Sezatoarea canadiana (71)
Raspunsuri - Pagina 2
lorelaim spune:
Roxana - am vazut pozele - super-faine! Ce mare a crescut Isabella! E frumoasa foc! Cred ca Seba e un frate tare bun!
Nelia - mi-au placut micutza "vrajitoarea" si "Alba ca zapada" :-) Au ochi f expresivi printzesele tale! Ce face bb din burtica? Ai scris ca e MARE-MARE! Ufff -tre' ca tzi-e tare greu acum... Multa putere itzi doresc! Am vazut ca faci AMR-ul :-) Itzi tzin pumnii! Doamne ajuta!
Laura - cum merge cu naveta? ce fac micutzii? le place sa fie rasfatzatzi de buni?
Vad ca Denisa, Ktrinel, Selena, Mqqm, Doina, Simi sunt f tacute... sa speram ca totul e bine - copilasii sanatosi - si mamicile super-ocupate :-)
Va tzuck si va doresc multa-multa sanatate!
Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Denisam spune:
Neatza tuturor,
Noi suntem binisor-am avut programari pe la medici,eu iau inca tratament pt tiroida,emma a facutunpic demuci, alexierivaccin de 4luni,acum vad castarnuta un pic,sper sa fie ok. Eu stau cam prost cu somnul ca cam maraie copiii astia dupa ora 1noaptea si nu prea ar avea de ce,sper sa fie doar o perd.
Dana si Roxana-vazut poze,f.faine.
Ira-ma bucur ca vrei sa o lasi mai moale cu munca.
Lorelaim-pupicei voua si imi pare rau ca nu ai mai ajuns la MTL>
Nelia- si eu am aceasi parere rap.scoalapublica/privata-te simtzi bine,mai are un pic baietzelul si iese,avetzi nume?
VA pupam pe toate si numai bine.
Denisa 'de Emma Andreea (17 Ian.2006)si Mark Alex(5 Iulie 2007)
Simonna spune:
Neata, mesdames...
M-au uitat si eu la poze ieri, tare mi-au placut, as face si eu citeva :)) Vine Moshu si se rezolva! :) (Irina, nu te enerva!!! :)) )
Zic ca am un pic de timp si, continuind dezbaterea cu scoala, cred ca fiecarui copil i se potriveste un anume stil, in functie de preocupare si capacitati. In plus, ce functioneaza la unii nu functioneaza la altii.
Am o cunostinta care m-a sunat ingrozita cind a aflat la ce scoala privata trimit eu copilul, sa-mi spuna ca fiica ei a fost la acea scoala in maternelle si ca a fost terorizata, nu i-a placut, plingea intruna, erau mult prea disciplinati si drastici, asa ca a transferat-o la scoala publica si uite ce bine-i merge. De acord, dar mie tocmai partea cu diciplina imi trebuia, si-am continuat. Acu', e drept, ma enerveaza de mor ca are C la purtare, cica bavardeaza prea mult... I-am transmis la madame sa binevoiasca sa-i dea de treaba si o sa taca... Acu, vineri primim carnetul de note, sa vedem cu ce mai vine si de data asta :)
Schimbari majore in viata de scolar? Pai, cam asa:
- 3 sesiuni de Engleza pe saptamina(nu stiu daca o ora sau mai mult fiecare, daca ma uit pe orar par 2), fata de o ora saptaminal in sistemul public.
- Are Geometrie si Aritmetica, cu caietele aferente, trei caiete diferite de exercitii, pe linga carti, din care chiar lucreaza.
- La Franceza: are trei dictari pe saptamina in loc de una. Are carte de gramatica adevarata, cu lectii, exercitii, reguli. Scriu de se indoaie, a facut progrese uriase la scris in citeva luni.
Are o poezie la 2 sapt. de invatat pe de rost, era si timpul sa-si antreneze memoria, pe care o poate interpreta cum vrea el, adica la poezia cu "mon petit lapin" care nu se mai temea de javrele vecinului chiar si-a luat la scoala un iepure de plus si-un catel asijderea...
