Educatia acasa (homeschooling)
Raspunsuri - Pagina 21
amoga spune:
quote:
Originally posted by simali
Si totusi poate reuseste cineva sa ma lamureasca si pe mine: daca incep sa trimit petitii la MInisterul Invatamantului pentru aprobarea HS in Romania, cam ce fel de lege ar trebui sa sustin pentru a ma asigura ca nu vor fii posibile abuzuri asupra copiilor, abuzuri mai mari decat cele la care sunt expusi acum, la scoala "institutionalizata"?
Un copil merge la scoala sase ore pe zi, cinci zile pe saptamina. Mai petrece fo' ora-doua zilnic pe drumul la/de la scoala. Si se-aduna pe la vreo 40 de ore, dintr-un total de 168 cit are o saptamina.
Ei bine, pentru orele astea in care se presupune ca e in custodia familiei, care sunt legile de ACUM care previn abuzurile asupra copilului? Alea sunt legile pe care va trebui sa le sustii ca sa preintimpini abuzurile posibile in cazul homeschooling-ului.
quote:
Am revazut legea britanica. Spune clar: NIMENI nu poate sa-l controleze pe parinte in ce fel scoleste copilul; parintele nu poate fi tras la raspundere cu privire le calitatea HS, nu trebuie sa respecte nini o regula, sa se prezinte la nici o evaluare. NIMIC.
Eu nu-s chiar asa sigur. N-am studiat legea britanica, dar urmaresc un blog (http://sometimesitspeaceful.blogspot.com/) al unei mame (din UK) care-si educa copiii acasa. Din cite mi-am dat seama exista "Local Authorities" care pot verifica activitatea copiilor scoliti acasa. Da, parintii pot refuza sa faciliteze o intilnire intre copii si LA Reps (Local Authorities Representatives), insa un astfel de comportament e foarte probabil sa ridice suspiciuni si sa se mearga inspre masuri mai drastice (inspectii fortate; ca le place parintilor, ca nu). Prin urmare, majoritatea nu refuza.
quote:
Unul dintre drepturile fundamentale ale copilului este accesul la educatie.
Corect!
quote:
Cum ma asigur, eu, statul, ca unii parinti, pretextand HS sau US nu le refuza copiilor acest drept fundamental? Cum fac sa ma asigur ca daca totusi invata ceva, copilul nu invata Biblia si numai Biblia timp de 12 ani? Cum fac sa ma asigur ca sub pretextul HS nebunul de ta'su nu inchide copilul in pivnita ca nu a recitat corect vresetul cutare?
Toate abuzurile astea se pot intimpla foarte bine si interzicind HS/US. Faptul ca un copil frecventeaza o scoala nu-l protejeaza impotriva posibilelor abuzuri ale parintilor. Asa ca, as zice, ai oricum (si cu si fara HS/US) nevoie de legi care sa le previna.
Daca vezi din scoala o oportunitate pentru copil de a sesiza abuzurile parintesti, ei bine, solutia nu poate fi decit sa substitui scoala cu alta forma de comunicare cu copilul. (Stiu si eu? Vizite la domiciliu, periodice, ale Verificatorului-De-Abuzuri... Sau ceva de genul asta.)
In ce ma priveste, as argumenta ca nu sunt necesare. Pina la urma, toti traim in comunitati si e cvasi-imposibil sa opresti orice comunicare intre un copil si comunitatea in care se-ntimpla sa traiasca. Asa ca cineva (un "om de bine") tot va sesiza ca lucrurile nu sunt okay si va anunta autoritatile.
quote:
Dupa 10-12 ani, cine-mi garanteaza mie ca "nescolistii" nu se transforma in grupari extremiste, gata sa se arunce cu bomba de gat la clinica unde se practica intreruperi de sarcina?
Nimeni n-o sa-ti garanteze. Da' garanteaza cumva Statu' ca cei trecuti prin scoala NU au sa faca asa ceva?
S-ar putea sa fie interesant de aflat cine sunt cei care fac genul de actiuni de care pomenesti: oameni care au trecut printr-o scoala 'au oameni care au fost 'homeschooled'? Eu zau ca nu stiu (banui ca din ambele "tabere"), d-as fi curios...
