Educatia acasa (homeschooling)
Raspunsuri - Pagina 23
amoga spune:
quote:
Originally posted by Mihai33
[...] aceste sisteme HS si US cam pina la ce virsta a copilului pot fi practicate?
Cam pina pe la vreo 80 de ani ;-). (Da' pin-atunci probabil va mai fi crescut ceva speranta de viata; asa ca probabil mai mult de-atit.)
Pe bune, eu ma gindesc la unschooling ca la ceva care este mai mult decit un substitut pentru scoala. E un mod de viata. E acel mod de viata in care iti urmezi pasiunea oriunde te va purta. Ori, nu m-astept ca la 14, 18, 25 sau --de ce nu?-- 80 de ani sa ai vreun motiv pentru care pur si simplu sa te opresti din a mai invata ceea ce-ti face placere.
Homeschooling-ul structurat (in special cel care se bazeaza pe o programa), se aseamana mai mult cu scoala si, deci, ai putea sa te gindesti la el ca avind aceleasi limite de virsta cu cele practicate de scoala.
Cit despre urmatul unei facultati, a unei cariere sau mai stiu eu ce alt scenariu ce presupune niste cerinte educationale, va trebui fie sa te conformezi asteptarilor, fie sa cauti mediul care se muleaza pe cunostintele care le ai. (Parerea mea e ca probabil o sa recurgi si la prima, si la cea de-a doua strategie. Cind, cum.)
A.M.
gazzella spune:
quote:
Pe bune, eu ma gindesc la unschooling ca la ceva care este mai mult decit un substitut pentru scoala. E un mod de viata. E acel mod de viata in care iti urmezi pasiunea oriunde te va purta. Ori, nu m-astept ca la 14, 18, 25 sau --de ce nu?-- 80 de ani sa ai vreun motiv pentru care pur si simplu sa te opresti din a mai invata ceea ce-ti face placere.

doruletz spune:
quote:
Originally posted by amoga
Okay. Uita enuntul asta si incearca urmatoarea definitie pentru unschooling: este educatie dirijata de cel educat.
e fix acelasi lucru.
quote:
- Scolitul e indopat cu informatie; nescolitul se serveste numai cu ce informatie vrea. Care dintre acestia doi ti se pare ca e mai capabil sa gaseasca informatia de care are nevoie, dar pe care nu o cunoaste inca?
Categoric scolitul, acela ce detine deja o baza intiala va merge direct la tinta celalalt va orbecai prin tone de informatie inutila
quote:
"Cunostinte de baza"... Spune-mi, te rog, care din integrale le-ai folosit in ultimele doua saptamini? 'Au poate ai folosit careva formule d-alea de juma' de pagina din chimia organica? 'Au poate ai calculat echilibrarea consumului de curent in reteaua din casa? 'Au poate ai facut o analiza sintactica si morfologica a vreunui paragraf luat la intimplare de pe forumul acesta?
Recunosc ca mi-am pus si eu intrebarile astea ... atunci cand eram prin clasa a sasea. Uite ce i-as raspunde eu copilului meu in momentul in care (cu siguranta
1) gramatica nu serveste ca sa analizezi fraze pe forumuri, nici doar ca sa te ajute sa scrii corect o scrisoare iubitului/iubitei. Gramatica iti arata frumusetea unei limbi, disecand-o iti dai seama de ingeniozitatea si de soliditatea ei, exact asa cum un copil desface o jucarie ca sa vada "cum e facuta". dupa ce si-a satisfacut curiozitatea ii va fi usor sa inteleaga si cum functioneaza "masinuta" prietenului de joaca chiar daca e putin diferita iar mai tarziu ii va fi simplu de invatat cum merge o alta 'masinuta' daca vreodata va avea nevoie de ea.
2) Chimia nu inseamna doar formule pe care le retii pe dinafara, sau daca la asta se rezuma ora la scoala atunci profesorul e intradevar un idiot. Chimia o folosim in bucatarie in fiecare zi, chiar daca nu va deveni chimist va intelege mai usor de ce nu e plasticul biodegradabil, va pricepe o notita a unui medicament, o explicatie a unui diagnostic, va putea intelege un articol din "science et vie" si va putea comenta cu prietenii despre cauzele incalzirii globale.
Poate ca atunci cand va iesi la pensie, peste vreo 60 de ani va dori sa-si deschida un restaurant, daca are macar o idee despre reactii chimice va putea sa-si deschida unul gastronomic de lux (pentru ca deja de acum se vorbeste despre 'gastronomia moleculara' si marii sefi bucatari au cunostinte avansate de chimie). Daca habar n-are, e posibil totusi si sa-si deschida o taverna cu carnati si bere daca la vremea respectiva va mai fi permis.
Exemplul profesorului de mate care 'distruge pasiunea pentru fluturi bietului copil' mi se pare exagerat, n-am vazut inca in prof care sa fugareasca copiii pe campii ca sa-i impiedice sa prinda fluturi (in schimb despre parinti am auzit cazuri). Profesorul doreste doar un minnim de atentie la ceea ce explica la ora lui ceea ce nu mi se pare chiar asa de neimaginat. Daca ai o pasiune nu inseamna ca te gandesti non stop la ea si ca nu poti acumula si alte cunostinte.
quote:
Teoria suna foarte frumos insa mie imi aminteste de o informatie capatata demult, prin clasa a 11a parca, si anume ca neuronii sunt singurele celule care nu se mai divizeaza dupa nastere.Avem un numar maxim de neuroni in copilarie dar incepand de pe la 20 de ani acesta incepe sa scada, sinapsele nu se mai formeaza cu aceeasi viteza. Asa ne-a programat evolutia, sa putem acumula un maxim de informatii in copilarie si adolescenta si sa pierdem incet incet aceasta capacitate in favoarea preciziei in gesturi. De aceea un copil de 5 ani va invata limba japoneza mult mai repede si mai usor decat un adult de 50 sau decat unul de 80. Uite, asta e genul de informatie 'inutila' capatata la scoala care nu mi-a folosit pana azi, dar care si-a dovedit importanta ei caci ma ajuta, nu numai sa raspund la o intrebare pusa pe un forum, dar imi faciliteaza alegerea unui mod de invatamant pentru copiii mei.
Sigur, nu spun ca nu poti trai fara cunoastere, ba poti foarte bine, nu trebuie sa citesti Science et vie, poti sa te rezumi la rezultatele etapei de fotbal. nu zic nici ca e mai fericit cel ce detine cunoasterea pentru simplul motiv ca habar n-am ce e fericirea. Insa nici ignoranta nu mi se pare 'cheia' ei. Aici insa intervine alegerea subiectiva a fiecarui parinte.
Mihai33 spune:
Amoga, sunt convins ca ai perceput faptul ca intrebam chestiunea cu virsta intr-un anumit context si anume acela al sistemului de invatamint din Ro.
Cum e in US stiu, am locuit vreo 6 ani acolo...ma gindesc insa ce se va intimpla daca fiica mea va vrea sa zicem in clasa a V-a sa mearga la scoala in Ro, pentru ca noi locuim deocamdata aici, sau daca va trebui/dori sa mearga la liceu dupa ce a fost educata in sistem HS sau US cum vom proceda? Se va inscrie la examenul de capacitate direct? Repet ma refer strict la cum este sistemul de invatamint din Ro acum, ma preocupa aspecte practice pentru ca teoria este frumoasa ca mai toate teoriile si pare tentant un asemennea sistem.
Mihai
Mihai33 spune:
Inaioana merci pentru raspuns.
Cum va obtine insa diploma de liceu din US?
Noi ne lovim acum de o problema relativa la sistemele de invatamint...baiatul partenerului meu a locuit pina acum cu mama lui si a mers la Sc americana din Buc., acum locuieste cu noi in alt oras si merge la o sc. particulara in sist. romanesc. Nu se adapetaza deloc, nu ii place ce invata, nu ii plac colegii etc.
Ma gindesc ca daca apelez la Hs sau Us cu fiica mea si la un moment dat va dori/trebui sa mearga la liceu in sistemul clasic de exemplu va avea mari probleme de adaptare...
Mihai
crism spune:
Pentru ca sistemul HS nu este legal in Ro, nu mi-as face griji si as folosi sistemul public scolar cat sunteti in US.
Cristina, mamica lui Connor(7), Elena(4) si Zeke(18 luni)
simali spune:
quote:
1) gramatica nu serveste ca sa analizezi fraze pe forumuri, nici doar ca sa te ajute sa scrii corect o scrisoare iubitului/iubitei. Gramatica iti arata frumusetea unei limbi, disecand-o iti dai seama de ingeniozitatea si de soliditatea ei, exact asa cum un copil desface o jucarie ca sa vada "cum e facuta". dupa ce si-a satisfacut curiozitatea ii va fi usor sa inteleaga si cum functioneaza "masinuta" prietenului de joaca chiar daca e putin diferita iar mai tarziu ii va fi simplu de invatat cum merge o alta 'masinuta' daca vreodata va avea nevoie de ea.
2) Chimia nu inseamna doar formule pe care le retii pe dinafara, sau daca la asta se rezuma ora la scoala atunci profesorul e intradevar un idiot. Chimia o folosim in bucatarie in fiecare zi, chiar daca nu va deveni chimist va intelege mai usor de ce nu e plasticul biodegradabil, va pricepe o notita a unui medicament, o explicatie a unui diagnostic, va putea intelege un articol din "science et vie" si va putea comenta cu prietenii despre cauzele incalzirii globale.
Poate ca atunci cand va iesi la pensie, peste vreo 60 de ani va dori sa-si deschida un restaurant, daca are macar o idee despre reactii chimice va putea sa-si deschida unul gastronomic de lux (pentru ca deja de acum se vorbeste despre 'gastronomia moleculara' si marii sefi bucatari au cunostinte avansate de chimie). Daca habar n-are, e posibil totusi si sa-si deschida o taverna cu carnati si bere daca la vremea respectiva va mai fi permis.
quote:
Este foarte frumos si adevarat ceea ce ai scris despre gramatica si despre chimie. Din pacate eu am aflat asta mult mai tarziu, dupa ce scoala se terminase.
Gramatica invatata de mine la scoala a fost informatie la gramada, ca piesele dintr-un puzzle. Nu mi-a arata nimeni cum se face puzzel-ul, nici macar nu mi s-a spus ca la sfarsit, daca pun fiecare piesa unde trebuie voi obtine o imagine extraordinara, care-mi va rasplati toate eforturile si toata suferinta.
Despre chimie nu vreau sa vorbesc ca fac apoplexie.
1. Stateam de vorba ieri cu un tatic. Nu intelegea ceva. Anul trecut a invatat-o pe fetita lui de clasa a II-a adunari cu cifre pana la 1000. Nu facea nici o greseala si cerea sa-i mai dea adunari, si iar adunari. Anul acesta, cand se cere la scoala, nu se mai omoara, ba mai mult, face mai multe greseli decat facea anul trecut.
2. Baiatul meu tocmai a invatat sa citeasca. Cand nu vrem noi sa-i citim, ia cartile si buchiseste singur in camera lui si cate 2 ore. Pot sa bag mana-n foc ca in ziua in care va avea de citit OBLIGATORIU pentru scoala "Povesti" de Mihail Sadoveanu, pana maine, ca daca nu ia nota 2, nu o sa mai gaseasca nici un haz in cititul acesta.
Iar eu sunt disperata. Pentru ca nu vreau sa-si piarda bucuria de a sti sau de a face mai mult.
L-am intrebat daca vrea la scoala sau vrea sa invete cu mami acasa. A cerut categoric "la scoala" iar eu trebuie sa tin cont si de vointa lui.
alice
simali spune:
quote:
Toate abuzurile astea se pot intimpla foarte bine si interzicind HS/US. Faptul ca un copil frecventeaza o scoala nu-l protejeaza impotriva posibilelor abuzuri ale parintilor. Asa ca, as zice, ai oricum (si cu si fara HS/US) nevoie de legi care sa le previna.
Daca vezi din scoala o oportunitate pentru copil de a sesiza abuzurile parintesti, ei bine, solutia nu poate fi decit sa substitui scoala cu alta forma de comunicare cu copilul. (Stiu si eu? Vizite la domiciliu, periodice, ale Verificatorului-De-Abuzuri... Sau ceva de genul asta.)
