Un altfel de anorexie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

scrisesem o caruta dar am pierdut mesajul. asa ca o spun pe scurt acum
autorul surprinde extrem de bine un aspect al societatii de azi , lipsa asta profunda de cotinut care e atat de expusa, promovata si tipata ca te aduce la exasperare.
In schimb comparatia cu anorexia mi se pare fortata si spun asta pentru ca am trecut prin asta. Stiu cum e sa te lupti cu boala asta si stiu si cum din pacate psihic nu am reusit sa trec niciodata 100% peste ea. Imi numar caloriile, inca ma infometez desi stiu ce inseamana alimentatie sanatoasa si sfarsesc lamentabil in ciorba de varza sau dieta disociata. Sincer mi s-a parut ca autorul e putintel cam prea ironic cu anorexia ca si boala si daca ziceti ca e si psihiatru cu atat mai mult...
Stie cineva cati ani de psihiatrie are in spate? adica e tanar, batran?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mda.....frumos articolul , mai putin partea cu mersul la sala i exercitiile fizice.
Care sunt anatoase. Care sunt indicate de doctor. Care iti prelungesc viata . Care , care , care.
Merg la sala . Imi place sa arat bine. De ce ? Din simplul motiv ca asa imi place mie si aa ma simt eu bine , cu abdomenul plat , fara celulita si deltoidul sculptat. Nu ma intereseaza cui ce ii place , ma incalzeste ca sunt sanatoasa si ca mie imi place cum arat.

Referitor la "foamea" asta de firme , da , m-am distrat s

i eu pe tema asta cand am iesit intr-un club "de fite" si am vazut ca eu , intr-o rochie tip bustiera , scurta care cade frumos in ciuda faptului ca ma simteam dezbracata aratam ca o calugarita pe langa cele de acolo. Ca daca baietii nu au tricou pe care sa scrie enoorm "Armani" nu au ce cauta acolo.
Am vazut fete de vreo 16 ani semidezbracate care s-au urcat pe bar , au dat din fund si au chicotit multumite cand patronul clubului le-a ajutat sa se dea jos de acolo ..de fund le-a ajutat.

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gia spune:

quote:
Originally posted by XIO

Mda.....frumos articolul , mai putin partea cu mersul la sala i exercitiile fizice.
Care sunt anatoase. Care sunt indicate de doctor. Care iti prelungesc viata . Care , care , care.

Eu cred ca atragea atentia asupra practicarii in exces a spotului... un fel de azi am bagat 2 merdenele si daca fac 500 de genoflexiuni le scot... scoteala aberanta si demna de a fi vecina cu obsesia.
Fetele alea de 16 ani fac si ele ce vad la TV, copiaza modele slabe pana la epuizare, mai mult dezbracate si cred ca vanzand sex reuseti in viata,ca asa dau astia pe minunatele posturi tv pt femei.

Nu am crezut nici o clipa ca articolul e scris de o tipa grasa si daca stau bine si ma gandesc femeile sunt mai patimase cand scriu, de obicei barbatii le troznesc asa rece si la obiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Genial articolul.
Adevarul e ca majoritatea suferim de anorexie "normala" sau inversa.
Mai mult sau mai putin.

Si mai ales in RO.

Si francezii tin cure sau merg la sala, fac shopping si vorbesc despre ele (curele/tendintele in moda, etc), dar parca nu asa mult ca dincolo (a se citi in tara). Si nu fac din ele (curele sau fitness-ul), o biblie de capatai.

Vorbim de o societate in care oamenii sunt intr-o continua alergare, unde valorile s-au schimbat, unde nu mai conteaza ce stii ci numai cum arati, cat castigi, ce marca de tzoala porti, sau ce 4X4 conduci/ai in fata blocului (pardon - vilei mai nou).

Oamenii nu mai traiesc...In sensul de a se bucura de viata. De a simti. Cati se intreaba: "oare sunt cu adevart fericit in pielea mea?" NU! Intrebarea zilei este: "oare sunt mai ceva decat Popescu? Ioneasca are riduri - maine sun cosmeticiana si imi programez sedintele pana la sfarsitul anului". Intotdeauna ne privim prin prisma de cum credem noi ca ne privesc ceilalti.
Avem o imagine creata in mintea noastra, despre cum ar trebui sa fim, si nu mai conteaza cum ajungem acolo, si peste cadavrul cui calcam (al nostru sau al altora) - important e sa ajungem acolo.

Trist.

