Cum se descrie un ...tata?
Buna,
Am vazut discutii pertinente legate de viata de familie, subiect care ma framanta si pe mine.
Nu mai reusesc sa vad iesirea dintr-o situatie care ma macina si nu stiu care ar fi pasul urmator...
Avem o fetita, face 4 ani in dec., o bomboana desteapta si iute. Are o personalitate frumoasa si este bine educata as zice eu. Dar... nu este cat de putin vreun aport din partea sotului meu.
Adica, vine acasa, i-si saruta copilul, ii raspunde la intrebari, insa nu sta cu ea sa-i citeasca, sa se joace impreuna, n-au activitati tata-fiica, iar din copilaria mea stiu cat de importante sunt. Stie sa faca pe gardianul: ordine!, mai repede!, nu face aia!iar ai lasat-o sa raceasca!...
Deschid discutii pe tema apropierii practice de ea si, invariabil trece la acuze ca rasfat copilu', ca nu va invata nimic toata viata ei, ca o tin "in brate". Si nici nu vrea sa auda de citit despre modul de educare al unui copil. Crede ca stie tot ce are nevoie sa stie. Cum sa combat atitudinea asta?
Eu pe de alta parte o iubesc enorm , ii stimulez imaginatia, ii ofer posibilitatea sa aiba experiente, o ajut sa interactioneze cu mediul, poate ca uneori cedez prea usor la unele rugaminti ale ei care nu-mi par exagerate...si chiar nu are exagerari gen trantit pe jos in magazin,
Nu sunt minunata, simt ca gresesc si eu , insa nu mai stiu unde. Poate ca relatia de cuplu s-a mai racit, nu pot sa il giugiulesc , cum i-ar place, dupa ce urla la fata sau dupa ce ii arata palma gata sa loveasca. Uneori ma gandesc chiar la separare, dar nu as rezolva nimic, este foarte orgolios cand vine vorba de familie, si... chiar il iubesc.
Nu vreau sa-l schimb dar cum il fac sa accepte ce are-avem o problema?
Am mai intalnit topic pe tema tata-fiica, se referea la un caz singular si sunt convinsa ca sunt mai multi barbati din specia asta pe lume.
Voi cum va descurcati?
Fii-mea o intreaba pe o prietena insarcinata:"- Cum a ajuns bebelusul in burta ta? L-ai inghitit?"
Raspunsuri
filofteia spune:
Nu incerca prin dicutii sau sa-i dai sa citeasca carti.
Cunosc genul de tata de care spui ca am si eu unul acasa. Poate la mine a fost mai usor ca avem baiat. Asa ca eu am luat-o pe ocolite. Mereu cu ochii pe el, indicandu-i cand sa intervina.
Adica spre exemplu la tara avem o masina veche pe care o tot scoate din garaj si o baga la loc. Copilul statea si se uita cu jind. Asa ca i-am tradus eu ceea ce ar fi vrut copilul... sa-l ia si pe el in masina. Dupa ce i-am spus de vreo 10 ori, a 11 a facut-o singur.
L-am incurajat sa-l invete el sa mearga cu bicicleta. Asa ca atunci cand am iesit eu cu bicicleta cu el si am fost mult prea grijulie, n-a mai vrut copilul sa mearga decat cu tati.
Si la noi tati este mai dur, dar i-am spus mereu copilului ca tati il iubeste si ca asa este el. L-am pus pe copil sa vorbeasca cu tati, sa-i ceara ba una ba una alta. Adica spre exemplu sa-l intrebe el daca merge afara cu bicicleta.
Singuri se joaca foarte rar, dar ne jucam impreuna... adica ne ducem amandoi (eu si copilul peste el ) cu jocul (domino, sus-jos, carti...orice) si jucam in trei.
Copilul are 7 ani aproape (tot in decembrie ), dar tati nu i-a citit niciodata. Eu ma duc cu el peste tot, adica engleza, canto. A fost nevoit sa se duca la sedinta cu parintii (eu eram la canto cu copilul si i-am spus sa aleaga) si vroia s-o trimita pe socra-mea. Atunci l-am luat la rost. Apropo de asta un coleg mi-a spus ca el n-a fost niciodata la sedintele cu parintii (are copii mari) nici macar cand trebuia cum a fost cazul acum la noi...nu se ducea nimeni la sedinta. Deci mai sunt si altii .
Si totusi cand am fost plecata in delegatie s-a descurcat foarte bine .
mariamunteanu spune:
Sunt destul de multi asemenea barbati in RO (or fi si in alte parti, dar eu n-am intalnit). Nu stiu cum se poate schimba situatia.
Sotul meu este primul care se joaca (,) cu copiii nostri, ii invata sa vorbeasca, le explica totul cu mult calm si placere. Cum vine de la serviciu, stau lipiti pana cand ii culcam. Sunt f apropiati, copiii il adora si el pe ei. Dimpotriva nu stiu cum sa ma strecor intre ei, am uneori impresia ca nu le trebuie decat sa fie impreuna ei trei. Sunt incantata de aceasta situatie fericita care precis le va aduce numai beneficii baietilor mei dragi.
Maria
sorana spune:
La noi tati are extrem de putin timp pentru "Printesa lu' tati". Nu este dur, se poarta foarte tandru si iubitor cu pustoaica dar ... n-are timp! Asta e - atunci cand e posibil o culca el, uneori ii mai face baita, alteori mai merge cu ea la dansuri dar ... rar!
Se iubesc dar nu pot sa zic ca sunt foarte apropiati. Si eu i-am mai reprosat sotului ca nu e foarte apropiat de fata, replica fiind "pentru voi muncesc" ceea ce e corect!
Sorana si Monica (5 ani)
mariamunteanu spune:
Si sotul meu munceste pt. noi (ca si mine dealtfel), dar asta nu inseamna ca se eschiveaza de la relatiile cu baietii nostri. Dimpotriva, cauta orice ocazie sa fie cat mai mult in preajma lor si ii invata multe lucruri. In fiecare seara le facem baie impreuna, ii culcam impreuna, dimineata ii imbracam si spalam impreuna, cand vin la el la masa ii ia pe genunchi si le da sa manance chiar daca el n-a apucat sa manance mai nimic.
Deci se poate, numai sa existe dorinta si afectiune pt. copii.
Maria
marius spune:
Cu ce te ocupi in viata de zi cu zi?
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa/www.romleas.ro/circulatie/" target="_blank">Circulatia in Romania
ManuBubu spune:
Marius, daca pe mine ma intrebi, sunt secretara la o firma de automatizari. Ajung seara acasa pe la 19:00. De regula ii gasesc pe amandoi acasa dar fiecare face ceva separat ( scapa de ea lasand-o sa uite la calculator- ca sa nu piarda el stirile).
Daca stau mereu sa-i explic ce-ar trebui sa faca in diverse situatii, se plictiseste, i se pare ca "fac pe desteapta" si pleaca...
Cred ca este prins undeva intre responsabilitatea ce ii revine de a fi tata si dorinta de a fi unicul rasfatat din familie si nu admite ca, la cate o reactie dura, ar exista alternativa. Ma repet, dar cand intervin temperand o situatie crede cu tarie ca o rasfat.
Numai o femeie stie...s#259; plāng#259; īn extazul fericirii #351;i s#259; rād#259; cānd e furioas#259;.
filofteia spune:
quote:
Ma repet, dar cand intervin temperand o situatie crede cu tarie ca o rasfat.
Nu stiu daca este bine sa intervii.
Eu nu intervin niciodata, chiar daca in majoritatea cazurilor tati exagereaza. Stiu insa ca nu o sa dea in el in nici un caz, doar pedepsele sunt uneori mai mari decat ar trebui. Stiu ca este foarte greu, ca de multe ori se lasa cu lacrimi de crocodil din ochii lui Adi. Dar altfel incepe sa se ascunda de el, daca eu ii tin partea lui, asa ca am constat ca este de preferat sa fiu de partea lui tati nu a lui Adi, oricat de greu imi este uneori.
Vorbesc insa cu tati dupa aceea si ii sugerez sa micosreze pedeapsa, asa ca tati a invatat si stie s-o dreaga.. la prima fapta buna micsoreaza, sau ridica pedeapsa.
In ce priveste vina... asa va fi mereu...cand face ceva rau este vina ta, cand face ceva bun, este meritul lui.
Elise spune:
quote:
Daca stau mereu sa-i explic ce-ar trebui sa faca in diverse situatii, se plictiseste, i se pare ca "fac pe desteapta" si pleaca...
Cred ca este prins undeva intre responsabilitatea ce ii revine de a fi tata si dorinta de a fi unicul rasfatat din familie si nu admite ca, la cate o reactie dura, ar exista alternativa
Sau poate are o problema cu faptul ca "faci pe desteapta" (de ce, trebuie sa "faci pe" ?!)
Asta e comportament tipic de "atoatestiutor".
Elise & BBLisa
marius spune:
Inteleg. Personal cred ca vei avea sanse mai mari daca ii vei trasa sarcini comune sotului vis a vis de copil. De genul: scoate te rog copilul la aer eu trebuie sa fac:.... mancare, curat, spalat... Daca nu doreste poti sa propui: Ok ies eu afara dar te rog atunci :spala, fa mancare, curatenie... tu. La alegere... Implica-l direct lasandu-i posibilitatea sa aleaga o alta sarcina .... casnica de tipul spalat, curat, mancare...
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa/www.romleas.ro/circulatie/" target="_blank">Circulatia in Romania
LiliaToma spune:
Eu fac exact asa cum zice Marius. De obicei il las sa aleaga. Uneori se intampla intr-adevar sa aiba chef mai mult sa dea cu aspiraorul sau sa spele vase decat sa iasa cu ea.
De regula sunt foarte apropiati, ii citeste la fel de mult ca mine; stam cam in masura egala cu ea. Dar de obicei impartim lucrurile: daca el are de lucru, sau pur si simplu vrea sa se relaxeze putin la pc, la un film, eu stau cu ea si ma joc, facem activitati impreuna. Vine si momentul invers; cand el sta cu ea, iar eu ma uit la un film, sau fac treaba prin casa. Si sunt si momente cand stam amandoi cu ea. Ea are preferinte deja: unele jocuri le prefera cu tati; altele cu mine.
Nu i-am impus sotului nimic, doar i-am dat posibilitatea sa aleaga.
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)