Dulceturi si papanasi de sept-oct 2007 (51)
Raspunsuri - Pagina 10
devylla spune:
Maruntika arati super ok.Mie una imi place tare mult cum arati acuma.
Sim vaiiiii,ce-am mai ras...bine ca la tine iti spune lumea pe strada.Insa eu am o mama friguroasa rau.Am gasit-o intr-o zi pe Erika,cand afara erau peste 15 grade,in casa dat drumul la caldura...ceea ce nu era nevoie si Erikuta mea cu doua perechi de sosetele si o vesta...sa nu-i fie frig...off off.
Cecilia bravo pt kk.Vreau si eu o amandina
Mai copii Sim,rox ce joc nene?Vreau si eu...ca m-am cam saturat de zuma,avalanche si altle de gen...iar ala cu detectivii nu mai mere de mult.
Apropos de dinti...nepotul meu,la 5 1/2 luni avea in gurita 4 dinti.
Erikai i se vad bine de tot...cred ca in curand o sa ne faca o surpriza.
Citeam ieri pe net despre ceva simptome:salivare excesiva,roseata in obraji,temperatura crescuta,copil marait,nu mai mananca cum trebuie,ar roade orice...
Cine are un zambet mai dulce ca iubita noastra Carpatina???Cineee???
Danielle multumim de linkuri.F interesante.
Poze
www.desprecopii.com/info.asp?id=1269" target="_blank">Mogaldeata cu ochii migdalati
www.flickr.com/photos/54445410@N00/" target="_blank">Japonia prin ochii unui amator
Sabina Y. si Erika(31 august 2007)
slippers76 spune:
Neatza
Iar raportam o noapte de cosmar. Nus' ce a avut domnu' Vlad, ca s-a trezit pe la 1 urland (da' urlaaaaand) de mama focului si n-am reusit sa-l potolesc decat dupa juma de ora. Cred ca a visat ceva si s-a speriat. Nici tzitza nu o mai voia. Va dati seama ca eu m-am speriat si mai tare, si n-am mai dormit pana pe la vreo 4. De cand e el n-a plans in halul asta saracutul.
Rox, ma intrebai de alergiile Mirunei. I-am facut teste cutanate, dar sunt o mare porcarie testele astea alergologice. I-au iesit cate in luna si in stele, si oricum, le-am facut selectiv, ce a crezut dermatologul ca e nevoie. E imposibil practic sa acoperi toti alergenii. I-au iesit ca alergeni praful/polenul, metale (fier, nichel, cupru si compusi ai lor),penicilinele, albumina, nus' ce compusi uleiosi care se gasesc in toate semintele (de la nuci pana la semintele de rosii si de capsuni), ma rog, erau o lista intreaga de substante/compusi chimici, pe care dermatologul mi le-a tradus apoi pe limba mea. Oricum, fondul alergic ramane potential pana la declansare. E posibil ca unele alergii sa nu se declanseze toata viata, desi sensibilitatea exista. La noi (si la Miruna si la mine, ca deh, ma mosteneste) sunt cateva dovedite: metalele, praful, polenul, penicilinele.
Carpatina, sa ne traiesti mama, si ne pare bine de cunostinta.
Sim, lasa babele sa spuna ce vor. Ieri am fost sa ne schimbam buletinele. Si cand am intrat in sectie cu Vlad care se hlizea cu tati si nu numai ca nu avea fular la gura, dar nu avea fular deloc(!!!!!!), se inverzise toata varsta a treia. I-am tratat cu sictir, le-am spus sa-si vada de treaba si m-am asezat la coada. Crezi ca vreo varsta a treia de acolo ne-a invitat sa intram in fata la buletine, ca eram cu pruncul in brate? Ne intrebau scandalizati de ce caram copilul dupa noi.
Ana, mami de Miruna (16.05.2003) si Vlad (01.09.2007)
Pozele noastre le gasiti pe Flickr/contacts
Roxana_G spune:
Neata. Abia acum inteleg de ce era Andrei marait, ma simt tare rau, o stare generala proasta, nas infundat, cap greu. Nici nu m-am putut ridica din pat dimineata. El pare mai bine cu nasul.