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

mi se pare ca articolul psihiatrului, daca o fi psihiatru, nu infiereaza nici mersul la sala, nici grija individului pentru a arata conform cu propria imagine mentala ideala, fiecare avem un pitic pe creier care ne spune "asa trebuie sa arat". Fiecare la un moment dat in viata a aratat intr-un fel mai bine si desi nu putem obtine "tinerete fara batranete", totusi obisnuim sa ne reglam parerea despre propria imagine conform cu acea imagine care ne-a incalzit sufleteste la un moment dat, intr-o anumita etapa de viata. Eu de exemplu am avut un apogeu intre 20 si 30 de ani, deci consider ca 10 ani am aratat foarte bine, ani in care am facut sport, am mancat fara sa ma uit la calorii, n-am tinut cont de diete, stiluri de viata, superdiete, superretete...corpul meu era reglat si functiona fara mari ajutoare din partea mea. In sesiuni mai trageam cate o tura de vitamine cand ma simteam mai obosita. Ideea e ca aratam bine fara efort, sportul il faceam pt ca ma energiza, imi dadea o stare de bine, respiram mai bine, invatam mai bine, dormeam mai bine, tenul era mai luminos, ma tonifia psihic, ma descarca de tensiunile acumulate, alergam pt propria placere de a-mi asculta inima bubuind in piept, pt a-mi plimba ochii pe trupurile copacilor ce inconjurau terenul de sport, verzi si stufosi sau cenusii si scheletici, dupa anotimp.

Acum sunt mama a doi copii, nu prea ma simt bine in pielea mea, corpul nu mai merge ca uns, caloriile desi nu mananc mai mult decat la 30 de ani, par sa devina inamicele trupului odinioara suplu, acum flasc, eu mi-am amanat cam toate placerile personale, placerea mea cea mai mare acum e sa imi petrec timpul TOT cu copilasii, cred ca au nevoie de mine cel mai mult. Probabil va veni o vreme cand voi putea sa imi indrept atentia si spre ceva doar pt mine si corpul meu, pe langa nevoile lor. Si sigur ca am ca reper acea perioada cand ma simteam bine in corpul meu, in pielea mea. Nu e normal ?

Acum, ideea surprinsa in articol, cred ca bate pe faptul ca la generatia tanara si foarte tanara totul e parcelat, de la calorii pana la ce local isi beau sucurile. Nu e admisibil sa mai mearga in club X fara o masina bengoasa sub fund...exclus sa mearga seara in oras cu tramvaiul sau firobusul, exclus sa-si bea sucul sub o oarecare umbrela de soare, exclus sa faca plaja fara sa mearga intai t-spe sedinte la solar, eclus sa cumpere blugi din piata sau vreun magazin no name. Totul e bine delimitat si parcelat. Parca e in vremea burgheziei si proletariatului. Daca vor sa se bage-ntr-o gasca cool, trebuie sa se ridice la anumite standarde, sa se stearga la fund cu hartie Z nu Y, sa se imbrace numai de la casa x si sa aiba ce stiu eu ce alte tabieturi. Merg toti la sala nu pt ca se simt bine si le face bine ci si ca eveniment social, cam cum merg pensionarii sa faca niste cozi la electrica de parca acolo se dau bani nu se iau, nu conteaza ca-s 20 la coada, se aseaza in continuare si lesina pe trepte acolo in frig cu facturile-n mana. Tot asa si tinerii si tinerele nostri se bulucesc la salile de fitnes si aerobic indiferent ca pe unii ii duce vantul pe strada de aplatizati ce sunt. Se sculpteaza totusi si-n piatra seaca. Caloriile se numara riguros inainte de a fi ingurgitate, grasimile se exileaza spre marginea farfuriei sub privirile exasperate ale parintilor, painea e un aliment al carui nume nici nu se mai rosteste...

E clar ...autorul atrage atentia ca unii sunt robii "tendintelor"....si-si pericliteaza sanatatea, se sacrifica pe "patul lui Procust", sunt bolnavi cu tulburari dismorfice, sunt superficiali pana-n maduva oaselor, habar nu au ca valoarea se regaseste in nici un caz in primul rand in "tendinte" ci- n caracter, si spirit, si aici se intrunesc toate elementele ce fac diferenta intre un om adevarat si-o paiatza umblatoare ahtiata dupa si obsedata de ultimele racnete ale trendului.

