insa acesta a recunoscut fetita, care ii poarta si numele.
Sunt in masura sa-ti dau o veste buna! De cand suntem in UE, s-a schimbat si legea referitoare la eliberarea pasaportului copilului cu parinti divortati, in sensul ca nu mai ai nevoie de acordul tatalui pentru a face copilului pasaport, nici pentru a-l scoate din tara. Este suficient sa te duci la serviciul pasapoarte cu buletinul tau, hotararea de divort, decizia instantei potrivit careia tie iti este incredintata cresterea copilului, certificatul de nastere al micutei. Asta este tot, de acum inainte, ii poti elibera pasaport fara acordul lui si poti merge oriunde cu ea fara a mai cere acceptul tatalui.
Slava Domnului!
Asa ca, iti urez calatorie/calatorii placute! :)