- Are ore de muzica, stie portativul, mai cinta si la fluier (nu dezbatem cum cinta, ca unii nu "e" talentati si gata!) Si merge la Opera omul, cu clasa, cadoul scolii de Craciun, sau asa ceva.
Si-ar mai fi si altele de spus... Ce sa mai, eu sint multumita. Daca n-ar trebui sa platesc pentru asta ar fi si mai bine, avind in vedere ca platesc taxele scolare in rind cu tot rezidentul de Quebec, da' asta e, si vecinu' care-i pensionar si n-are copii le plateste de-o viata! Astept cu interes taxele, aparent e ceva retur, asa ca poate recuperez ceva, macar de-un dus pina'n Cuba aia - am si eu o marota, na! :) - vad eu cum ma intorc!
Dana, ma duc la Structube in weekend, nu sti ce curioasa m-ai facut!
Pupici,
Simonna
Ica 1975 spune:
Si eu sunt tot ptr scoli private desi noi mai avem pana atunci. Oricum fiecare alege ptr copii sai ce crede ca este mai bine si nu inseamna ca o scoala publica poate fi automat proasta, cred ca exista si exceptii. Eu daca ar fi sa caut acum o scoala ptr puiuta mea as vrea una axata pe limbi franceza/engleza si stiinte exacte, daca predarea ar fi in ambele limbi prin rotatie ar fi ideal, exista?
Am vazut pozele de Hallowen, copii extrem de frumosi si veseli. Pupici tuturor si sanatate maxima.
Noi
Ce faci te si face.
Ira spune:
Simona, sa nu zici ca nu ai facut poze copilului de Halloween ca n-ai avut aparat, ca iar imi merge pe dos toata ziua.
Noi am discutat aseara toate variantele de scoli, o sa mergem sa vizitam si sa cerem pareri si sa ni le facem si noi p-ale noastre din discutii...dupa aceea vom decide ce si cum. Scoala asta dupa cum vad e f scumpa comparativ cu altele, insa nu asta ar fi cel mai important criteriu, conteaza f mult ce ofera de banii astia.
Si scolile publice stiu ca is f exigente mai ales in ceeace priveste cunostintele si fenomenele cognitive, aveam o eleva la care ma ingrijoram ...mai mult pt. mine ca nu stiu sa-i transmit eu dragostea si pasiunea fata de muzica, ca nu am ajuns inca la metoda adecvata mintii ei in ceeace priveste informatiile transmise pe cale orala, dar cand am inteles ca si la scoala ei (publica) a fost nevoita sa repete un an si ca si acolo are probleme si lapsusuri majore...m-am linistit, am inteles ca criteriile de evaluare ale celor 2 sisteme (public si privat) is oarecum comune si merg in aceleasi directii.
La scoala privata se poate de asemenea produce un alt paradox...din prea multa dorinta de a face bine copilului, sa se produca fenomenul invers, sa fii nevoit sa muncesti din ce in ce mai mult pt. a plati facturile la scoli (7000k pe an in 7 ani de primara inseamna 50 mii de dolari pt. alternativa unui sistem gratis care risca sa fie de aceeasi calitate) si sa existe din ce in ce mai putin timp de calitate in familie, fara stress si griji financiare.
Daca Sofia va merge la scoala publica imi voi permite sa muncesc doar 4 zile pe saptamana la timp plin si asta in conditiile in care sotul va fi inca student si cu job la timp partial, voi putea participa mai mult la lectii si voi fi mai aproape de ea. Daca o voi da la privata va trebui sa muncesc 6 zile pe saptamana si s-o vad mult mai putin, si sa fiu si mai obosita atunci cand o vad. N-o sa aflu niciodata, cred, care e solutia perfecta.
Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.
