Este sanatos sa impartasim copii
Raspunsuri - Pagina 7
try spune:
Ca o concluzie, as zice eu, plecand de la intrebarea originala a Priscillei: atat timp cat se foloseste aceeasi lingurita la toata lumea, exista risc de transmitere a unor boli/virusi. Cat de mare sau de mic e acest risc nu mai conteaza, depinde de la virus la virus, de la boala la boala, de la sistem imunitar la sistem imunitar. Sa afirmi ca nu exista nici un risc, e copilarie. Daca te duci cu lingurita ta de acasa doar pt tine si popa a bagat lingurita in vin de la altii si tu apuci dupa, tot se numeste ca est iexpus unui risc, mai mic, e adevarat, dar teoretic exista un risc de contaminare.
Dincolo de asta ramane la latitudinea fiecarei mame sa aprecieze daca isi asuma sau nu riscul. Nici cele care trec cu vederea acest risc si nici cele care nu suporta ideea de a folosi aceesi lingurita nu-s de judecat/condamnat. Fiecare se gestioneaza dupa propriile-i reguli si norme.
Eu de ex. sunt din cele care nu se dau in vant dupa sterilizari si protectii excesive. Consider ca natura isi urmeaza cursul ei, ca organismul uman are puterea lui de alupta contra unor microbi/bacterii/virusi/boli si ca mi-as crea un stres in plus sa urmaresc tot ce baga copilul meu in gura si as stresa si copilul tot timpul cu nu baga in gura, riscul oricum ar exista (caci nu-i putem pazi in fiecare secunda). Sunt din cele care permit bebelusilor sa bage lucrurile in gura (la varste mai mici ma refer, caci la calanul meu de 3 ani, ii interzic din alte motive: de buna purtare, nu din motive de igiena).
Restul cum ca de ce impartasesti copilul, cat de des si ce religie ai si cat de credincios sau nu esti, n-are nici o semnificatie pt intrebarea originala. Restul sunt doar discutii adiacente si pur si simplu personale.
Riscul de imbolnavire exista, chiar daca o viata-ntreaga unele din voi n-au luat nimic pe aceasta cale. Nimeni nu-ti garanteaza ca tu sau copilul tau nu poti fi parte din acel 0,000000000000001%. O spun mereu si subliniez si aici, statisticile gen x% sunt doar pt grupuri, cand vine vorba de indivizi, ai sansa egala sa te situezi in tabara de 99,99999999999999% sau in tabara de 0,000000000000000%. Si v-o spune un Stan Patitul, Adrian al meu s-a nascut cu o conditie f rara: 7 cazuri la 1 milion de nasteri live, adica un risc de 0,000007%. Infim!!!!!!!! Nu-i asa? Extrem de mic riscul, dar... s-a intamplat. Si nu la vecina, nu la cuscra, ci la mine.
Filosofia mea? Nu ma pot impotrivi tuturor cunoscutelor si necunoscutelor lumii asteia, iau lucrurile ca atare si deal-uiesc cu ele pe parcurs. Prea multa protectie pt mine inseamna un stres nemeritabil/inutil, dar si prea multa indiferenta aduce a inconstienta. Deci undeva eu zic ca mi-am gasit acel echilibru care sa-m idea linistea interioara ca procedez bine.
Fericite sunt acelea care reusesc sa gaseasca un balans personal, propriu lor, intre protectie maxima si indiferenta - priviti-o ca o axa matematica daca vreti. Fiecare din noi ne aflam undeva intre cele doua puncte ale acestei axe.
Nefericite sunt cele care oriunde s-ar afla pe aceasta axa, au mereu nesiguranta ca procedeaza corect, acestea sunt mamicile care inca n-au reusit sa faca un compromis intre efectele benefice si cele daunatoare ale protectiei, respectiv indiferentei.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
anghelada spune:
Bebica mea are 3 luni maine si chiar ma gandeam sa o duc sa o impartasesc inainte de Craciun. In rest nu m-am dus din comoditate sau lipsa de timp.
Dar de faptul ca linguritele sunt din argint stie cineva ceva? Mi-a zis mai demult cineva.... sincer nu imi amintesc cine... ca apa sfintita tine atat de mult fara sa se strice datorita cazanului din argint in care este sfintita... cica argintul are proprietatea de a face apa... cumva, sa nu zic ca o sterilizeaza, ca nu e corect.
Oricum, vreau sa va zic, ca eu chiar cred ca mersul la biserica cu inima curata si dorinta de a multumi sau a te ruga atunci cand simti cu adevarat, este benefic... eu am simtit de multe ori ca am gasit solutia astfel, atunci cand totul parea ca nu are solutie.
