siholog vs psihiatru

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Din cate stiu eu (s-ar putea sa ma insel), psihiatrul este cel care te trateaza de obicei atunci cand exista un diagnostic clinic. In momente de criza puternica, psihiatrul (de obicei) prescrie medicatie pentru depasirea crizei acute, dupa care unii continua sa ia antidepresive (pentru a reduce la tacere simptomele bolii), altii se decid sa inceapa psihoterapia pentru a ataca adevarata cauza a bolii, care se afla in subconstient.

Psihologul/Psihoterapeutul este cel care te ajuta mai mult sa-ti rezolvi singur niste probleme de viata ivite din diverse conflicte psihice vechi, te ajuta sa te cunosti mai bine, sa-ti dezamorsezi mecanismele de constrangere si sa-ti explorezi subconstientul pentru a deveni mai stapan pe viata ta.

Felicia 8+

Poze cu noi si vacantele noastre

IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Interventia psihologului si psihiatrului nu se exclud una pe alta. Psihiatrul poate prescrie medicatie (de exemplu in depresie) iar apoi pacientul poate continua psihoterapia cu un psiholog fara sa fie nevoie sa intrerupa medicatia. Interventiile celor 2 sunt complementare. Ca sa fac o paralela, e la fel ca atunci cand in urma unui accident ajungi la un chirurg ortoped care iti pune piciorul la loc, iti prescrie medicatie si iti urmareste evolutia dar in acelasi timp faci recuperare cu un fizioterapeut. Nu trebuie sa alegi intre cei 2, fiecare are domeniul lui si lucreaza impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyda spune:

quote:
Originally posted by bird70

Interventia psihologului si psihiatrului nu se exclud una pe alta. Psihiatrul poate prescrie medicatie (de exemplu in depresie) iar apoi pacientul poate continua psihoterapia cu un psiholog fara sa fie nevoie sa intrerupa medicatia. Interventiile celor 2 sunt complementare. Ca sa fac o paralela, e la fel ca atunci cand in urma unui accident ajungi la un chirurg ortoped care iti pune piciorul la loc, iti prescrie medicatie si iti urmareste evolutia dar in acelasi timp faci recuperare cu un fizioterapeut. Nu trebuie sa alegi intre cei 2, fiecare are domeniul lui si lucreaza impreuna.

dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

quote:
Originally posted by bird70

In Romania probabil ca cel mai bine te duci la un psihiatru pentru o evaluare, diagnosticare si eventual medicatie, iar apoi continui terapia cu un psiholog, dar sub supravegherea psihiatrului.

Mi se pare cea mai corecta strategie.
E foarte greu sa te autoevaluezi ca sa stii daca te limitezi la psiholog, sau daca problema cade si sub incidenta psihiatrica.

Teoretic, psihologul ar trebui sa indrume spre psihiatru cazurile care ii depasesc competentele - insa nu stiu daca asta functioneaza 100% la noi.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by Adina Iulia
Teoretic, psihologul ar trebui sa indrume spre psihiatru cazurile care ii depasesc competentele - insa nu stiu daca asta functioneaza 100% la noi.

Asa zic si eu.

Dar sustin in continuare ca nu se incepe cu psihiatrul decat in cazuri grave, in care unor oameni le devine imposibil sa mai functioneze in viata de toate zilele.

Eu de exemplu, acum patru ani, aflandu-ma "doar" intr-o criza personala f. puternica in urma rupturii relatiilor cu tatal meu, am mers direct la terapie (iar psihoterapeuta mea este si medic) si pot spune ca am parcurs un drum care m-a ajutat sa-mi prelucrez cea mai mare parte din conflictele subconstientului care imi influentau negativ calitatea vietii (maltratarea si abuzul din partea parintilor, abuzul sexual suferit din cauza bunicului si a doi unchi etc.).

Dureaza, e multa durere de suportat, dar motto-urile mele sunt: 1) adultul suporta si 2) nu se mai poate intampla nimic din ce nu s-a intamplat deja.

tora97, la intrebarea ta "cum hotaram la ajutorul caruia sa apelam" eu te-as sfatui sa apelezi mai intai la un psihoterapeut. Asta in caz ca problemele respective nu sunt deosebit de grave. Psihiatrii sunt de multe ori "scriitori de retete" (e chiar parerea unui psihiatru roman care devenise psihoterapeut si imi spunea ca e atat de dezamagit de colegii lui care de multe ori nici nu-si dau silinta sa afle ce probleme are cu adevarat pacientul, ci il indoapa cu medicamente ca sa-i dispara - o perioada - simptomele).

Parerile sunt impartite, stiu, de aceea cel mai bine este sa te convingi din proprie experienta.

Felicia 8+

Poze cu noi si vacantele noastre

IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia

Mergi la inceput