Nu-mi mai dau copilul la scoala!

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Anella

Nu am copii dar imi imaginez ca din perspectiva unui parinte, daca el are un copil 'bun' iar profesorul la clasa aloca la fel de multa atentie copiilor 'rai', nu pare o abordare corecta.

Din alta perspectiva insa, copiii aceia 'rai' sunt cei care au cel mai mult nevoie de atentia profesorului.

Simali, din mesajele tale inteleg ca tu consideri din start copiii 'rai' ca fiind o cauza pierduta, iar profesorii ar trebui sa-i trateze ca atare. Problema multora din acesti copii este tocmai ca nimeni nu crede in ei, in potentialul lor..

Si nu cred ca lucrurile sunt atat de in alb si negru, ori ii schimbi unui copil mediul 100%, il adopti etc, ori mai bine te lasi pagubas. Sigur ca nu poti tu, simplu profesor, ca peste noapte sa transformi viata trista a unui copil intr-una perfecta, nu poti sa stergi cu buretele traumele prin care a trecut, nu poti sa suplinesti in totalitate rolul pe care ar trebui sa-l aiba parintii. Insa uneori un gest in aparenta mic poate avea un impact atat de mare.. Nu stii niciodata cand o samanta pe care ai sadit-o va da roade. Ca dascal, eu cred ca esti dator sa incerci. Cred ca rolul unui profesor nu se rezuma, n-ar trebui sa se rezume la a impartasi niste informatii strict legate de materia lui.

Citesc acum o carte care m-a impresionat foarte tare, nu stiu daca a fost tradusa in romana, in engleza se numeste "The Freedom Writers' Diary", este si un film facut dupa aceasta carte. Cartea este o compilatie a unor note de jurnal ale unui grup de elevi dintr-un liceu din Los Angeles, aproape toti provenind din familii cu probleme si din cartiere unde impuscaturile pe strada erau la ordinea zilei, copii care nu stiau daca vor termina liceul in primul rand pentru ca exista o probabilitate foarte mare sa moara impuscati inainte de a ajunge in clasa a 12-a; o tanara profesoara de engleza, idealista si desconsiderata de multi dintre colegii ei, a incercat imposibilul, sa le ofere acestor copii o sansa spre un alt fel de viata, o sansa pe care nimeni altcineva nu le-o oferise. Si, desi multa lume o socotea 'nebuna'... a reusit.
Nu e o poveste, e o situatie reala.
www.gruwellproject.org

Mai la subiect, sunt de acord ca elevii in scoli in general trebuie protejati, supravegheati. Dar nu cred ca asta exclude ca profesorii sa incerce, in masura in care pot, sa se apropie si sa ii ajute pe toti elevii lor. Ca nu ii vor 'salva' pe toti, e clar, dar daca 'salveaza' unul, si tot a meritat efortul.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LindaZ spune:

Pentru cei care nu sunt multumiti de sistemul actual de invatamant si nu numai, o alternativa poate fi abordarea numita COMUNICAREA NONVIOLENTA. Exista cateva carti aparute la editura Elena Francisc http://efpublishing.ro/index.php?t=20&l=ro
si au existat si cateva traininguri cu traineri straini in Bucuresti, unul fiind cel special pentru parinti cu Eva Rambala din Ungaria in octombrie 2007.
Recomand Comunicarea nonviolenta - un limbaj al vietii, Ora de comunicare nonviolenta si Adevarata educatie pentru o viata implinita.
Alte resurse sunt aici:
http://www.nonviolentcommunication.com/
http://cnvc.org/
Ideea de baza e ca violenta e doar o strategie de a-si indeplini propriile nevoi a unor persoane care datorita mediului in care au trait nu stiu si alte modalitati mai fericite de a face acest lucru.
Vestea buna e ca pot invata!
Daca exista persoane dedicate sa-i ajute.
Succes tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by l_carmen2003
... pentru ca el trebuie sa afle si ca sunt nedreptati si ca sunt oameni agresivi de care sa se fereasca si ca trebuie sa stea in banca lui si ca viata nu e roz si ca nu primesti mereu recompense daca esti bun si faci celorlalti bine.

