Copil de 8 ani si mutatul in alta tara

Copil de 8 ani si mutatul in alta tara | Autor: marimar

Link direct la acest mesaj

As dori mult sfatul Principessei si a celor care au mai citit sau s-au confruntat cu probleme asemanatoare.

E vorba de mutatul in alta tara cind copilul are in jur de 8 ani.

Exista teoria conform careia copiii se acomodeaza mai usor decit parintii la o tara si o limba noua, ca sint mai adaptabili DAR oare e adevarata? Copiii nu pot sa exprime clar tot ce simt si poate de multe ori sint atit de confuzi incit nu realizeaza ce li se intimpla.

Cum sa fim atenti la semnalele pe care ei ni le dau si cum sa-i fac acomodarea mai usoara?

Urmeaza sa ne mutam in citeva luni intr-o tara cu o alta limba. Copiii mei s-au nascut aici, cel mare e in clasa a 3-a, are prieteni si se simte ca apartine acestei tari. A inteles ca ne mutam si pare ok cu ideea, are si in tara noua un prieten de virsta lui deja. DAR uneori ma intreaba din nou, de ce sa ne mutam si imi spune ca nu vrea sa ne mutam nicaieri. Vorbim, discutam, explicam si in ultima instanta i-am spus ca sa nu-i fie teama, daca nu se acomodeaza ne vom intoarce ( intentia de intoarcere exista).

-------
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marcellinna spune:

Marimar,subiectul asta e foarte delicat si amplu.
Eu am schimbat tara cand fetita mea avea 11 ani.
Nu e usor,trebuie sa optimizezi inserirea lui la scoala in grupuri de copii,sunt foarte multe de spus.

La noi a fost greu desi limba nu a fost o problema.A inceput sa vorbeasca italiana repede,vorbeste de multa vreme inclusiv dialectul local(pe care eu inca nu-l vorbesc),nu am avut probleme la scoala niciodata si a avut intotdeauna rezultate bune si foarte bune la scoala.
Dureros a fost insa ca nu reusea sa se integreze in colectivele de copii.Nu a fost discriminata dar ...valorile difera si au creat o discrepanta destul de greu de trecut.

Acum e la liceu e alta atmosfera,lucrurile stau mult mai bine si nu cred ca ar mai dori sa se intoarca in tara.La inceput insa ,de multe ori m-a batut gandul sa-mi fac bagajele si sa ma intorc cu ea.


Depinde de la copil la copil,de la mediu la mediul in care-l duci,de foarte multi factori .
Nu stiu daca exista o reteta ,adica nu cred ca exista.
In general ,din cate am discutat si pe alte forumuri,cam toti copiii/parintii au fost mai mult sau mai putin marcati de schimbarea de la o tara la alta.
"Cauza " principala a fost lipsa prietenilor de joaca,dificultatile de a-si face prieteni,de a socializa in special inafara scolii.
Stim cu totii ca la varste scolare,copii nu se limiteaza la compania celor de varsta lor doar in timpul programului scolar.
Trebuie sa gasesti familii potrivite cu copii de varsta fiilor tai, cu care sa-si petreaca un pic de timp "extrascolar",adica joaca in curte/parc,sarbatoriri gen ziua de nastere,etc.
Copiii resimt acut ,lipsa prietenilor pt aceste ocazii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Marimar, sincer eu nu am auzit de teoria conform careia copiii se adapteaza mai usor. Mai degraba am auzit realitati in care dificultatile de adaptare ale copiilor sunt desconsiderate si trecute cu vederea, ceea ce nu pare sa fie cazul tau.
La varsta de 8 ani un copil poate exprima destul de bine ce simte. Si e foarte important sa fie ascultat si incurajat in a exprima ce simte, chiar daca ceea ce simte este tristete sau frica sau furie, sa simta ca ce are el de spus este important si conteaza. Si uneori e foarte bine ca si parintii sa impartaseasca ceea ce simt autentic. Iar daca exista si optiunea de a va intoarce, atunci sunteti destul de asigurati.
Pentru a face tranzitia mai usoara va recomand sa faceti poze sau filmulete si sa luati tot felul de obiecte cu semnificatie emotionala, pentru ca el sa nu se simta dezradacinat. Si sa il incurajati pe el cat mai mult sa isi aleaga obiectele dragi si sa faca pozele cu persoanele sau in locurile semnificative pentru el.
Mult succes!


Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Si eu cred ca depinde foarte mult de la copil la copil!

Si baietzelul meu avea 8 ani cind ne-am mutat aici!A fost intr-adevar mai dificil la inceput,era si in perioada vacantzei de vara,deci prea multe contacte cu altzi copii nu a vut!Dar au fost multe de vazut ,de invatzat ,asa ca perioada vacantzei a trecut destul de repede!Dupa ce a intrat la scoala-bineintzeles ca si eu mi-am facut milioane de griji,pe tema adaptatului la noua tzara,la noua mentalitate,la noua limba ,la noua scoala,deci a avut contact cu copii de aceasi virsta cu el,totul a mers nesperat de usor!

Contactul cu copii de virsta lui este foarte important(al meu si-a facut destul de repede prieteni),socializarea,dar nici intreruperea contactului cu prietenii din tzara nu cred ca este recomandata!

