Discutii despre clasa I (partea a 4 a)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

colega imi povestea cat o ura fiul ei pt ca a insistat sa invete si sa ajunga la un liceu bun.....chestia a durat vreo 2-3 ani,dar ea nu s-a lasat impresionata ...
dupa ce aintrat la liceu s-a dus la maica-sa si a spus"mama,te rog sa ma ierti ca te-am urat,atunci n-am inteles,acum inteleg de ce ai facut asta si-ti multumesc!!!"

eu prefer ca fiul meu sa ma urasca acum cand nu are minte si sa-mi multumeasca atunci cand o sa fie un om pe picioarele lui....
quote:

Si eu iti multumesc ca mi-ai adus aminte de asta. Exact asa am patit si eu cu mama mea. Am inteles ce inseamna un liceu bun numai dupa ce am pus piciorul in el. Tu ca si copil nu intelegi "strategia" sociala - nu ai inca experienta necesara pentru asta. Parintii trebuie insa sa fie buni strategi, sa te ajute sa-ti gasesti drumul cel mai potrivit intr-o societate intortochiata si plina de hatisuri.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

ne-a dat doamna carnetul si avem FB pe linie!!!
adica notele astea de dupa vacanta,ca asa mai are un B la romana,dar media iese FB
pe caietul de dictare iar a zbarcit-o si a luat B...
nu stie inca sa desparta in silabe si-n scris....
asa ca scrie cum ii incape cuvantul si retul continua pe randul urmator...

filofteia,ei...cine stie cum va fi peste cativa ani!!!
poate ca acum fiind in UE pot face scoli si in alte tari cu sau fara bursa!

dar mai avem pana atunci,ei sa fie sanatosi ca daca vor sa invete se gaseste

Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by filofteia
Scoala nu este o investitie, este gratuita nu ?

Nu. Cineva plateste pentru construitul si intretinerea cladirilor, salariile profesorilor si personalului auxiliar, si --in general-- pentru mentinerea intregului aparat administrativ conex (inspectorate, minister, etc). Vreo idee cine-o face?

Si apropo de finantarea "colosului": daca toata lumea e obligata sa mearga la scoala si (o parte din) liceu, nu la fel stau lucrurile cu invatamintul superior. Totusi, o buna parte din invatamintul superior este finantat din bani publici. Cu alte cuvinte, o particica din banii taranilor din Comanesti sunt cheltuiti cu scolitu' nepotului lui Tariceanu. E corect? Mmm, discutabil -- din ce zice simali oamenii aia uitati de lume nu au cine stie ce beneficii de pe urma purtatorilor de diplome.

In alta ordine de idei, cei care merg la scoala investesc in ea timp si alte resurse; daca nu ar face-o, ar avea timpul si resursele astea pentru altceva. Ii spune "oportunitate pierduta".

As zice ca scoala poate fi privita foarte bine ca o investitite.

quote:
Si totusi nu este timp.
Programul nostru efectiv este cam dupa ora 18, [...]

Cum ziceam mai sus: investesti timp in scoala, nu-l mai poti investi in altceva. Asta e -- resursa limitata.

quote:
[...] cand prefer sa ne jucam sa stam de vorba, sa citim, sa iesim afara in parc. Evit calculatorul in general.
In weekend la fel, prefer mersul la patinoar/parc decat la biblioteca.
Si tot mi se pare ca nu petrecem destul timp liber impreuna... si pe asta sa-l transform in indrumare spre invatat???

N-am zis asta. Am zis doar ca in timpul acela declarat liber probabil ca merita facut ceea ce vrea copilul. Daca vrea sa mearga la patinoar, foarte bine. Daca vrea sa afle cum e cu scuipatu', si asta ar insemna o vizita la biblioteca, iarasi e foarte bine. Iar daca vrea sa stea cu ochii-n tavan de dimineata pina seara, e okay deasemenea. (Don't worry; it won't last forever.)

quote:
Mai invatam si din mers... adica ii povestesc de forta lui Arhimede in timp ce face baie si alte de astea...

Si asta e unul din cele mai bune moduri de invatat; pentru ca notiunile introduse (forte, presiuni, etc) sunt conectate in mod firesc si cit se poate de direct cu lucruri care se intimpla in jurul lui. Nu ca in scoala, unde cel mai adesea lucrurile sunt explicate in abstract, rupte de context (si, deci, mai greu de insusit).

quote:
Oricum incepe iar sa tuseasca, doamna ne-a luat carnetul, au trecut la t, iar la matematica pare sa se fi oprit, au ajuns la numerele de la 10 la 20 (inca nu le-au facut).

