Cum v-a schimbat viata in strainatate?
Raspunsuri - Pagina 3
Lali spune:
In primul rand cred ca in cele mai multe cazuri se face comparatia Bucuresti vs. strainatate. Ori Romania nu este egala cu Bucurestiul decat in proportie de 10%....
Exista destule orase in Romania unde chiar se respecta regulile de circulatie si nu numai !
Apoi cred ca va schimba in strainatate nu doar proportia mai mare a celor care respecta regulile si sunt zambitori/binedispusi/cinstiti etc. ci si faptul ca aici nu ati gasit ceea ce ati cautat si ati plecat; iar acolo, intr-un fel sau altul v-ati realizat visele. E mult mai usor sa fii tolerant si dragut cand esti multumit de viata ta, nu ? Cand ai nemultumiri poti mai usor sa devii iritat, nemultumit, uracios sau nepoliticos...
Dar exista slava domnului si in Romania destui oameni care sunt multumiti si care pot sa fie OK in tot ce spuneti voi...
sunshine spune:
quote:
Originally posted by tumpi
Si daca e sa stam sa o luama la puricat, peste tot sunt bune si rele, nu numai in Ro.
Andrei PLESU
*Pesimism*
Nici in strainatate nu e totul perfect. Nici vorba. In Franta disciplina rutiera e sleampata, infinit mai rea decit in Germania; portofelul iti poate fi furat oriunde pe glob; smecheri si obraznici se gasesc pretutindeni; surpriza restaurantului scump si prost e mereu posibila; unele locuri sint murdare; blocuri dizgratioase s-au construit, mai ales in anii '60, peste tot; companiile aeriene occidentale ofera servicii mediocre, provoaca intirzieri, nu te scutesc, la o adica, de pierderea bagajelor. Pe scurt, oriunde te-ai afla, poti intilni numeroase prilejuri de indispozitie.
La noi e altfel. Neregulile, inconfortul, arbitrarul, lipsa de educatie, nesimtirea, ilegalitatea, aproximatia, ma rog, toata ornamentica - milenara - a tarisoarei ilustreaza o traditie durabila. Nu e vorba de accidente, de "din cind in cind"-uri tolerabile, inerente, compensate de un fundal general agreabil. Fundalul a ocupat avanscena. Si e esentialmente dezagreabil. E muschiulos, vital, indestructibil. Turcii vin si pleaca, fanariotii vin si pleaca, rusii vin si pleaca, comunistii vin si pleaca.. Noi rezistam falos, fudul, chefliu si dirz. Dam vina pe ei, pe toti, si ne vedem de treaba. NATO incearca sa ne organizeze, UE incearca sa ne domesticeasca. Degeaba. Apa trece, pietrele ramin, avem sapte vieti in pieptul de arama, romānul nu piere. Nu moare si nu se transforma. Se adapteaza. Se descurca. Tine cu dintii de specificul lui national. Si tocmai de aceea, sint pesimist. Cred ca nu ne vom schimba niciodata. Vom continua sa stam in calea tuturor binefacerilor si noroacelor, fara sa luam decit caimacul de prima instanta. In rest, vom dospi, somnolenti, in dulcele bors autohton, cu mici accese de enervare tandra.