Bumbita, imi cer scuze, cred ca am ratat intrebarea. Imi pun Mirena. Ca analize am facut Papa Nicolau, secretie si culturi. Atat a zis medicul. Pe mine m-a zgandarit sa fac si mycoplasma, ureaplasma si chlamydia din secretie si m-am trezit cu chlamydia slab pozitiv. Ieri am facut si testele de sange IgA si IgG sa vad daca e o greseala sau nu.
Carpatina, dar ce iti facusi draga la coafor ca arati foarte bine si in poze? Cred ca am ratat si postarea ta despre coafor, am impresia ca nu mi se oxigeneaza creierul, si tare as avea nevoie de el ca maine am iar examen.
Bee, ai fost mortala cu diversificarea, cred ca si la Alex e valabil, pana la urma laptele era mai bun ca alceva. De unde ai luat lanolina aia?
Urmy, ce ma bucur ca Tudor e bine.
Maria, eu am mai povestit pe aici ce am patit pe vremea cand eram gravida cu Alex. O tipa de pe forum, era si aici, si pe un alt forum de parinti, tot pierdea sarcini, divorta, etc. Noi toate sa o consolam. Ba mai vorbeam si la telefon cu ea, nascusem si totusi imi gaseam timp sa o tin de vorba. Plangea la telefon, circ. Pusese poze cu ea si fetita ei adoptata sau cel putin asa am crezut eu. La un moment dat povestirile ei erau din ce in ce mai ciudate, pozele nu mai concordau. Asa ca impreuna cu alte 2 fete am facut pe detectivii si am descoperit ca era o pustoaica de 17 ani care nu avea ce face, luase pozele cu fetita de pe net si se dadea drept altcineva. Culmea este ca presupusul sot al ei exista in realitate, era chiar coleg cu sotul altei tipe de pe forum, dar nu era sa se duca nimeni la el sa il intrebe cum e in casnicie. Ce sa mai, poveste lunga. Ani de zile nu am vrut sa mai pun poze cu mine si mai ales cu Alex pe net de teama ca se mai gaseste vreo bolunda din asta sa se dea ca fiind mama ei.
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze
carpatina spune:
quote:
Originally posted by Roxana_G
Carpatina, dar ce iti facusi draga la coafor ca arati foarte bine si in poze? Cred ca am ratat si postarea ta despre coafor, am impresia ca nu mi se oxigeneaza creierul, si tare as avea nevoie de el ca maine am iar examen.
Stai linistita, ti se oxigeneaza, eu nu postasem ca ma duc la coafor.
=====================
Mami de Ioana (27.09.2007)
mandarinutza spune:
Buna dimineata!
Sunt cam suparata, caci dulceata mea avea 37,8 azi dimineata. Aseara, inainte de culcare, avea 37,6 deci ok-ata avusese maxim si la primul vaccin. I-am pus aseara o bucatica mica de supozitor de paracetamol si noaptea a dormit ok, s-a trizit la orele obisnuite pt supt. Acum dimineata i-am pus2/3 bucata supozitor(asa mi-a recomandat pediatra daca face in jur de 38) , i-am pus doua bucatele mai subtiri si de abia am reusit sa le tai,la naiba cu supozitoarele astea proaste. Si a cam chitait dulceata mea dupa ce i-am pus supozitor, am plimbat-o prin casa, a mai papat o tzizi si s-a bagat la somnic, sper sa fie ok.
Am rugat-o pe mama sa imi cumpere si mie Panadol sirop, dupa ce am citit aci pe forum.
Carpatina, uite o floricica pentru o mamica frumoasa si fericita.
Sim, si eu sunt oprita de babe pe strada care ma sfatuiesc sa ii pun copilului fular peste gura. Eu le raspund ca ii e foarte bine asa, sau ma fac ca ploua. Eu am adoptat in ultima vreme aceasta atitudine: cand imi spune vreo matusa sau vecina sau alta binevoitoare ceva despre diversificare, imbracat, alaptat, ma fac ca ploua si schimb subiectul, nu am chef sa imi fac nervi degeaba.