In ce ma priveste, as argumenta ca nu sunt necesare. Pina la urma, toti traim in comunitati si e cvasi-imposibil sa opresti orice comunicare intre un copil si comunitatea in care se-ntimpla sa traiasca. Asa ca cineva (un "om de bine") tot va sesiza ca lucrurile nu sunt okay si va anunta autoritatile.
quote:
Amoga, din pacate nu toti traim in comunitati. In Romania comunitatile si spiritul comunitar nu functioneaza. Sute de mii de oameni traiesc in blocuri cu 10 etaje, in cartiere tixite, dar nu stiu NIMIC unii despre ceilati. Socializarea acestor oameni se face prin vizor. Vecinul poate sa-si omoare nevasta si copiii, ca ei nu se baga, nu e treaba lor. Dar se uita pe vizor.
Deci statul trebuie totusi sa-i protejeze, cat poate, pe cei defavorizati sau fragili. Iar copiii si nebunii intra in acesta categorie.
Daca legea ar putea sa prevada pastrarea unui anumit control din partea statului eu ma declar multumita.
Exista vre-un proiect de lege pe care sa-l putem vedea si noi?
alice
amoga spune:
quote:
Originally posted by doruletz
e fix acelasi lucru.
Nu, nu e. "Educatie dirijata de cel educat" nu spune absolut nimic despre scoala, asa cum o face:
quote:
[...] scoala le baga copiilor in cap tot felul de informatii 'inutile', acasa noi ii lasam sa invete ce vor sub pretext ca ceea ce nu-l intereseaza nu-i va fi necesar niciodata.
Da-nteleg ca-i greu sa sesizezi diferentele cind vrei cu tot dinadinsu' sa vezi ceva anume.
quote:
Categoric scolitul, acela ce detine deja o baza intiala va merge direct la tinta celalalt va orbecai prin tone de informatie inutila
E o viziune... Iat-o si pe-a mea: nescolitul va invata sa gaseasca ceea ce-l intereseaza navigind printr-o multime de surse de informare (biblioteca, Internet, discutii cu parinti / vecini / prieteni / ...); si va fi invatind asta pentru ca doar asa va reusi sa-si satisfaca nevoia (curiozitatea).
Scolitul va invata sa astepte sa fie servit cu informatie, nu neaparat care-i treb'e la ceva, da' orsicit fapte, date, etc. Dupa zece ani in care ai fost "ospatat" cu lingurita (sau linguroiu, dupa caz) va fi un mic miracol daca-ti mai ramine treaz spiritul de descurcare pe cont propriu. Si asta pentru ca nu ai avut ocazia sa-ti exerciti capacitatea asta prea des. (Se usuca si cade.)
quote:
Recunosc ca mi-am pus si eu intrebarile astea ... atunci cand eram prin clasa a sasea.
Yeah, right... de ce asa tirziu? :-)
quote:
[...] daca are macar o idee despre reactii chimice va putea sa-si deschida unul gastronomic de lux (pentru ca deja de acum se vorbeste despre 'gastronomia moleculara' si marii sefi bucatari au cunostinte avansate de chimie).
Vad c-ai trecut la program de glume... Ohh, well, tre' sa recunosc ca-ntotdeauna mi s-a parut ca se ascunde ceva mai mult sub titulatura "to'arasa academician doctor inginer". Acuma stiu. E un sinonim pentru "bucatar suprem, specialitate: polimeri".
quote:
Daca habar n-are, e posibil totusi si sa-si deschida o taverna cu carnati si bere daca la vremea respectiva va mai fi permis.
Permis de cine? De Stat? De Asociatia Chimistilor Doctoranzi? In fine, de oricine a fi, daca chiar crezi in faptul ca-ti trebuie nu-sh' ce autorizatie ca sa servesti un cirnat si-o bere, apoi asta arata destul de limpede la cita dependenta fata de Statul-tatuc esti predispusa.
quote:
Exemplul profesorului de mate care 'distruge pasiunea pentru fluturi bietului copil' mi se pare exagerat, n-am vazut inca in prof care sa fugareasca copiii pe campii ca sa-i impiedice sa prinda fluturi
Ai vazut vreun prof care sa scoata copiii pe cimpii, asa doar, ca sa le dea o sansa sa vada in natura cum arata un fluture, o floare, o raza de soare?
