Donatie sau act de vanzare-cumparare?
Raspunsuri - Pagina 2
Lona spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Cine stabileste valoarea unei case in cazul unei vanzari sau donatii?
Aveti idee de preturi la notariat in cazul in care val. casei este stabilita la 100000E?
In cazul in care,bunica mea,imi face donatie pe o casa,se poate sa-mi faca numai mie,chiar daca sunt casatorita?Si in cazul unui eventual divort sa nu fiu nevoita sa impart casa cu sotul?
Multumesc!
"La vita e bella"
De mancare
marea inghetata
Da, iti poate dona doar tie.
Nu stiu preturile notariale.
jenycuta30 spune:
Buna seara!
Stie cineva daca se poate face act de donatie pentru minori??
Copoiu Eugenia
--------------------
Teo te roaga sa il ajuti! Are nevoie de 18.477 EUR
http://teo.seek-on.com
Lona spune:
quote:
Originally posted by jenycuta30
Buna seara!
Stie cineva daca se poate face act de donatie pentru minori??
Copoiu Eugenia
--------------------
Teo te roaga sa il ajuti! Are nevoie de 18.477 EUR
http://teo.seek-on.com
Da, se poate. Acceptarea donatiei in numele minorului care nu are exercitiul acestui drept se face de catre reprezentantii legali.
Contractul este supravegheat de Autoritatea tutelara de pe langa Primaria respectiva.
valentinag spune:
Lona,inca o intrebare si promit sa nu te mai stresez!In cazul in care imi face donatie,eu pot instraina acel imobil cat este ea in viata?
"La vita e bella"
De mancare
Lona spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Lona,inca o intrebare si promit sa nu te mai stresez!In cazul in care imi face donatie,eu pot instraina acel imobil cat este ea in viata?
"La vita e bella"
De mancare
Da.
Atentie la clauze, daca sunt (habitatie viagera, intretinere etc). Daca are habitatie, vinzi cu acest drept al ei cu tot (daca cumpara cineva astfel), pentru ca acest drept al bunicii este intabulat odata cu proprietatea ta. Clauza de intretinere ramana si ea valabila.
european spune:
Buna ziua.Parintii in viata vor sa ne lase act de vanzare-cumparare pe casa mie si surorii mele ptr. a nu beneficia copilul fratelui defunct.Desi nu sunt de acord m-am gandit sa accept si partea mea sa o impart mai tarziu cu nepotul.Sora mea nu e sincera si stiu ca peste ani nu va dori sa vanda si sa imparta cu mine ci se va muta in casa parinteasca si-mi va zice sa fac la fel(lucru declarat si pana acum).Cum sa cer sa facem actul ca sa nu am piedici din partea ei sa stabilim exact partea fiecareia, sa pot vinde partea mea si sa pot da si nepotului ceva.Va multumesc cu respect.
inacanada2005 spune:
Lona, daca mai citesti pe aici, poti sa fii mai explicita in ceea ce priveste afirmatia asta? (scrisa putin mai sus de tine) :
Contractul ala poate fi oricand atacat, ca o donatie simulata, cu mari sanse de castig.
Era vorba acolo, de un act de vanzare cumparare intre mama si fiu, contract care tu spui ca ar putea fi atacat, putand fi considerat o donatie simulata. Ma intereseaza fff tare. Adica, daca o familie are 2 copii si familia respectiva face act de vanzare cumparare (cu clauza de intretinere, sa zicem) la unul dintre copii (deci in totala defavoare a celuilalt) acest act de vanzare se poate ataca? Ca as putea fi cumva in situatia "copilului defavorizat" ca eu sunt aici, in Canada si..."am de toate"
Daca-mi vezi mesajul si poti sa-mi raspunzi...iti raman datoare...
marius spune:
Pentru European si Inacanada:
Orice contract de vanzare-cumparare intre copii si parinti se poate ataca in instanta, ca fiind o donatie simulata (adica nu indeplineste conditiile legale ale unui asemenea act, in primul rand fiind vorba despre plata acelui bun). Logica este clara - singurul motiv pentru care un parinte ar dona averea doar unora dintre mostenitori este inlaturarea de la succesiune a altora, ceea ce este interzis.
Practic, partea interesata va trebui sa dovedeasca ca banii nu au plecat efectiv de la cumparator la vanzator, ci a fost doar o vanzare "cu numele", pentru a "trece" averea pe numele unora dintre mostenitori. Au existat situatii in care banii au fost efectiv transferati de copii in contul parintilor, numai ca si lichiditatile intra in masa succesorala, deci se impart si banii aia intre toti mostenitorii. Situatia in care o vanzare/cumparare poate ramane valabila in fata suspiciunii de donatie simulata este cea in care intre data incheierii actului si momentul decesului trece foarte mult timp (ani), si atunci s-ar putea sustine ca parintii au primit banii de la copii, dar i-au consumat, ceea ce este destul de dificil (nu prea poti manca si bea o casa in cativa ani, mai ales ca exista valoare minima de vanzare).
