*Mamici de Ianuarie-Februarie 2008 (130)*

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gina M spune:

Angeli' - imi pare rau sa vad ca intampini iarasi probleme cu astmul...
Iesi putin la aer, relaxeaza-te iar daca nu se amelioreaza starea,suna-ti doctorul sa vezi ce este de facut.Te si iti doresc multa sanatate.

Fetelor, tot citind despre alaptat am mai gasit ceva informatii pretioase si bine inteles, m-am gandit si la voi. Sper sa va prinda bine.


Daca in timpul sarcinii preocuparile si temerile gravidelor sunt legate in special de felul in care va decurge travaliul si nasterea, imediat dupa producerea evenimentului, ele isi concentreaza atentia asupra modului in care isi vor hrani copilul.



Laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata

Oricum, pentru toate femeile, momentul inceperii alaptatului nu este deloc usor. Nou-nascutul se naste cu reflexul de supt, dar el trebuie invatat cu rabdare cum sa apuce sânul. Unele mamici sunt mai indemânatice si fac lucrul acesta de la inceput cu usurinta, altele trebuie sa se chinuie câteva zile pâna sa dobândeasca tehnica alaptatului si sa-si tina copilul corect la sân.
Dar indiferent de cât de usor sau de greu are loc initierea alaptatului, orice femeie care a nascut nu trebuie sa uite ca laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata.

De ce? Pentru ca:

este adaptat statusului fiziologic al nou-nascutului si se digera foarte usor;
prin prezenta anticorpilor - singurele substante din compozitia laptelui de mama care nu au putut fi reproduse in formulele de lapte praf - el potejeaza nou-nascutul in perioada de alaptare impotriva infectiilor;
nou-nascutii nu fac alegie la laptele de mama, in schimb pot face alergie la laptele praf.

Pe de alta parte, daca privim putin mai departe, vom vedea ca alaptatul prezinta avantaje nu numai pentru nou-nascut ci si pentru femeia care alapteaza:

consumul de energie pe care-l presupune fabricarea laptelui o ajuta pe aceasta sa piarda kilogramele in plus cu rapiditate si sa-si revina mult mai usor la forma initiala;
este mult mai comod de manipulat;
este foarte economic pentru bugetul familiei.

Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere
Desi in ultimile decenii companiile care se ocupa cu producerea laptelui praf au invadat din ce in ce mai mult farmaciile si magazinele cu formule din cele mai diverse si mai sofisiticate, adaptate celor mai diverse nevoi ale copilului mic, totusi ele nu au putut niciodata sa concureze real cu “primul loc” pe care l-a detinut si il detine din totdeauna in alimentatia nou-nascutului laptele de mama.

Laptele care vine in primele zile dupa nastere este foarte important pentru sanatatea nou-nascutului din primele luni de viata. El este numit ”colostru”, are o culoare usor galbuie si o compozitie mult mai complexa decât laptele care va veni in mod curent, odata cu instalarea definitiva a lactatiei.
Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere, aceasta modalitate reprezentând cea mai eficienta cale de declansare precoce a secretiei lactate. In majoritatea maternitatilor din România s-a renuntat la programele rigide de alaptat, actualmente el facându-se in functie de nevoile sugarului. Data fiind formula complexa a compozitiei laptelui matern, se considera ca suplimentele de ceai sau de alte alimente nu sunt necesare pentru a fi introduse in alimentatia nou-nascutului pâna la vârsta de sase luni.

Succesul reusitei alaptatului tine foarte mult de modul in care mama invata sa aplice tehnica corecta, pe care o invata inca din primele ore dupa nastere de la asistenta de neonatologie si de la moasa. Ca orice lucru nou invatat, este nevoie de rabdare si intelegere din partea mamei si fata de nou-nascut pentru ca si el la rândul lui poate intâmpina unele greutati de acomodare, mai ales in situatia in care mama are unele probleme cu sânii sau cu mameloanele. Chiar daca de multe ori, la inceput, nou-nascutul nu manânca decât foarte putin, el trebuie pus la sân ori de câte ori ii este foame, pentru ca numai astfel el va incepe sa se hraneasca cu adevarat. In felul acesta si glandele mamare ale femeii sunt stimulate si produc tot mai mult lapte, pe masura nevoilor crescânde ale nou-nascutului.
Laptele ideal pentru bebelus

Alaptatul presupune din partea mamei multa rabdare, mai ales in primele zile dupa nastere, perioada in care pe de o parte mama invata sa alapteze iar pe de alta parte are loc acomodarea reciproca a celor doi.
Pozitionarea corecta a copilului la sân in timpul alaptatului contribuie esential la succesul acestei tehnici de hranire si la evitarea unor situatii a caror aparitie poate afecta atât mama cât si copilul.

