Probleme legate de somn la 3 ani
Raspunsuri - Pagina 3
ilenutza spune:
A adormit azi cu nana lui in 20 de min- eu am stat ascunsa in dorm. si nana i-a spus ca am plecat la piata.Deci numai e mine ma "joaca"...of
si dupa ce adoarme in muti la el in pat sau dormi cu el ?si bb mic unde doarme?
Ile , mami de Victor ( 22 dec 2005) si Andrei ( 25 iulie 2007)
florinad spune:
Ilenutza, am noroc ca bebe se culca destul de repede, pe la 8 in general doarme deja, asa ca pot sa ma ocup de asta mare. daca eventual cel mic nu doarme, ii dau sa pape si de restul se ocupa taica-su, e inca mic sa ma ceara neaparat pe mine. Asa ca incerc sa ma ocup de cel mare, seara la culcare. Dar, din pacate ieri nu a mers. Ne-ampus in pat pe la 9jumate, am citit doua povesti si am stins becul. Dar saracutul nu avea somn, a aprins veioza de vreo doua ori, soptea langa mine si daca i-am spus sa taca mi-a spus ca vb cu Patch. Nu s-a foit atat de tare ca si altadata, dar nu avea somn si era tot transpirat. Asa ca pe la 10 jumate m-am ridicat de langa el ca nu am mai rezistat si bineinteles ca a inceput cu cele cunoscute. Deschide usa, spune ca vrea si el la noi la televizor, etc. pana s-a dus taica-su si l-a amenintat cu bataia daca nu sta linistit in camera lui. Nu prea sunt de acord cu asta, dar pur si simplu nu am mai avut energie sa mai fac ceva. Nu stiu cum sa mai procedez ca sa realizeze ca de fapt somnul nu este un chin ci o placere. Pur si simplu nu stiu. Poate ca nu am eu rabdare si astept ca lucrurile sa se rezolve peste noapte, ma consum prea mult si ii transmit si lui nelinistea mea. O sa incerc sa-i fac o cura de calciu ca se pare ca si lipsa de calciu cauzeaza stari de agitatie si copiii nu pot dormi. Sa vedem ce-o mai fi. Pupici.
martie spune:
Uite, incerc si eu sa te mai ajut, ca stiu exact cum e. Iti scriu ceva dintr-o carte, de la Cap. "Ora de culcare - Armageddon-ul! Sper sa te ajute.
"Priviti scenele pe care copilul le face inainte de culcare si din perspectiva copilului. Copilul dvs. se joaca linistit cu cuburile de constructii, atunci cand dvs. apareti se-l smulgeti de la joaca. maginati.va ca sunteti in mijlocul lecturii unei carti bune si sotul sau sotia va spune: E ora de culcare! In ciuda rugamintilor dvs. de a vi se acorda cateva minute in plus, sunteti tras de pe canapea, tarat pe sus, imbracat in pijamale si trimis la culcare. Va simtiti abuzat, furios, controlat?
Copilul, desi are numai 2 ani, traieste toate aceste sentimente. In acest moment important al dezvoltarii lui, in care isi doreste independenta, el este pe cale de a deveni un individ. Mersul la culcare poate ca nu e o problema pt. el - probabil ca este obosit si gata de culcare - dar ordinele continue, faptul ca i se spune ce sa faca si cand, ii dau sentimentul ca este controlat.
Stabiliti ora de culcare pt. copil si obligati-l sa o tina minte. Ceea ce e si mai important, anuntati.l cu 45 de min. inainte de ora de culcare stabilita, ca sa stie ca e momentul sa inceapa sa stranga, dar ca mai are ceva timp de petrecut impreuna cu dvs. inainte sa stingeti lumina.
Ambii parinti trebuie sa se implice in ritualul de culcare al copilului. Lasati-l pe copil sa ia parte la ritual - oferiti-i optiuni, ca sa se simta mai important si mi putin controlat. Vrei sa te ajute mami sa-ti pui pijamaua, sau il preferi pe tati?, Vrei sa-ti pui pijamaua cu ursuleti sau pe cea cu broscuta?
