Cum se joaca astazi copiii?

Cum se joaca astazi copiii? | Autor: cheptinelena

Link direct la acest mesaj

Ma ingrijoreaza ceva. Ma uit la copiii care se joaca in fata blocului...Alearga, arunca cu pietre, chinuie un catel sau stau pur si simplu pe o bordura si vorbesc. Ma duc in parc...se plimba unii cu bicicleta, unii cu rolele...Altii se imping pe scara toboganului pentru a ajunge mai repede la coborare...Si ma intreb:unde sunt jocurile de grup care puneau accent pe spiritul de echipa, jocurile de care noi nu mai saturam in copilarie? Jucam tari/orase...jucam schenkel (ata), jucam tara tara vrem ostasi, de-a v-ati ascunselea...Aveam oracole si le dadeam prietenilor sa le completeze...aveam caiet de amintiri in care prietenii ne desenau pagini si lipeau tot felul de chestii acolo sa para cool..apoi picurau ceara de mai multe culori...Abia asteptam si eu sa primesc un astfel de caiet ca sa mai fac o amintire...Unde sunt toate acestea? Credeti ca ele vor reinvia? Ce jocuri jucati voi si ce credeti? Era mai bine cum ne ocupam noi timpul liber, sau cum si-l ocupa copiii de azi?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Vremurile s-au schmbat. Cand eram noi copii puteam fi lasati la joaca pe strada. Acum, cel putin in orasele mari, nu mai poti sa-i lasi singuri afara. Langa bloc nu au unde sa se joace (cel putin la mine in zona) si singura varianta e parcul, unde trebuie dusi de un adult. In parc sunt sute de copii, asa ca e inevitabil sa nu se impinga la topogan. Partea proasta e ca nu se pot forma prea usor prietenii "de parc" -eventual daca pleaca de la gradinita impreuna cu vre-un coleg.

De-a v-ati ascunselea nu au unde sa se joace - pe strada prea multe masini, in parc- cativa copaci si ff multi copii, asa ca inafara de vre-un sport organizat singura varianta e calaritul leaganelor.

Concluzia: echipa n-au cu cine, loc de alegat - nu-i, le ramane sa stea de vorba pe o banca sau bordura - evident despre "minunatele" desene de pe Cartoon. Mai acum cateva zile se ciorovaiau daca sa se transforme in monstrul cu 4 brate sau in cel cu un singur ochi.

Oracole - nu stiu, ca noi n-am invatat inca sa scriem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cheptinelena spune:

Sotron? Pt. acest joc nu trebuie sa ai prieteni sa-l joci. Poate fi initiat de un adult chiar in parc, cu cativa copii care se cearta care are mai multe CD-uri acasa cu desene...Eu cred ca noi suntem vinovati, noi adultii, ca ei, cei mici, nu cunosc regulile acestor jocuri. Poate ar trebui sa le transmitem generatiilor mai tinere. Sa ne facem timp de asa ceva. In parc, noi, mamele (sa recunoastem, nu toate), preferam sa ne odihnim pe o banca si sa stam la povesti cu o alta mamica, decat sa adunam trei - patru copilasi si sa-i invatam un joc gen sotron, tara-tara vrem ostasi...etc.(sunt f multe)...Gresesc?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Oriunde exista un spatiu cat de mic si vreo 4-5 prichindei se poate incropi un joc. Eu i-am invatat pe astia mici din spatele blocului o gramada.

-ratele si vanatorii(asta il joaca si fi-mea )

- castelul(doua echipe,o minge, un castel din 7 caramizi/pietre) . se arunca de la 10 metri mingea,pe rand,se darama castelul(partial sau total) si o echipa are mingea si ocheste mebrii celeilalte echipe,care incearca sa repare castelul fara sa fie loviti de minge)

-in nisip, un adult le construieste o serie de castele,cu strazi, parcari,un orasel in miniatura(iti ia maxim 30 minute dar te faci ca porcul) si sunt foarte fericiti sa faca schimb de marfuri,masini,sa refaca viata unui oras medieval,cu negustori, cu bani in loc de frunze,pietre in loc de aur,etc.

-vestitul elastic, cu numerele de la 1 la 10 (pe zero abia acusi la batranete am reusit sa-l fac si eu )

-telefonul fara fir

-flori,fete,filme sau baieti pt aia mai maricei.

-o cutie de creta colorata si un cerc imens parcelat in care fiecare are portia lui si alcatuiesc un glob colorat de toata frumusetea

-primavara sau toamna, cateva foi hartie si niste faina cu apa pe post de aracet si toate frunzele/mugurii de prin zona din care se pot face colaje faine ad hoc,pe vreo banca.

-intrecere de melci pe post de cai,dupa ploaie ,fiecare cu proriul armasar

-faceti toti ce fac si eu (un sir indian, ala din frunte spune "faceti toti ce fac si eu si incepe sa se scalambaie ca toti sfintii,sare, face gesturi diferite,etc si restul trebuie sa il urmeze

-cercurile (se fac pe asfalt atatea cercuri cati copii sunt - 1) apoi ala fara cerc spune ceva gen"pasarica muta-ti cuibul" si toti trebuie sa prinda un cerc.

-prinselea pe : tari,flori,etc. unu e pisica si ii alearga pe restul. ala care e pe punctul de a fi prins trebuie sa spuna rapid un nume de tara,floare,etc,ca sa scape.

-fazanul (asta il stim cu totii)


Mai vreti?

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cheptinelena spune:

Flaviutza...respectele mele . M-ai ingenunchiat!!!..Mi-am amintit si eu de multe dintre jocurile enumerate de tine. Te felicit daca faci animatie cu copilasii de la bloc. Au numai de castigat copilasii cu cineva ca tine in preajma!
Am locuit in Sibiu in tinerete :-P si copiam modelul belgian de a anima copiii din cartiere, care pierdeau vremea in jurul blocului. Ii adunam pe toti (erau si peste o suta de multe ori) si ii imparteam in 3 categorii de varsta...Eram cam 6, 7 animatori...faceam voluntariat (eram la liceu). Mergeam cu ei in excursii de doua, trei zile, ii invatam sa se joace...Aveam materiale didactice foarte frumoase, frumos colorate - dupa revolutie erau ceva f. cool pt noi...acum gasesti peste tot mingi colorate...etc-...Totul era finantat de o fundatie belgiana care facea exact acelasi lucru in Belgia, unde copiii, din cauza lipsei de ocupatie ajungeau sa fumeze la 12 ani, sa se drogheze...Am fost intr-o tabara in Belgia si am ramas socata sa aflu ca fete de 13 ani isi incepusera viata sexuala...De baieti nu stiu ca am dormit cu fetele in cort si povesteam de toate...Nu va mai spun cum beau acesti copii. Noi aveam tuica ardeleneasca de la parinti pt a o darui familiilor care ne gazduiesc...Am luat-o cu noi in tabara si nu va mai spun...Eu aveam 14 ani si mi se parea ca nu este adevarat ce se intampla (desi m-au corupt si pe mine sa fumez)...Toate aceste devieri comportamentale f precoce -cred eu- se datoreaza lipsei de activitati extrascolare...Acum copiii nu se mai joaca asa cum faceam noi...Erau pe atunci adulti care sa ne invete pe noi cum sa ne jucam? Nici vorba!!!Acum si daca intervine un adult sa-i invete niste reguli de joc...anevoios se pornesc sa joace ceva. Oare a devenit greu sa respecti niste reguli? La urma urmei la asta se rezuma orice joc de grup. Respectarea de reguli.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fania spune:

E adevarat ca noi stam la curte dar exact cum spunea si flaviuta toate jocurile copilariei noastre exista si acum.
Baiatul meu joaca cu toata gasca stazii (sunt copii care se aduna de pe cateva strazi) v-ati ascunselea, ratzele si vanatorii, inghetata, matzele incurcate, intrecerile cu bicla,si bineanteles eternul fotbal pe echipe.
Cred ca problema este intr-adevar la noi parintii.
Noi ne-am implicat de multe ori in jocurile lor (este chiar teribil de amuzant si te simtzi din nou copil) atunci cand am fost solicitati si pentru ratzele si vanatorii si pentru fotbal chiar, desi nu sunt o maestra dar cel putzin le starnesc lor amuzamentul.



[poze]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Matele incurcate sunt tari de tot. pe asta il uitasem,o sa le spun in week de el.

Eternul de-a v-ati ascunselea,ala nu moare niciodata ,scari de blocuri sa fie :)

Problema nu e neaparat la noi,adultii.Problema e ca ei AU CU CE si pauza imaginatie. Noi ne jucam cu o bucata de elastic ,ei se joaca cu jucarii sofisticate care fac totul,copilul e simplu spectator. sta si se uita si mintea nu e pusa la contributie.

Noi comunicam mult,jocurile noastre simple ,fara jucarii, presupuneau comunicare multa.ei comunica pe messenger.

Noi aveam timp berechet(eu stiu ca in 1-4 faceam lectiile in maxim o ora) copii nostrii lupta cu teme multe,ore de pian,balet,engleza,chineza si ce-o mai fii.

