Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Claudia, nu ai suparat pe nimeni, dimpotriva, iti multumesc ca ti-ai facut timp sa ne scrii parerea ta!

Din punctul meu de vedere , amoga a acoperit mai toate aspectele pe care as fi simtit nevoia sa le lamuresc si eu si sunt intru totul de acord cu el.

As avea de adaugat nuimai ceva la punctul patru. Tu spui : "Patru: nu stiu cat poate prinde sistemul asta la unii copii. Ei vor dori sa se joace si poate iti vor spune: mai tarziu, mami, nu acum, lasa ca facem maine."
Eu nu cred ca lucrurile se vor intampla asa, tocmai pentru ca multe moduri de invatare in homeschooling sunt child-led - initiate/conduse de copil, venind din propriul lui interes. Si acest tip de a invata este singurul autentic dupa parerea mea. Ceea ce este fortat ori nu se invata/intelege, ori se uita in foarte scurt timp. Las la o parte restul dezavantajelor predarii fortate.
Studii stiintifice serioase au aratat ca interesul innascut de a afla , dorinta genetica a copilului de a invata se dezvolta vertiginos de la nastere, in perioada prescolara , iar dupa ce copilul intra in sistemul scolar scande vertiginos, astfel incat cam in jurul clasei a 3-a devine aproape nula. Copilului ii este inhibat acest reflex natural datorita caruia a invatat atat de bine lucruri complicate cum ar fi limbajul - pornind de la nimic, din cauza modului artificial si fortat in care se preda in scoala. Acel copil va prefera oricand sa nu invete nimic decat sa o faca.
Nu vad care este problema cu joaca. Copiii invata prin joc, asa sunt construiti. Faptul ca prefera sa se joace este natural si sanatos iar invatarea poate fi o joaca (nu in mediul rece si riguros al unei institutii, fireste!).

Corinadana, fireste ca statul te(ne) forteaza , altfel de ce ma mai agitam eu aici?
Iar in vremurile astea de acum e mult mai rau decat in "cele apuse" din multe puncte de vedere. In primul rand ca toti copiii sunt obligati sa mearga in sistemul institutionalizat , mai nou urmeaza sa se voteze o lege (e in Parlament acum) care sa ii oblige sa o faca de la 3 ani!!! Deci de la 3 ani pana la 16 ani statul obliga toti parintii sa isi institutionalizeze copiii. Scolile private nu sunt o optiune prea buna, desi profesorii pot fi mai buni si mai interesati, curriculum-ul este fix acelasi (statul impune acelasi curriculum peste tot!) si daca vor altceva nu au decat sa faca in plus. Ceea ce e o nebunie...programa este oricum imens de incarcata, invechita, nerelevanta, ba chiar cu informatii eronate pe alocuri.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Pentru ca educatia acasa sa fie benefica pe toate planurile trebuie sa aiba si o latura sociala bine organizata. Copilul sa aiba acces (zilnic) la cei de virsta lor, sa poata interactiona intr-un mod armonios si benefic.
Activitatile extra-academice trebuie si ele sa aiba o importanta in viata copilului...gen muzica, sport, dansuri...

Este o optiune pentru cei care au tact pedagogic si rabdare. Eu nu cred ca as fi putut realiza asta. Si mai cred ca dupa o anumita virsta (12-13-14 ani) devine mai dificil sa fii si profesor si mama si diriginte si...si...si. Un pic de diversificare si timp individual (in "real world") este indicat. Va veni o vreme cind trebuie sa invete sa stea pe propriile picioare si sa se descurce in alt mediu decit cel al casei proprii si nu neaparat sub ochii mamei.



Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Am si eu o intrebare legata de acest subiect.
Parintii care s-au gindit la educatia acasa si-au intrebat copiii daca asta e ceea ce vor ei?! Sint sigura ca multi dintre ei nu au pus aceasta intrebare pentru ca ei considera ca stiu mai bine ce e bun pentru copilul lor.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Inaioana, cunosc copii care au facut homeschooling acasa si au terminat facultati, copii cuminti. De ex. o familie cu 7 copii. Nu stateau in vreo zona retrasa, ci in buricul orasului. Mama lor nu a lucrat niciodata, insa meseria ei a fost sa isi educe copiii. Si a reusit sa obtina rezultate bune. Copiii stiu ce e ala respect fata de parinte, fata de prieteni, sa aprecieze valoarea lucrurilor.
Motivul pentru care a optat pentru homeschooling a fost ca ea isi cunoaste cel mai bine copiii si stie cum sa ii invete carte (terminase facultate de Litere).
Pe de alta parte ma uit la vecinul nostru de 5 anisori care se tot joaca cu fiu-meu. Este salbaticit rau de tot. Se vede ca nu are contact cu societatea. Este restrictionat de la multe activitati cu copiii, scos afara foarte putin, mai mult sta in casa, se joaca singur, scrie. Mama-sa mi-a laudat odorul ca la 5 ani stie sa scrie si a inceput sa citeasca. Si ca vrea sa faca scoala cu el acasa. Pai bine, dar bietul copil cand se mai joaca cu copiii? Cand interactioneaza cu ei? Nu il implica in alte activitati, sa il duca la alte programe,s a faca copilul un sport.
Deci nu as recomanda acest sistem la un copil care de la inceput este anti-social.
Eu nu as face asa ceva. In primul rand ca nu am tehnica pedagogica. Trebuie sa fii un bun candidat pentru asta.
Apoi nu vreau sa il rup pe al meu copil de lumea din afara. Nu am timp sa il duc la tot felul de intalniri cu alti copii. Eu am fost o persoana care am invatat mult mai bine in grup, decat individual. Si se pare ca al meu copilas e la fel. Mai ales acum cand invata prin copiere.
Apoi lucrez.
Ce am observat eu ca homeschooling-ul e mai mult practicat de persoane mai religioase. Poate ma insel. Dar am vreo 4 exemple. Printre care unul e baietelul de 5 ani si familia cu 7 copii.
Dar daca tu crezi ca o sa ai ani buni de acum incolo sa te dedici numai copiilor, esti calificata sa o faci, le asiguri si o interactiune sociala, fa-o.
Succes!



Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Ah, homeschoolingul ar elimina mult stres din viata copilului.

Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

In zona noastra homeschooling e foarte raspindit. Mai exista o varianta mixta, in care copilul merge si la cursuri. Pentru copiii homeschooled exista cursuri de diverse feluri - oferite in timpul zilei, cind ceilalti copii sint la scoala.
Am mai scris la "fetele din America" descre noua "craze" - unschooling.
Personal nu sint o adepta, dar daca altora li se potriveste...

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Ciuf, cred ca ai observat corect, cel putin din cate stiu eu, majoritatea celor care practica HS in America sunt oameni religiosi. Si ar mai fi o trasatura comuna, faptul ca au multi copii- de la 3 in sus.. Asta nu inseamna ca si cei cu 1 sau 2 nu fac HS..
Am pus impreuna cele 2 aspecte comune ca sa se vada ca e gresit pusa problema socializarii copilului, atat timp cat sunt multi in familie, se joaca impreuna si invata in acelasi timp, iar faptul ca sunt religiosi le da posibilitatea sa se intalneasca cu alti copii, aflati in exact aceeasi situatie de homeschooled, la biserica si in activitatile de pe langa biserica respectiva.

Singura problema pe care o vad eu, in afara de legislatie ar fi povara uriasa de pe umerii mamei. Pentru ca trebuie sa faca o echilibristica fantastica cu treburile casei, orele de joaca, de scoala, plus ceva timp si pentru ea.. daca ramane..
Si totusi, cu toate ca pare greu, tot mi se pare o solutie mai buna decat trimis la o scoala unde poate avea un anturaj prost si invata lucruri la care eu nu am putere de decizie..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Pina la urma fiecare face ce vrea. Pacat ca nu sint intrebati si copiii inainte (majoritatea nu sint).

Ca sa fim totusi cit de cit exacti, sa spunem si cam citi copii de virsta scolara sint in US, ca sa nu aiba cititorii impresia ca intr-adevar aici cam toata lumea incepe sa stea sa-si scoleasca copiii acasa. De pe site-uri oficiale (scuze, am treaba si nu le pot gasi acum) am aflat ca in US sint intre 72 si 75 milioane de copii de virsta scolara (scrie intre 24-25% din populatia totala). Deci cei mai putini de 2 milioane care se scolesc acasa cam cit reprezinta? Vreo 2.5-3%. Infim.

Nu inteleg de ce se pling multi de "inregimentarea" din scoli si de altele asemenea. Eu tin minte ca de abia asteptam sa treaca vacanta mare, sa vina 1 septembrie si sa mergem sa luam rechizite. Dupa care nu mai puteam de nerabdare sa inceapa scoala, sa vad ce altceva nou mai invatam. Deci... daca stau bine si ma gindesc... poate daca parintii mai faceau homeschooling cu mine si cu fratele meu... cine stie ce genii eram acum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

As fi de acord doar pentru calitatea cadrelor didactice.Dupa ce am terminat liceul,cat am facut facultatea am stat acasa,in sat si-am lucrat ca si secretara la scoala,jumatate de norma.In cei cinci ani s-a pensionat cei care mi-au fost mie dascali iar in locul lor au venit suplinitori.Numai scoala nu se numea.......
Sau cand a ajuns copilul in grupa mijlocie,dupa ce d-na la care l-am inscris a devenit mamica,a venit in locul ei o fosta invatatoare care tipa le copii de rasunau holurile,si l-a si pocnit...
Stiu ca exista si persoane dedicate,care iubesc cu adevarat copii si care au facut din profesie o vocatie,dar intreb cadrele didactice lezate de postarea mea:cator colegi de cancelarie nu le-ati da pe mana puii vostri?sau nu-i dati,aveti posibilitatea sa oferiti alternative,insa noi,cei dinafara scolii primin ce ni se da........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

In Australia exista traditie in invatamantul de la distanta pentru toate varstele. Asta din cauza ca exista comunitati mici si foarte izolate, raspandite pe tot teritoriul. Initial exista o 'scoala' unde un grup de profesori trimiteau prin posta saptamanal lectiile si temele iar elevii dupa ce invatau lectia trebuiau sa rezolve tema si sa o trimita prin posta la scoala sa fie corectata. Apoi au aparut scolile prin radio, intre anumite ore copiii stateau acasa si ascultau la radio lectia si apoi rezolvau tema si o trimiteau prin posta la profesori. Apoi au aparut statiile si copiii din diferite regiuni care erau inscrisi intr-o clasa puteau sa converseze cu profesorul. Astazi se face scoala pe internet, la fiecare materie exista o lectie pentru fiecare zi si copilul trebuie sa o parcurga si sa rezolve exercitiile, totul este online, profesorul stie fiecare copil ce a parcurs si cand a rezolvat temele. Se fac si conferinte tot pe internet ca sa poata comunica copiii intre si si cu profesorii.

Eu personal nu simpatizez cu idea de homeschooling dar recunosc ca am avut posibilitatea sa aleg tipul si specificul scolii la care merg copiii mei. Dar daca as fi pusa in situatia de-a tine copiii acasa probabil as opta pentru o scoala online care sa traseze curiculum si care sa stabileasca ritmul si as ajuta copiii pe schema de predare a scolii.

Mergi la inceput