Si ca sa va fac sa radeti un pic, iata ce mi-a zis o matusa: sa nu lasi maica copilu sa merga de-a busilea, ca pe urma merge greu in picioare . Trebuia s-o intreb: sa o leg de maini si de picioare eventual?
Mandarinutza mamica de Antonia Maria 30.08.2007
Poze
mandarinutza spune:
Tot cautand despre diversificare pe net, am gasit un articol interesant:
Diversificarea alimentatiei la sugar-principii si metode
--------------------------------------------------------------------------------
Primele luni de viata ale sugarului constituie o perioada de crestere extrem de rapida, alimentatia avand, in acest context, un rol crucial.
In primele 4-6 luni de viata, sugarul este dependent de un singur aliment - LAPTELE.
Dupa aceasta varsta, datorita dezvoltarii echipamentului enzimatic si imunologic, se trece de la alimentatia exclusiv lactata la alimente semisolide, pregatind astfel sugarul pentru etapele urmatoare, de prescolar, scolar, adolescent, adult.
Dr. Gabriela Oproiu, medic primar pediatru, IOMC 'A. Rusescu',
Dr. Rodica Nanu, medic primar pediatru, IOMC 'A. Rusescu'
Dr. Laura Ion, medic specialist pediatru, asistent universitar, Facultatea de Medicina,
Universitatea 'Titu Maiorescu'
Alimentatia sugarului poate fi clasificata, utilizand terminologia clasica, in:
•Alimentatie naturala - care reprezinta alimentatia exclusiva cu lapte matern, fara adaos de apa, ceai, sucuri si fara utilizarea suzetei sau tetinei;
• Alimentatie artificiala - cand sugarul primeste laptele altei specii (lapte de vaca si, uneori, lapte de capra);
• Alimentatie mixta - cand sugarul primeste lapte matern, dar si laptele unei alte specii;
• Alimentatie diversificata - care reprezinta trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie consistenta.
Clasificarea internationala recenta imparte alimentatia in:
1. Alimentatie exclusiv la san - termen introdus de OMS si UNICEF, semnificand faptul ca toata cantitatea de lichide, energie si factori nutritivi provine numai din laptele matern, cu doua exceptii:
• Administrarea profilactica a vitaminei D si a fierului;
• Administrarea de siropuri cu antibiotice, in cazul in care apare o patologie infectioasa sugestiva (administrare limitata in timp).
2. Alimentatie predominanta la san (sau partiala) - semnifica faptul ca sugarul primeste, pe langa san si apa, ceai, suc de fructe.
3. Alimentatie la biberon - se refera la alimentatia cu lichide sau semisolide, oferite cu biberonul; notiunea se suprapune partial peste cea de alimentatie artificiala, sugarul primind preparatul din lapte, fainosul cu lapte (aliment semisolid) sau chiar laptele matern din biberon.
4. Alimentatie complementara - termen ce tinde sa inlocuiasca in terminologia curenta termenul de alimentatie diversificata.
Alimentatia lactata ideala este laptele mamei, care acopera integral nevoile nutritive ale sugarului pana la varsta de 6 luni. In lipsa acestuia, formula de lapte pentru sugari este, de asemenea, suficienta din punct de vedere nutritional, pana la varsta de 6 luni. In cazuri de nedorit, cand se foloseste lapte de vaca integral, acesta nu va fi oferit sugarului in cantitate mai mare de 800 ml/24 de ore, datorita continutului sau crescut de proteine si sodiu. De aceea, in cazul alimentatiei cu lapte de vaca, se impune ca diversificarea sa inceapa inca din a 5-a luna de viata.
Asa cum am precizat mai sus, alimentatia diversificata (complementara) reprezinta trecerea, de la o alimentatie exclusiv lactata, la alimentatia consistenta.