Strazile vor ramine mereu betege, pline de gropi si asfaltate cu gumilastic, autostrazile, daca vor exista, vor fi niste santiere perpetue, soferii - profesionisti sau amatori - vor conduce bezmetic, isteric, mitocaneste. Isi vor parca masinile in poarta ta, in curtea ta, in sufletul tau si, daca protestezi, te vor injura exterminator sau vor zimbi suveran, de la inaltimea limuzinei proprii. Justitia va fi mereu o loterie, ziarele vor evita orice urma de decenta si de noblete. Limba se va strica zi de zi, televiziunile vor atinge culmi de manipulare si trivialitate. Laura Andresan e doar inceputul. Oricine va putea striga in piata publica orice despre oricine. "Relatiile", pilele, bacsisul vor fi la fel de greu de inlaturat ca si ciinii vagabonzi, politicienii vor perora obscen despre patrie si se vor gindi strict la gastile de partid si la conturile personale. Toate scursurile vor ajunge vedete, toti derbedeii vor deveni campioni ai dreptatii. Vom fi sufocati de proasta crestere, de incultura, de muzica proasta si de fast-food. Prostia va avea bani, iar nepriceperea va avea putere. Aerul se va umple de invidie, ura si bascalie. Comunismul va reinvia, roz si cochet, cu sprijinul unor baietei de bani (si idei) gata, semidocti si trendy, netraiti, iresponsabili, grabiti sa gaseasca inainte de a cauta. In schimb, icoanele vor fi evacuate din viata publica, in numele unei libertati de constiinta care nu stie inca nici ce e libertatea, nici ce e constiinta. Manelele se vor multiplica, urbanistica va intra in colaps, vom avansa trudnic printre ragete si scuipaturi. Si vom vota, o data la patru ani, in functie de clubul sportiv care ne place.
Cum vedeti, sint pesimist. Ba pot pentru ca sa spun ca sint apocaliptic. Totul a inceput cind, intors la Bucuresti dupa o vacanta agitata pe alte meleaguri, am constatat doua lucruri: mai intii ca e mai cald decit in restul Europei, mai cald decit la Mediterana si apoi ca singura scara rulanta care urca de la autobuze la ghiseele de control-pasapoarte nu functioneaza. Am urcat gifiind, cu mireasma patriei in nari. Sint prea pesimist? Sa dea Dumnezeu. De-abia astept sa fiu contrazis.
Marox spune:
Imi pare rau ca se interpreteaza acest subiect ca o variatiune pe aceeasi veche tema Romānia vs restul lumii. Poate ca a picat de asemenea intr-un moment nepotrivit. Imi cer scuze tuturor.
Insa cred cu sinceritate ca viata in strainatate te schimba, este vorba de o alta cultura, un alt mediu, alte persoane. Doar daca traiesti sub un glob de sticla nu esti influentat. Ruxij a facut o observatie interesanta, referitoare la virsta si experienta...cred ca asta as fi vrut sa aflu: cit din schimbarile pe care le vad in mine sint datorate vietii in strainatate si cit altor factori (am trecut de la statutul de celibatara la cel de sotie si apoi de mama si am imbatrinit cu citiva ani)
Marina spune:
io cand va zic ca e la moda sa critici Romania nu ma credeti
ca nu putea plesu sa ia si liftu de la autobuz pana la ghisee basca tb sa scrie si un articol
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by g_ioana
....pana la urma sunt tot "cei sapte ani de acasa"...am stat un an de zile intr-un camin studentesc in Paris,cu bucatarie si baie comuna pe etaj,studentii supercivilizati frantuji nu-si stergeau masa dupa ce mancau,nu stergeau plita electrica dupa ce dadeau cafeau in foc,isi lasau resturile pe masa desi cosul era sub masanik pentru ca stiau ca la pranz vine femeia de servici si face totul luna....in week-end,romanii si negrii faceau bucataria bec
Asta pt. ca erau in strainatate. Ai intrat vreodata intr-un camin studentesc din RO ? Era curat ?
....pe strada,in mijloacele de transport,etc erau civilizati pentru ca stiau ca nu au voie sa faca altceva...
_
Adica stateau politisti peste tot sa-i amendeze daca nu se purtau civilizat ? Nu cred.
_
....acu daca tot am scris aici,hai sa va zic ce ma deranjeaza cel mai tare,ca mandra mea este privita ciudat ca la 3 ani zice buna ziua cand intra undeva,ca zice multumesc si "ma scuzi" ,ca o invatz sa nu arunce nimic pe jos.....
_
Vezi ? Deci fiica ta care se comporta civilizat, e privita ciudat ... Inseamna ca acest comportament normal li se pare ciudat multora. Ce intelegem din asta ?