(Oooo, stai putin -- asta inseamna aprobare de la Directiune. Si consimtamintul scris al parintilor, pentru ca se paraseste incinta securizata a scolii. Auleu, da' daca are vreun copil alergie la intepatura de albina? Scrie doar in manual la pagina 114 ca unde sunt flori poa' sa fie si albini. Nu, nu se poate. La ce sa ne-asumam atitea riscuri fara sens?)
quote:
Daca ai o pasiune nu inseamna ca te gandesti non stop la ea si ca nu poti acumula si alte cunostinte.
Imi pare ca nu-ti mai amintesti cum e sa ai o pasiune. Procesul de scolarizare e complet :-). Urmatorul pe banda, va rog...
quote:
[...] mie imi aminteste de o informatie capatata demult, prin clasa a 11a parca, si anume ca neuronii sunt singurele celule care nu se mai divizeaza dupa nastere.Avem un numar maxim de neuroni in copilarie dar incepand de pe la 20 de ani acesta incepe sa scada, sinapsele nu se mai formeaza cu aceeasi viteza.
Nu se mai divizeaza cu destul de mult inainte de nastere; cam de pe la jumatatea gestatiei, asa. Iar formarea sinapselor are loc in marea ei majoritate in primii doi ani de viata (si sa speram ca macar in perioada asta nu da navala Statu' atoatestuitor si atotputernic cu vreo aberatie gen institutionalizare fortata).
Si nu, nu stiu astea din manualu' de clasa a XI-a. Ci dintr-o carte ("What's going on in there?", http://tinyurl.com/2cyvrs) din care se-ntimpla sa mai citesc pe metrou. (Am voie? Ca nu-s in scoala; si nici tema nu e.)
quote:
Sigur, nu spun ca nu poti trai fara cunoastere, ba poti foarte bine, nu trebuie sa citesti Science et vie, poti sa te rezumi la rezultatele etapei de fotbal.
Ei bine, iata o informatie (inutila, desigur) pe care n-o s-o citesti in "Science & Vie": dupa multi ani in care echipele din capitala au dominat autoritar campionatul intern de fotbal (Romania), anul acesta se anunta mai multe surprize din provincie. CFR Cluj va fi sigur campioana de iarna; iar Poli Timisoara, Unirea Urziceni si chiar FC Vaslui par si ele sa-i incurce pe bucuresteni.
(Si-n caz ca te-ntrebai, citesc despre dezvoltarea creierului la copii numai pe metrou, pentru ca doar acolo nu sunt conectat la Internet sa pot citi cu nesat ultimele picanterii din viata lui Walter Zenga, proaspatul fost antrenor de la Dinamo, si altii din aceeasi categorie cu el...)
quote:
nu zic nici ca e mai fericit cel ce detine cunoasterea pentru simplul motiv ca habar n-am ce e fericirea.
Fericirea -- se pare ca-i subiectul pe care au uitat sa-l includa in programa scolara. Parintii insa nu-l uita; si-l au zilnic in vedere atunci cind isi educa copiii.
A.M.
amoga spune:
quote:
Originally posted by simali
Amoga, din pacate nu toti traim in comunitati. In Romania comunitatile si spiritul comunitar nu functioneaza. Sute de mii de oameni traiesc in blocuri cu 10 etaje, in cartiere tixite, dar nu stiu NIMIC unii despre ceilati. Socializarea acestor oameni se face prin vizor. Vecinul poate sa-si omoare nevasta si copiii, ca ei nu se baga, nu e treaba lor. Dar se uita pe vizor.
Simali, am trait in Romania o buna parte a vietii mele. Si n-am avut deloc impresia ca romanii traiesc in niste celule izolate, din care iasa doar la ordin guvernamental (ca sa mearga la scoala sau la munca).
Sunt multe greutatile pe care le-ntimpina un roman de rind, dar izolarea nu cred ca e una dintre ele.
A.M.
(ps/ Asa, ca sa ma mai dau putin mare cu lecturile mele de metrou... In cartea "The Mountain People", http://tinyurl.com/24z5tb , autorul descrie o societate agonizanta (tribul Ik), aflata intr-o profunda si continua dezintegrare. Din cauza cronicizarii lipsei de hrana, dispare orice respect fata de vreo autoritate, obiceiuri/traditii, familie. Asta e, cu adevarat, o societate inspaimintatoare, nicidecum ceea ce este in Romania contemporana.)