Povestile cu "au calatorit, si-au luat bijuterii si haine" trebuie demonstrate - bijuteriile si tablourile trebuie sa existe, calatoriile presupun niste dovezi, macar cu martori, iar banii trebuie totusi sa fi trecut printr-un cont, alt cumparatorului sau vanzatorului (instanta nu va accepta ideea ca toti i-au tinut la ciorap). Daca ei totusi nu apar nicaieri in tranzactie, atunci clar se pronunta donatia simulata, iar actul se desfiinteaza, intreaga avere intrand in masa succesorala si fiind legal impartita de toti mostenitorii legali.
European:
In cazul vostru, rezerva succesorala a nepotului este de 3/4 impartit la 3 (deci 1/4) din intreaga avere (aici vorbesti doar de o casa, poate averea parintilor este mai mare de atat). Daca totusi riscati sa faceti acest tip de aranjament, si nu exista riscul practic ca nepotul sa atace aceasta vanzare/cumparare, atunci actele trebuie facute din capul locului separat, in sensul ca partile din casa trebuie sa fie delimitate clar in contractul de vanzare-cumparare. (Asta presupune niste schite cadastrale separate, pentru a fi clar aratate partile, si care costa).
Daca voi cumparati in coproprietate aceasta casa, doar cu indicarea partilor egale nedelimitate, veti fi proprietari indivizari, si va trebui apoi sa o impartiti, pentru a putea dispune fiecare de partea lui. Daca casa nu se poate imparti fizic (de exemplu, un apartament) - devine si mai complicat. Si in cazul unui imobil "pe pamant" e greu de vandut o parte, sunt necesare intrari separate, drept de trecere etc. Oricum, in cazul in care ajungeti in instanta, va fi greu de sustinut ca voi doi aveati nevoie de casa impreuna, ca va trebuia o proprietate comuna, si ati ales sa cumparati exact casa parintilor...este destul de transparenta intentia de a-l evita pe celalalt mostenitor, mai ales daca nici nu veti transfera fizic si demonstrabil banii de la unii la altii.
O alta varianta ar fi sa cumperi partea ta in coproprietate cu nepotul tau, si cand vine acel moment, sa va impartiti partea. El va pierde din capul locului o bucatica din ce i s-ar fi cuvenit (adica in loc de 1/3 va primi doar 1/4), dar poate e o solutie, si nici nu mai are cine ataca acest act de vanzare/cumparare.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
ella99 spune:
Buna ziua! Am si eu aceiasi nelamurie...vanzare cumparare sau donatie? Suntem doi frati iar tatal meu a decedat in anul 1999, iar mama noastra este in viata . Precizez ca detinem doua locuinte (o casa la curte mostenire de la bunicii din partea tatalui unde eu si fratele avem trei sferturi si mama un sfert si un apartament cumparat de parintii mei dupa revolutie unde mama are trei sferturi si noi un sfert) Anul trecut am reusit sa terminam toate actele de succesiune, cadastru ..etc.. insa fara a face actele de partaj intre mine si fratele meu. Eu locuiesc cu mama la apartament si nu sunt casatorita iar fratele meu este casatorit de trei ani si locuieste impreuna cu sotia lui in garsoniera ei. Anul acesta ne-am decis sa facem partajul : eu cu mama sa renuntam la drepturile de la casa de la curte (mostenita de la bunici si tatal decedat ) iar fratele meu sa renunte la apartamentul cumparat de parintii mei.
In situatia in care el este casatorit de trei ani si nu au copii,dorinta mea este ca acea casa sa ii revina doar lui fara ca sotia lui sa aiba nici un drept. In aceasta situatie ce act ar fi mai favorabil? vanzare cumparare sau donatie? care este diferenta si care este mai sigur pentru a ne proteja de un viitor divort. Din cate am citit pe unele forumuri la donatie s-ar putea sa aiba probleme la banca daca doreste sa faca un imprumut la care sa gireze cu casa iar la actul de vanzare cumparare sa nu fie tocmai in regula pentru ca suma stabilita nu ar fi o suma reala ci doar o donatie ascunsa..Nu s-a pus problema inca dar eu nu as vrea sa existe probleme pe viitor. Din punct de vedere legal ce act este mai sigur? mentionez inca odata ca nu dorim ca sotia lui sa aiba vre-un drept la casa respectiva.
In speranta unui raspuns urgent, va multumesc anticipat si va doresc multe succese si realizari pe plan profesional si personal!
Loredana_cls spune:
Stiti cumva .... in cazul in care unul din soti primeste apartamentul de la parinti prin procedura de donatie, poate el sa treaca ulterior o parte a apartamentului pe partenerul de viata sau copil ? Si daca da, se poate face acest lucru prin tribunal evitandu-se astfel taxele notariale ?