Ira spune:
Am vazut un studiu facut in Canada unde era dovedit ca fiicele emigrantilor reusesc mult mai bine pe plan profesional decat cele ale nativilor, asta in ceeace priveste Canada. Sa dea domnu' sa ne incadram cu totii in ceeace priveste copiii - in studiul asta, ca doar asta e cel mai important pt. fiecare din noi.
http://www.cyberpresse.ca/article/20071030/CPACTUALITES/710300649/6685/CPACTUEL
Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.
oanagabriela spune:
Si urmarea aticolelor de ieri, titlul este cam "senzational": Hecatomba ortografica la examenul ministerului din Quebec...
http://www.cyberpresse.ca/article/20071107/CPACTUALITES/71106265/6488/CPACTUALITES
Interesant este ca rezultatele de la scoala publica si privata (examenele fiind unice pentru toti elevii din "secondaire V") in ceea ce priveste ortografia si gramatica sint destul de apropiate (iar media este sub 50%), deci problema este mult mai profunda, este mai mult legata de atitudinea generala fata de calitatea limbii vorbite si scrise in Quebec. Nu am auzit de probleme similare in partea engleza (dar poate nu sint eu la curent...).
Cred ca ati observat ca eu am o adevarata obsesie legata de caliatea limbii vorbite si scrise , probabil ca vine din copilarie, mama mea a fost profesoara de limba romana si franceza si ne-a insuflat dragostea (si respectul...) pentru limba si literatura in general...
Intr-o nota mai vesela, cit timp nu am avut copil, Halloween-ul mi se parea o "sarbatoare" barbara, cu toate ororile atirnate pe la usi, ferestre, sau prin curti...Acum insa, desi semnificatia mi se pare in continuare "barbara", incerc sa o transform pentru Antonia intr-un fel de "carnaval", de care sa-si aminteasca cu placere cind va fii mare.
M-am uitat si la pozele trimise de Ira, Roxana si Nelia. Ce copii frumosi, sa ne traiasaca, sa fie sanatosi si sa aiba noroc in viata!
cge spune:
Le-am povestit colegilor ca Victor vrea sa isi construiasca un ansamblu de condo si ca eu i-am spus sotului ca trebuie sa ne purtam frumos cu el acum ca sa avem si noi bani la batranete.
Si ei erau f. seriosi cand mi-au zis ca sigur va reusi, ca toti copiii de emigranti reusesc, ca ii motivam acasa.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
cge spune:
Legat de subiectul cu Privat vs. Public, eu sunt colega cu un tip quebecos care a facut scoala privata aici.
Adica se poate sa reuseasca copilul si mergand la o scoala publica, dar cu mai multa munca acasa.
Victor a mers la gradinita privata in Ro, si nu mi-a placut ca statea printre copii cu bani multi. Deja isi alegea aniversarile la care sa mearga dupa locatia unde se tineau, avea impresia ca banii se castiga f. usor si se dau numai pe jucarii.
De exemplu, faptul ca noi faceam efort sa ii luam o jucarie, nu era prea lucru ptr el, ca oricum un coleg de-al lui avea ceva si mai si.
Aici il lasam la publica pana la secundara, ca n-avem de ales.
In 4-5 ani speram ca situatia noastra financiara sa fie mult mai buna ca acum, si vom re-analiza problema.
Eu sunt convinsa ca fiecare dintre noi ar alege ce e f. bun ptr copilu' din dotare, numai ca situatia din fiecare familie e diferita.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
khristin spune:
Oana, subscriu intr-u totul la ceea ce ai spus referitor la calitatea limbii franceze vorbite si scrise. Eu am studiat atat lingvistica si literatura franceza si engleza la facultate in RO, aici am facut anul de pedagogie la U of T si predau franceza aici. Pare amuzant cand citesti ca pt. unii elevi e ceva uluitor sa stie conjugarile verbelor -er, -ir sau -re, pluralul substantivelor neregulate, acordul adjectivelor, etc. Eu am invatat asta in RO la scoala elementara publica fara prea mari probleme. Inteleg totusi ca fiecare copil are abilitati diferite si unii ar putea fi "language challenged"....dar cum se spune pe aici practice makes perfect Uneori, testele de social studies, geography/history nu pun acccent pe writing conventions adica pe ortografie si spelling, si se axeaza doar pe continut. Intr-un fel mi se pare logic, dar probabil ca si de aici se perpetueaza ideea ca limba nu e atat de importanta, si se admit greseli de ortografie. Oricum la viteza cu care se schimba totul aici, probabil ca in doi-trei ani vom fi martorii aplicarii altor idei in materie de limba si lingvistica.