Deci, nu exagerez sa o duc in fiecare duminica pe bebica dar din cand in cand cred ca o voi duce... pentru ca asa cred ca e bine... si ma rog mereu la Dzeu sa o tina sanatoasa.
In rest posibilitati de contaminare sunt atat de numerose, incat nu le insir acum... cand ma gandesc ca de o luna Amalia isi suge mana cu o pofta de zici ca e nemancata e 3 zile... nu stiu de ce, dar nu am ce sa ii fac... ii mai iau manuta de la gura, etc...
Cine stie cum o fi mai bine sa facem... fiecare mamica pana la urma, face cum crede.
http://community.webshots.com/user/anghelada
Cineva acolo sus ne iubeste.
Burtocika spune:
Eu nu sunt foarte dusa la biserica ... Sunt teoretic crestin ortodoxa, dar am vederi destul de largi, zic eu. In principal tin ritualurile si sarbatorile ortodoxe, pentru ca este o traditie in care am fost crescuta.
Am citit primele 4 pagini si mi-a venit in minte o intrebare, imi cer scuze daca s-a raspuns la ea in paginile pe care nu le-am citit:
De ce vreti fratilor sa impartasiti copii atat de mici ? Care este semnificatia religioasa ? Copiii sunt puri si nu au pacate, nu stiu exact pana la ce varsta, dar la o luna, 2, 3 sau la varstele la care se pun probleme de imunitate scazuta oricum se incadreaza ... Prin botez sunt crestini, nu prea inteleg ce nevoie e de impartasanie ?!
Nu aruncati cu rosii, dar eu efectiv nu stiu ... Mie o rugaciune mi se pare suficienta ...
Marilen spune:
Din cate stiu eu argintul are proprietati antibacteriene iar in vinul natural nu supravietuiesc microbii.
Si nu m-as plange de singuratate,ci as binecuvanta aceasta stare fertila si de-a dreptul implinitoare pentru fiinte ca mine care nu vor luna de pe cer,ci cerul senin si intreg in priveliste.Constanta Buzea
matildasep spune:
quote:
Originally posted by bogdanai
Eu nu sunt foarte dusa la biserica ... Sunt teoretic crestin ortodoxa, dar am vederi destul de largi, zic eu. In principal tin ritualurile si sarbatorile ortodoxe, pentru ca este o traditie in care am fost crescuta.
Am citit primele 4 pagini si mi-a venit in minte o intrebare, imi cer scuze daca s-a raspuns la ea in paginile pe care nu le-am citit:
De ce vreti fratilor sa impartasiti copii atat de mici ? Care este semnificatia religioasa ? Copiii sunt puri si nu au pacate, nu stiu exact pana la ce varsta, dar la o luna, 2, 3 sau la varstele la care se pun probleme de imunitate scazuta oricum se incadreaza ... Prin botez sunt crestini, nu prea inteleg ce nevoie e de impartasanie ?!
Nu aruncati cu rosii, dar eu efectiv nu stiu ... Mie o rugaciune mi se pare suficienta ...
Asta am intrebat si eu, de ce trebuiesc impartasiti copii?
Through a childs eyes:" Dear God, Thank u for the baby brother, but what i prayed for, was a puppy."
monaraus spune:
Eu am avut intentia, am ajuns cu fetita in fata preotului si chiar atunci a inceput sa tipe ca ea vrea afara, ca nu vrea la Doamne-Doamne!!! (nu avea 3 ani)
analessya13 spune:
quote:
Originally posted by monaraus
Eu am avut intentia, am ajuns cu fetita in fata preotului si chiar atunci a inceput sa tipe ca ea vrea afara, ca nu vrea la Doamne-Doamne!!! (nu avea 3 ani)
Ce chestie!
Alexa Ioana spune:
si fiica'mea a facut exact la fel... cand a ajuns in fata preotului, a inceput sa urle "nuuuuuu" de a rasunat toata biserica... cu toate ca il cunoaste bine pe preot, fiind prieten de familie... si cu toate ca ei ii place mult la biserica...
ana1980 spune:
Eu merg regulat si imi impartasesc fetitele de mici. Cea mare ( are 2ani jumatate) si cea mica(aproape 4 lnui) merg cam o data la 2-3 sapt la biserica pt a se impartasi. Sincer, impartasitul se practica de ani buni si daca ar fi fost o asa mare problema la rspandit microbi, ar fi fost jale pana acum. Am fi cam totzi bolnavi. Din cate stiu eu linguritza aceea este din argint tocmai pt a nu transmite tot felul de chestii. Isi mai face treaba si vinul, si pana la urma nu cred ca-i chiar asa de grav. Fetele sunt ok, n-am avut probleme pana acum.
Ana - mami de Ecaterina-Maria si Casandra-Petronela
www.elipetromed.ro