calcul indemnizatie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Banti spune:

Va rog din suflet sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare - este pentru o prietena care sta cu copilasul in concediu de maternitate si vrea sa vada daca i se calculeaza corect indemnizatia. Ar vrea sa stie cam cit trebuia sa ia pentru luna iulie si cit va lua in august, deoarece uneori i se calculeaza gresit suma. Multumesc frumos si anticipat pentru raspuns.
Situatia ei ar fi cam urmatoarea:

Pentru cele sase luni inainte de a intra in concediu prenatal in februarie 2002 veniturile brute au fost urmatoarele:

August 2001 12.445.959 lei, 23 zile lucratoare, zile de stagiu 23
Septembrie 10.584.000 lei, 20 zile lucratoare, 20 zile de stagiu
Octombrie 5.982.960 lei, 23 zile lucratoare, 13 zile de stagiu (a avut concediu medical)
Noiembrie 12.445.059 lei, 19 zile lucratoare, 19 zile de stagiu,
Decembrie 12.445.955 lei, 19 zile lucratoare, 19 zile de stagiu,
Ianuarie 2002 12.445.955 lei, 21 zile lucratoare, 21 zile de stagiu

Mai are ceva cheltuieli profesionale de 1.495.000 lei care am inteles ca i se calculeaza la impozit.

Inca o data multumesc frumos pentru un eventual raspuns.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by chris

Rozi, dar daca luam toti banii de la angajator? Acesta trebuia sa calculeze separat cele doua indemnizatii? Si la una se acortda deducerea si la una nu? Ca am intrebat asta la Casa de Pensii si mi s-a raspuns ca da, se calculeaza separat si deducerea se face doar pt suma calculata pentru contractul de munca si pentru contractul suplimentar nu se acorda deducerea. Si asa cum ai spus tu, mi-a spus ca se regularizeaza oricum, la calculul impozitului global.
Dar daca nu e corect, nu mi-ar conveni sa mi se retina banii de acuma si abia nu stiu cand sa se regularizeze si sa mi se restituie.

Chris si bebe Mara

Important este cine este platitorul de venituri. Daca se iau toti banii de la firma, acolo se cumuleaza toate veniturile din acea luna (concediu medical si o eventuala prima, de ex) si se impoziteaza CUMULAT. Cand se calculeaza impozitul, se determina baza de calcul prin scaderea, din veniturile totale, a contributiilor obligatorii (in general vorbind: somaj, sanatate, CAS), a deducerilor personale (de baza sau suplimentare) si a cheltuielilor profesionale si abia apoi se aplica grila de impozitare.
In cazul in care mai exista un platitor de venituri, la care NU este functia de baza, cand calculeaza impozitul pentru veniturile pe care EL le plateste, nu mai scade decat contributia la sanatate, deci nu mai acorda deduceri si cheltuieli profesionale.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Banti

Va rog din suflet sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare - este pentru o prietena care sta cu copilasul in concediu de maternitate si vrea sa vada daca i se calculeaza corect indemnizatia. Ar vrea sa stie cam cit trebuia sa ia pentru luna iulie si cit va lua in august, deoarece uneori i se calculeaza gresit suma. Multumesc frumos si anticipat pentru raspuns.
Situatia ei ar fi cam urmatoarea:

Pentru cele sase luni inainte de a intra in concediu prenatal in februarie 2002 veniturile brute au fost urmatoarele:

August 2001 12.445.959 lei, 23 zile lucratoare, zile de stagiu 23
Septembrie 10.584.000 lei, 20 zile lucratoare, 20 zile de stagiu
Octombrie 5.982.960 lei, 23 zile lucratoare, 13 zile de stagiu (a avut concediu medical)
Noiembrie 12.445.059 lei, 19 zile lucratoare, 19 zile de stagiu,
Decembrie 12.445.955 lei, 19 zile lucratoare, 19 zile de stagiu,
Ianuarie 2002 12.445.955 lei, 21 zile lucratoare, 21 zile de stagiu

Mai are ceva cheltuieli profesionale de 1.495.000 lei care am inteles ca i se calculeaza la impozit.

Inca o data multumesc frumos pentru un eventual raspuns.

Ioana

Din datele de mai sus se poate calcula cat trebuia sa primeasca pe concediu de maternitate (prenatal si postnatal) in care a intrat in februarie. Daca vrei sa calculam indemnizatia de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, ne trebuie si alte date: cand s-a nascut copilul si ce venituri a mai primit in lunile februarie - data nasterii copilului.
Daca e sa calculam cu 10 luni inaintea datei nasterii copilului, ne trebuie datele din toate aceste luni (inclusiv concediile medicale).
Oricum, calculul dureaza ceva timp, nu stiu daca voi reusi azi sa-l fac, dar incerc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

Pt. ROZI

Calculul la cazul BANTI se face pe 6 luni anterioare,deoarece prima luna de cotizare este august 2001(asta in cazul in care nu a gresit ea data),deci anterioara datei cand a aparut OUG 9 si 23/2003.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Banti spune:

Da, Cary are dreptate, prima luna de cotizare e august 2001, nu am gresit data. Prietena mea a intrat in prenatal in februarie 2002, si a nascut in aprile 2002, deci nu are legatura cu noua lege. Va multumesc pentru raspunsuri, si nu e nici o graba, puteti calcula in limita timpului disponsibil pe care il aveti. Va multumesc mult.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chris spune:

Hm, adica daca luam toti banii de la servici, deci si cei pe contractul suplimentar, mi se facea deducerea din suma cumulata??
Foarte aiurea. Ar trebui sa fie acelasi lucru indiferent de unde iau banii, nu?

Chris si bebe Mara

Mergi la inceput

Da, indiferent de unde iei banii, atata vreme cat ii iei dintr-un singur loc. De la al doilea deja nu se mai acorda deducerile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Chris, n-are rost sa te stresezi cu deducerea. Asa cum spunea si Rozi deducerile (cea de baza si cele secundare) se acorda numai la functia de baza, in cazul tau locul de munca. Orice alte venituri obtii indiferent de locul lor nu mai beneficiezi de deduceri iar la sfirsitul anului oricum se vor regulariza toate veniturile.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chris spune:

OK Nela, nu ma stresez, doar ca sunt un pic necajita ca mi-au retinut si sanatatea din ind. de maternitate si acuma au venit si cu chestia asta cu deducerea...

Chris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claus spune:

Dragii mei, cine ma poate ajuta?
Am o colega, 28 saptamani.Lucreaza la o banca si doreste sa stie urmatoarele:
1. poate sa intre in prenatal incepand cu luna 7-a ?
2. daca naste prin octombrie inseamna ca in decembrie ( intra luna asta in prenatal) poate intra in concediu pt ingrijirea copilului beneficiaza de legea cu 85% din salariu sau intra cu 4 milioane si ceva noua lege.
3. daca intra cu vechea lege aceasta ramane valabila pe toata durata celor 2 ani de concediu pt ingrijirea copilului sau se suspenda incepand cu 2004 ?
Stiu ca se vorbeste pe forum despre indemnizatii dar colega mea nu are de a face cu casa de pensii...
msy !

Mergi la inceput