Unul da, altul ba
Am o problema destul de delicata si astept parerile voastre, poate reusesc sa o rezolv intr-un fel, sa impac si capra si varza.
Am nascut acum aproape 2 luni. N-am botezat copilul,inca. Si aici apare dilema: sotul meu e ateu convins (n-am incercat sa-i schimb optiunea, mi-am zis ca fiecare crede cum simte). Eu cred in Dumnezeu, dar in felul meu unic, total ciudat si diferit de ceilalti. Nu cred in biserica, mi se par lucrurile prea formale si lipsite de esenta. Sper sa nu jignesc pe nimeni si nici sa nu provoc polemici, care oricum n-ar duce nicaieri. E optiunea mea de a crede.
Problema e ca toti prietenii ma intreaba cand botez copilul, iar eu ii aman, nu le spun ca eu nu cred in "taina botezului" (iar taica-su nici atat!), si prin urmare as vrea ca copilul meu sa decida singur pentru el, sa creada sau nu in Dumnezeu.
Pe de alta parte, imi zic ca daca botez copilul la biserica, aceasta formalitate nu are cum sa-i dauneze, dar nici nu cred ca ii va ajuta.
De gura lumii, am acceptat sa trec si prin asta, dar fara niciun fel de alte complicatii (invitati, petrecere, care n-ar fi, in cazul asta, decat un motiv de interminabile discutii, pe care eu incerc astfel sa le evit). O sa-mi invit prietenii pe la mine, rudele, dar pe rand, fara obligatii din partea lor si fara semnificatia de petrecere de botez.
Sotul insa e categoric si nici nu vrea sa auda de botez, iar daca eu vreau, n-am decat sa ma ocup de tot.
Ce sa fac? Sa botez totusi copilul in conditiile astea, in care el se opune categoric, iar eu nu cred deloc in biserica? Mai este cineva care a optat sa lase copilul sa-si aleaga singur credinta?
Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi
Raspunsuri
redai spune:
Si pe copilul meu tot david il cheama.parerea mea este ca ar trebui botezat.Voi sunteti cununati la preot?daca va vrea vreodata sa isi schimbe religia va putea.poate cand va fi mare vrea sa se cunune.Nici un preot nu cununa fara botez,chiar se cere o hartie doveditoare.In sufletul meu stiu ca toti copii sunt un dar de la Dumnezeu.Poate El ti la dat sanatos.de ce sa ii refuzi asta copilului? Ila scoala se face religie,el ce va zice? te intreaba si acolo ce religie este.Nu te costa nimik.doar 1 ora la biserica.nu tyrebuie sa faci masa.Doar niste nasi, o lumanare si un prosopel alb cu ce sa il stearga.
Lore, mamicutza lui David
POZE
Vivela spune:
Iti multumesc Lore pentru raspuns. Nu, nu suntem cununati la biserica, eu cred ca in fata lui Dumnezeu suntem legati sufleteste, ca dragostea sincera e cea mai buna cununie si ca nu trebuie sa avem dezlegare de la preot sa ne iubim.
Si da, sunt convinsa ca Dumnezeu mi l-a daruit pe David. Copilul meu a zambit din prima zi (am inteles abia apoi ca e ceva foarte rar) si acum sunt convinsa ca Dumnezeu imi zambeste prin copilul meu. Dar nu sunt convinsa ca trebuie sa il duc si la biserica, daca e copilul lui Dumnezeu inca de la zamislirea lui in pantecul meu.
Iar daca mai tarziu, el va vrea sa cunune, inseamna ca va crede in Dumnezeu si in biserica si va putea oricand sa ceara sa fie botezat.
Nu e vorba de bani, chiar banii nu sunt o problema, si nici de timp (o ora), ci de conceptie, de idee.
Gabi, fericita de David scump
Asa crestem noi
Laina spune:
Lore, eu sunt cununata religios (nu din vointa mea) si nu ne-a cerut nimeni nici un fel de dovada de botez....
RalucasS spune:
Eu cred ca ar trebui sa il botezati voi acum, iar mai tarziu daca va dori sa isi schimbe singur religia sau va dori sa devina ateu o va putea face cu siguranta.