Asta este genul de mesaj pe care eu nu vreau sa-l transmit copiilor mei. E ca si cum ai spune ca un copil dintr-o familie violenta se va descurca mai bine in viata pentru ca e pregatit sa accepte o familie violenta. Adevarul este ca un copil tratat corect si cu respect de la o varsta mica, ajuns adult va accepta mult mai greu sa fie tratat fara respect si se va impune mult mai bine.

Cred ca problemele se invart in cerc. Scoala spune ca nu poate face mare lucru din cauza copiilor din familii dezinteresate si neglijente, familiile spun ca scoala e de vina pentru ca sunt copii rai pe care nu-i pot controla si in final nimeni nu face nimic. Eu cred ca totul trebuie sa inceapa la scoala. Scoala ca institutie trebuie sa accepte faptul ca va primi copii din familii dezorganizate si dezinteresate, copii abuzati fizic si psihic, copii din familii interesate si copii din familii care par interesate dar fac totul pe dos. Si institutia scolara trebuie sa se pregateasca sa primeasca acesti copii, sa accepte ca nu va putea schimba parintii si sa muncesca sa faca tot ce poate in asa fel incat sa dea o sansa cat mai buna in viata copiilor neglijati fara sa afecteze copiii care ajung la scoala 'neafectati'. Cu alte cuvinte sa existe pregatire pentru cadrele didactice, sa existe niste strategii cu privire la abordarea copiilor cu diverse probleme si sa existe grija mare sa protejeze copiii care ar putea fi in pericol de a fi afectati de comportamentul copiilor cu probleme. In paralele se pot face programe de educare a parintilor, dar daca asta nu functioneaza, macar scoala sa faca tot ce poate sa dea o sansa cat mai buna fiecarui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

sa faca tot ce poate in asa fel incat sa dea o sansa cat mai buna in viata copiilor neglijati fara sa afecteze copiii care ajung la scoala 'neafectati'. Cu alte cuvinte sa existe pregatire pentru cadrele didactice, sa existe niste strategii cu privire la abordarea copiilor cu diverse probleme si sa existe grija mare sa protejeze copiii care ar putea fi in pericol de a fi afectati de comportamentul copiilor cu probleme. In paralele se pot face programe de educare a parintilor, dar daca asta nu functioneaza, macar scoala sa faca tot ce poate sa dea o sansa cat mai buna fiecarui copil.
quote:

Sunt perfect de acord. Daca s-ar putea pune si in practica. Eu nu am vazut pe nimeni sa reuseasca. Se ajunge sa se transforme copiii "neafectati" in veritabila carne de tun pentru aducerea copiilor cu probleme pe drumul cel bun (punerea in banca cu raul clasei ca s-l "disciplinezi", evitarea luarii unei decizii ferme gen exmatricularea pentru violenta repetata din considerente umanitare, etc.). Pana nu se ajunge la raniri grave sau moarte, nu se ia nici un fel de masura radicala.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

quote:
Originally posted by bird70

quote:
... pentru ca el trebuie sa afle si ca sunt nedreptati si ca sunt oameni agresivi de care sa se fereasca si ca trebuie sa stea in banca lui si ca viata nu e roz si ca nu primesti mereu recompense daca esti bun si faci celorlalti bine.

Asta este genul de mesaj pe care eu nu vreau sa-l transmit copiilor mei. E ca si cum ai spune ca un copil dintr-o familie violenta se va descurca mai bine in viata pentru ca e pregatit sa accepte o familie violenta. Adevarul este ca un copil tratat corect si cu respect de la o varsta mica, ajuns adult va accepta mult mai greu sa fie tratat fara respect si se va impune mult mai bine.

bird si inaiona textul complet, nu rupt de context a fost asta:

quote:

Sunt de parere ca disciplina mai riguroasa ajuta in zilele noastre insa ea trebuie sa vina si din familie si trebuie intregita la scoala, altfel de unde rezultate..?