Alegerea momentului diversificarii este deosebit de importanta, acesta fiind diferit in functie de laptele primit anterior de sugar, astfel:
• la 6 luni - pentru un sugar alimentat la san sau cu o formula de lapte;
•la aproximativ 4 luni si jumatate - pentru un sugar alimentat cu lapte praf conventional sau lapte de vaca.
Diversificarea precoce (inaintea varstei de 4 luni) reprezinta un concept in prezent combatut, din cauza ineficientei echipamentului enzimatic (amilaza pancreatica) implicat in procesul de digestie, precum si persistentei reflexului de protruzie a limbii, care ingreuneaza hranirea cu lingurita inainte de aceasta varsta.
Pentru introducerea noilor alimente, sugarul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cum sunt cele de mai jos:
•sugarul trebuie sa fie perfect sanatos;
• noile alimente se vor introduce progresiv, inlocuind mesele de lapte, mai lent aproximativ 4 luni si jumatate si mai rapid la sugarul de 6 luni;
• alimentele noi vor fi date cu lingurita, in stare semisolida;
•se va evita introducerea a doua alimente noi in aceeasi zi, pastrandu-se un interval de minimum 4 zile intre ele; se evita, astfel, aparitia semnelor de alergie sau de intoleranta;
• sugarul va fi monitorizat atent, datorita faptului ca orice aliment nou poate fi alergizant pentru el;
• se vor evita compromisurile pentru modificarea gustului (adaugarea de zahar);
n alimentele nu se vor sara (pana la 12- 24 luni);
• alimentele vor fi pasate pana la aparitia dintilor, apoi triturate;
• fainurile care contin gluten (grau, orz, ovaz, secara) se vor introduce dupa varsta de 7-8 luni, evitandu-se astfel manifestarile precoce ale celiachiei, boala conditionata genetic; pana la aceasta varsta vor fi oferite sugarului fainuri fara gluten (orez, porumb, tapioca);
• alimentul nou va fi propus si nu impus, evitandu-se anorexia psihogena. Ordinea introducerii alimentelor va fi adaptata personalitatii sugarului si starii lui de nutritie, in continuare urmand a ne referi la alimentatia sugarului eutrofic, precum si a celui cu stare de nutritie deficitara.
ALIMENTATIA SUGARULUI EUTROFIC
In marea majoritate a cazurilor, se va incepe cu legume (morcovi, cartofi, dovlecei, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras, rosii, frunze de salata, stevie, spanac, o ceapa (care se va scoate la pasare). Aproximativ 300 g legume vor fi fierte in 700-800 ml apa (fara sare!) timp de 2-3 ore la foc foarte mic; apa sa scada la 200-250 ml. Se mai poate folosi oala cu presiune in care legumele vor fierbe in putina apa, timp de 15-20 minute. Apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau mixate in aparat de tip blender.
Acest piure subtire poate fi pastrat si la congelator, portionat, chiar pentru 7-8 zile.
Piureul va fi imbogatit caloric cu ulei sau unt, iar in momentul servirii se vor adauga cateva frunze de patrunjel sau marar, pentru aportul de vitamina C.
Masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele12.00-14.00.
La 3-4 zile de la introducerea piureului de legume, se va introduce piureul de fructe (mar crud sau copt, banana, suc de portocale, piersici, caise, pere, pepene galben, chiar mango, avocado) in intervalul orar 9.00-10.00. Dupa varsta de 1 an, sugarul poate primi si alte fructe, cu potential alergizant: kiwi, zmeura, capsuni, mure, fragi. Piureul de fructe nu se va indulci.
In functie de preferintele copilului si de sezon, introducerea fructelor o poate preceda pe cea a legumelor.
Masa de pranz, cea de legume, va fi curand completata, de minimum 4 ori pe saptamana, cu carne de vita sau pasare, introdusa progresiv, incepand cu 20-30 g/zi, ulterior crescand cantitatea la 60-90 g/zi, fiarta separat. In absenta carnii, sugarului i se va oferi branza de vaci, facuta in casa din lapte de vaca fiert.