Am un exemplu in familie foarte cert. Mama mea e anorexica de cand se stie si are rinichii harceaparcea deja de prin studentie, acum a fost in pericol de blocaj renal, si de extirpare a unuia. Ea mereu contabilizeaza cata grasime are iaurtul ala si cata celalalt, mananca si apoi varsa, iar mananca, si in ciuda regimului astuia, o mai vedeam noaptea ca merge si cauta frenetic prin pungile cu dulciuri, sau rodea o coaja de paine asa tamnesam la 5 dimineata. Niciodata n-a mancat ce mancam toti la masa. Si nici in sarcina n-a facut exceptie. S-a ingrasat exact cu greutatea copilului si nimic mai mult. A venit din maternitate ca o aratare. Ca si-a pierdut toti dintii, unghiile si parul apoi e alta poveste. Insarcinata in 8 luni abia daca se observa ca e gravida. Burtiere, bustiere, corsete, mereu se strangea sa nu se intinda pielea. N-a urcat peste 48 de kg de cand o stiu, e uscata si totusi si acum, la 62 de ani nu s-a schimbat. Cu nervii a fost intotdeauna la pamant, toleranta zero, rabdare zero, tact zero, mereu a apreciat oamenii numai dupa cum arata si se imbraca. Fuma tigara de la tigara, in loc de orice masa. Ibricele de cafea erau acum pline, acum goale. Cele de ceai verde idem. Nu a fost o companie comoda si reconfortanta pt mine ca si copil. Parul meu nu era niciodata la standarde, nici imbracamintea, nici incaltarile, gusturile mele erau pt ea execrabile .Si acum face la fel, dar nu mai conteaza din fericire...Superficialitate.......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

adevarat,adevarat ,adevarat.
de multe ori ma gandesc cat de greu este sa traiesti facand eforturi doar ca sa te inscrii in sabloane.si ptru ce ? ca sa renunti sa fi original, sa fi tu?oare cand o sa-i obooseasca superficialitatea asta?
cand ajung in ro.,cunoscuti mai putin cunoscuti,incep cu intrebari de genul:unde ai fost in vacanta ,ce masina ai,ce telefon,cat castigi,te duci la gim,faci inot,mananci bio????..etc etc etc
majoritatea persoanelor aduc in discutii,afaceri,telef ,masini,vacante, doar cu scopul de asi face un portret de persoana bine,portret care insa iese slab creionat si destul de mototolit.
vad la tv programe de muzica populara in care danseaza hora gagicute super slabe cu picioare lungi ,fuste pana la fund si buricul gol...oare este demodat sa mai porti o ie,vestiment autentic care intra in armonie cu folclorul nostru?oare modernismul poate opaca toate valorile noastre?suntem moderni si atat?oare o persoana robusta nu poate dansa si ea hora?
offff poate am spus prea mult ....dar tare mai supara .ma gandesc totusi ca este ceva pasager, ca in curand lumea o sa se oboseasca de toate aceste modernisme care au invadat brusc ro,dupa o "super protectie"are a durat ani buni,si or sa se relaxeze.

p.s.

noroc ca a intervenit oms si a schimbat patroanele de frumusete, ca.mi era rau cand vedeam la concursurile de frumusete niste schelete ambulante...care stateau sa cada,poate si ptru ca erau dupa n-spe operatii esteticesi deci erau inca in per de recuperare

monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Pe mine articolul nu m-a dat pe spate si asta pentru ca pe la inceput m-am lovit de cuvantul "a depriva". Care de fapt nu e cuvant, ci englezism si din pacate nu am putut lua in serios restul.

Termenul de anorexie inversa mi se pare impropriu. Anorexia inversa ar consta intr-o stare Zen de convietuire cu persoana proprie(ca sa fiu in ton cu articolul).

Prefer ca romanii sa fie preocupati de cum arata. Sunt foarte fericita daca vad o persoana frumos imbracata. Poate la un moment dat dupa ce o sa existe certitudinea frumusetii, oamenii se vor concentra mai mult si pe interior.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

clover,

toti,sau mai toti ne bucuram sa vedem persoanele aranjate,fericite,sanatoase.insa,de la a fi aranjat si a face o obsesie din aspectul fizic,a ignora si ai marginaliza pe cei care nu sunt comform "standardelor" de frumusete si modernism,este cale lunga.cel care a facut articolul se refera,inteleg, la cei care pun pret mai mult pe aspectele fizice si materiale decat pe celelalte valori umnae si spirituale....

monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput