Educatia acasa (homeschooling)
Raspunsuri - Pagina 5
amoga spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Recunosc ca eu nu am inteles prea bine termenul asta de homeschooling...
Adica, daca dau copilul la meditatii de engleza, ca eu nu stiu asta, dar in rest il invat eu acasa (sa scrie, sa citeasca etc.) mai este homeschooling? Pentru ca eu asta imi imaginasem...
Scolitul acasa este ceea ce vrea fiecare sa fie. Nu exista o reteta unica (ceea ce, pina la urma, este chiar una din diferentele majore fata de scolitul dupa programa stricta).
Daca cineva alege sa asigure profesori particulari pentru materiile care se predau in scolile publice (si/sau altele) atunci aia o sa fie scolitul acasa in cazul respectiv.
Daca (alt)cineva alege sa-si lase copilul sa aleaga cind studiaza, ce studiaza si pina cind o face, atunci aia o sa fie scolitul acasa in cazul respectiv.
Imaginatia si capacitatile personale sunt singurele limite.
(Spre deosebire de scoala publica, unde limitele sunt sculptate in piatra de mai-marii-facatori-de-programe-scolare si capacitatile [dubioase?] diversilor profesori cu care se intilnesc copiii.)
quote:
Originally posted by filofteia
Si mai sunt nelamurita cu ceva... cand va dori sa intre la o facultate (ca asta nu se poate homeschooling) pe ce criterii ca fi acceptat? Deci pana la urma va trebui sa urmeze minimul de materii pe care le face sistemul!
Da si nu. In momentul in care scolitul acasa devine legal vor apare doua "forte" care vor cauta alternative la diplomele actuale eliberate in scoala publica; si anume:
- O parte dine copiii scoliti acasa vor dori sa urmeze o facultate
- Unele facultati vor dori sa aiba printre studentii lor tineri scoliti acasa.
Asta se intimpla pe meleaguri unde scolitul acasa este legal de ceva vreme (bunaoara, de la aparitia oamenilor in peisaj).
Astea doua "forte" de care spun vor cauta sa-si stabileasca un "loc de intilnire", care cel mai probabil vor fi examenele de echivalare cunostinte / interviurile personale.
Examenele de echivalare (ceva gen SAT, TOEFL, etc.) sunt exact ceea ce le spune numele: niste teste prin care se testeaza daca se poate face echivalarea intre cunostintele celui testat si un oarecare etalon (bunaoara, elevul scolit in scoala publica).
Interviurile personale se vor fi intilnind probabil mai putin, dat fiind ca se bazeaza pe o mare doza de subiectivism, insa nu as fi foarte mirat ca macar o parte din facultati sa admita o parte din studenti si exclusiv ca urmare a unor interviuri cu cei care aplica.
In orice caz, cel putin universitatile din US sunt din ce in ce mai deschise la ideea acceptari de studenti care nu au trecut deloc (sau doar partial) prin institutii. Si asta pentru ca pur si simplu au avut experiente pozitive cu astfel de studenti.
Spun de universitatile americane doar ca sa dau un exemplu cum ca problema asta a accesului in institutii de invatamint superior nu ar fi o problema unica Romaniei, in cazul in care ar renunta la obligativitatea invatamintului institutionalizat. S-au mai lovit si altii, pe alte meleaguri, de ea si s-au gasit solutii.
A.M.
amoga spune:
quote:
Originally posted by mimitete
De curiozitate, ce virste au copiii celor care sustin ca orice copil are o dorinta inascuta de a invata si cum se desfasoara la ele lectiile seara?
Nu-s chiar sigur ca inteleg sensul intrebarii, insa daca e cumva acela de a pune sub semnul indoielii faptul ca predispozitia spre cunoastere e una din caracteristicile umane, atunci nu trebuie decit sa incercati sa va explicati cum reuseste marea majoritate a oamenilor sa invete sa umble sau sa vorbeasca, bunaoara. In opinia mea (si cred ca nu numai), dintr-o tendinta de a se integra si a intelege lumea care-i inconjoara. De unde concluzia cu dorinta innascuta de cunoastere.
quote:
As dori si eu sa aflu cum sa-l fac pe baiatul meu sa "iubeasca" dictarile mai ales ca le face in franceza si engleza unde una scrii si alta citesti asa ca singura metoda de invatare este repetitia...dupa care se da in vint.
Well, nu trebuie decit sa-l convingeti ca dictarile sunt cele mai bune metode de invatare a unei limbi straine (greu, deja stie o limba care cindva i-a fost straina si nu a invatat-o prin dictare), si ca ceea ce vrea el este sa invete aceste limbi straine. O data convingerile astea insusite o sa-si dicteze si singur daca nu are partener :-)...
quote:
Mai spunea cineva ca daca faci homeschooling nu ti se intimpla ca si copilul sa vrea afara si sa zica "fac asta mai tirziu"... mai sa fie, oare cum faci mai tentanta repetarea conjugarilor decit mesrul pe bicicleta intr-o zi de primavara?
Astept sugestii
Stiu si eu? Poate incercind o discutie pe careva forum al vreunui joc online?
Desi, sincer, cred ca cel mai demential ar fi o luna de vacanta pe malu' Mediteranei... hmmm, poate intr-un "schimb de experienta" la o alta familie care scoleste acasa?
quote:
In articolul respectiv, mamica sustinea ca fetita ei a invatat tabla inmultirii de placere. Eu una nu am mai auzit de astfel de copii.
Eu unul am auzit de unii care au invatat sa citeasca singuri (sau, in fine, parintii lor nu au reusit niciodata sa afle metoda prin care au invatat).
Asa ca asta cu invatatul tablei inmultirii cind ii spui lui Georgel chestii de genul: "Iti dau doi lei in fiecare zi lucratoare si trei lei in fiecare zi din weekend; daca ii pui la ciorap fara sa cheltui nimic din ei, citi se string in trei luni de zile?", imi pare mai putin spectaculoasa...
quote:
Intrebarile de mai sus nu au nici o legatura cu pro/contra homeschooling, vor mai degraba sa sublinieze ca nu toata lumea are talent pedagogic, [...]
Nu, insa toti copiii au talent in a descoperi si "cuceri" lumea care-i inconjoara, ceea ce contra-balanseaza cu brio posibilele lacune pedagogice ale adultilor. (Hei! "Predatul" unei limbi, plecindu-se cu "elevul" de la zero absolut in materie de vocabular si chiar articulare de sunete coerente, se face de tot felul de "profesori", care mai de care lipsiti de orice atestat pedagogic.)
Asta, desigur, daca nu-i terminam psihic cu tot felu' de presiuni de genul celor pe care le reuseste un sistem coerciv de educare pe banda rulanta...
A.M.
Siminaf spune:
Am si eu o intrebare, poate imi raspunde cineva:
La care universitati din US se admit studentii exclusiv pe baza unui interviu, fara a se lua in seama lipsa pre-requisites (cursurile ce se cer inainte de a fi admis la acea univ.)?! Fara gluma, chiar vreau sa stiu. Pentru ca la universitati (cel putin pe aici, prin Socal), se cere o lista intreaga de prereqs, care difera evident de la o univ. la alta si fara de care nici macar aplicatia nu iti este primita. Eu cred ca homeschooling se rezuma la scoala primara si medie, neincluzind liceul si college.
A propos de invatare, sa nu confundam procesul de invatare efectiva cu procesul prin care bebeii invata sa mearga, care se numeste proces de maturizare. Sint procese care se invata efectiv datorita maturizarii organismului, nu datorita participarii structurilor nervoase superioare in cadrul lor.
ocebine spune:
Simina, universitatile (inclusiv Ivy League) accepta fara probleme copii care au trecut prin homeschooling. Se dau teste de echivalenta pentru a determina pregatirea academica. Este o optiune viabila pentru cine are inclinatia si pregatirea sa o faca, ca sa nu mai vorbesc de situatia materiala. Cu cite optiuni ai mai multe, cu atit mai bine.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
Siminaf spune:
Anamaria, probabil numai cele din Ivy League. Aici se cere sa ai toate prereqs de pe lista lor, adica sa duci clar transcripturile de la college. Clar si foarte sigur. Altfel poti nici sa nu aplici. Ce teste, ce interviuri? Nici macar nu poti aplica fara astea.
amoga spune:
quote:
Originally posted by Siminaf
La care universitati din US se admit studentii exclusiv pe baza unui interviu, fara a se lua in seama lipsa pre-requisites (cursurile ce se cer inainte de a fi admis la acea univ.)?! Fara gluma, chiar vreau sa stiu.
Habar n-am; poate ca n-or (mai?) fi... Imi amintesc insa de niste mini-documentare difuzate de TVR in lunile imediat urmatoare lui decembrie '89; ei bine, careva din documentarele astea era despre modul in care se facea admiterea in nu-mi mai amintesc ce universitate (UK sau US; ceva program de Arte). Era, intr-adevar, un prim pas de filtrare bazat pe dosar, insa cei admisi trebuiau neaparat sa treaca si printr-o serie de doua-trei interviuri cu mai multi profesori care predau acolo. Documentarul urmarea povestea a vreo 10 aplicanti care au trecut de primul pas si intrau in cel de interviuri, si continua cu ce ajungeau sa faca in urmatorii citiva ani (atit cei care erau admisi, cit si cei care erau respinisi).
Impresia cu care am ramas atunci a fost ca procesul de selectie prin interviuri era mult mai important decit pasul care-l preceda (cel al evaluarilor de dosare). Cel putin in cadrul universitatii/programului respectiv. Mi s-au parut interesante mai ales scurtele discutii "la cald" ale profesorilor dupa ce intervievau cite un candidat, indeosebi atunci cind unii erau de o parere ("admis"), iar altii de alta ("respins"). Era clar ca deciziile lor erau destul de subiective, insa era dragut sa-i vezi cum incercau sa-si sustina punctele de vedere in fata colegilor de comisie.
Revenind la intrebare: poate ca n-or fi universitati care sa faca admiteri exclusiv pe baza de interviu (da, asta-i ce ziceam ca nu m-as mira daca ar fi, in careva din precedentele-mi mesaje). Dar cred ca sunt unele care pun un mare accent pe aceasta "unealta" de selectie. (Si nu, nu stiu sa dau exemple punctuale; chiar atit de mult inca nu m-a interesat subiectul.)
(Apropo, asa, intre paranteze fie spus, cum sunt admisi prin unele universitati vedetele de baschet sau mai stiu eu ce alte sporturi vedeta in cadrul universitatilor respective? Ca inclin sa cred ca un atlet care-si petrece multe ore pe zi, in fiecare zi, in arena de baschet, probabil ca nu are un record prea stralucit in ceea ce priveste foaia matricola... Da' poate ma-nsel...)
quote:
A propos de invatare, sa nu confundam procesul de invatare efectiva cu procesul prin care bebeii invata sa mearga, care se numeste proces de maturizare. Sint procese care se invata efectiv datorita maturizarii organismului, nu datorita participarii structurilor nervoase superioare in cadrul lor.
Hmm... Deci, daca am lasa un nou-nascut vreun an de zile fara sa aiba contact uman de asa natura incit sa poata observa mersul pe jos, ar trebui sa ne asteptam ca respectivul bebelus sa mearga, pur si simplu pentru ca i s-a dezvoltat musculatura si structura osoasa?
Tot asa si cu inotul? Cu mersul pe bicicleta? Cu vorbitul unei limbi? Cu rezolvatul unui puzzle? Hmmm...
A.M.
Siminaf spune:
Ce inseamna prezentarea manipulativa a unui interviu/documentar! Evident ca la toate universitatile se dau interviuri si apoi se hotareste cine este admis si cine nu. Dar inainte de aceste interviuri si ca sa ajungi pe lista pentru interviuri trebuie sa ai studiile cerute de ei. Deci nu merge cu pacaleli, pur si simplu nu ti se primeste aplicatia daca nu ai tot ce cer ei.