Noi stateam turma in fata blocului,vara pana tarziu in noapte,iarna pana se innopta,copiii nostrii, nu stiu de ce stau mult mai putin afara(teme multe, calculator conectat la net,desene 24 din 24 si ,mai grav o multime de pericole pandind afara,nu-i mai poti lasa singuri)


Dar sunt foarte receptivi,cel putin aia pe care ii stiu eu. Daca le explici si eventual te joci putin cu ei,imediat prind.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hcclara spune:

Chiar vorbeam recent cu o vecina despre faptul ca, copii in vremurile de azi nu se stiu juca...sau cel putin nu asa cum ne jucam noi in copilarie. Al meu are 4 ani, dar ma uit la cei putin mai marisori, stiu numai sa dea cu piciorul in minge sau sa se catere in copaci... televizor sau computer. Rar vezi pe asfalt ca s-au jucat scoala (jocul cu pietricica si sari in fiecare patrat).
Tin si eu minte cand eram mici si ne jucam tarile (cu mingea), saream coarda si ne jucam campionatul, apoi scoala, cum a zis si flaviutza telefonul fara fir, sau flori, fete si multe altele...ce vremuri frumoase...
Eu mi-am propus sa ii invat pe ai mei, sper sa reusesc si sa aiba camarazi de joaca.

Claudia






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Flaviutza felicitari si din partea mea!
Ce bine ar fi sa avem undeva aceste jocuri si altele pt. cei care nu le stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eloise spune:

quote:
Originally posted by flaviutza


Problema nu e neaparat la noi,adultii.Problema e ca ei AU CU CE si pauza imaginatie. Noi ne jucam cu o bucata de elastic ,ei se joaca cu jucarii sofisticate care fac totul,copilul e simplu spectator. sta si se uita si mintea nu e pusa la contributie.

Noi comunicam mult,jocurile noastre simple ,fara jucarii, presupuneau comunicare multa.ei comunica pe messenger.

Noi aveam timp berechet(eu stiu ca in 1-4 faceam lectiile in maxim o ora) copii nostrii lupta cu teme multe,ore de pian,balet,engleza,chineza si ce-o mai fii.

Noi stateam turma in fata blocului,vara pana tarziu in noapte,iarna pana se innopta,copiii nostrii, nu stiu de ce stau mult mai putin afara(teme multe, calculator conectat la net,desene 24 din 24 si ,mai grav o multime de pericole pandind afara,nu-i mai poti lasa singuri)


Dar sunt foarte receptivi,cel putin aia pe care ii stiu eu. Daca le explici si eventual te joci putin cu ei,imediat prind.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale


Flaviutza, ai atins niste aspecte ce ma preocupa si pe mine. Chiar m-am intrebat daca jucariile astea sofisticate pe care le au ei in zilele nostre, si ale caror ambalaje promit ca dezvolta abilitati artistice, imaginatia, capacitatea de interactiune sociala, chiar fac chestiile astea. Eu am ceva indoieli. Intr-adevar multi parinti se plang de lipsa imaginatiei la copiii mai marisori, de 3-5 ani sa zicem, atunci cand sunt implicati in activitati de creatie, se plictisesc, nu sunt interesati. E oare posibil ca aceste jucarii sa le dea totul de-a gata fara a-i stimula in mod real? Sa fie mai curand daunatoare (intr-un fel subtil si pe termen lung) decat utile? Pare sa fie o presupunere hazardata, ca si cand ai spune ca daca citesti mai mult, imaginatia nu ti se dezvolta pentru ca primesti "povestile" gata facute.

Totusi, de exemplu o papusa Barbie vine cu un set amplu de accesorii, casuta, garderoba completa (uniforme pt diferite profesii, Barbie-medic, Barbie mai stiu eu ce..), piscina, masina, cal etc etc. Copilul are toate cele necesare jocului si nu trebuie sa mai improvizeze nimic. Imi amintesc de jocurile nostre din fata blocului, de obicei la inceput cautam tot felul de fleacuri prin imprejurimi, lucruri aruncate la intamplare, desheuri practic (cutiute de plastic, dopuri, bucati de lemn) si cu ele improvizam apoi diverse jocuri (de-a aprozarul, spitalul, mama si copiii). Si tin minte ca de mai multe ori am confectionat niste printese in rochii de bal din flori, zorele sau dalii sau orice aveam la indemana.
Acum nu o sa cad in capcana penibilului "pe vremea mea...". Vrem sa oferim copilului tot ce e mai bun si tot ce n-am avut noi. Dar ma intreb daca nu cumva abundenta de jucarii ne satisface mai mult pe noi parintii decat pe copil.

Chiar ma intereseaza daca cineva avizat ne poate da un sfat in acest sens. Ce e cu jucariile astea sofisticate? Sunt sau nu bune?

Eu personal am o preferinta pentru jucariile "de moda veche". I-am luat lui Vladut cateva jucarii din carpa, sau tricotate si un trenulet din lemn. Si lui ii plac dar cel mai mult il atrag obiectele care au o cu totul alta destinatie, mai ales cele din bucatarie, cratitele, polonicul, cu care incropeste reprezentatii muzicale de avangarda.


I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.

Andra si Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AllyMcBeal spune:

Cine imi reaminteste,va rog,cum se joaca "elastic"?
Ani intregi era ocupatia de baza in pauze sau pe strada,cu fetele...inventam si reguli noi sau metode de a ingreuna jocul...
Am uitat complet !



Mergi la inceput