Al doilea CIC
Buna! Sunt mamica unui baietel nascut in 19.06.2006 si sunt insarcinata in 5 sapt. "Problema" mea este ca voi naste dupa ce va implini baietelul meu 2 ani, adica in 5 septembrie 2008, la 80 zile calendaristice dupa aceasta data. Intrebarea mea este ca pot beneficia de CIC pentru al doilea copil, fara sa ma intorc inapoi la serviciu? Cum trebuiesa procedez?
Raspunsuri
marius spune:
Raspunsul este negativ.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Eseea spune:
intreb si eu : in conditiile astea, nu se poate lua prenatal pt cele 80 de zile? Nu are dreptul la prenatal?
my baby
marius spune:
Teoretic da, legal adica, practic sunt extrem de rezervat. Fiind 42 de zile minim obligatorii din cele 126 ar fi cele 84 de zile prenatal disponibile dar este doar o teorie. Medicii nu prea acorda cu 84 de zile inaintea DPN concediul prenatal.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Eseea spune:
Deci legal se poate, da? Chiar si practic, de ce nu? Adica, daca dr iti da prenatal chiar si cu 80 de zile inainte, nu e nicio problema ca tu tocmai ai fost in CIC, nu?
Acum, am si eu o dilema, Marius: De exemplu, daca as fi gravida sa zicem in 3-4 luni cu al doilea copil in momentul in care primul copil ar face 2 ani si as avea probleme cu sarcina, as beneficia de cocediu medical si apoi prenatal, etc etc? La prima sarcina am avut probleme ( concedii medicale, internari). Sper sa nu fie cazul si la al doilea bb daca va veni, dar daca va fi, pot lua asa: CIC 1, concediu medical, prenatal, postnatal, CIC?? Chiar daca nu ma intorc la serviciu in aceasta perioada adica.
my baby
marius spune:
Da, legal discutand daca exista continuitate este posibila aceasta insiruire.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Lona spune:
quote:
Originally posted by Eseea
Deci legal se poate, da? Chiar si practic, de ce nu? Adica, daca dr iti da prenatal chiar si cu 80 de zile inainte, nu e nicio problema ca tu tocmai ai fost in CIC, nu?
Acum, am si eu o dilema, Marius: De exemplu, daca as fi gravida sa zicem in 3-4 luni cu al doilea copil in momentul in care primul copil ar face 2 ani si as avea probleme cu sarcina, as beneficia de cocediu medical si apoi prenatal, etc etc? La prima sarcina am avut probleme ( concedii medicale, internari). Sper sa nu fie cazul si la al doilea bb daca va veni, dar daca va fi, pot lua asa: CIC 1, concediu medical, prenatal, postnatal, CIC?? Chiar daca nu ma intorc la serviciu in aceasta perioada adica.
my baby
De putut se poate, dar asigura-te ca ti se emit deciziile de revenire-suspendare corect (pentru a-ti lua indemnizatia de concediu medical, asa mica cum e).
Toate situatiile de mai sus suspenda contractul de munca de drept, dar pe baze legale diferite.
Deci, intai iti faci cerere de revenire, pentru a ti se relua contractul. Apoi (chiar in aceeasi zi) poti intra in concediul medical, urmat de prenatal-postanatal (126 de zile) si CIC.
Dar important este sa ai aceste decizii din partea angajatorului.
ildiko75 spune:
Va multumesc mult pentu raspunsuri!
As mai avea o intrebare: eu ma inteleg bine cu medicul meu de familie; as putea s-o rog sa-mi dea 80 de zile prenatal in loc de 63 de zile,iar dupa aceea restul la postnatal? Sau e batuta in cuie 63+63(stiu,din care 42 zile postnatal obligatorii), nu cum vrea mamica?
Va pup!
ildiko75 spune:
Va multumesc mult pentu raspunsuri!
As mai avea o intrebare: eu ma inteleg bine cu medicul meu de familie; as putea s-o rog sa-mi dea 80 de zile prenatal in loc de 63 de zile,iar dupa aceea restul la postnatal? Sau e batuta in cuie 63+63(stiu,din care 42 zile postnatal obligatorii), nu cum vrea mamica?
Va pup!
marius spune:
42 postanatal obligatoriu. Implicit maxim admis sunt 126-42 = 84 zile prenatal.
Marius Pernes
Pagina legislativa