In 3 zile pe saptamana, sugarul va primi galbenus de ou, fiert timp de 10 minute, introdus, de asemenea, progresiv (initial 1/4, apoi 1/2, apoi un galbenus intreg). Albusul, avand potential alergizant, va fi oferit dupa varsta de 1 an.
Ficatul de pasare, datorita rolului sau in detoxifiere, nu mai reprezinta o prioritate in nutritia de astazi, fiind recomandat dupa varsta de 2 ani.
Dupa alte 3-4 zile, se va inlocui masa de lapte de la orele 16.00-18.00 cu fainos cu lapte (orez pasat cu branza de vaci, gris cu lapte). Sunt de preferat cerealele imbogatite cu fier si vitamine. Unii sugari au somn mai linistit daca primesc fainosul seara.
Pe la varsta de 7 luni, sugarul poate primi in alimentatie si iaurt, cu termen de expirare rezonabil, fara aditivi (se evita iaurturile cu fructe din comert), iar dupa varsta de 10-11 luni - peste alb, slab (potential alergizant). Mesele de diversificare, pana la acceptarea totala, vor fi suplimentate cu laptele primit anterior, preferabil sanul mamei.
Preparatele industriale pentru sugar (se mai numesc 'pape') au atat avantaje (sunt instant, au compozitie standardizata dupa criterii internationale, precum si securizare toxica si bacteriologica), cat si dezavantaje (trebuie folosite in decurs de 24 ore de la deschidere si au pret ridicat).
Trebuie evitata, chiar eliminata, oferirea dulciurilor concentrate, a bauturilor din comert (cu inlocuitori, conservanti), a sosurilor grase, rantasurilor si condimentelor agresive. De asemenea, nu se vor da sugarului alimente care favorizeaza aspirarea (nuci, alune, seminte, boabe de porumb, floricele, bomboane), precum si alimente alergizante (ciocolata, cacao, fructele mentionate anterior). Datorita riscului de contaminare cu Clostridium botulinicum, mierea de albine nu se va da sub varsta de 1 an, cu exceptia celei bine prelucrate termic. Meniurile vegetariene sunt contraindicate la sugar.
ALIMENTATIA SUGARILOR CU STARE DE NUTRITIE DEFICITARA
In acest caz, diversificarea va incepe cu un fainos fara gluten (de exemplu, faina de orez, porumb), cu valoare energetica crescuta, ideal fortificat cu fier. Acesta va fi adaugat in piureul de fructe, in lapte (in 10- 15 ml lapte de mama sau formula). Si in aceasta situatie, alimentele se ofera cu lingurita.
Este foarte important sa monitorizam atent sugarul, urmarind starea generala, curba ponderala si aspectul scaunelor.
Indiferent de tipul alimentatiei, se va face profilaxia rahitismului, a anemiei, a cariei dentare. Subliniem faptul ca studiile efectuate arata o prevalenta a anemiei sugarilor de peste 50% in tara noastra!
In concluzie, diversificarea alimentatiei este o etapa deosebit de importanta in evolutia sugarilor, copiii sanatosi si optim dezvoltati transformandu-se in adulti care necesita vizite mai putine la medic (mai putine imbolnaviri si tratamente), avantajul pentru societate fiind incontestabil.
BIBLIOGRAFIE
1. Emil Capraru, Herta Capraru - 'Mama si copilul', 2003.
2. Eugen Pascal Ciofu, Carmen Ciofu (sub redactia) - 'Esentialul in pediatrie', 2002.
3. Adrian Georgescu (sub redactia) - 'Compendiu de pediatrie', 2003.
4. Voichita Hurgoiu - 'Alimentatia copilului sanatos si bolnav', 1999.
5. Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului 'Alfred Rusescu' - 'Protocoale in ingrijirea copilului', vol. I, editia a II-a , 1999.
6. Ministerul Sanatatii, Comitetul National de Promovare a Alaptarii - 'Strategia in domeniul promovarii alaptarii 2003-2012', 2003.