A.M.
ps/ Am impresia ca ti-ar "place" filmul "Jesus Camp" (http://www.jesuscampthemovie.com/). Mie mi-a facut paru' maciuca, da' n-a reusit sa ma convinga ca scoala e de preferat HS/US-ului...
irina.c. spune:
quote:excelent articol"in moment ce orice scoala, ori prin ceea ce spune , ori prin ceea ce practica, trebuie sa promoveze anumite idei , rezulta ca in timp ce persoanele care aproba aceste idei cred ca ele ar trebui sa fie promovate si predate in scolile publice vor fi foarte incantate, persoanele care nu le aproba ar trebui sa aiba alternativeUnul dintre motivele pentru care un numar din ce in ce mai mare de oameni se opun cu pasiune scolilor publice, este acela ca scolile publice se comporta de parca cineva le-ar fi dat in mod explicit si legal puterea de a promova anumite idei si a respinge altele."parintii trebuie sa aiba optiunea de a-si educa copii conform propriilor idei despre viataAmoga, am vazut si eu filmul Jesus camp chiar acum (pt. cei interesati se gaseste pe youtube), si exact cum zici tu, mi-a ridicat parul maciuca-n cap, dar, cum se zice si mai sus, cine hotarste care idei sunt bune pt. copiii mei si care nu?statul?nu multumesc. Irina, mami de
Originally posted by inaioana
Prezumtia de rea intentie...incredibil cat ne-a mutilat comunismul mintile!!!Deci decat niste oameni cu creier sa faca niste legi conform drepturilor omului, care sa poata preveni abuzurile, mai bine sa fie totul cu desavarsire ilegal ca daca cumva cineva are rele intentii. Lasand la o parte faptul ca statul, cu institutionalizarea fortata de acum, nu previne abuzurile sub nici o forma...
Nu vad de ce avem voie sa mergem pe strada, daca cumva ne vine vreo
nebuneala si omoram pe cineva; practic cum poate preveni atotputernicul tatuc STAT acest lucru???!?!?...Iti recomand din nou, articolul http://educatielibera.blogspot.com/2007/11/obiectii-comune-la-sistemul-hs_4470.htmlEDIT : Tocmai am adaugat la blog optiunea de a fi postate comentarii la articole , care dintr-o regretabila eroare, lipsea! Asa ca..oricine doreste sa comenteze orice, este binevenit!
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004) http://educatielibera.blogspot.com/
bb Ilinca(26 aprilie '04) si de
bb Teodora(26 august 2007) am blog
doruletz spune:
quote:
Si totusi poate reuseste cineva sa ma lamureasca si pe mine: daca incep sa trimit petitii la MInisterul Invatamantului pentru aprobarea HS in Romania, cam ce fel de lege ar trebui sa sustin pentru a ma asigura ca nu vor fii posibile abuzuri asupra copiilor, abuzuri mai mari decat cele la care sunt expusi acum, la scoala "institutionalizata"?
Am revazut legea britanica. Spune clar: NIMENI nu poate sa-l controleze pe parinte in ce fel scoleste copilul; parintele nu poate fi tras la raspundere cu privire le calitatea HS, nu trebuie sa respecte nini o regula, sa se prezinte la nici o evaluare. NIMIC.
In Franta, familiile care-si scolesc copiii acasa se supun la fiecare 2 ani unui control din partea unui inspector scolar si a serviciilor sociale, daca acestia considera ca instruirea copilului nu corespunde varstei lui atunci parintii vor fi obligati sa-l trimita la scoala. In plus, mai exista si un control al unui organism guvernamental de "prevenire a sectelor" care verifica motivatiile pentru care parintii vor sa faca educatia acasa, daca se constata ca aceste motive sunt exclusiv religioase, sau daca parintii cred in traznai cu copii indigo sau roz, copilul risca sa se vada in bancile scolilor laice inca de a doua zi.
Dupa ultimele statistici in Franta sunt in jur de 3000 de copiii instruiti acasa la o populatie de 60 de milioane.