Mult succes in noua etapa din viatza voastra si eu cred ca va fi bine!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Noi suntem de 2 luni in Suedia. Mie imi era frica de fata cea mare, care va implini peste 3 saptamani 11 ani, toata lumea imi spunea ca ea se va adapta cel mai greu si cea mica, care are 4 ani, cel mai usor...
Cea mare avea prietenii ei in tara, colegii de scoala, ea nu prea voia sa vina...
Vreau sa-ti spun ca e exact pe dos...cea mare a avut avantajul de a sti engleza, vorbeste cursiv si s-a descurcat minunat la scoala, a putut sa comunice cu profesoarele si cu copiii. E deja integrata daca pot sa spun asa, se simte foarte bine intre copiii de aici.
In schimb cea mica, stie mult mai putina engleza, dar e bine si atat, caci poate comunica si ea, cu educatoarea macar daca nu cu copiii. Insa ea sufera mai mult, ii e dor tare de copiii din Ro, colegii ei de camin, cu care se putea intelege, aici din acest motiv nu se joaca cu nimeni, decat daca educatoarea o ia cu alti copii si sta ea de translator. Ii e greu inca, saracuta. Stiu ca va trece aceasta perioada, numai ca va mai dura. Principalul e ca ii place la camin, ii place sa se joace si singura, caci au foarte multe jocuri si jucarii.

Iata inca un exemplu in care depinde foarte mult de copil...

Mult succes in noua tara!

Mihaela si fetele mele

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina ,calatorii,1,2,3,4

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Eu am procedat cam asa tot timpul cand aveam de luat o decizie imi chemam baietii si ii intrebam "Ti-ar place sa ai un fratior sau o surioara ?(asta la cel mare pana sa apara fratisu)" Ti-ar place sa ne mutam in alta tara?si am schimbat vre-o 3 tari pana acum!Chiar acum doi ani am schimbat iar dar numai orasul , ne plimbam ca tiganul cu cortul dar inainte sa i-au hotarirea ii intrebam si pe ei daca sunt pregatiti sau nu ,sa se gandeasca bine ca altfel stam pe loc. Mereu s-au acomodat perfect si cu limba vorbita in tara respectiva , sunt foarte prietenosi si isi fac prieteni ori unde merg . Dar depinde totusi si de copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marimar spune:

Multumesc de raspunsuri si de idei
nu stiu daca aceasta mutare este sau nu spre binele copilului dar vom face tot ce ne sta in putere ca macar sa fie o experienta frumoasa de viata pentru el.

In aceeasi ordine de idei, as vrea sa stiu ce strategii sa adoptam pentru ca el sa nu uite limba engleza: ma gindeam ca unul din parinti sa continue sa vorbeasca numai in romana iar celalalt in engleza doar. Pina acum amindoi vorbeam in limba romana, in casa se vorbeste romaneste dar nu as vrea sa-si piarda engleza cu mutarea asta....

-------
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Adina - in primul rand, pt a-i fii mai usor lui Matei poate n-ar fii rau sa incercatzi (nu stiu daca sunt locuri) sa obtzinetzi un loc la o scoala de tipul International School - care au programa scolara britanica sau US. Daca nu - intr-adevar un parinte ar fii bine sa vorbeasca cu copiii engl si celalalt ro. Eu cu Gabisor, de la 16 luni, vorbesc engl si ro si ii citesc in engl si fr si ii traduc in ro. La gradi cu educatoarele (si cu 2 colegutzi care stiu engl) vorbeste engl si de curand a inceput sa vina acasa cu expresii in suedeza (aici m-a "pierdut" de interlocutor :-)).
Multa bafta!

Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marimar spune:

Lorelai, multumesc !

-------
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

MARIMAR,eu nu intzeleg de ce itzi faci probleme pentru limba engleza!Am zis ca nu stiu eu,asa ca am dat o cautare sa vad care este limba oficiala!Si am vazut ca este engleza!Deci...

Engleza o va "re-invatza" si perfectziona la scoala,da, este un mare avantaj daca unul dintre parintzi poate discuta cu in engleza acasa(desi personal cred ca va fi destul de dificil sau mai bine zis incomod sa folosesti o alta limba decit cea materna)!

Situatzia se complica putzin daca intr-adevar limba oficiala nu este engleza!(am vazut ca mai sunt alte varinate de "limba oficiala").Eu acum itzi spun din proprie experientza!Pentru copilul tau va fi "traumatizant" sa vorbeasca in acelasi timp trei limbi straine(romana,engleza si limba tzarii respective).

Eu ma "lovesc" permanent de grija profesorilor legata de aceasta tema!Pentru Andrei(baietzelul meu),germana este prima limba straina,apoi de anul acesta invatza engleza(deja profesorii si-au facut multe griji despre cum va reactziona la introducerea celei de a doua limba strina),iar de la anul li se introduce si franceza care pentru el va fi a treia limba straina!Pentru cei nascutzi aici situatzia este un pic diferita ,deoarece engleza este prima lb. straina iar franceza va fi a doua!

Depinde de sistemul de invatzamint aplicat in Noua Zeelanda,dar sa stii ca s-ar putea sa fii sfatuita de specialistii din scoala sa nu folositzi o alta limba straina (in casa) in afara limbii materne!

Eu sper ca ai intzeles ce am vrut eu sa explic aici,daca nu m-am facut bine intzeleasa astept intrebari de la tine!

Dana

editez sa spun ca eu am luat "de buna! locatzia unde te afli!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Adina e in Noua Zeelanda si se muta in Austria. Matei e vorbitor fluent de engleza si cu accent dar fluent si in romana. Acum o sa trebuiasca sa mearga la scoala si sa invete intr-o a treia limba de care nu are habar. O sa-i fie greu dar sunt sigura ca o sa se adapteze.
Scoala bilingva ar fi buna dupa parerea mea. Si sa i se dea senzatia ca sunt intr-un concediu mai prelungit la finalul caruia se vor intoarce acasa in Noua Zeelanda.


Ina

Mergi la inceput