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by Marina
io cand va zic ca e la moda sa critici Romania nu ma credeti
ca nu putea plesu sa ia si liftu de la autobuz pana la ghisee basca tb sa scrie si un articol
Marina
Nu cred ca scopul subiectului este critica la adresa Romaniei, de ce mereu cei din tara percep asa si sar in sus ? De ce trebuie sa ne simtim mereu lezati cand cineva are alta parere sau vine cu o critica bazata pe experienta proprie ?
Oare voi ii laudati pe cei pe care ii iubiti chiar si atunci cand gresesc si fac ceva rau ? Nu cred, ar insemna ipocrizie.
De ce se iau lucrurile la modul personal ? Nu a fost acuzat nimeni de pe acest forum ca este necivilizat, nu discutam despre X sau Y, ci despre lucrurile pe care le traim/percepem/gandim altfel de cand traim in strainatate. Punct.
Maria
monica70 spune:
quote:
Originally posted by Lali
In primul rand cred ca in cele mai multe cazuri se face comparatia Bucuresti vs. strainatate. Ori Romania nu este egala cu Bucurestiul decat in proportie de 10%....
Exista destule orase in Romania unde chiar se respecta regulile de circulatie si nu numai !
Apoi cred ca va schimba in strainatate nu doar proportia mai mare a celor care respecta regulile si sunt zambitori/binedispusi/cinstiti etc. ci si faptul ca aici nu ati gasit ceea ce ati cautat si ati plecat; iar acolo, intr-un fel sau altul v-ati realizat visele. E mult mai usor sa fii tolerant si dragut cand esti multumit de viata ta, nu ? Cand ai nemultumiri poti mai usor sa devii iritat, nemultumit, uracios sau nepoliticos...
Dar exista slava domnului si in Romania destui oameni care sunt multumiti si care pot sa fie OK in tot ce spuneti voi...
Exact
Sau ma rog,poate noi aci in Arad,n-om fi din RO,dar eu n-am masina si reusesc sa trec strada lejer pe jos,drepturile salariatilor se acorda conform legilor (asta pot sa va spun 100% ca-s in domeniu),oamenii sunt amabili,vin in blugi la birou,la fel si colegii etc.
Dar e normal ca viata in alt loc sa te schimbe putin.Ia sa se mute un iesean in Timisoara de exemplu ... darmite cand emigrezi.
Si e interesant de auzit genul de schimbari produse.Eu cred ca pana si faptul ca am lucrat si lucrez in firme straine din Ro m-a schimbat cat de cat.Viata in general te schimba putin cate putin.In 37 de ani am avut oarece parte de schimbari
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/moni2" target="_blank"> NOUTATI
cait spune:
Pe mine nu m-a schimbat deloc cu toate ca stau de 3 ani.Nu pot spune ca sunt mai politicoasa sau mai civilizata decat inainte.In afara faptului ca ma simt mai in siguranta cu toate ca ieri trecand un pasaj la gara erau vreo 20 de rromi de-ai nostrii, cam asta e viziunea mea despre viata in strainatate.Cred ca fiecare tara are si bune si rele, fiecare se adapta si ia partea buna a lucururilor.
Cait
Home is where heart is...my heart is far away from here..
Letitia1 spune:
oamenii sunt amabili,vin in blugi la birou
In blugi la birou? Asta nu-i semn de civilizatie. Aici nu e persmis asa ceva. Doar daca lucrezi pe santier de exemplu.
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by Letitia1
oamenii sunt amabili,vin in blugi la birou
In blugi la birou? Asta nu-i semn de civilizatie. Aici nu e persmis asa ceva. Doar daca lucrezi pe santier de exemplu.
Eu in RO purtam la birou numai taior si pantofi cu toc de max. 5 cm. Dadeam multi bani pe haine ca sa fiu misto imbracata ca asa era toata lumea. Aici ma imbrac mai putin batzos, desi lucrez in acelasi domeniu. Uneori vinerea mai vin in blugi dar cu camasa si sacou (fara cravata ).