Pozitia cea mai potrivita pentru alaptare

Pozitia pe care o adopta mama in timpul suptului depinde foarte mult de modul in care ea a nascut:

dupa o nastere naturala, pozitiile cele mai indicate de alaptare sunt: semisezând in pat, cu o perna la spate si alta sub copil sau sezând pe un scaun cu o perna pe genunchi; daca mama a avut epizotomie sau perineotomie (taietura la perineu) este posibil ca uneori ea sa simta un disconfort usor, care poate fi insa atenuat prin folosirea unui colac de plastic;
in cazul unei mamici cu operatie cezariana, in primele zile de obicei se practica pozitia culcat pe o parte; pozitiile semisezând sau sezând se pot practica mai târziu.

Dupa ce mama a adoptat pozitia cea mai confortabila pentru ea, cu mâna stânga va sustine capul si corpului bebelusului, iar cu cea dreapta va prinde sânul de pe aceeasi parte si va atinge cu el obrajorul acestuia. In mod reflex bebelusul va intoarce capul si va apuca sânul.

Un copil este bine asezat la sân când:

mamelonul (sfârcul) si o parte din areola mamara sunt in gura lui;
suge ritmic si cu pauze periodice;
mama nu simte o senzatie dureroasa in mamelon (sfârc) când el suge.

Cele mai multe mame, dupa ce invata sa pozitioneze corect copilul la sân, isi adopta ele pozitiile cele mai convenabile, astfel incât spatele sa nu fie tensionat iar pozitia picioarelor sa nu ingreuneze circulatia periferica de intoarcere si sa duca la amortirea lor. Durata unui alaptat corect este in medie de o jumatate de ora, copilul trebuind sa fie pus in aceasta perioada alternativ la ambii sâni.

Copilul se pune la san ori de cate ori are nevoie
La inceput, pâna el isi formeaza un program, intervalul va fi mai scurt, dar treptat, lucrul acesta facându-se la aproximativ doua - trei ore.In acest fel, el va fi pus de circa 8 – 12 ori in cursul unei zile intregi.

Problemele pe care le pot avea cu sânii unele mame in perioada in care alapteaza sunt variabile: de la sâni durerosi si tensionati la leziuni ale mameloanelor, angorjarea sânilor, mastita sau in cazuri mai rare abcesul mamar. De cele mai multe ori, toate aceste complicatii apar datorita proastei pozitionari a copilului la sân. Este esential ca mama sa-si insuseasca inca din primele ore dupa nastere, cu ajutorul asistentei pediatre sau al moasei, tehnica corecta de alaptat, pentru a putea evita astfel aparitia complicatiilor mentionate mai sus.

Semnele care reflecta ca tehnica folosita de mama este buna sunt:

dupa alaptat sânii sunt moi si nedurerosi;
copilul care creste progresiv in greutate, doarme linistit si se trezeste la intervale regulate pentru un nou supt.

Dupa primele alaptaturi mamele incep sa-si faca probleme si se intreaba daca bebelusii lor au suficient lapte. Cantitatea de lapte pe care organismul femeii o produce este in strânsa relatie cu frecventa si cantitatea pe care o suge copilul. Astfel cu cât el va suge mai mult si mai des, cu atât organismul femeii va produce mai mult lapte.

Mama trebuie sa manance multe produse lactate
Alimentatia mamei in perioada in care alapteaza nu trebuie sa difere mult fata de cea din sarcina. In plus se recomanda cresterea consumului de produse lactate in aceasta perioada. De asemenea consumul unei cantitati de lichide corespunzatoare (aproximativ 2 l) este important.

Orice mama care alapteaza este bine sa nu uite ca inainte cu o jumatate de ora de fiecare alaptat trebuie sa bea un pahar de lapte.

Recomandam tuturor proaspetelor mamici sa nu uite ca laptele ei asigura in primele sase luni de viata integral nevoile de hrana ale bebelusului si ca nimic nu trebuie sa fie mai important in aceasta perioada pentru ea, daca doreste sa aiba un copil sanatos si viguros.




POZE - RECENTE/David Jonathan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isidora spune:

ANGI,SUNA LA URGENTA SI CERE UN SFAT ,SAU CHEAMA SALVAREA SA-TI ADMINISTREZE CEVA LOCO DACA ALTFEL NU SE POATE....

