In fiecare zi cu Dumnezeu (partea a 11-a)
Raspunsuri - Pagina 10
Arhistefy spune:
"unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul" (Matei 25:15)
Intr-o lume care pretuieste lucrurile mai mari si mai bune, cum te descurci cu obscuritatea? Ii urasti tu oare in secret pe cei care sunt in lumina reflectoarelor? Inainte de a raspunde, gandeste-te la urmatoarele: a existat un singur Moise a carui uimitoare cariera se intinde pe patru carti din Vechiul Testament si un singur Pavel care a fost chemat sa scrie jumatate din Noul Testament. Restul suntem chemati sa ducem niste vieti obisnuite. Dar fiecare dintre noi este important. Bunurile tale de valoare nu te fac mai valoros, iar venitul tau nu reprezinta fundamentul valorii tale de sine. Nu, ci valoarea ta a fost stabilita la cruce. Cand ceilalti te privesc de sus, opreste-te si adu-ti aminte: "Dumnezeu ma pretuieste atat de mult incat s-a gandit ca merita sa moara pentru mine". Aceasta este gandirea buna!
Ai auzit vreodata de muziciana de o singura nota? Ea si-a inspectat vioara, si-a ocupat locul in orchestra, si-a pregatit partitura si si-a acordat instrumentul. Cand a inceput concertul, dirijorul a mobilizat fiecare grup de muzicieni si in final a venit momentul crucial. Era timpul sa-si cante singura nota! Dirijorul i-a facut semn, si-a cantat nota – si momentul a trecut. Pur si simplu! Orchestra a cantat mai departe, iar cantareata acelei singure note a stat tacuta pana la sfarsitul concertului; fara a fi dezamagita ca a cantat doar o nota, ci cu un sentiment al implinirii ca a cantat in armonie, la timp si cu mult entuziasm!
Ai auzit de Anania? El apare o singura data in Biblie, il conduce pe Saul din Tars la Hristos, apoi paraseste scena (Faptele Apostolilor 9:10-19). Si el este cantaretul unei singure note, dar ce nota!
elenac81 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Arhistefy "unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, si altuia unul" (Matei 25:15) |
Intradevar n-are importanta cat ai primit. Dar e esential cat dai inapoi. Daca dai tot cat ai primit, daca te multumescti cu un ban sau o nota esti doar un "netrebnic" si chiar si acel ban iti va fi luat. Bineinteles nu e vorba de "bani" aici ci de calitatile pe care le primesti de la Dumenzeu, daca faci ceva cu ele sau le inmultesti.
Trebuia sa continui sa citezi toata pilda pentru ca sensul ei este cu totul altul decat povestesti tu mai sus: http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=25
Morala este: "Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua."
Din nou nu e vorba de bani ci de calitati umane si spirituale.
patou spune:
Citat: |
Restul suntem chemati sa ducem niste vieti obisnuite. |
eu nu sunt de acord cu asta. fiecare dintre noi putem deveni oameni deosebiti, dar trebuie sa luam aceasta hotarare constienti.
de ex. Ezra (care nu era decat un scrib obisnuit), a trezit o natiune intreaga.
Ezra 7:28 "si a indreptan asupta mea bunavointa imparatului, a sfetnicilor sai, si a tuturor capeteniilor puternice ale lui......"
de ce D-zeu l-a ales pe el? Ezra 2: 64-65 Toata adunarea era de patruzeci si doua de mii trei sute saizeci si sapte insi, afara de robi si de roabele lor, in numar de 7337 . Intre ei se aflau 200 de cantareti si cantarete"
Biblia ne spune in cap. 7 verset 10:
"Caci Ezra isi pusese inima sa adanceasca si sa implineasca Legea Domnulu8i, si sa invete pe oameni in mijlocul lui Isral legile si poruncile"
In concluzie, Biblia spune ca el si-a pregatit inima.
evident ca inteleg ce ai vrut sa spui, dar ma simteam datoare sa spun ca avem si noi o particica de facut.
Arhistefy spune:
patou
"Ma vei calauzi cu sfatul Tau" (Psalmul 73:24)
Viata noastra este ca o calatorie. Daca dorim sa evitam naufragiul, sa citim Faptele Apostolilor 27:12 si sa observam urmatoarele lucruri:
1) Ei au fost nemultumiti de locul unde se aflau. "Fiindca limanul nu era bun de iernat, cei mai multi au fost de parere sa plece cu corabia de acolo". Dumnezeu nu ne calauzeste prin nemultumire sau prin opinii diferite, El ne calauzeste prin Duhul Sau. Cand lucrurile se inrautatesc suntem chemati sa le invingem, nu sa incercam sa scapam de ele.
2) Ei au fost nerabdatori sa ajunga la destinatie. Nu exista niciun verset in Biblie care sa ne spuna sa ne grabim sau Il vom pierde pe Dumnezeu! In pustie, poporul Israel a invatat ca atunci cand se misca norul se puteau misca si ei; cand norul se oprea, ramaneau pe loc si il asteptau pe Dumnezeu.
3) Nu au reusit sa tina seama de Cuvantul lui Dumnezeu. "Sutasul a ascultat mai mult de carmaci si de stapanul corabiei decat de vorbele lui Pavel" (Fapte 27:11). Ai grija, cauta atent si vei gasi pe cineva a carui opinie iti confirma ceea ce doresti sa faci. Iar aceasta te va duce la necaz.
4) S-au uitat la imprejurari in loc sa priveasca la calauzirea lui Dumnezeu. "incepuse sa sufle un vant uscat de miazazi, si, ca unii care se credeau stapani pe tinta, au ridicat ancorele .. Dar nu dupa multa vreme, s-a dezlantuit asupra insulei un vant furtunos .. Corabia a fost luata de el.." (Fapte 27:13-15). Ideea potrivit careia circumstantele vor fi totdeauna in concordanta cu calauzirea lui Dumnezeu nu este dupa Scriptura. Uneori Dumnezeu te duce prin pustie. Nu te va duce nicaieri unde sa nu fie nevoie de ajutorul si de purtarea Lui de grija. Daca poti ajunge acolo fara ajutorul Lui, atunci nu El te-a trimis. Asa ca daca dorim sa evitam naufragiile, sa-I cerem lui Dumnezeu sa ne arate calea cea buna, care este totdeauna calea Sa!
Arhistefy spune:
"Sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari" (Iacov 1:2)
Biblia nu ne spune sa ne bucuram cand gresim si cand dam de necaz. Dumnezeu se poate folosi de greselile noastre pentru a ne invata, dar nu la asta se gandeste Iacov. Unele din incercarile noastre vin din "trairea" noastra. Poate ca lucrurile din viata noastra nu merg bine. Deobicei nu este un lucru mare, ci mai multe lucruri marunte. Ne intalnim cu incercari fizice, financiare, relationale sau emotionale care ne zdrobesc. Petru numeste acest lucru "incercarea credintei" (1 Petru 1:7). Ce lucru este pus la incercare? Credinta noastra! Oricare ar fi marimea sau lungimea incercarii noastre, nu avem unde sa ne ducem ca sa scapam de ea. A incerca sa o eviti este ca si cum ai schimba scoala, in speranta evitarii unui test pe care nu doresti sa-l dai. Dar si acea scoala are teste, poate mai dificile decat cele din scoala de unde ai plecat si acum esti mult mai in urma cu studiile tale si cu pregatirea. Nu poti fugi de incercarile planuite de Dumnezeu. El stie unde sa te gaseasca!
Vestea buna este ca nu exista incercare lipsita de scop! Fiecare incercare este menita sa ne propulseze spre un alt nivel spiritual. Ceea ce este interesant referitor la aceste incercari este ca ele sunt adaptate; ele au numele nostru pe ele. Pavel a descoperit doua lucruri legate de incercari: a) Motivul incercarilor. "Ca sa nu ma umflu de mandrie" (2 Corinteni 12:7); b) Rezultatul incercarilor. "Pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine" (2 Corinteni 12:9). Asemenea unui croitor care iti ia masurile pentru ca haina sa-ti vina perfect, Duhul Sfant adapteaza incercarile pe care le intampinam pentru a implini nevoia noastra spirituala, pentru a ne modela si pentru a ne face mai asemanatori cu Isus...
Arhistefy spune:
Multamiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18)
Sa ne gandim la Moise, legiuitorul si eliberatorul prin care Dumnezeu a dat cele 10 Porunci. Numele lui este inca cunoscut pe intreg pamantul chiar si la 4000 de ani dupa moartea lui. Dar tine minte acelasi Moise a fost un ucigas. In Egipt el a fost considerat drept inamicul public numarul unu. El a fugit de justitie in pustie, unde a trait 40 de ani ca pastor. Totusi, Dumnezeu daltuia in Moise omul care avea sa stea in maiestuosul palat al Faraonului pentru a spune: "Lasa poporul sa plece!" O natiune s-a nascut fiindca acest om a refuzat sa inceteze, sa lupte, pentru a-si implini destinul divin.