Ira, a propos de intrebarile tale, hai sa auzi si o parere personala din Ontario . Si noi facem parte din categoria celor care isi permit sa-si trimita copilul la o scoala privata, contribuim la RESP de cand s-a nascut Yasmine si va beneficia de o suma frumusica de studii, dar sincer nu vad rostul scolii private la varsta elementara. De ce? Atat scoala privata cat si cea publica merg pe ACELASI curriculum. Ca unul e putin mai inflorit decat celalalt, sint de acord, dar iarasi nu vad de ce as plati min 5,000- 10,000/ an de la 6 ani ca sa-mi invete copilul literele si operatiile matematice intr-un cadru fancy, cand ea deja le stie deja de acasa si nu a implinit inca 5 ani, e deja bilinga si la sfarsitul anului viitor speram trilingva, merge la 3 activitati extra-scolare/ saptamana cand eu pot s-o ajut destul de mult la continutul materiilor, doar pt. avea ceva mai multa disciplina aparenta, si uniforma. Inteleg sa platesc chiar mai mult de $5,000/an pt. o scoala de muzica (de asta te intrebam de pian), sau pt. un sport la care copilul ar excela, dar altfel no thank you, nu e pt. mine. Atitudinea unor parinti care isi trimit copiii la scolile private, este genul eu platesc pt. scoala respectiva, de ce nu da copilul rezultate? Este un adevar, toti parintii din acel sistem trebuie multumiti, altfel sistemul respectiv nu s-ar mai perpetua. Profesorul este redus la tacere si trebuie sa cante cum i se cere de adminstration, pt. ca altfel isi pierd clientii, parintii nici macar nu-si pun problema ca ar fi responsabilitatea lor sa-si ajute copii la lectii. Faptul ca acei copii merg deja la o scoala privata e deja un don inestimable din partea parintilor. Mi s-a confirmat lucrul acesta din mai multe parti, iar calitatea invatamantului lasa de dorit, fiind inhibat de prea multe presiuni exterioare . Cred ca rolul parintilor este de fapt sa fie alaturi de copii, indiferent de harul pedagagogic pe care-l are fiecare. Faptul ca un copil este crescut in atmosfera clopotului de sticla, nu cred nicidecum sa-l ajute mai tarziu, sa nu uitam ca viata de zi cu zi nu este nicidecum disciplinata. Succesul din ziua de azi se masoara din pacate uneori cum sa faci fata in situatii neprevazute, nu in situatii date, analizate la calm ca la carte. Deocamdata nu au iesit survey-uri pe piata care sa arate ca CEO si oamenii reusiti in viata provin de pe bancile unuia din sistemele de invatamant. Dar in acelasi timp, ii inteleg perfect pe parintii care cred ca alegerea invatamantului privat este alegerea optima. Pana la urma, fara sa vreau sa creez polemici, cred ca totul depinde de impacarea sufleteasca a fiecaruia si sa stii ca indiferent de ce ai ales, esti convins ca totul e pt. binele copilului
PS: Ati auzit ca impuscaturile din scoli au inceput sa se raspandeasca acum si in Europa, de data asta in sudul Finlandei?
Cristina
noi, www.flickr.com/photos/khristin107/sets/" target="_blank">poze mai noi si Paris & AOB