Anuntati-l cu 15 minute inainte sa stingeti lumina si folositi timpul ramas ca sa il strangeti in brate sau sa.i cititi carti. Includeti cartile, cantecele si sarutarile in programul zilnic pt. ca el sa cunoasca regula "2 povesti, 2 cantecele si 5 sarutari", inainte sa stingeti lumina. In cele din urma explicati-i inca o data ca, dupa ultimul sarut, ii veti spune noapte buna, dupa care veti pleca din camera.
E posibil ca acest lucru sa mearga de prima data, dar e important sa fiti consecvent. Incercati sa nu vorbiti cu copiluldupa ce ati incheiat ceremonialul orei de culcare. Daca iese din camera duceti.l inapoi in liniste. Nu va doriti sa incepeti un schimb de replici si sa-l certati in legatura cu ora de culcare. Da, va supune unor teste, de cateva ori, la inceput - poate ca se va da jos din pat de 6 sau 7 ori intr-o noapte. Dar dupa ce urmati aceasta rutina timp de cateva nopti, in mod cert ora de culcare va deveni mai placuta pt. toti."
Succes!
martie spune:
Uite, incerc si eu sa te mai ajut, ca stiu exact cum e. Iti scriu ceva dintr-o carte, de la Cap. "Ora de culcare - Armageddon-ul! Sper sa te ajute.
"Priviti scenele pe care copilul le face inainte de culcare si din perspectiva copilului. Copilul dvs. se joaca linistit cu cuburile de constructii, atunci cand dvs. apareti se-l smulgeti de la joaca. Imaginati-va ca sunteti in mijlocul lecturii unei carti bune si sotul sau sotia va spune: "E ora de culcare!" In ciuda rugamintilor dvs. de a vi se acorda cateva minute in plus, sunteti tras de pe canapea, tarat pe sus, imbracat in pijamale si trimis la culcare. Va simtiti abuzat, furios, controlat?
Copilul, desi are numai 2 ani, traieste toate aceste sentimente. In acest moment important al dezvoltarii lui, in care isi doreste independenta, el este pe cale de a deveni un individ. Mersul la culcare poate ca nu e o problema pt. el - probabil ca este obosit si gata de culcare - dar ordinele continue, faptul ca i se spune ce sa faca si cand, ii dau sentimentul ca este controlat.
Stabiliti ora de culcare pt. copil si obligati-l sa o tina minte. Ceea ce e si mai important, anuntati-l cu 45 de min. inainte de ora de culcare stabilita, ca sa stie ca e momentul sa inceapa sa stranga, dar ca mai are ceva timp de petrecut impreuna cu dvs. inainte sa stingeti lumina.
Ambii parinti trebuie sa se implice in ritualul de culcare al copilului. Lasati-l pe copil sa ia parte la ritual - oferiti-i optiuni, ca sa se simta mai important si mi putin controlat. Vrei sa te ajute mami sa-ti pui pijamaua, sau il preferi pe tati?, Vrei sa-ti pui pijamaua cu ursuleti sau pe cea cu broscuta?
Anuntati-l cu 15 minute inainte sa stingeti lumina si folositi timpul ramas ca sa il strangeti in brate sau sa.i cititi carti. Includeti cartile, cantecele si sarutarile in programul zilnic pt. ca el sa cunoasca regula "2 povesti, 2 cantecele si 5 sarutari", inainte sa stingeti lumina. In cele din urma explicati-i inca o data ca, dupa ultimul sarut, ii veti spune noapte buna, dupa care veti pleca din camera.
E posibil ca acest lucru sa mearga de prima data, dar e important sa fiti consecvent. Incercati sa nu vorbiti cu copilul dupa ce ati incheiat ceremonialul orei de culcare. Daca iese din camera duceti-l inapoi in liniste. Nu va doriti sa incepeti un schimb de replici si sa-l certati in legatura cu ora de culcare. Da, va supune unor teste, de cateva ori, la inceput - poate ca se va da jos din pat de 6 sau 7 ori intr-o noapte. Dar dupa ce urmati aceasta rutina timp de cateva nopti, in mod cert ora de culcare va deveni mai placuta pt. toti."