FETELOR,stiu ca n-am intrat de mult dar motivat...adica nu ne-a fost prea bine...iar acum n-am rezistat ...cand striga ANGI INVII DIN MORTI
v-AM CITIT,dar nu prea pot sa scriu ca n-am voie sa stau in fund.
Pe scurt,col lung inchis DAR contractii cu nemiluita care nu prea se singhisesc de antispastice,capul lui bebe coborat f. jos ,so pot sa am o ruptura de membrane in toata regula oricand....Rezultat:nu mai dorm noaptea de frica ,1. ca n-am bagajul facut,2. ca ar fi prea devreme......

FELICITARI TUTUROR MAMICILOR PT. BEBEI-SUNT TOTI DEOSEBIT DE FRUMOSI-DAR NU MA MAI MIR LA CE ZUZE AVEM !Sa fie sanatosi si sa aiba parte de ce e mai bun!!

De Stoisor ce se mai stie?

TIna,ma gandesc la tine ,sper sa mai stea bebe!Esti o zuzica dulce in pijamaua aceea...
MIRI,CREATA-va admir mult ca va simtiti implinite!Si nu cred ca sunteti singurele ....femei una si una la la odiseea noastra.....

Adina
Mami de(Isidora-4ani) si (34 sapt) cu
www.kodakgallery.eu.com/BrowsePhotos.jsp?&localeid=en_GB_EURO&collid=4516866000233.5781386000233.1200600549815&page=1" target="_blank"> Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinouka spune:

carmilia, numa' maine nu-i poimaine! poate punem de-o petrecere in pijama saptamana asta la filantropia, vorba lui grati! daca tot a deschis irinaL partia, sa ne lansam si noi pe derdelus, nu?

irina 41 Rares

http://bd.lilypie.com/RXHAp2.png
http://www.flickr.com/photos/10189719@N06/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinouka spune:

uffffffff, angeeee!!!
daca esti in panica si singura acasa, suna la salvare! s-o gasi la telefoanele alea cineva care sa te tina de vorba si sa iti spuna ce sa faci ca sa nu te apuce criza...

irina 41 Rares

http://bd.lilypie.com/RXHAp2.png
http://www.flickr.com/photos/10189719@N06/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

Gratiela, ce putin mai ai....!!!!
Ce spune ozi de faptul ca in curand ii va veni fratiorul acasa ?
Eu mi-am facut torsoanele alea dar, din cate spunea mitsu... cred ca nu sunt chiar bune ca sunt cam mici... Asta este... nu le mai stric. Voi folosi si eu cate 2 odata!

Gina, multumesc pentru argumentele proalaptare date!! Tare ce mi-as dori sa o pot face de data asta... Data trecuta, in 2003 nu va aveam pe voi alaturi ca sa ma certe,/incurajeze,/ aplaude etc..!! Acum, spun eu, am mai multe sanse de reusita!!!

Irinuka, de curiozitate, ai baut/bei ceai de frunze de zemeur? Mie imi place tare mult la gust si as bea chiar mai mult de 2 cani pe zi...dar, parca as vrea sa nasc si eu la 40 de saptamani... Oare chiar declanseaza travaliu? Nu stiu daca sa-l beau sau nu...

Doamne, mi-amintesc cand eram gravida cu dimitris cat de nerabdatoare eram sa nasc odata si acum...
Sunt nerabdatoare sa o vad pe eleni, sa tin in brate dar...
in fiecare zi imi mai doresc o zi in plus in actuala formula...
Am si o frica de nastere pe care inainte nu o aveam...
Atat de multe cunostinte/informatii despre posibile consecinte negative...
Atatea scandaluri in lumea medicala..
Atatea erori medicale...
Am o frica teribila, plus ca mi se pare ca tot nu sunt odihnita..
Am nevoie de odihna si relaxare.

Am o vaga presimtire ca le voi gasi abia peste cativa ani buni....