... Lung drumu' pina la infinit :-). Oricum, urari de sanatate!

A.M.

[/quote]

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by violeta69

scoala sau altceva?
adica cum altceva?

Adica bine altceva. Desi pentru unii poate parea o legenda, e totusi adevarat faptul ca scoala nu detine monopolul in ceea ce priveste invatatul. Oamenii invata foarte bine si in afara scolii; ba chiar as spune mult mai bine. Cum ar veni, exista si altceva (decit scoala) unde poti invata.

Si nu numai ca se poate invata in afara scolii, dar sunt milioane de copii pe planeta care chiar o fac. Chiar si in tari mai cu traditie in ale scolitului decit Romania.

quote:
ar trebui sa-mi las copilul sa fie ...liber cugetator?!

Imi pare ca "liber cugetator" e de regula folosit in alt context, dar daca e sa-l luam mot-a-mot: ce e rau in a fi liber sa cugeti la ce vrei tu?

quote:
sau sa-l las sa intre in niste gasti de cartier si sa se apuce de droguri si de furat?!

Asta e una dintre fricile pe care "sistemul" (ala din care face parte si scoala) cauta sa o creeze pe scara larga. S-ar zice ca si reuseste, in buna masura.

Dar lasa-ma sa te-ntreb o chestie: in afara de scoli si gasti de cartier mai exista altceva? In sensul ca daca nu faci parte din una, e absolut obligatoriu sa faci parte din cealalta?

quote:
eu,una nu vad decat calea astea...SCOALA.....

Eu vad mai multe. (Si nu-s beat :-).)

quote:
si o va face pt ca e datoria mea sa-l indrum si nu sa ma iau dupa ifosele unui copil care nu are minte!

Ei bine, copiii mei au minte. Si o sa stau sa le ascult parerea cind vine vorba de decizii care le afecteaza viata. Ba chiar o sa si incerc sa fac mai degraba cum vor ei, decit cum vreau eu.

quote:
si ca sa dau un exemplu care-mi vine acum in minte....o colega imi povestea cat o ura fiul ei pt ca a insistat sa invete si sa ajunga la un liceu bun.....chestia a durat vreo 2-3 ani,dar ea nu s-a lasat impresionata ...
dupa ce aintrat la liceu s-a dus la maica-sa si a spus"mama,te rog sa ma ierti ca te-am urat,atunci n-am inteles,acum inteleg de ce ai facut asta si-ti multumesc!!!"

Mda... Ciudat cum binele asta trebuie indesat in oameni, nu poate fi servit de buna voie si la propria alegere... Oare cum de mama aceea nu a fost in stare sa-si convinga copilul prin forta argumentelor, nu a "pumnului"? (Ooo, mi-am amintit -- copilu' era tembel si nu putea judeca pentru sine, asa ca judecau altii in locul lui...)

quote:
dar cine a zis ca toti trebuie sa faca acelasi lucru?!
tocmai spuneam ca fiecare cu aptitudinile lui....

Si cum exact e incurajata aptitutidinea de a dansa balet in momentul cind faci betigase pe tabla si in caiete?

quote:
si nu e necesar sa mimezi nimic,atunci cand ajungi sa indragesti ceva faci cu placere...

A face ceva cu placere presupune lipsa constringerilor si a autoritatii (pe care le gasim din belsug in scoli).

Imi pare ca englezi au o vorba: Poti forta calul pina la apa, da' nu-l poti forta sa o si bea.

quote:
.iar daca-ti place matematica ajungi sa gasesti in ea o lume minunata...
la fel ca si in literatura,arte,chimie,biologie....orice....
totul e sa faci ceea ce-ti place...

Corect. Problema e ca efectul scolii e acela de a-ti taia orice placere in a mai studia ceva. Uita-te numai la generatiile de elevi care iasa de pe bancile scolii -- apatici si fara pasiuni.

quote:
ei,uite ca el chiar vrema sa ajunga in cartea de istorie....
cica vrea sa ia un premiu pt cand va descoperi infinitul!!

Pina atunci poate vrea sa afle ce www.kuro5hin.org/story/2003/6/3/95744/71866" target="_blank">nu e infinitu' (in engleza) :-).

