calcul indemnizatie
![](images/user_woman.png)
Trebuie sa fiu cat mai scurta si va multumesc anticipat pt raspuns.
Situatia mea:
- contrat incheiat in 01 dec 2002(am cotizat inclusiv mai)
- suma asigurata 16.500.000
- data nasterii: 02 mai 2003
- contract de munca din 01 apr 2002
- salar pana in dec 2002 - 1.750.000
din ian 2003 - 2.500.000
- am depus cerere pt acordare indemnizatie crestere copil pana la varsta de 2 ani si mi s-a eliberat adeverinta.
As vrea sa-mi spuneti cat trebuie sa primesc eu, ce se retine din brut, ce procente, impozitul pe salar care se aplica la suma asta.
Angajatorul plateste impozite, cat? ma intereseaza pt ca mi se vor retine mie acestea.
Sumele de pe asigurare intra la veniturile firmei si se impoziteaza la sfarsitul anului???... asa am auzit
Va multumesc inca o data
driada si Bb Ana
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
pentru a putea raspunde la o astfel de intrebare trebuie lamurita situatia veniturilor tale salarii si asigurare individuala, indemnizatie de maternitate in perioada noiembrie 2002->aprilie 2003.
Cat despre ce anume se retine rapsunul este 1% somaj, 6.5% asigurari de sanatate si impozit pe venit. Da la sfarsit aceste asigurari incasate se declara la venitul global la fel ca orice alta forma de venit. Angajatorul nu plateste nimic, nu el ca si angajator dar ceea ce iti retine tie, cele de mai sus le plateste insa in numele tau deci e impropriu spus ca plateste el. Sunt sume retinute de la tine si platite catre stat pe directii bugetare.
Cu adeverinta trebuie mers la serviciul personal si cei de acolo sa calculeze drepturile corespunzatoare. Am o observatie, cu aceasta adeverinta trebuia mers la momentul calcularii si acordarii indemnizatiei pt ingrijirea copilului.
Marius (www.desprecopii.com)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
driada spune:
Multumesc Marius,
Daca nu abuzez, as vrea sa-mi spui si impozitul pe salar care mi se aplica: venituri salariale in perioada nov 2002-apr 2003 - 13.500.000(in nov si dec am avut 1.750.000/luna, in ian, feb, martie, apr 2.500.000/luna) si venituri di asigurare 82.500.000(16.500.000/luna *5luni).
Nu am depus nici o cerere pt indemnizatie de maternitate, am mers cu salar pana in aprilie inclusiv si la casa de pensii am cerut direct indemnizatie pt crestere.
La personal este o singura persoana, care m-a rugat sa ma interesez si eu despre modalitatea de calcul.
Multumesc mult,
driada si Bb Ana
marius spune:
Teoretic situatia ta ar trebui sa fie cam in felul urmator:
1. Venituri din salarii in perioada noiembrie -> aprilie 13.500.000 lei
2. Venituri asigurate in perioada decembrie -> aprilie 82.500.000 lei
3. Total venituri baza de calcul 13.500.000+82.500.000 = 96.000.000 lei
4. Pondere aplicata 85% adica 96.000.000 x 85% = 81.600.000 lei
5. Zile lucratoare in perioada nov.->apr 124 zile (sper ca m-am uitat bine)
6. Indemnizatie bruta/zi
IBZ= 81.600.000/124 = 658.065 lei/zi
Luna iunie 2003 luata in calcul ca si exemplu
1. Zile lucratoare in iunie
21 de zile
2. Indemnizatie bruta
658.065*21= 13.819.355 lei
Retineri:
a. Somaj 1% - 138.194 lei
b. CAS 6.5% - 898.258 lei
3. Indemnizatie ramasa 13.819.355-138.194-898.258=12.782.903
4. Deduceri de baza 1.800.000 lei (teoretic ar trebui si deducerea suplimentara daca este declarat copilul, exemplul este doar la baza)
5. Indemnizatie impozabila
12.782.903- 1.800.000 = 10.982.903
6. Impozit pe venit la 10.982.903 -> 2.871.807
7. Indemnizatie neta ramasa
12.782.903-2.871.807 = 9.911.096
Deci 9.911.096 pentru luna iunie si fara deduceri suplimentare cum ar fi normal.
driada spune:
O sa va tin la curent cand o sa vad si banii.
Sunt sigura ca va folosi multora modalitatea de calcul expusa de Marius.
Multumesc,
dri si Bb Ana
marius spune:
Vin cu precizari zic eu importante si anume perioada de calcul pentru CIC este de 10 luni nu de 6 luni asa cum am facut eu calculul ca si model. Aceasta problema a fost ridicata ieri 28 iulie motiv pentru care am recitit dispozitiie Ord. 23 si Ord. 9 si am ajuns la concluzia ca respectand prevederile Ord. 23 care precizeaza ca modalitatea de calcul pt persoanele asigurate anterior ordonantei beneficiaza de calculul prevazut aparitiei acestei ordonante si cum ultima modificare este data de Ordonanta 9 in care este precizat intervalul de 10 luni pt CIC revin cu aceasta remarca asupra intervalului de 10 luni pentru CIC si 6 luni pt maternitate.
chris spune:
Ia mai auziti ceva nou: pentru luna iunie, am primit indemnizatia de maternitate de la CJPAS pe contractul suplimentar micsorata fata de lunile trecute, dar nu pentru ca s-a micsorat brutul, ci pentru ca nu mi s-a mai scazut deducerea personala de baza de 1.800.000! A spus doamna de acolo ca asa se face...
Dupa ce ca mi s-a retinut si sanatatea din indemnizatia de maternitate, motivul fiind "nu au aparut normele la ordonanta 150/2002" si nu au clarificari de la casa de asigurari de sanatate , acuma am aflat si de chestia asta cu deducerea...
A spus ca si daca luam banii pe contract de la servici, tot asa s-ar fi calculat, si ca deducerea se scade numai unde am cartea de munca, bani de la CJPAS fiind venit suplimentar si nu se mai scade, si ca daca i-ar fi scazut, as fi platit apoi la regularizare, cand se depun fisele fiscale la declaratiie de venit.
Marius, am vazut cum ai facut tu calculul aici, si de asta am scris.
Chris si bebe Mara
marius spune:
Probabil ca cei cfe calculeaza astfel de retineri prin stopaj la sursa nu au cunsotinta de Hotararea 56 din 16 ianuarie 2003 privind Normele de aplicare a impozitului pe venit unde la art. 5 se precizeaza ca indemnizatiile de maternitate si ingrijirea copilului sunt impozabile fiind considerate venituri de natura salariala sau asimilata art pe care il redau mai jos:
Art. 5. - Nu sunt venituri impozabile si nu se impoziteaza, potrivit prezentei ordonante, urmatoarele:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la terte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate si pentru concediul platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, care sunt venituri de natura salariala;
La art 22 se precizeaza din nou natura impozabila a veniturilor din indemnizatii
1. Definirea veniturilor din salarii
Art. 22. - Sunt considerate venituri din salarii, denumite in continuare salarii, toate veniturile in bani si/sau in natura, obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, de maternitate si pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani.
La art. 3 redat mai jos este precizata natura salariala a indemnizatiilor
3. Veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
a^1) salariile de baza;
a^2) sporurile si adaosurile de orice fel;
a^3) indemnizatiile de orice fel;
a^4) recompensele si premiile de orice fel;
a^5) sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele din fondul de participare la profit, acordate salariatilor agentilor economici dupa aprobarea bilantului contabil, potrivit legii;
a^6) sumele primite pentru concediul de odihna;
a^7) sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca si in caz de maternitate;
a^8) sumele primite pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani;
a^9) sumele primite pentru concediul de ingriire a copilului cu handicap, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani;
a^10) sumele primite pentru concedii medicale de ingrijire a copiilor cu handicap accentuat sau grav, pana la implinirea de catre copii a varstei de 18 ani;
Norme metodologice:
1. Venitul brut din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate conform art. 22 si 23 din ordonanta, precum si a avantajelor primite conform art. 9 din ordonanta de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Iar la art. 24 punctul 7 redat mai jos pe baza cuprinderii indemnizatiilor in cadrul veniturilor de natura salariala se precizeaza clar deucerea personala de baza si suplimentara
7. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat baremul lunar de impozit se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) asupra venitului net lunar din salarii, determinat prin scaderea din venitul brut a contributiilor obligatorii retinute si a sumei reprezentand cheltuieli profesionale, diminuat cu deducerile personale de baza si suplimentare, acordate in luna respectiva, dupa caz, pentru veniturile din salarii la functia de baza;
Deci ....asta e
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Cred ca e vorba de "functia de baza", in functie de care se acorda deducerile personale. COnform normelor la Ordonanta 7, la celelalte surse de venit decat functia de baza, nu se acorda deduceri personale. Asa probabil au interpretat cei de la Casa de Pensii, existand un loc de munca unde e functia de baza, implicit acolo se acorda deducerile personale.
Oricum se regleaza la sfarsitul anului, dupa depunerea declaratiei pe venit global. Daca insa deducerile se acorda din doua locuri intr-o luna, la reglare e posibil sa fie nevoie de restituirea unor sume.
chris spune:
Rozi, dar daca luam toti banii de la angajator? Acesta trebuia sa calculeze separat cele doua indemnizatii? Si la una se acortda deducerea si la una nu? Ca am intrebat asta la Casa de Pensii si mi s-a raspuns ca da, se calculeaza separat si deducerea se face doar pt suma calculata pentru contractul de munca si pentru contractul suplimentar nu se acorda deducerea. Si asa cum ai spus tu, mi-a spus ca se regularizeaza oricum, la calculul impozitului global.
Dar daca nu e corect, nu mi-ar conveni sa mi se retina banii de acuma si abia nu stiu cand sa se regularizeze si sa mi se restituie.
Chris si bebe Mara