In ce priveste sa „nu il mai dau la scoala”... of!
Nu sunt de acord cu homeschool. Pt ca copiii trebuie pregatiti pt viata. Si da, va avea de infruntat si greutati si va trebui sa stie sa se descurce. Nu prin violenta, insa nici sa il tii sub un glob de sticla nu se poate... pentru ca el trebuie sa afle si ca sunt nedreptati si ca sunt oameni agresivi de care sa se fereasca si ca trebuie sa stea in banca lui si ca viata nu e roz si ca nu primesti mereu recompense daca esti bun si faci celorlalti bine. In plus va sti ca suntem mereu langa el si il sprijinim...

Voi vedea la momentul potrivit cum va fi dar deja oftez cand ma gandesc...

Nu prea inteleg ce gasiti a fi in neregula cu ideea mea de mai sus. Alex nu provine dintr-o familie violenta dimpotriva dar in jur sunt copii din tot felul de familii!
Alex nu se bate si e total non-agresiv. Educatoarea lui spunea ca e atitudinea copiilor destepti, a copiilor iubiti si a celor in care e armonie in familie. Dar nu toti copiii din grupa lui sunt astfel.

Am fost marti sa il iau de la gradinita si o fetita il pocnea in cap cu pumnul. Alex ii tot spunea sa nu il mai loveasca ca nu e frumos si ca nu e voie sa bati alti copii. La un moment dat s-a intors, i-a prins manutele si i-a spus plangand ca daca e fetita nu asa trebuie sa se poarte.
Nu am intervenit decat in acel moment si am rugat-o pe fetita sa inceteze.
Stiti ce a facut? A fugit la maica-sa si plangand a spus ca Alex e rau ca nu o lasa in pace.
Iar maica-sa i-a raspuns ca daca nu o lasa in pace sa ii dea una, desi vazuse cum il lovise numai ea pana atunci. M-am intors la ma-sa si copila a fugit la Alex si l-a muscat de fata!
Astia sunt parintii si copii lor!
Si eu ce sa fac sa nu il mai las la gradinita???!
Pai de copii cu parinti de astia sunt pline gradinitele si scolile. N-am sa imi izolez copilul sub un glob de sticla ca sa nu se intalneasca cu ei! Ca dupa gradinita urmeaza scoala primara, scoala generala si liceul... tot de ei va da si dupa...

Am vorbit cu maica-sa de fata cu ceilalti parinti, am certat-o, a certat-o si educatoarea - si pe mama si pe fetita - si i-am pus mamei fetitei in vedere - aveam si martori - sa ia masuri ca o dau in judecata. Pe un ton calm si ferm.
Stii ce mi-a spus mama fetitei? Ca eu nu stiu sa imi cresc copilul!... Ca e prea elegant si stie prea multe pentru varsta lui si ca de ce nu se comporta ca ceilalti copii?
Educatoarea si ceilalti parinti au sarit la ea si mama a iesit cu lacrimi in ochi si dondanind... ce credeti ca va schimba ceva in educatia fetitei? nu.
Aste e atitudinea unor parinti! Parinti care isi educa copiii asemeni lor!

Marti Alex are primul concurs de dans. Si ce sa ii spun inainte de concurs copilului? Ca viata e frumoasa si dreapta si apoi sa mearga la concursul de dans si sa nu ia premiu desi danseaza bine pt ca are unul pile si a sponsorizat concursul si sa nu mai vrea sa concureze niciodata? prefer sa stie ca uneori in viata nu doar premiul e important ci sa participe!

Decat sa stea sa fie batut de nu stiu ce coleg mai mare caruia i s-a pus pata pe el, mai bine sa se dea deoparte si nu va avea o trauma in plus. Nu il invat sa se bata ci sa evite bataia. Il invat ca nu toti oamenii sunt buni si sa nu incerce sa ii faca el buni!

Si da, in viata nu totul e frumos si drept. Si nu e. Noua ne-a murit de curand un prieten de 32 de ani foarte apropiat si noua si colpilului meu.
Si a fost drept sa se duca asa repede?
Nu, a fost nedrept. Copilul meu stie ca prietenul nostru a plecat la Doamne-Doamne ca avea El o treaba sa ii dea... dar va creste si va intelege...

Cum ii spui sa nu vorbeasca cu necunoscutii, sa nu accepte nimic de la ei, sa nu mearga cu ei daca nu ii explici ca exista si oameni rai?