A.M.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by simali
Copiii lucreaza la camp impreuna cu adultii. Seara familiile obosite se uita la televizor. Parintii copiilor nu stiu carte - in ciuda faptului ca in timpul comunismului s-a trambitat eradicarea analfabetismului la sate. Se lipsesc de mana de lucru a copiilor pentru cateva ore numai si numai pentru ca fregventarea scolii este conditionata de primirea alocatiei - plus cornul si laptele. Ma bucur ca macar pentru bani acesti oameni saraci si inconstienti fac ceva bun pentru copiii lor. Pentru ei invatamantul de stat trebuie sa existe si ramane fara dicutie un lucru bun.

Da si nu. Da, ar fi bine ca autoritatile sa incerce sa ajute in aceste cazuri extreme. Dar ar trebui sa o faca de pe o pozitie caritabila, nu de pe una de forta. Ar trebui sa ofere resurse (drumuri, telefon, Internet, biblioteca, oameni care au ceva de spus, bani), nu sa forteze lumea sa urmeze un program sau altul. Problema e nu ca oamenii n-ar vrea sa invete, ci ca nu au acces la resurse.

Si inca o chestie: cind europenii au navalit in Lumea Noua (continentul american) si s-au pus pe civilizat, au facut un lucru bun? Din punctul de vedere al populatiilor bastinase, cum ar veni.

quote:
Programele de stat sunt gandite pentru copiii saraci, care nu au alte alternative si cu care se face un schimb de servicii - eu statul am nevoie de muncitori in industria constructoare de masini (pentru ca am decis ca strategie nationala incurajarea acestei industrii in care se pare ca noi, romanii suntem cei mai buni - zic si eu asa, ipotetic...), tu n-ai bani de educatie, ti-o platesc eu, dar pentru asta trebuie sa te duci si sa te faci... strungar.

Asta ar fi un contract. La modul la care se practica scoala in Romania, nu e deloc asa. Nu-ti dai niciunde acordul ca vrei sa mergi la scoala, in schimbul nu stiu caror servicii/bani.

(Apropo, fix asa face armata americana cu o buna parte din cei pe care-i inroleaza -- le plateste datorii, scolit, hrana, casa, si le mai da si un salar. Dar e un contract cit se poate de explicit pe care-l semnezi inainte.)

quote:
Statele care au avut strategii nationale si s-au tinut de ele (uite Japonia) au progresat si toti cetatenii au avut de castigat.

Daca e un lucru care ar trebui legat de rigiditatea scolilor japoneze, atunci ar trebui sa fie numarul de sinucideri pe care-l au la copii. Sunt in top. Vrem sa-i ajungem? Sa-i intrecem?

A.M.

Mergi la inceput

oamenii invata si in afara scolii ...dar nu la noi!
la noi se invata NUMAI in scoala!(eu una nu stiu altfel de invatamant aici!)
o fi in Canada,aici nu

poti sa cugeti f bine.....pana mori,nu te opreste nimeni...numai sa-ti si perimiti sa stai sa cugeti!
noi deocamdata n-am castigat lozu' cel mnare si nici n-am descoperit vreo comoara!
prin urmare ,sa cugete la ce vrea el cand o sa aiba macar clasele obligatorii!

in afara de scoli si gasti de cartier se mai gasesc...copii care se drogheaza,care cersesc,care fura....
scoala presupune nu numai ce faci la clasa ci si ce poti face pe langa clasa...pian,inot,balet etc...

printre altele el vrea sa faca pian!
si daca vrea o sa faca....

si nu e obligatori sa te inhaiti cu baietii de cartier...dar nici imposibil....
in momentul in care ajungi sa tai frunze la caini(ca daca nu ai nici o obligatie alegi,de cele mai multe ori sa nu faci nimic) incepi sa te plictisesti si e mult mai simplu sa inveti de la unul si de la altul sa fii baiat de baiat...sau cum s-o mai zice acum...