Nu fi paralizata de trecutul tau. Daca Dumnezeu l-a folosit pe Moise, te va folosi si pe tine. Toti trecem prin necazuri. Ceea ce trebuie sa-ti amintesti cand lucrurile merg rau este: "Depaseste momentul!" Ai fost ranita? Depaseste momentul! Ai fost tradata? Depaseste momentul! Ai avut parte de un esec? Depaseste momentul! Pavel scrie: "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile". In vremuri de schimbare, adu multumiri. In vremuri de suparare, adu multumiri. In saracie sau in bogatie, adu multumiri. Dumnezeu este mai mare decat critica de care ai parte. El este mai mare decat uriasii cu care te confrunti. El este mai mare decat muntele pe care il urci. El este mai mare decat poverile pe care le duci. Uita-te la lista de barbati si femei din Scriptura care au ales sa se concentreze asupra pastrarii "straielor curate", si nu asupra norului intunecos. Acesti oameni nu au blestemat intunericul, ci au aprins o lumina si l-au imprastiat. Ei au ales atitudinea corecta, o atitudine a credintei. Nu te mai ascunde de succes fiindca te temi sa nu ai parte de esec. Esecul inseamna ca esti un invatacel, nu un invins. Nu te mai teme de risc! Apuca mana lui Dumnezeu, paseste inainte si implineste scopul Sau pentru viata ta.
Arhistefy spune:
"intariti-va si imbarbatati-va" (Deuteronom 31:6)
Fara curaj, nu traiesti, ci te ascunzi! Curajul este ceea ce te duce mai departe; este mecanismul care iti face credinta sa lucreze. Credinta prin ea insasi nu poate fi nimic mai mult decat un set de convingeri. Curajul este cel care le activeaza.
Fiecare tara promisa are problemele ei gigantice, iar tu trebuie sa te confrunti cu ele si sa le infrangi inainte de a merge si a te stabili acolo. Sa observam trei lucruri in capitolul 7 din Deuteronom pe care Dumnezeu le-a spus poporului Israel despre cucerirea tarii promise:
1) "Domnul, Dumnezeul tau, este in mijlocul tau, Dumnezeul cel mare si infricosat" (v. 21). Dumnezeul tau este mai mare decat orice opozitie pe care o intampini; 2) "va izgoni incetul cu incetul aceste neamuri dinaintea ta". Dumnezeu va merge inaintea ta. El va face pentru tine ceea ce tu nu poti face singur, dar si tu trebuie sa participi la lupta; 3) "nu le vei putea nimici indata". Fie ca este vorba despre cucerirea tarii promise sau a defectelor din caracterul tau, nu poti face totul deodata, asa ca Dumnezeu lucreaza impreuna cu tine in fiecare domeniu pe rand. Viata nu este doar o batalie mare la sfarsitul careia marsaluiesti in parada victorioasa. Nu, ci este o serie de lupte si victorii mici zilnice, necesare pentru a-i infrange pe dusmanii care stau in calea cresterii tale spirituale.
Douazeci si trei de capitole mai tarziu, Dumnezeu inca mai spune poporului Israel sa se imbarbateze (Deuteronom 31:6). Aceasta deoarece curajul este aidoma oxigenului, nu poti supravietui fara el. Curajul nu inseamna absenta fricii, ci cucerirea ei. Curajul inseamna sa actionezi in teama, pana cand nu iti mai este teama. Inseamna sa tremuri pana vei ajunge la incredere! Dumnezeu le-a promis ca va fi cu ei si ca va merge inaintea lor. Cu cine merge Dumnezeu si cu cine lucreaza El? Inaintea cui va merge El si pentru cine va pregati lucrurile? Pentru cei curajosi!