In legatura cu procesele de maturizare si de invatare, nu eu am zis ceea ce am scris anterior, ci oameni mult mai destepti decit mine, psihologi (americani). Mai cititi inainte sa dati cu bita! Daca sint studii psihologice ce nu sint accesibile tuturor, nu inseamna ca nu este adevarat ce scrie acolo, ci doar ca nu ati auzit de ele.
In rest, parerea mea legata de homeschooling ramine neschimbata.
amoga spune:
quote:
Ce inseamna prezentarea manipulativa a unui interviu/documentar! Evident ca la toate universitatile se dau interviuri si apoi se hotareste cine este admis si cine nu.
Pai nu stiu daca-i chiar asa de evident; bunaoara, eu unul nu am dat nici un interviu cind am fost admis la facultate (in Romania, ce-i drept). Am data insa teste scrise; trei la numar. (Si cam atit; singura cerinta suplimentara era sa fi absolvit un liceu.) Si ca mine, multe alte generatii.
Asa ca, stiu si eu?, poate nu chiar cite bordeie, atitea obiceie, dar sigur exista o oarecare variatie in ceea ce priveste metodele de selectie a candidatilor.
(In ce ma priveste, tind sa cred ca interviurile sunt in masura sa-ti dea o imagine mai buna asupra unei persoane, decit niste teste standard. Au insa dezavantajul ca sunt mai mari consumatoare de timp, si mai pasibile de interpretari subiective.)
quote:
Dar inainte de aceste interviuri si ca sa ajungi pe lista pentru interviuri trebuie sa ai studiile cerute de ei. Deci nu merge cu pacaleli, pur si simplu nu ti se primeste aplicatia daca nu ai tot ce cer ei.
Pai atunci va ramine sa descoperiti cum reusesc cei care practica homeschooling sa se inscrie in universitati.
quote:
In legatura cu procesele de maturizare si de invatare, nu eu am zis ceea ce am scris anterior, ci oameni mult mai destepti decit mine, psihologi (americani). Mai cititi inainte sa dati cu bita!
Cu bitu', poate. Ala digital.
Cit despre citit... cred ca pot sa va fac aceeasi recomandare.
quote:
In rest, parerea mea legata de homeschooling ramine neschimbata.
Aveti tot dreptu'.
A.M.
Ramona J spune:
Simina, ar fi discriminare sa nu fie primiti copiii la facultate - din moment ce homeschooling este legal. Sint sigura ca la unele scoli au sanse mai mici, pe cind la altele (religioase probabil) sansele lor sint poate chiar mai mari.
Uite aici un link, ca am fost si eu curioasa:
http://www.fastweb.com/fastweb/resources/articles/index/100882?id=
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Siminaf spune:
La fel cum discriminare este sa aplici la universitati religioase si sa ti se spuna ca ai sanse egale cu "ai lor", cind de fapt nu este deloc asa. De fatzada da, ai aceleasi sanse. De fapt aplicatia ta nu va trece niciodata de nivelul biroului secretarei de la admissions.
Avem prieteni foarte religiosi si foarte "inchisi" in comunitatea lor religioasa. Si totusi, nici una dintre familiile cunoascute in comunitatea lor nu practica homeschooling-ul. Si unii stau chiar izolati, foarte izolati. Dar se sacrifica sculindu-se mai devreme decit noi, ceilalti care locuim in oras, ca sa ajunga la scoala/liceul/univ. lor religioase, unde primesc intr-adevar educatie de top. Am sa-i intreb si pe ei, de curiozitate, de ce nu au ales homeschooling. Desi cam stiu ce-mi vor raspunde (nu pot sti sigur, dar banuiesc): ca nu sintem izolati, traim in societate si in societate trebuie sa ne dezvoltam, sa ne adaptam cerintelor ei, ca sa putem fi de succes in viitor.
Legat de linkul tau, da, am zis ca s-o putea, or fi si institutii de invatamint superior care accepta. Eu inca nu am intilnit (e drept ca nici nu stiu decit despre CA).