Discutii despre clasa I (partea a 4 a)
Raspunsuri - Pagina 12
Anuska spune:
Alocatia Anei mi-a intrat in cont alaturi de cea a sorei ei! De-ar ramane asa ar fi super!
Acum citeste mult mai bine fata mea, de unde ma vaitam ca nu mai stiu cum s-o fac sa citeasca, acum citeste destul de cursiv, dar e adevarat ca nu sarim nici-o zi fara sa citeasca lectia pe care a facut-o si pe cea viitoare. Si in plus o mai pun sa citeasca din cand in cand si dintr-o carte de povesti. La matematica au ajuns la numerele pana la 100, dar nu le-au inceput inca, au facut ecuatii cu o necunoscuta!
M-am chinuit sa-i explic ca erau cele pe care ea le punea termenul lipsa, dar greu nene.... Tatal ei i-a spus in disperare de auza ca din cel mare il scade pe cel mic si asa mergea, dar i-am spus ca o sa strice treaba cand o sa trebuiasca sa il afle cel mare; si asta s-a intamplat a doua zi.
Si pt ca am vazut ca nu merge nicicum m-am apucat si i-am zis cum sar cifrele peste egal (in varianta noastra parleazul
) si ii schimba semnele...
Pare ca a inteles mai usor asa, sa vedem cat o tine....
Totusi asemenea lucruri sa inveti in cls I .....
Filofteia, ce e asta cu Cangurul? E concurs, ceva? Este si pt pui asa mici?
*********************************![]()
Poze cu familionu'
Povestea nasterii Anei 17.03.2000
Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004
annnna35 spune:
Buna, mamici de clasa I!
O sa incerc sa raspund la intrebarile voastre, sper sa nu omit ceva. :)
Numere pare / impare: nu le dau o definitie scrisa, le-am invatat pe cele care sunt cifre (0, 2, 4, 6, 8 - pare, 1, 3, 5, 7, 9 - impare), apoi am specificat ca orice numar care are o cifra para la cifra unitatilor, deci ultima cifra din numar, este par, iar daca are o cifra impara la cifra unitatilor este impar.
Aceste lucruri insa le repet de fiecare data cand efectuam un exercitiu de acest gen, altfel...nu retin toti.
Articolul nehotarat... apare in "Taine" in exercitii, dar in niciun caz nu il numim, am facut exercitii de potrivire a substantivelor langa articolul nehotarat corespunzator. Destule din exercitiile din culegerea "Sa dezlegam tainele abecedarului" depasesc programa, dar sunt utile, deci comandam aceasta carte cu ajutorul parintilor de ani de zile. (exista pentru toate clasele).
In legatura cu compararea numerelor (semnele mai mic, mai mare, egal), programa zice: exercitii de comparare si ordonare a grupurilor de obiecte folosind procedee diferite, apoi, la continuturi, zice: compararea numerelor, deci se fac comparari ale numerelor, de preferinta intuitiv (reprezentari ale lor prin obiecte, desene etc).
Semnele insa le folosesc pentru ca devine mai rapida treaba.:)
Iata o explicatie draguta, pe care am invatat-o si eu de la cineva si o dau elevilor, care o inteleg usor si se bucura ca au inteles: (cu aceste cuvinte, aproximativ) Asa cum intr-o lupta cel care este mai mare, mai puternic, il invinge pe cel care este mai micut, la matematica numarul mai mare il "inteapa" pe cel mai mic, deci varful este spre numarul mai mic...
Concursul "Cangurul" a fost pentru prima data anul trecut si pentru clasa intai. Chiar si eu am facut rost un pic mai greu de subiectele de atunci, din acest motiv. Este atractiv pentru elevi , cu exercitii si probleme de perspicacitate. Va avea loc in mai, dar se strang banii acum, pana in februarie.
Da, despartim in silabe la capat de rand, deoarece programa prevede "despartirea in silabe a cuvintelor" si eu inteleg, bineinteles, si aceasta varianta, dar in primul rand pentru ca devine necesar in procesul scrierii. Altfel ar ramane spatii libere si ar fi inestetic.
Si inca ceva, dar ma declar si eu "vinovata" de acest "pacat" :) : nu avem voie sa dictam sau sa dam spre copiere/transcriere texte, deci propozitii legate intre ele prin inteles. Acestea pot fi numai citite.
O facem insa, din motivul pentru care fiecare invatatoare "sare programa", iar eu cred ca meritam intelegerea voastra, si anume pentru binele elevilor. Ei se vor obisnui de timpuriu cu anumite notiuni si vor capata din timp unele deprinderi, utile pentru lucrul aprofundat cu acestea, pana in clasa a patra. Nu stiu daca ati auzit despre asta, insa programele de gimnaziu fac un mare "salt" fata de clasa a patra si pot produce un mic "soc", atunci cand se trece dintr-o data de la o programa "relaxata" cum este cea a ciclului primar la cerintele profesorilor.
