Testament

Testament | Autor: laurabb

Link direct la acest mesaj

o ruda apropiata care nu are copii,doreste sa-mi lase mie apartamentul,ce trebuie sa faca pentru asta,un testament?
Poate sa-l faca si in absenta mea,pt ca eu nu sant in tara,sau este nevoie sa fiu si eu acolo?
Acest testament poate fi irevocabil adica definitiv,sa nu mai paota fi modificata sau atacat de altcineva mai tarziu
va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Initial creeata de laurabb

o ruda apropiata care nu are copii,doreste sa-mi lase mie apartamentul,ce trebuie sa faca pentru asta,un testament?
Poate sa-l faca si in absenta mea,pt ca eu nu sant in tara,sau este nevoie sa fiu si eu acolo?
Acest testament poate fi irevocabil adica definitiv,sa nu mai paota fi modificata sau atacat de altcineva mai tarziu
va multumesc anticipat.

In primul rand, testamentul este revocabil de catre testator ori de cate ori vrea. Adica, pe timpul vietii, si-l poate modifica oricand.
De atacat, se poate ataca de catre eventualii mostenitori rezervatari (chiar daca nu are copii - frati, surori, nepoti, parinti etc). Deci, nu se poate face testament fara respectarea rezervei succesorale a celorlalti mostenitori (adica se poate, dar se spulbera imediat).
Nu trebuie sa fii aici - el se va deschide dupa decesul testatorului.
Poate fi olograf, scris "in casa" de mana, cu martori (dar e riscant), sfanta este forma autentica, la notar.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns livia spune:

de ce nu faceti vanzare -cumparare?(cu banii nu-i problema daca tot vrea sa ti-l lase!)...Apartamentul/casa o sa fie evaluata de notar(au niste cataloage)iar vanzatorul trebuie sa semneze ca a primit de la tine/imputernicit banii si invers...nu trebuie nimic numarat in fata notarului daaar taxele notariale tot trebuie platite!

Deci imputernicesti pe cineva din Ro sa cumpere in numele tau si gata!e mai simplu si mai sigur!

pup

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by livia

de ce nu faceti vanzare -cumparare?(cu banii nu-i problema daca tot vrea sa ti-l lase!)...Apartamentul/casa o sa fie evaluata de notar(au niste cataloage)iar vanzatorul trebuie sa semneze ca a primit de la tine/imputernicit banii si invers...nu trebuie nimic numarat in fata notarului daaar taxele notariale tot trebuie platite!

Deci imputernicesti pe cineva din Ro sa cumpere in numele tau si gata!e mai simplu si mai sigur!

pup

livia

Daca exista rezervatari, vanzare-cumpararea poate fi atacata ca donatie deghizata (mai ales ca e intre rude). Consecinta poate fi aducerea bunului la masa succesorala. Mai greu de demonstrat, dar nu imposibil.
Pentru ca o astfel de vanzare-cumparare sa fie "linistita", ar trebui ca in contul vanzatorului sa se verse, formal, o suma, chiar daca va fi apoi retrasa si inapoiata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurabb spune:

eu sant singura nepoata din partea fratelui lui (tatal meu),....apartamentul este pe numele lui ,adica a l unchiului,mai are sotie care are o sora.
Ea poate ,adica sora sotiei,sa beneficieze de ceva legal vorbind?
Alte rude numai exista.
Deci testamenul ,nu poate sa fie defintiv,adica el nu poate mentiona in el ca este irevocabil sau ceva de genul asta,asa incat sa nu poata fi "atacat" de nimeni,mai tarziu?
Multumesc foarte mult pt ajutor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toanca spune:

Pai are sotie.
Iar sotia este mostenitor rezervatar.

Toanca si Matei Alexandru 06.01.2006

poze

http://www.dropshots.com/toanca
http://www.dropshots.com/toanca1
http://www.dropshots.com/toanca2

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by laurabb

eu sant singura nepoata din partea fratelui lui (tatal meu),....apartamentul este pe numele lui ,adica a l unchiului,mai are sotie care are o sora.
Ea poate ,adica sora sotiei,sa beneficieze de ceva legal vorbind?
Alte rude numai exista.
Deci testamenul ,nu poate sa fie defintiv,adica el nu poate mentiona in el ca este irevocabil sau ceva de genul asta,asa incat sa nu poata fi "atacat" de nimeni,mai tarziu?
Multumesc foarte mult pt ajutor.

Nu, orice testament este atacabil.
Sora sotiei nu are vocatie succesorala, sotia insa da. Deci, la testament trebuie sa i se pastreze rezerva succesorala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurabb spune:

apartamentul este pe numele lui,nu si al sotiei,asta conteaza?
oricum el a spus ca imi da apartamentul dupa ce ei ,amandoi,nu o sa mai fie,...

Eu as vrea cumva sa ma asigur,ca mie imi revine apartamnetul,dupa ce ei doi nu o sa mai fie,si sa nu fiu nevoita sa am mai apoi "probleme "cu alte rude indepartate,pe care nici nu le cunosc pt ca nu stau in Romania.
ce sfat practic imi dati?asta cu vanzarea-cumparare,nu cred ca este de acord,pt ca se gandesc la tot felul de scenarii(dat afara din casa etc,schimbat numele pe chitante.este complicat pt ei ca sant in varsta)
multumesc.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by laurabb

apartamentul este pe numele lui,nu si al sotiei,asta conteaza?
oricum el a spus ca imi da apartamentul dupa ce ei ,amandoi,nu o sa mai fie,...

Eu as vrea cumva sa ma asigur,ca mie imi revine apartamnetul,dupa ce ei doi nu o sa mai fie,si sa nu fiu nevoita sa am mai apoi "probleme "cu alte rude indepartate,pe care nici nu le cunosc pt ca nu stau in Romania.
ce sfat practic imi dati?asta cu vanzarea-cumparare,nu cred ca este de acord,pt ca se gandesc la tot felul de scenarii(dat afara din casa etc,schimbat numele pe chitante.este complicat pt ei ca sant in varsta)
multumesc.

Daca mai sunt mostenitori, nu exista nicio solutie. Adica, orice liberalitate este susceptibila de reductiune, deci poti ramane fara o parte din ce ti s-a lasat prin testament sau donatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns livia spune:

- daca apartamentul este cumparat/mostenit de el inainte de casatorie atunci e numai al lui si poate sa faca ce vrea cu el! eu parca asa stiam...

- daca e cumparat dupa casatorie nu mai conteaza ca e doar pe numele lui,ii apartine (sau ramane dupa deces)si ei(sotiei) !

- acum nu stiu care e relatia ta cu ea...daca si ea vrea sa ti-l lase tie atunci nu vad de ce nu faceti vanzare-cumparare si sa semneze amandoi?(asta pt.siguranta ca nu cumva sa apara vreun copil sau cine stie cine cu cine stie ce drepturi)!

pup

Mergi la inceput