Mandarinutza mamica de Antonia Maria 30.08.2007
Poze
mandarinutza spune:
Sabina, merci mult pentru raspuns. O sa-i trimit un mesaj. si mai am o intrebare. Parca tu ai scris mai demult ca dna dr. Rodica Nanu(am vazut ca are consultaii la MedicoverVictoriei) e un medic pediatru f bun, si mai ales pe nutritie.Asa e? Eu as vrea sa mai consult un specialist pentru diversificare. Nu sunt de acord cu pediatra noastra are mi-a zis sa incep peste 2 saptamani cu suc de fructe(mere,morcov,portocala???), apoi cereale, si apoi zeama de la supa de legume ???.
Mandarinutza mamica de Antonia Maria 30.08.2007
Poze
ANDREEA11 spune:
Buna dimineata!
slippers Si al meu a patit asa acum vreo saptamana. S-a trezit loa 1 noaptea si dai urlete, nici ieri la operatie nu a patit asa. Dupa 20 min s-a linistit. Cred ca e ceva normal, mie imi zisese dr ca probabil ca nu era acasa- eram la nasi.
Acum ii dau 10 ml de suc de mere sa vedem dc ii place la print.
Fetelor al meu mananca de dimineata abia pe la 9-10, pana at doarme. a ajuns sa manace cam 4 mese pe zi. Dintre fetele care-i hranesc cu formula, poate sa-mi zica cineva cate mese au bebeii lor? Al meu ar sta si 6h nemancat ziua. Si la inceput radea tot, iar voi m-ati speriat cu acei copii care sufera de anorexie psihogena-asa am inteles ca se numeste.
Roxana_G spune:
Bee, la Poiana mergem, inca nu stiu unde stam pentru ca nu am facut rezervare. Desi nu imi plac apartamentele la Sportul si sunt si scumpe, as prefera sa stam acolo ca sa merg cu Alex pe partia mica de la Bradul, macar pentru inceput. Te tin la curent cu ce organizam si ne vedem sigur acolo (vb la telefon eventual).
Sunt dragalasi amandoi copiii, iar Ana e o fetita superba. Asa imi aminteste de Alex cand era mai mica. Ce de jucarii aveti si voi!
SabinaY, acum joc Syberia. Dar mai trisez, am gasit un site cu hints.
Ana, stiu de testele cutanate, varul meu este alergic si saracul facea cu zecile in copilarie. Pana la urma s-a dovedit ca era alergic la o combinatie de alergeneni, nu la unul in sine, si a facut injectiile alea de desensibilizare. Alex, desi era sa moara atunci la un an, nu pare alergica la nimic. Dar voua ce v-a dat suspiciuni la Miruna? Noi nu suntem alergici in familie, numai mama la capsuni si la un antibiotic, de aceea m-as mira sa aiba Andrei ceva. Adica e posibil sa fiu eu cea cu terenul alergic, ca eu sunt mai sensibiloasa si la mancaruri vechi si la detergenti. Si totusi vreo 3-4 episoade de alergii am avut si eu, desi nimeni nu a putut spune cu certitudine daca e alergie sau nu. In fine, multumesc mult de raspuns. Momentan lui Andrei nu ii pot face decat IgE ceea ce i-am si zis doctoritei, insa pentru ca i-am facut vaccin am decis sa mai asteptam cu testele lui.
Mandarinutza, Andrei nu prea se impaca bine cu siropurile. Oricum 37.8 nu e temperatura, la bebelusi se considera temperatura de la 38. Si auzisem si prostia asta cu de-a busilea, o sa mearga oricum cand sunt ei pregatiti. Probabil ca nu sunt la fel de interesati sa mearga in picioare pentru ca se pot deplasa, dar nu am auzit vreun copil sa nu se ridice in picioare cand e momentul lui.
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze
Roxana_G spune:
Mandarinutza, multumim de info, sunt super utile, pe mine m-au ajutat sa ma adun acum in prag de diversificare.
Gata, va las ca ma apuc de studiu. Poate mai pe seara sa apar cand vine fata de la gradi si nu mai pot invata.
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze