Aveti in jur de 40 de ani? Recunoasteti cartile?
Raspunsuri - Pagina 4
elyda spune:
MIE MI-A PLACUT FOARTE MULT CARTEA "AVENTURILE LUI CIOPARTILA".AM CITIT-O DE MUUULTE ORI DAR TOT IMI PLACEA DE FIECARE DATA.am pastrat-o p[ana acum cativa ani cand i-a facut de cap baiatul meu cel mic.am citit-o si acum mare si parca o citeam pentru prima data.de HANSEL SI GRETEL...VAD CA S-A SPUS.MAI ERAU POVESTILE ACELEA IN SETURI DE CARTICELE MICI CU "SAREA IN BUCATE ,COPIL ISTET,TINERETE FARA BATRANETE, GRAUCEANU,ALEODOR IMPARAT,FATA SARACULUI CEA ISTEATA,ILEANA SAMZIANA."..ETC.le citesc si acum si tot asa ma bucur de ele .le am de aproape 30 de ani .
dana
helbi spune:
quote:
Originally posted by ML
Intrebarea este... exista si o alta poveste asemanatoare (gradina, iarna...)?
Oare, Palatul de clestar????? (eu nu am memoria cartilor, dar parca asta imi suna a ce ai intrebat)
helbi spune:
quote:
Talismanul de Safir de Elvira Bogdan??!!
O am la mama:-)
Mie mi-a placut f. mult (a fost prima carte pe care am citit-o, dar a recitit-o de nenumarate ori, iar acum recent a citit-o si fetita mea),
"Oac, o broscuta dintr-un lac"
ML spune:
Fete si baieti un "MULTUMESC" asa, la sfarsit(?!).
Mi-a facut placere sa va aud, imi doresc sa si gasesc cateva dintre titlurile mentionate de voi (P.S. Helbi, multumesc, nu cred ca era Palatul de clestar).
"Toamna, cu frunzele toate flori..." (foto)
dana d spune:
Vai ce bucurie mi-ati facut cu subiectul asta! Am si eu o carte de suflet si mereu ma gandesc la ea dar e aproape imposibil de recuperat. Nici macar nu stiu cum arata coperta pentru ca am avut-o cand eram foarte mica si cred ca mai intai am rupt-o si abia apoi am inceput sa ma uit la poze. Era de poezii dar niste poezii cam triste care m-au marcat. Imi amintesc vag despre una care se chema cam asa "povestea micutzei Eliane" era despre o fetita bolnava sau orfana, nu-mi amintesc prea bine dar stiu ca plangeam de cate ori mi-o citea cineva. Mai era o poezie despre bombardamente, tot asa cu copii ramasi pe drumuri. Imi amintesc si una vesela tot din cartea aia, o stiu si acum dupa mai mult de 35 de ani, adica cred ca am invatat-o cand eram deja la scoala si citeam singura:
Baiatul si bunelul
... ei, facusi o pozna noua?
Ia, intoarce-l sa-ti dau doua!
Bunicutule, bunel,
nu se poate, stau pe el.
Si imi amintesc vag unele din ilustratiile carti, copii desenati cu bujori in obrajori..
eee, daca as reusi sa fac rost de ea, ar fi ca si cum as recupera ceva din copilaria mea.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
dana d spune:
Si mai am o carte tare draga pe care o pastrez cu sfintenie desi e cam rupta, nu mai are coperti si cred ca-i lipsesc si pagini. Asa ca nu stiu nici cum se numeste nici autorul, pot doar sa va spun cateva titluri de povesti din ea:
"Raul lui Bartollo"
"Ssssssst!" (aste e preferata mea, e despre Linistea, Pacea si Tihna, care vegheaza somnul unui copil in timp ce afara Vantul suiera si Grindina face prea multa galagie si risca sa scoale copilul. Atunci Vantul are o idee (el era bun) se duce sa-l caute pe Ger si il roaga sa transforme ploaia in ninsoare. Asa ca dimineata cand se scoala copilul are placuta surpriza dupa un somn bun, sa gaseasca afara prima ninsoare din acel an iar Linistea, Pacea si Tihna sunt multumite de o treaba bine facuta dupa o noapte agitata.
Am citit povestea asta de zeci de ori pentru ca e tocmai ce iubeam eu mai mult si inca iubesc- prima ninsoare, sa ma scol intr-o dimineata si sa gasesc afara un peisaj alb.
Chiar asa, azi cum ajung acasa i-o citesc celei mici pentru prima oara.
Si daca vreti fac poze la carte si va scriu si celelalte titluri.
Povesti cu zane, si Talismanul de safir, si Calatoriile baronului Miunhausen, si altele, le am si in stare mai bunicica, adica cu coperti si toate foile.
Fetele mele
ML spune:
quote:
Originally posted by dana d
Vai ce bucurie mi-ati facut cu subiectul asta! Am si eu o carte de suflet si mereu ma gandesc la ea dar e aproape imposibil de recuperat. Nici macar nu stiu cum arata coperta pentru ca am avut-o cand eram foarte mica si cred ca mai intai am rupt-o si abia apoi am inceput sa ma uit la poze. Era de poezii dar niste poezii cam triste care m-au marcat. Imi amintesc vag despre una care se chema cam asa "povestea micutzei Eliane" era despre o fetita bolnava sau orfana, nu-mi amintesc prea bine dar stiu ca plangeam de cate ori mi-o citea cineva. Mai era o poezie despre bombardamente, tot asa cu copii ramasi pe drumuri. Imi amintesc si una vesela tot din cartea aia, o stiu si acum dupa mai mult de 35 de ani, adica cred ca am invatat-o cand eram deja la scoala si citeam singura:
Baiatul si bunelul
... ei, facusi o pozna noua?
Ia, intoarce-l sa-ti dau doua!
Bunicutule, bunel,
nu se poate, stau pe el.
Si imi amintesc vag unele din ilustratiile carti, copii desenati cu bujori in obrajori..
eee, daca as reusi sa fac rost de ea, ar fi ca si cum as recupera ceva din copilaria mea.
Fetele mele
Dana, randurile tale mi-au amintit de cantecelul bunicului. Il invatase pe front:
Iarna a venit
Totul a albit
Dintr-un norisor
Fulgii cad usor
(Pe-al tau obrajor)
Orisice copil cīt de mic
Are pe pamant un tatic
Ce-i aduce-n dar tot ce vrei
Iarna cīnd e frig - sosonei.
Mamico, eu as vrea
sa-mi canti ce stii mata.
Sa-mi canti ca nu e greu
Sa-nvat si eu
Cand s-o intoarce din razboi
Taticu' inapoi
Mereu ii vom canta,
Ii vom canta asa...
Da, da, vreau poza si titluri! M-au impresionat povestile tale. Si eu astept zapada, iarna, prima ninsoare. N-am mai avut parte de zapada de 9 ani, copiii niciodata. I-a placut "Sssst!" fetitei?
dana d spune:
ML si pentru poezie. Mie imi place tot ce e vechi, as vrea sa pastrez cu sfintenie sa nu se piarda toate bogatiile astea de povesti, poezii si cantecele.
Ieri am rascolit toate rafturile cu carti pt copii si nu am gasit cartea cu "SSSST!", le-am gasit pe celelalte de care v-am spus dar pe asta stiu ca am "pus-o bine" eu si asa patesc cand pun bine ceva, apoi nu mai stiu nici eu unde si rascolesc cateva zile pana gasesc sau imi amintesc. Ma mai gandesc si mai caut zilele urmatoare, apoi fac poze sau va scriu citate, eventual toata povestea asta cu SSST.
Mai era una cu un om de zapada care fusese invitat in casa de o fetita si servit cu o ceasca de ceai cald pe un fotoliu langa soba... se simtea asa de bine pana a disparut .
Mai era o poveste" Cifrele" cu un baietel angajat sa dea cu matura intr-o pravalie de scule si la un mom dat il surprinde pe patron ca el stia tot in magazin, stia intr-o clipa sa gaseasca ce cerea clientul si era foarte bun si la calculat banii. Asa ca din baiat la matura l-a facut patronul seful vanzatorilor.
Mai era una cu un calut albastru pe care si-l dorea un copil dintr-o vitrina. Era un copil sarac si se ducea mereu si isi lipea nasul de vitrina si admira calutul. La un mom dat a venit calutul in camera lui rasaca si ne incalzita si i-a facut cea mai mare bucurie baietelului sarac.
Fetele mele
ML spune:
quote:
Originally posted by dana d
....pe asta stiu ca am "pus-o bine" eu si asa patesc cand pun bine ceva, apoi nu mai stiu nici eu unde....
Ha, ha! Sa mai spun ca si mie mi se intampla la fel?
... apoi fac poze sau va scriu citate, eventual toata povestea asta cu SSST.
Te rog mult Dana, pare minunata cartea. Pt. un moment am crezut ca-i povestea pe care o caut cu iarna... Cred ca ceea ce-mi citea bunicul era totusi Uriasul egoist cu un sfarsit mai... bland.
Mai era una cu un om de zapada care fusese invitat in casa de o fetita si servit cu o ceasca de ceai cald pe un fotoliu langa soba... se simtea asa de bine pana a disparut .
Ha, ha! Astea seamana cu o poezie in engleza. Am s-o pun aici , e draguta.
Uite-o :
ONCE THERE WAS A SNOWMAN
author unknown
Once there was a snowman,
Who stood outside the door,
He wished that he could come inside,
And run about the floor.
He wished that he could warm himself,
Beside the fire, so red,
He wished that he could climb
Upon the big white bed.
So he called to the North Wind,
"Come and help me, pray,
For I'm completely frozen,
Standing here all day."
So the North Wind came along,
And blew him in the door,
And now there nothing left,
But a puddle on the floor!
Mai era o poveste" Cifrele" cu un baietel angajat sa dea cu matura intr-o pravalie de scule si la un mom dat il surprinde pe patron ca el stia tot in magazin, stia intr-o clipa sa gaseasca ce cerea clientul si era foarte bun si la calculat banii. Asa ca din baiat la matura l-a facut patronul seful vanzatorilor.
Iar cea de aici ma duce cu gandul la copilaria Sfantului Nectarie. Sa-i citesti povestea, e deosebit de sensibila.
Mai era una cu un calut albastru pe care si-l dorea un copil dintr-o vitrina. Era un copil sarac si se ducea mereu si isi lipea nasul de vitrina si admira calutul. La un mom dat a venit calutul in camera lui rasaca si ne incalzita si i-a facut cea mai mare bucurie baietelului sarac.
Fetele mele
Multumesc!
ellej spune:
Mey, ma faceti sa-mi aduc iar aminte de copilarie.
Poezii de Elena Dragos ("lacu-i bocna, ger si frig, ursii dorm facuti covrig"); o alta carte cu poezii in care un baiatel umfla un balon si-l intreba "mai poti?' si balonul raspundea "mai pot" si tot asa panca cand a raspuns "mai poooc"; cartea cu elefantul Lucicu si ursuletul Arhibald ("cartofiorul e prea cald, si-l frige pe Arhiblad, ursuletul la moment, il arunca pe parchet"); cand eram ceva mai mare Johnny Boamba...
Ce poate retine creierul uman din niste povestie pe care nu le-am mai citit de peste 20 ani! Frānturi de copilarie.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.