Dar ganditi-va ca il puteti pune intr-o postura destul de delicata atunci cand va fi mai mare, la scoala, cu restul copiilor, la orele de religie etc, iar daca va dori sa fie crestin poate la o varsta mai inaintata i se va parea rusinos ca el trebuie sa se boteze de mare, si nu a fost de mic...si asa poate va fi si complexat cand va mai creste
Inca odata va zic ca ar trebui sa il botezati, mai ales ca botezul semnifica faptul ca el se leapada de toate pacatele care le are neamul lui, si dupa botez e curat si fara de pacat..si apoi am o intrebare, daca patiti un necaz, nu il rugati pe D-zeu sa va ajute?
20+
Lucas sau Cristina?
felicici spune:
Salut!
Urmaresc de foarte mult timp acest forum si nu am simtit niciodata nevoia sa intervin cu un post. Acum insa nu m-am putut abtine si mi-am facut special cont pentru a-mi exprima si eu opinia:). Si asta pentru ca am banuit ca nu vei primi foarte multe mesaje care sa te incurajeze sa faci asa cum iti dicteaza inima si principiile. Este o ipocrizie din partea unui om care se declara crestin sa iti spuna 'fa-o ca pe o formalitate dar fa-o', 'copilul TREBUIE botezat'....detest acest verb. Un adevarat crestin nu te-ar incuraja sa intrii in biserica cu sufletul gol si nici nu ar declara ca botezul poate fi vazut ca o formalitate.
Si acum parerea mea de ateu convins care asteapta un copil in doua trei saptamani si are aceiasi problema ca si voi. Dar cu o mare diferenta...eu sunt un ateu convins cununat religios...de ce?...pai de ce sa nu fiu si eu mireasa in centrul atentiei si eventual sa scot si un ban. Si daca pentru un interes de doi lei, fara nimic spiritual am putut sa trec peste ideile mele si sa ma prostesc in biserica gandind ca este o formalitate dupa care urmeaza petrecerea nu pot ca atunci cand vine vorba de copilul meu fara aparare sa il arunc in gura lumii, sa il supun barfelor, viselor urate ale celor care chiar cred ca daca nu botezi copilul se vor intampla numai nenorociri.
Dar eu pe voi va admir...in ceea ce va priveste ati fost verticali, ati avut demnitatea sa traiti dupa cum ganditi si va sustin indiferent care va fi decizia voastra in final si indiferent care va vor fi motivatiile. Si cum am avut si eu ocazia sa intorc problema asta pe toate partile iata si concluziile la care am ajuns...Daca nu exista pericolul ca la prima ocazie cand va intoarceti cu spatele cineva sa faca cruci peste copilul vostru, sa il descante sau stiu eu ce alte prostii eu nu mi-as face nici o problema pentru cand acesta va fi mai maricel. Familia se va obisnui si va uita iar altii nu au de unde si de ce sa stie ca nu este botezat. Va veni si vremea cand isi va putea sustine singur punctele de vedere, poate chiar va alege sa se boteze dar ar avea in familie un exemplu de sinceritate, de verticalitate ce s-a dorit a se transmite mai departe. Problema este acum cand fiind asa micut cred ca este sensibil si influentabil de atmosfera care il inconjoara....daca il veti putea proteja acum de a fi privit ca o ciudatenie este un succes si alte pericole nu vad pe viitor.
Va doresc sa puteti trai mereu asa cum va dicteaza inima si asta sa nu ii faca niciodata rau lui David, ci dimpotriva exemplul parintilor sai sa il ajute in viata!
tanima_i2002 spune:
Eu nu am inteles exact ce vrea sotul tau? sa il botezati cu alai sau doar sa il botezati? Poate gasiti o cale de mijloc. Pana la urma tu ai fi de acord sa il botezati? Vad ca spui ca nu te deranjeaza neaparat asta. Eu m-as duce numai cu sotul, l-am boteza ca sa facem obiceiul si atat, eventual cu niste nasi ca mi se pare ca e musai de nasi. Dar cred ca hotararea trebuie sa o luati impreuna si sa va ganditi si la copil, ce viata vreti ptr el. Poate sa fie f bind botezat si sa nu aiba credinta sau invers. Alegerea lui va fi mai tarziu, momentan este alegerea vostra ptr el.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
nov 2007