eu,ma bucur ca ai tai copii au minte...al meu inca nu stie pe ce lume e!
e inca jucaus ...nu stie ce vrea,sau ce vrea el nu se poate totdeauna...joca si nunmai joaca...
ceea ce nu e rau,insa nici toata ziua nu se poate!
eu am mai spus,l-am lasat sa copilareasca si nu l-am fortat sa faca teme de la 3-4 ani cum voiam educatoarele....mi s-a parut absurd ca un copil atat de mic sa se chinuie sa faca liniute,bastonase,numere etc...
si la gradi faceau chiar si socoteli...
isi imaginau ca or sa ajunga "doctori" in clasa I-a...
e adevarat ca cei care au lucrat la gradi au luat un avans acum,dar un copil inteligent recupereaza sigur...sau toti recupereaza pana la urma

mama aceea a incercat sa-l convinga ce-i trebuie si nu a apelat la "fortza" sa-l convinga...din fericire e f pasnica.
nu poti convinge un copil de ceea ce e bine pt el ca nu stie inca ....nu a trecut pe-acolo sa stie!

eu nu vad decat SCOALA si sa stii ca nici eu nu sunt beata
dar poate ca din Canada se vede altfel!

despre aptitudini am mai spus,nu mai repet...

a face ceva cu placere presupune lipsa constringerilor si a autoritatii (pe care le gasim din belsug in scoli).

adica,eu inteleg de la tine ca tb sa nu-l mai dau la scoala
ei uite ca de scoala nu o sa scape
buna ,rea,pana una alta asta e si alta n-am de unde sa iau...
si fie vorba intre noi mie chiar nu mi se pare rea
pt ca la inceput va face din toate si in momentul in care vom vedea care e "talentul " lui si ce-si doreste va face si-n plus....

Corect. Problema e ca efectul scolii e acela de a-ti taia orice placere in a mai studia ceva. Uita-te numai la generatiile de elevi care iasa de pe bancile scolii -- apatici si fara pasiuni.

cred ca tare ai avut de suferit prin scolile noastre...si-mi pare rau pt tine!
eu una n-am iesit deloc apatica,am facut ceea ce mi-a placut...nu practic ceea ce as fi vrut initia,dar si ce fac acum fac cu placere!
si inca mai invat...deci nu sunt deloc apatica si fara pasiune! (cu mici exceptii cand obosesc!)

da,ce nu e infinitu'???
poate incepe de la asta ca eu n-am reusit sa-l fac sa priceapa nici ce e infinitul,de asta s-a si hotara sa-l caute singur....
si cum un coleg i-a spus ca acesta nu poate fi descoperit,el a spus ca nu conteaza ca o sa-l ajute un extraterestru
si cand il va descoperi o sa ma ia si pe mine pe nava lui spatiala ca sa ne bucuram impreuna

Mergi la inceput

quote:

oamenii invata si in afara scolii ...dar nu la noi!
la noi se invata NUMAI in scoala!(eu una nu stiu altfel de invatamant aici!)
o fi in Canada,aici nu

Mie-mi pare ca faci confuzie intre scolitul institutionalizat si invatat.

Cind nou-nascutu' isi plimba mina prin fata ochilor si-si da seama ca, de fapt, el o controleaza (pe mina) se cheama ca a invatat ceva. Cind plodu' repeta dupa mama: "papa... daaaa...", se cheama ca a mai invatat ceva. Cind copilu' se urca pe bicicleta si dupa doua zile incepe sa-si poata tina singur echilibru, ai ghicit?, a mai invatat o chestie.

Cele mai multe lucruri in viata le inveti, ei bine, traind :), adica participind la ceea ce se-ntimpla in jurul tau (eventual, organizind si conducind activitatile), nu stind ferecat intre patru pereti si ascultind monologurile presupusilor intelepti ai zilei.

Si de-aia cred eu (nu sunt singuru') ca un copil ar avea mai multe de cistigat daca ar fi expus la o varietate de situatii si persoane, decit daca e fortat sa treaca printr-un procedeu industrial de memorare a unor fapte.

quote:
poti sa cugeti f bine.....pana mori,nu te opreste nimeni...numai sa-ti si perimiti sa stai sa cugeti!

Pentru o clipita am crezut ca trebuie sa ceri permisiunea cuiva ca sa ai voie sa cugeti... Si parca si vedeam cum nu se-nghesuie nime' la Ghiseu' de Eliberat Permise Pentru Cugetat, usa imediat urmatoare dupa Cancelarie. :-)

quote:
noi deocamdata n-am castigat lozu' cel mnare si nici n-am descoperit vreo comoara!

Cum ar veni, ginditu' e cumva conectat la contu' din banca, si direct proportional cu marimea acestuia?

quote:
prin urmare ,sa cugete la ce vrea el cand o sa aiba macar clasele obligatorii!