Eu ii spun ca sunt oameni buni si oameni rai, ca sunt si lucruri rele si lucruri bune... ca viata are lucruri frumoase dar si multe lucruri urate si ca ceea ce vede la televizor la reclame si filme nu sunt tot timpul lucruri adevarate si sanatoase si ca trebuie sa se gandeasca la consecinte inanite de a lua o decizie, inainte de a reactiona... sa tina cont ca nu toti oamenii mari ii vor binele si sa nu se increada decat in familia lui.
Si in plus ca cei mai buni prieteni ai lui suntem noi parintii lui. Asta stie el cel mai bine.

Cele de mai sus au fost o explicatie... pur si simplu am simtit nevoia sa explic nu sa generez alte polemici, pt ca mi s-a parut ca nu m-am exprimat suficient de clar. Sincer nu vreau raspunsuri si sper ca nu considerati cele de mai sus drept o provocare.
Asa imi cresc eu copilul. Fiecare isi creste cum crede copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by anella

Amoga,total de acord cu etichetarea prin note dar asta e alta problema pe care nu o pot ameliora decat infim incercand sa fiu cat mai obiectiva la notare ;
--------------------------------------------------------------------------------
Daca ar fi sa fiu eu cel care da note (obligat fiind), as da pur si simplu la toata lumea nota maxima; si asta fara lucrari sau alte teste. (In paralel, mi-as cauta si un alt job, pentru ca probabil as avea nevoie foarte curind.)

Eu nu sunt de acord cu asta... dupa parerea mea etichetarea prin note tot de la parinti vine. Adica, daca tunci cand copilul vine cu o nota mica iar tu il pedepsesti, il faci prost, ii dai exemplul colegului care a luat o nota mai mare si ii spui ca-i destept, normal ca acel copil va avea o parere proasta despre el. Dar daca tu pastrezi o atitudine neutra atat fata de notele bune cat si de cele proaste, nu faci comparatii cu colegii, atunci nici copilul nu se va simti etichetat.
Nici a lua toti note exceptionale nu mi se par ein regula...de aceea apar adulti care nu-si cunosc valoarea si nu se angajeaza pentru ca-si doresc un post mai bun, dar pe care nu sunt in stare sa-l obtina.

Anella sper sa avem cat mai multi profesori ca tine.

quote:
Asa imi cresc eu copilul. Fiecare isi creste cum crede copiii.

Exact l_carmen2003. Si eu am aceeasi parere.
Asa cum eu nu ii pun la colt pe cei care doresc sa faca HS, nici ei nu au dreptul s-o faca cu mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Carmen, eu nu vreau sa intru intr-o polemica cu tine, nici nu am facut-o, dupa cum ai observat. Am spus doar ca eu gandesc exact invers! Iti respect parerea si dreptul de a-ti creste copilul asa cum consideri, asa cum pretind sa mi se respecte si mie (nu insinuez ca, doamne fereste, tu nu ai fi facut asta!). Doar am simtit sa spun ca nu sunt deloc de acord cu tine, ceea ce sustin in continuare!
Asta nu inseamna ca as considera ca esti un parinte rau sau nepotrivit, sub nici o forma, doar ca avem vederi destul de diferite!

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

http://educatielibera.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

ok inaioana...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Veni vorba pe firul acesta de politia din scoli; ei bine, clipurile care urmeaza tocmai pe tema asta sunt:
http://www.youtube.com/watch?v=16md--mt-r8
http://www.youtube.com/watch?v=TahlVU8WPds
http://www.youtube.com/watch?v=P-xbIMZ4axo

(E vorba de scolile din New York.)

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moana spune:

mie mi se pare ca scoala romaneasca ii va reteza de la radacina aripile puiului meu..ma gandesc cu groaza ca mai e doar 1 an jumate si trebuie sa iau o decizie....

nu vreau sa aiba tone de lectii de facut si sute de lucruri de memorat....

eu vreau sa se joace, sa invete sa gandeasca si sa argumenteze, sa inteleaga ce invata si sa-i fie drag de scoala...

ce ma fac?

Mergi la inceput