Intrebare despre ce trebuie nasii sa cumpere ptr.

Intrebare despre ce trebuie nasii sa cumpere ptr. | Autor: LunaNueva

Link direct la acest mesaj

In Decembrie avem privilegiul de a boteza primul nostru finut. Eu cu sotul meu (grec de origine) traim in Canada si nu stiu ce trebuie sa cumparam pentru bebe la botez. Nici nu stiu daca sa aduc toate lucrurile din Canada sau sa astept sa le cumpar din Romania. Probabil ca anumite lucruri ca de exemplu luminare si iconita (eventual si cruciulita) o sa le cumpar din Romania. Am cautat sa ma informez intii pe site si am gasit urmatorul raspuns:
"lumanarea de botez, un set de hainute albe pt. imbracat dupa botez, prosopel alb pt. bebe(sunt cu gluga), prosop+sapun(preoti, dascal, omul care aduce apa calda, moase), paturica alba, bucata alba de material parca se numeste crisma(se tine bebe dupa ce-l scoate din apa), nu mai stiu dimensiunea dar ti-o spun ce-i de la mag. de unde cumperi, fasa alba(banda lata de 5 cm, lungime 1,5m), cruciulita si iconita mica sa o pui langa patut - nu-mi mai aduc aminte."

Ce este crisma si la ce foloseste fasa alba? Daca deja cumpar prosop alb, presupun ca este pentru a-l tine pe bebe dupa ce va fi scos din cristelnita (ma scuzati, nu stiu bine denumirea). In acest caz, mai am nevoie si de crisma? Mai am nevoie de altceva decit cele enumerate mai sus?

Multumesc anticipat de ajutor si de sfaturi.

Numai bine.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Noi am botezat luna trecuta si am cumparat asa:
hainute de botez, trusou complet: body, sosetele, rochita, caciulita, haina groasa. panza de mir (o gasesti la mag aici) si fasa (la fel) cu care se leaga copilul in panza de mir, paturica groasa, lumanarea am comandat-o la florarie, cruciulite luate de la o biserica, atatea cat nr invitatilor (plus blodurile pt prins in piept), prosop pt preot, sapun si o sticla de vin , o sticluta de ulei de masline. Apoi nasii platesc biserica si dau si ceva banuti la masa, la petrecerea de dupa.

La baita de a doua zi ne-am dus cu alte hainute, tot trusou complet, voi ii faceti baita si o imbracati. Plus o jucarie 9asta am vrut eu, nu ca tb).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Crisma: acea bucata de panza, alba(simpla sau cu model) cu care se infasoara copilasul dupa ce este botezat(scos din cristelnita) si in care este tinut cateva minute in timpul slujbei. Nu o poti inlocui cu prosopelul. Cu acesta stergi copilasul dar tot in crisma il tii.

Fasa: panglica(poate fi roz sau albastra dar e preferabil alba) ce o infasoara preotul in jurul lumanarii de botez. Semnificatia am uitat-o

Tot ce e necear pt. botez poate fi cumparat de aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns uta_ciun spune:

eu am botezat un bebelus " made in america with romanian parts " la o biserica ortodoxa din america ( preot si majoritatea enoriasilor americani)

iata ce mi-au spus ei, adaugind ca pot sa cumpar ce stiu eu ca e traditional in romania, ca lor le face placere sa cunoasca alta cultura:

costumas de botez, alb ( la magazinele din america sunt foarte frumoase, din satin si au brodat semnul crucii si pe babetica, pe sosetele, papucei )

eu am adaugat un boddy ca mi se parea ca o sa-i fie frig copilului cu satinul direct pe piele

prosop pt sters imediat ce e scos din apa

paturica sa il tin in timpul slujbei ( a durat cam o ora) ...am gasit o paturica tare frumoasa alba pe care scria "a gift from above" si era brodat un ingeras

lumanarea de botez

lantisor si cruciulita de aur pe care le-am dus la biserica cu 3 saptamani inainte de botez si au fost tinute in altar si sfintite

si de la mine putere, ca era prima oara cind botezam, o multime de alte cadouri, in mare parte hainute si costumase cumparate de-a lungul lunilor pina la eveniment

am vrut sa dau bani preotului dar nu a primit, ma gindesc acum ca daca erau sub froma de donatie catre biserica era altceva, dar eu m-am dus ca desteapta cu banii in mina sa-i pun in buzunar

a doua zi am facut scaldatoarea, si ne-am distrat mai mult noi ca am pus de toate in apa: petale trandafir, boabe orez si inca multe ca nu mai tin minte

a fost un moment deosebit pt mine, sa fiu in postura de nasa pt prima data...am botezat singura pt ca nu sunt casatorita si am avut ceva emotii, mai ales ca slujba s-a tinut in engleza si la un moment dat trebuie sa raspunzi la intrebarile preotului, dar a fost bine

sa va traiasca finutul

uta_ciun

The most beautiful thing in life is LIFE itself ! http://www.help-ema.puls-il.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LunaNueva spune:

Multumesc mult de ajutor. Abia astept sa vin in Romania. Va fi extraordinar, Craciun, botez si Anul Nou!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Va rog sa consultati indexul acestei sectiuni si sa alegeti un subiect potrivit pentru continuarea discutiei.
Multumim pentru intelegere!

Catalin

Think pink!

Mergi la inceput