Prin urmare exista solutii pentru prevenirea derivelor religioase insa io as fi curioasa cine se va incumeta in Romania sa faca controlul anti-indoctrinare cand pana si scolile publice sunt pline de www.jurnalul.ro/articole/104679/biserica-din-clasa-a-iii-a-b" target="_blank">icoane si de tot felul de habotnici.
irina.c. spune:
quote:mda,hai sa-l ducem la scoala sa ni-l indoctrineze statul, ca parintele n-are voie
Originally posted by doruletzquote:
Si totusi poate reuseste cineva sa ma lamureasca si pe mine: daca incep sa trimit petitii la MInisterul Invatamantului pentru aprobarea HS in Romania, cam ce fel de lege ar trebui sa sustin pentru a ma asigura ca nu vor fii posibile abuzuri asupra copiilor, abuzuri mai mari decat cele la care sunt expusi acum, la scoala "institutionalizata"?Am revazut legea britanica. Spune clar: NIMENI nu poate sa-l controleze pe parinte in ce fel scoleste copilul; parintele nu poate fi tras la raspundere cu privire le calitatea HS, nu trebuie sa respecte nini o regula, sa se prezinte la nici o evaluare. NIMIC.
In Franta, familiile care-si scolesc copiii acasa se supun la fiecare 2 ani unui control din partea unui inspector scolar si a serviciilor sociale, daca acestia considera ca instruirea copilului nu corespunde varstei lui atunci parintii vor fi obligati sa-l trimita la scoala. In plus, mai exista si un control al unui organism guvernamental de "prevenire a sectelor" care verifica motivatiile pentru care parintii vor sa faca educatia acasa, daca se constata ca aceste motive sunt exclusiv religioase, sau daca parintii cred in traznai cu copii indigo sau roz, copilul risca sa se vada in bancile scolilor laice inca de a doua zi.
Dupa ultimele statistici in Franta sunt in jur de 3000 de copiii instruiti acasa la o populatie de 60 de milioane.
Prin urmare exista solutii pentru prevenirea derivelor religioase insa io as fi curioasa cine se va incumeta in Romania sa faca controlul anti-indoctrinare cand pana si scolile publice sunt pline de www.jurnalul.ro/articole/104679/biserica-din-clasa-a-iii-a-b" target="_blank">icoane si de tot felul de habotnici.
pana la urma ce e aia "deriva religioasa" si cine stabileste care e 'habotnic" si care nu?conform carui standard? Irina, mami de
doruletz spune:
daca tot am zis ceva, hai sa-mi dau cu parerea si la subiect.
Am citit articolele insa pe mine nu m-a convins metoda asta. Sunt de acord cu faptul ca poate sa fie o optiune pentru un numar restrans de familii dar in nici un caz nu e o 'alternativa' la invatamantul in scoli.
Iata obiectiile mele
:
1) Ideea de baza e exagerata: scoala e totdeauna reprezentata ca iadul pe pamant, un loc detestabil unde se aduna "copiii saraci si non-albi" (?), profesorii sunt considerati majoritatea niste idioti care habar n-au ce le place copiilor, nu stiu sa-i intereseze si se multumesc sa le recite pe dinafara formule dintr-un manual (si ala conceput prost).
In acelasi timp parintii sunt vazuti ca niste super-oameni ce sunt capabili sa mearga si la serviciu, sa intretina casa si, in plus, sa-si ajute copiii sa invete notiuni din cele mai diferite, de la alfabet si tabla inmultirii pana la modelele atomice iar asta fara sa faca apel la vreun manual ci doar la cartile din biblioteci si exemplele din parc.
Eu cred ca realitatea e cam departe de aceasta viziune, exista profesori buni si altii mai slabi, unii mai interesati de meseria lor si altii delasatori insa in acelasi timp exista si parinti buni si mai putin buni, parinti care se implica in educatia odraslei si altii pe care acest aspect nu-i intereseaza, parinti care incearca sa asigure un echilibru copilului si altii care il manipuleaza etc. Totusi profesorii sunt multi, se schimba de la un an la altul sau ii poti schimba daca nu-ti convin, pot fi controlati, parintele e unul si daca se nimereste a fi un fanatic... asta e, ghinionul copilului.
Mie personal mi-ar fi teama sa traiesc intr-o societate in care toti ar fi home-scoliti, nici nu vreau sa-mi imaginez cum si-ar educa copiii www.hotnews.ro/galeriefoto_poza.php?offset=0&ID_c=142&ID=1074" target="_blank">acesti indivizi in cazul in care progeniturile ar fi lasate vreodata exclusiv pe mana lor. De aceea aceasta metoda nu va fi niciodata o 'alternativa' la scoala clasica (sau numai daca ne intoarcem in secolul 18, la societatea extremista, habotnica si analfabeta de atunci) ci doar o optiune pentru o minoritate.