Si pina atunci ce sa faca? Sa-i dea o pauza creierului?

quote:
printre altele el vrea sa faca pian!
si daca vrea o sa faca....

Asta parca incepe sa sune mai omeneste...

quote:
si nu e obligatori sa te inhaiti cu baietii de cartier...dar nici imposibil....

Ar putea fi, oare, o alegere? Sa zicem lasata la latitudinea celui in cauza?

quote:
in momentul in care ajungi sa tai frunze la caini(ca daca nu ai nici o obligatie alegi,de cele mai multe ori sa nu faci nimic) incepi sa te plictisesti si e mult mai simplu sa inveti de la unul si de la altul sa fii baiat de baiat...sau cum s-o mai zice acum...

Asta e o prezumtie de rea-vointa. Ca si cum toti copiii ar fi niste derbedei prin nastere, si doar efortul suprem al bunului Guvern tatuc (prin forta scolii cea de intelepciune datatoare) ce mai reuseste sa-i aduca pe calea cea dreapta.

Iaca o alta varianta: cind se nasc, copiii sunt curiosi, inteligenti si predispusi sa faca ceea ce vad ca fac adultii din jurul lor. Din fericire, majoritatea adultilor fac lucruri bune (si indeosebi parintii care, de altfel, sunt cel mai important model pentru copil). Asa ca sansele-s ca si copiii sa-si insuseasca acelasi comportament.

Cu alte cuvinte: daca parintii n-au nimic de-mpartit cu 'baietii de baieti', cel mai probabil ca nici copiii lor n-au sa aiba.

quote:
mama aceea a incercat sa-l convinga ce-i trebuie si nu a apelat la "fortza" sa-l convinga...din fericire e f pasnica.

Pai parca spuneai ca si-a fortat copilul sa mearga la nu stiu ce liceu. Ca n-a dat cu papucu' dupa el (violenta fizica), ci doar l-a inscris fara acordul lui in institutia cu pricina, nu e deloc o dovada de pacifism.

Cum de n-a functionat argumentul, discutia ca de la om-la-om?

(Copiii sunt si ei oameni, nu-i asa? Adica vrednici de respectul celorlalti oameni, indiferent daca acestia din urma sunt mai tineri sau mai virstnici decit ei.)

quote:
nu poti convinge un copil de ceea ce e bine pt el ca nu stie inca ....nu a trecut pe-acolo sa stie!

Eu cred ca adultii ar trebui sa ai mai multa incredere in copii. Si sa tina cont de opiniile si sentimentele acestora (a copiilor) atunci cind iau decizii in ceea ce-i priveste (pe copii).

quote:
a face ceva cu placere presupune lipsa constringerilor si a autoritatii (pe care le gasim din belsug in scoli).

adica,eu inteleg de la tine ca tb sa nu-l mai dau la scoala

Nu tb, d-ar fi fb dc tt lm sr gnd ptn la opt ast. :)

Mai pe romaneste: nu, nu zic asa.

quote:
cred ca tare ai avut de suferit prin scolile noastre...si-mi pare rau pt tine!

Crezi rau. Da' n-are importanta...

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Mergi la inceput

filofteia,merci....
nu are rost sa incep sa despic firu' n paispe cu nu stiu ce individ/individa care are chef de facut misto....
vad ca nu intelege nimic din ce zic sau daca mai pricepe ceva incepe sa le rastalmaceasca!!!

deci...eu dau ignor lui AM asta....

eu stiu ce stiu si nu ma poate obiga nimeni sa fac altfel cu copilul meu...
pana una alta el e in grija mea si eu fac asa cum cred eu ca e mai bine pt el!

gata ultima zi de scoala...
aseara nu am mailucrat nimic...... eu deja sunt f obosita!
as fi vrut sa nu faca nimic saptamana asta,sa se odihneasca pur si spimplu, dar doamna le-a dat vreo 30 de exercitii dintr-o noua culegere ( ca si cum nu aveam destule) ,cica "culegere de vacanta"

asa ca venim la Pitesti!!!
filofteia sa fiti pe faza....daca auziti pe cineva ca striga Mihnea prin oras...el e!!
glumesc,ca bunica-sa nu striga la el....are mai multa rabdare!

o zi buna va doresc,

Mergi la inceput