Laura 37+ Eleni si mami de Dimitrakis 25.04.2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinouka spune:

isidora, chiar ca ai lipsit cat se poate de motivat. ai grija de tine si de dl. col, stai degeaba cat de mult poti si sigur o sa prelungesti sederea lui bebe in burtica. mai e putin si la tine si o sa se termine totul cu bine. lasa-l pe bagaj, gandul la el te poate stresa teribil si asta n-o sa te ajute. ma gandesc ca poate te ajuta o ruda sau o prietena cu anumite cumparaturi pe care le mai ai de facut pt valiza.

irina 41 Rares

http://bd.lilypie.com/RXHAp2.png
http://www.flickr.com/photos/10189719@N06/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinouka spune:

laurici dimitrici, beau ceaiul cu pricina dar, recunosc, nu in mod regulat. mai mult daca si cand imi aduc aminte. stai calma, ca nu declanseaza travaliul. doar ca, atunci cand e sa se declanseze, apar efectele benefice.
e grozav ca iti place la gust, da-i inainte cu incredere!


irina 41 Rares

http://bd.lilypie.com/RXHAp2.png
http://www.flickr.com/photos/10189719@N06/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

quote:
Originally posted by isidora

ANGI,SUNA LA URGENTA SI CERE UN SFAT ,SAU CHEAMA SALVAREA SA-TI ADMINISTREZE CEVA LOCO DACA ALTFEL NU SE POATE....

FETELOR,stiu ca n-am intrat de mult dar motivat...adica nu ne-a fost prea bine...iar acum n-am rezistat ...cand striga ANGI INVII DIN MORTI
v-AM CITIT,dar nu prea pot sa scriu ca n-am voie sa stau in fund.
Pe scurt,col lung inchis DAR contractii cu nemiluita care nu prea se singhisesc de antispastice,capul lui bebe coborat f. jos ,so pot sa am o ruptura de membrane in toata regula oricand....Rezultat:nu mai dorm noaptea de frica ,1. ca n-am bagajul facut,2. ca ar fi prea devreme......

FELICITARI TUTUROR MAMICILOR PT. BEBEI-SUNT TOTI DEOSEBIT DE FRUMOSI-DAR NU MA MAI MIR LA CE ZUZE AVEM !Sa fie sanatosi si sa aiba parte de ce e mai bun!!

De Stoisor ce se mai stie?

TIna,ma gandesc la tine ,sper sa mai stea bebe!Esti o zuzica dulce in pijamaua aceea...
MIRI,CREATA-va admir mult ca va simtiti implinite!Si nu cred ca sunteti singurele ....femei una si una la la odiseea noastra.....

Adina
Mami de(Isidora-4ani) si (34 sapt) cu
www.kodakgallery.eu.com/BrowsePhotos.jsp?&localeid=en_GB_EURO&collid=4516866000233.5781386000233.1200600549815&page=1" target="_blank"> Poze cu noi



Of, isidora !!!!
Lasa bagajul! Nu te mai gandi la el! Acum chiar trebuie sa stai linistita in pat sa-l mai tii pe bebe putin acolo, in burtica !!!
Stiuy cand de greu poate fi pentru ca am stat si eu aproape 3 saptamani dar efortul si tot greul iti vor fi rasplatite cand o sa-l ti pe bebe in brate !!
ai grija de tine !!!

Laura 37+ Eleni si mami de Dimitrakis 25.04.2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri_mik spune:

ativazut "je vous trouve tres beau"?

miri_milka_mik mamik de bruno alexis si bebe sacha dimitris
Povestea pseudo-nasterii
Povestea nasterii

http://b2.lilypie.com/DjTMp2.png
http://b1.lilypie.com/0ymBp1.png






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinouka spune:

tot pt tine...
simt si eu mare parte din ce ai scris. citim mult despre sarcina, despre posibile probleme, despre alaptat, despre tot...aflam o multime de lucruri despre situatia din sistemul medical, aflam cat si cum si unde trebuie cotizat..stim f bine ce tre' sa mancam, ce tre' sa bem, ce medicamente sa luam sau sa nu luam, ce sa evitam sa facem si ce sa incercam sa facem cat mai des. suntem extrem de bine informate, mai ales in comparatie cu ce stia o gravida acum niste ani.
si...de multe ori stai si iti dai seama ca toate lucrurile pe care le stii, toate informatiile pe care le detii nu doar ca nu te linistesc ci, din contra, ele nu fac decat sa te agite mai mult decat te-ar fi agitat simpla si dulcea necunoastere.
cunoasterea asta are, si ea, doua fete. :-)
acum, stai si tu cat de linistita poti in conditiile date. iar despre chestia cu odihna...asa cum niciodata nu cred ca poti spune "e momentul ideal sa fac un copil", tot asa nu poti spune "sunt perfect odihnita, e momentul ideal sa se nasca bebe".


irina 41 Rares

http://bd.lilypie.com/RXHAp2.png
http://www.flickr.com/photos/10189719@N06/

Mergi la inceput