2) sunt sceptica cu privire la metodele care mi se prezinta ca avand doar avantaje, cele ce par sa produca pe banda rulanta doar adulti geniali si fericiti, mai ales cand sunt prezentate in comparatie cu alte metode care, ele, sunt descrise in culori sumbre, ca avand doar dezavantaje si producand exclusiv roboti-frustrati-viitori-depresivi.
3) Ideea conform careia parintele nu doreste neaparat ca odrasla din dotare sa devina "cadru superior" ci vrea doar ca el sa fie "fericit in viata" (nu asta vrem toti?) mi se pare periculoasa: de unde sa stiu eu azi ce anume il va face fericit pe copilul meu peste 30 de ani? poate va vrea sa-si schimbe activitatea (ceea ce e pasionant la 10 ani nu mai e neaparat si la 40) si alegerile ii vor fi restranse drastic pentru ca nu are nici cele mai vagi notiuni despre anumite domenii, poate va dori sa se stabileasca intr-o alta tara dar nu stie nici o boaba dintr-o limba straina etc. O baza de cunostinte pretins 'inutile' achizitionata devreme nu mi se pare o idee chiar asa de oribila pe cat vor adeptii "unschooling-ului" sa ne-o prezinte.
4) mi se par excelente sfaturile conform carora parintii ar trebui sa invete si ei impreuna cu copilul, sa il ajute sa caute informatia corecta, sa il incurajeze in pasiunile sale, sa recomande carti, sa profite de timpul petrecut impreuna in parc, la sanius sau la bucatarie pentru "lectii" de matematica sau pur si simplu de viata... insa nu vad de ce aceasta atitudine ar fi rezevata doar celor ce fac scoala acasa? Orice parinte poate (trebuie?) sa procedeze astfel indiferent daca copilul lui merge sau nu la scoala, asta face parte din educatie si e inscrisa in 'fisa postului' pentru 'meseria' de parinte.
Pe de alta parte si eu cred ca sistemul actual de invatamant ar trebui reformat, ar trebui adaptat secolului 21. In unele locuri chiar se incearca asta, am vazut de curand un reportaj www.youtube.com/watch?v=GHeBm68E06o" target="_blank">despre o altfel de scoala, asta da, pare a fi o adevarata www.ronclarkacademy.com/ron_clark_academy/" target="_blank"> alternativa.
irina.c. spune:
quote:mda, poate peste vreun miliard de ani va fi si-n Romania
Originally posted by doruletzPe de alta parte si eu cred ca sistemul actual de invatamant ar trebui reformat, ar trebui adaptat secolului 21. In unele locuri chiar se incearca asta, am vazut de curand un reportaj www.youtube.com/watch?v=GHeBm68E06o" target="_blank">despre o altfel de scoala, asta da, pare a fi o adevarata www.ronclarkacademy.com/ron_clark_academy/" target="_blank"> alternativa.
sunt de acord cu tine ca HS nu e pentru orice familie, dar ar trebui sa existe ca alternativa, ceea ce din pacate nu se intampla la ora actuala in tara noastra Irina, mami de
amoga spune:
quote:
Originally posted by doruletz
3) Ideea conform careia parintele nu doreste neaparat ca odrasla din dotare sa devina "cadru superior" ci vrea doar ca el sa fie "fericit in viata" (nu asta vrem toti?) mi se pare periculoasa: de unde sa stiu eu azi ce anume il va face fericit pe copilul meu peste 30 de ani?
Chiar asa: de unde? Si daca noi, ca parinti, nu stim, de ce ar stii altcineva (Statu'/Ministeru'/Inspectoratu'/Scoala) mai bine?
Daca acceptam ipoteza ca n-avem cum sa stim ce o sa-i placa peste 20-30-40 de ani, atunci poate merita sa ne intrebam: da' ce-i place copilului ACUM?
Or', la intrebarea asta, imi pare ca unschooling-ul e un raspuns mai potrivit decit scoala.
Cei care aleg scoala pleaca din start cu un capat al pariului (cel ancorat in prezent) pierzator --neplacerile, mici/mari, pe care scoala le cauzeaza copiilor--, sperind ca celalalt capat (cel din viitor) sa fie unul cu happy-end. S-ar putea chiar asa sa fie (i.e. happy end). Da' daca nu e? N-o sa fie pacat de anii petrecuti in scoala?
quote:
Originally posted by doruletz
poate va vrea sa-si schimbe activitatea (ceea ce e pasionant la 10 ani nu mai e neaparat si la 40) si alegerile ii vor fi restranse drastic pentru ca nu are nici cele mai vagi notiuni despre anumite domenii, poate va dori sa se stabileasca intr-o alta tara dar nu stie nici o boaba dintr-o limba straina etc. O baza de cunostinte pretins 'inutile' achizitionata devreme nu mi se pare o idee chiar asa de oribila pe cat vor adeptii "unschooling-ului" sa ne-o prezinte.
De ce crezi ca un copil care invata numai ceea ce il intereseaza ("unschooled") ar invata mai putin decit unul care invata numai ceea ce-i spun altii ("schooled")?
Pentru ca asta pare sa fie supozitia pe care o faci cind lasi sa se-nteleaga ca un copil nescolit e de presupus sa nu stie nici o ("boaba dintr-o") limba straina, sau sa-i lipseasca cultura generala.
In opinia mea, sansele sunt ca de fapt sa fie pe dos. Si anume: un copil care invata din proprie initiativa va invata mai multe si mai temeinic decit unul care o face sub presiune. Mai multe pentru ca nu exista nimic (profesori, programa) care sa-i puna limite. Mai temeinic pentru ca nu are sens sa-si fure singur caciula. (De ce-ar mima ca stie ceva din moment ce nu are absolut nimic de cistigat din revendicarea respectiva?)
A.M.
gazzella spune:
Doruletz, daca postarea din cadrul topicului ti-a fost una oarecum moderata fapt care m-a impins sa ma uit la profilul tau cea de pe blog dupa un prim moment in care nu reuseam sa inteleg ce simt intr-un final m-a facut sa rad
http://alexandra1305.blogspot.com/
referitor la yequana, mai dai o tura si prin winnicott
ups! uitasem, pe tine te intereseaza doar ceea ce vrei tu sa crezi
atata bai sa fie
inaioana spune:
Dorulet, voi incepe prin a spune ca scoala "alternativa" catre care ai dat link mi se pare ABSOLUT CREEPY. Detaliez daca vrei, altfel nu vreau sa fiu off-topic.
1) sunt de acord ca in anumite prezentari "ideea de baza e exagerata", dar daca vrem sa avem aici o dezbatere poate ca ar fi cazul sa discutam si sa polemizam civilizat despre teorii, idei si studii stiintifice, nu despre anumite texte ale unor oameni obisnuiti care doar se arata incantati de o idee, fara sa se cramponeze de regulile construirii unor prezentari stiintifice. (Nu ca tu insati te-ai crampona prea mult de ele).
2)Si eu sunt. Dar nu e cazul HS. Vezi mai sus.
3)Corect. Si ce-i cu asta?
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
http://educatielibera.blogspot.com/
sirimie spune:
Eu acum citeva zile am auzit pentru prima oara de asta. Sint reticenta la idee. E frumoasa in teorie, dar in realitate eu cred ca nu poti lasa un copil sa fie curios ca sa fie educat. Educatia presupune programe facute de profesionisti. Un copil nu are discernamint.
Are sens daca parintii sint educatori si se pot dedica complet educarii copilului, dar altfel nu. Pe linga dezavantajul ca nu ii invata pe copii sa fie sociabili.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi! ![]()
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Deci decat niste oameni cu creier sa faca niste legi conform drepturilor omului, care sa poata preveni abuzurile, mai bine sa fie totul cu desavarsire ilegal ca daca cumva cineva are rele intentii. Lasand la o parte faptul ca statul, cu institutionalizarea fortata de acum, nu previne abuzurile sub nici o forma...
Iti recomand din nou, articolul http://educatielibera.blogspot.com/2007/11/obiectii-comune-la-sistemul-hs_4470.htmlEDIT : Tocmai am adaugat la blog optiunea de a fi postate comentarii la articole , care dintr-o regretabila eroare, lipsea! Asa ca..oricine doreste sa comenteze orice, este binevenit!