zepellina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Arhistefy "intariti-va si imbarbatati-va" (Deuteronom 31:6) Fara curaj, nu traiesti, ci te ascunzi! Curajul este ceea ce te duce mai departe; este mecanismul care iti face credinta sa lucreze. Credinta prin ea insasi nu poate fi nimic mai mult decat un set de convingeri. Curajul este cel care le activeaza. Fiecare tara promisa are problemele ei gigantice, iar tu trebuie sa te confrunti cu ele si sa le infrangi inainte de a merge si a te stabili acolo. Sa observam trei lucruri in capitolul 7 din Deuteronom pe care Dumnezeu le-a spus poporului Israel despre cucerirea tarii promise: 1) "Domnul, Dumnezeul tau, este in mijlocul tau, Dumnezeul cel mare si infricosat" (v. 21). Dumnezeul tau este mai mare decat orice opozitie pe care o intampini; 2) "va izgoni incetul cu incetul aceste neamuri dinaintea ta". Dumnezeu va merge inaintea ta. El va face pentru tine ceea ce tu nu poti face singur, dar si tu trebuie sa participi la lupta; 3) "nu le vei putea nimici indata". Fie ca este vorba despre cucerirea tarii promise sau a defectelor din caracterul tau, nu poti face totul deodata, asa ca Dumnezeu lucreaza impreuna cu tine in fiecare domeniu pe rand. Viata nu este doar o batalie mare la sfarsitul careia marsaluiesti in parada victorioasa. Nu, ci este o serie de lupte si victorii mici zilnice, necesare pentru a-i infrange pe dusmanii care stau in calea cresterii tale spirituale. Douazeci si trei de capitole mai tarziu, Dumnezeu inca mai spune poporului Israel sa se imbarbateze (Deuteronom 31:6). Aceasta deoarece curajul este aidoma oxigenului, nu poti supravietui fara el. Curajul nu inseamna absenta fricii, ci cucerirea ei. Curajul inseamna sa actionezi in teama, pana cand nu iti mai este teama. Inseamna sa tremuri pana vei ajunge la incredere! Dumnezeu le-a promis ca va fi cu ei si ca va merge inaintea lor. Cu cine merge Dumnezeu si cu cine lucreaza El? Inaintea cui va merge El si pentru cine va pregati lucrurile? Pentru cei curajosi! La toate gandurile negative pe care le-ai putea avea, Dumnezeu are un raspuns pozitiv pentru tine. Cu drag, Mihaela aveam nevoie de asta, in special azi multumesc |
Arhistefy spune:
"Inima omului se gandeste pe ce cale sa mearga, dar Domnul ii indreapta pasii" (Proverbe 16:9)
Trebuie sa existe un echilibru intre credinta si planificarea atenta. Totusi, daca discutam cu alti crestini vedem ca ei gandesc altfel. De pilda, daca discutam cu cei care nu au un serviciu poate iti vor spune: "Astept ca Domnul sa-mi dea un loc de munca". Nu e nimic rau in asta, dar ti-ai desavarsit pregatirea profesionala necesara? Si unde ti-ai depus CV-urile? Poate spui: "Nu merg in directia asta, eu Il astept pe Dumnezeu". Chiar asa? Atunci nu te vei supara daca vei suferi de foame pentru o vreme. In aceasta situatie se aplica vechiul motto al soldatilor din timpul razboaielor revolutionare: "increde-te in Dumnezeu, dar nu-ti uda praful de pusca!" Incredinteaza-ti viata in mana lui Dumnezeu, dar fii pregatit. Trebuie sa faci tot ce poti pentru a te pregati, intelegand ca favorul de care ai nevoie vine de la Domnul.
A umbla prin credinta nu inseamna a inceta sa mai gandesti, sa-ti faci planuri, sa primesti sfaturi si sa te auto-corectezi. Si cu siguranta nu inseamna sa devenim lenesi sau apatici. Ce distorsionare a credintei biblice! Increde-te in Dumnezeu in privinta finantelor tale, dar "nu-ti fa praf bugetul", increde-te in Dumnezeu in privinta sigurantei tale in masina, dar nu lua curba cu ochii inchisi. Increde-te in Dumnezeu in privinta sanatatii tale, dar nu fuma ca o locomotiva, nu sta treaz toata noaptea si nu trai numai cu biscuiti si bauturi acidulate. A te purta ca un nebun asteptand ca Dumnezeu sa te scape cand dai de bucluc nu inseamna credinta, ci ingamfare. Intelepciunea spune sa faci tot ce poti, apoi sa te increzi in Dumnezeu sa faca ceea ce tu nu poti. Credinta si planificarea minutioasa merg mana in mana.