Succes tuturor si ingaduinta fata de "doamnele" copilasilor vostri. Si noi suntem oameni si facem tot ce tine de noi...
Anuska spune:
Mersic de raspuns! Promptitudine, nu gluma....![]()
Deci este numai pt matematica, o sa le iau si eu acasa subiectele de anul trecut sa vad cum merge si daca o atrage pe pitica mea. Dna lor nu ne-a spus nimic de asta.
*********************************![]()
Poze cu familionu'
Povestea nasterii Anei 17.03.2000
Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004
simali spune:
quote:
el scrie vecinii numerelor in ordine inversa,de ex. vecinii lui 12 el scrie 13,12,11 in loc de 11,12,13
si inca nu stie sa faca semnul mai mare si mai mic!
copii vostrii le stiu?!
anna,copii de clasa I tb sa stie semnele astea?!
ca el le pricepe azi,darmaine uita
quote:
Vladut a avut astazi o evaluare la gradinita si a avut:
- de pus semnele <>= acolo unde trebuie;
- de scris vecinii unor numere pana la 10
- niste adunari si scaderi pana la 10.
Si eu care ma gandeam ca a cam varzuit totul... Deci se fac si la scoala.
Se dadea un numar si el trebuia sa scrie vecinii, dar a scris tot sirul, adica la vecinii lui 2 a scris 1,3,4,5. A zis ca sunt vecini si aia. Da sunt... indepartati!!!! I-am zis ca trebuie sa-i scrie numai pe aia apropiati. Dar greseste mereu pentru ca se gandeste la vecinii nostri de bloc. Vecini sunt si aia de la parter si de la etajul 4, si din stanga, si din dreapta, si din fata, si din spate. De-aia le si inverseaza. Eu una nu pot sa-i scot din cap analogia asta si pace.
alice
annnna35 spune:
quote:
Originally posted by simali
Se dadea un numar si el trebuia sa scrie vecinii, dar a scris tot sirul, adica la vecinii lui 2 a scris 1,3,4,5. A zis ca sunt vecini si aia. Da sunt... indepartati!!!! I-am zis ca trebuie sa-i scrie numai pe aia apropiati. Dar greseste mereu pentru ca se gandeste la vecinii nostri de bloc. Vecini sunt si aia de la parter si de la etajul 4, si din stanga, si din dreapta, si din fata, si din spate. De-aia le si inverseaza. Eu una nu pot sa-i scot din cap analogia asta si pace.
alice
Ce frumoasa e inocenta copiilor.. ;)) M-am amuzat. Intr-o zi o sa va scriu si eu cateva perle ale copiilor, daca ma hotarasc sa le fac publice... :) Deocamdata le ... colectionez pentru mine!
DanuKa spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Lui Adi nu a fost nevoie sa-i explic care sunt pare si impare, le-a prins din zbor, dar una este practic, alta teoretic, iar pe caiet chestia asta este ca o definitie, i-a pus sa scrie intai cu rosu :De retinut! si apoi definitia pe care Adi oricum n-a terminat-o. Daca ii intreaba definitia? Ma rog...am lasat-o moarta pana la urma. Sper sa le dea numai exercitii si nu vom avea probleme.
Danuka, vezi linkurile pe care le-am dat eu mai sus. Altfel cum te putem ajuta?
Annna35 stiu ca esti invatatoare, cum dai tu definitia la numerele pare, pentru varsta lor? Si la romana, ce prevede programa la clasa I...trebuie sa stie articolul nehotarat? Sa desparta in silabe la capatul randului..etc..
ok ,merci de info ,o sa vad mai pe lag subiectul sa vad exact ce ati discutat ...
ma gandeam ca poate gasesc undeva pe net ,niste exercitii pe care le-as putea imprima ,cel putin la romana sau gramatica ,in rest se descurca .
off-topic ,cum as pute aface sa primesc notificari ?
simali spune:
quote:
Cel putin la noi invatatoarea a spus ca prefera sa nu stie nimic. Si i-a luat de la zero.
quote:
Pe mine toate contradictiile astea ma innebunesc. Vlad e la o gradi de stat si face programa de la anul pregatitor ca la carte. Eu nu-l pun sa scrie acasa. Daca mi se pare ca nu a inteles ceva incerc sa-i explic acasa dar prin joc, intr-o maniera creativa. Daca in programa de anul pregatitor scrie ca trebuie facut, cum pot invatatoarele sa spuna ca prefera sa nu se fi facut nimic? Capiaza copiii cu anul pregatitor dar de fapt invatatoarele nu au nevoie de el?
Poate doamna voastra se referea la copiii invatati acasa de parinti ?
alice