Succes!
florinad spune:
Multumesc, Martie!
O sa pun in aplicare planul tau sa vad ce iese. Va tin la curent daca apar schimbari. Va pup!
ilenutza spune:
Ieri am incercat sa il culc eu la pranz si of corz, nu a vrut sa doarma desi am stat cu el 1 h si 45 de min dupa care am abandonat.Aseara la 8.30 a adormit, in 20 de min. cu mine in pat pe canapea si apoi l-am transferat la el in patut.A dormit pana la 7 am
Noi avem ritualul de culcare bine stabilit, face baie cumine sau cu tatal lui, il imbracam, stam la povesti , citim carti si asteptam sa adorma, totul anuntat inainte...Deocamdata nu incep procedura de adormit singur pt ca il simt emotional nesigur si nu vreau sa il provoc in nici un fel, mai astept putin!
Revin cu vesti!
Azi vreau sa plec de acasa la ora de culcare de pranz ca s ail culce nana!
Ile , mami de Victor ( 22 dec 2005) si Andrei ( 25 iulie 2007)
adriana_m spune:
Si noi am avut mari probleme cu somnul. Are 3 ani si 5 luni. Si numa pe el il avem deocamdata. Pana acum vreo cateva luni dormea cu noi in camera in patul lui. Dar trebuia sa stam unul din noi cu el in camera. Timp in care el tot se foia, punea intrebari, se mai juca. Si asta dura si 2 ore. Adica ne prindea si 12 noaptea sau 1. Apoi i-am facut camera lui. A fost foarte incantat din prima de camera lui. Prima zi cand a dormit singur la pranz a fost la somnul de pranz. A fost ok. Si seara la fel. NU adormea cum il puneam dar macar adormea singur. Ca ne chema de vreo 10 ori la el in camera sa ne intrebe cate ceva asta e. Noaptea se trezea de multe ori in plans. Si la pranz cand se trezea se trezea tot in plans. Dar de cand merge la gradinita sa schimbat situatia radical. La pranz doarme acolo. Are zile cand nu doarme la gradinita dar sta linistit in patul lui. Seara acum doarme mai repede cateodata si la 8.30 seara. Si acum adoarme destul de repede.
Gradinita la schimbat foarte mult. Isi consuma energia acolo. Mi s-a tot spus ca chiar daca ii cumperi tu multe jucarii el tot se plictiseste. El se comporta foarte rau in preajma strainilor si a copiilor. daca un copil mai mic venea la el si il atingea facea un circ enorm. Efectiv ii era frica de oricine. Prima data l-am dus la gradinita la care a stat o luna si in fiecare zi a plans. Apoi am luat o pauza si am incercat iara la alta gradinita si e super bine. Nu vreau sa deviez de la topic dar vreau sa spun ca gradinita face minuni. E mult mai linistit. Se joaca si sigur ceea ce e lucru mare. Si el vroia toata ziua sa ne jucam impreuna. Nici la baie nu puteam sa merg fara el. Pana am impus reguli. La inceput i-a fost greu sa accepte dar daca a vazut ca nu cedam a acceptat situatia.
Am vazut la tv o emisiune aici tot Nanny se numeste cu un copil care nu vroia sa doarma singur si care adormea dupa 2 ore si ceva cu tatal lui in pat. Si pana la urma l-a invatat doamna sa-l duca in camera la el. El se intorcea din camera lui cu tot cu perna, patura in camera tatalui. Si asta dura la inceput 2 ore. Era tot o plimbare. Tatal il lua de mana si-l ducea in camera lui fara explicatii si fara dicutii. Si copilul iar se intorcea. Apoi a doua seara la fel si tot asa. Dar important era ca tatal nu se enrva si il lua frumos si-l ducea in camera lui. Si dupa cateva nopti copilul s-a obisnuit si parca ultima data cand au filmat la ei acasa numai odata a mai incercat copilul sa mearga in cealalta camera si gata. Deci se poate. Cu mult calm si nervi de otel. Si inca odata, gradinita face minuni.
Va pup