BONE PLATITE DE STAT!
Banuiesc ca ati auzit de acest proiect de lege.
Copiii sub trei ani ingrijiti de bone, pe banii statului
16 Octombrie 2007
Copiii sub trei ani ar putea fi ingrijiti de bone, pe banii statului, in baza unui proiect de lege pregatit de Ministerul Muncii, a anuntat secretarul de stat Theordora Bertzi.
Potrivit lui Bertzi, familiile cu pana la patru copii, ce nu depasesc varsta de trei ani, vor primi o anumita suma de bani pentru a apela la la o bona, aleasa si platita de autoritatile locale, care se va ocupa de ingrijirea copilului la domiciliul familiei sau al bonei.
Proiectul de act normativ va fi elaborat in urma unui acord privind protectia copilului, intre Romania si Finlanda.
"Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPDC) are un twinning cu Finlanda, care este pe final, in urma caruia va fi elaborat un proiect de act normativ care vorbeste despre ingrijirea copilului sub trei ani. Exista si discutii cu Ministerul Educatiei pe tema aceasta", a explicat secretarul de stat in MMFES.
Theodora Bertzi a mai spus ca "ingrijirea saptamanala pentru copilul sub trei ani nu este sustinuta nici la nivel european, copilul are nevoie de stabilitate, de o persoana de referinta, de incredere, atunci se realizeaza comunicarea, atasamentul copilului.
Daca se dezvolta fata de educatoarea de la gradinita, inseamna ca zece ani de reforma nu au dus nicaieri", adaugand ca astfel se urmareste descurajarea creselor si incurajarea ingrijirii la domiciliu.
"Este de sustinut un asemenea proiect, dar trebuie facute niste calcule, niste analize. Pe de alta parte, ca sa reduci perioada aceasta, trebuie sa dezvolti si serviciile pentru copii sub trei ani", a mentionat Theodora Bertz
www.tvr.ro/articol.php?id=19869&c=58 - Īn urm#259; cu 15 ore - Pagini similare
COMENTATI, VA ROG!!!!
Raspunsuri
Marina spune:
dar tu nu ai nici o opinie? Comentati va rog asta tipat la noi e destul de nepoliticos!
anca_vlad spune:
nu prea ai ce sa comentezi sa vedem sumele, iar sa aleaga statul bona pt copilul meu mai bine pass, e ok sa zic asa intentia dar bona sa o aleg eu nu ei!
POZE VLADUT
"Dumnezeu iarta, dar nu lasa nimic neispasit!" Arsenie Boca
adita spune:
asta mi se pare si mie aiurea, cum sa aleaga statul bona copilului meu. inteleg sa fie niste bone selectate de stat si sa-mi aleg eu dintre ele pe care imi place, nu sa-mi bage ei pe gat pe oricine
mamica de patru copilasi
: Stefan (18 ian. 2007)
, Nectarie Ioan (5 ian. 2005)
, Elena (21 mai 2003)
si Antim (27 sept. 2001)

Gaby spune:
buna,
este un proiect de lege si ca orice alt proiect din tara asta, va mai dura mult si bine pana sa fie lege!
Este bun, parerea mea, pentru ca se adreseaza in special celor cu probleme fianciare!~ macar daca s-ar mai lucra la acest capitol, numai si manati de natalitatea aia in scadere:)
cu stima,
omul cu... banca la cap! www.bankingjobs.ro
Andries spune:
Si de la 3 ani ce se intampla acum? Caut gradi de stat de ametesc? Scot bani din buzunar pentru particulara?
Eu presupun ca apelarea la o bona va implica renuntarea la CIC si renuntarea la o cresa.
Mie oricum mi se pare o masura discriminatorie pentru ca autoritatile locale nu vor avea capacitatea de a aduna o gramada de bone pentru a sustine cererea (nemaivorbind de pregatirea acestora si atestarea acestora) si de aici iar se va ajunge la situatia in care unele familii vor avea "bona de stat" si alte familii "bona particulara", exact pe modelul gradi de stat si gradi particulara.
Este o tampenie dupa parerea mea, mai intai sa se uite la cifrele din maternitati sa vada cate bone ar trebui sa inventeze si pe urma sa dea cu petarde din astea ...ELECTORALE.
Andries
Andries spune:
Sau poate vor pur si simplu sa scoata bonele din zona de munca la negru si sa reduca somajul si pensionarile anticipate si pe caz de boala ale femeilor de 45-60 ani.
Va dati seama ca o pensionara nu va putea fi bona "de stat", nici o somera nu va putea fi, deci...s-a zis cu socoteala 400RON pensie + 800RON de la copil = 1200 RON venit acceptabil.
Andries
Andries spune:
Deci daca ma gandesc mai bine, doi iepuri dintr-un foc: mama renunta la CIC si se intoarce in campul muncii, tanti renunta si ea la pensia anticipata/somaj si intra si ea in campul muncii. URAAA!!
Andries
linasobolina spune:
Scuze Marina, nu a fost cu intentie!
Insa zilnic ma confrunt atat cu parintii ce cauta bone cat si cu cele care vor sa devina bone
Va mai aduceti aminte subiectul cu "bona tanara calificata vs bona in varsta cu experienta maternala"?
A fost un sondaj ce avea in spate dorinta de a infiinta o scoala de bone,din dorinta de a profesionaliza acest job si a rezolva problemele,
insa vroiam sa vad si daca ar fi avut si finalitate, daca mamicile ar fi angajat o astfel de bona.
Raspunsurile le gasiti la respectivul subiect
Insa ce era atunci o idee, se vede treaba ca va deveni o obligatie cu tot ce implica ea
Legea in sine poate ar fi buna daca ar fi si aplicabila,
daca ar fi un cadru legal in care o persoana fizica sa angajeze o alta persoana fizica,(si atunci nu ar mai fi munca la negru,) fara ca mama sa mai angajeze si un contabil pentru a plati taxele pentru bona 
, lunar
si daca ar fi si bone tinere absolvente de liceu in clase speciale de babysitting
si daca in crese ar fi personal specializat nu femei de serviciu care au grija de bb
si multi de daca...
Si inca un daca:
daca mamicile din Romania ar accepta ideea ca suna la o agentie si primesc o bona,(asa cum se intampla afara, unde nu pierzi zile pentru a alege un babysiter -fie de 16 ani fie de 26 sau 36 ani, ptr 2 ore cat esti plecata de acasa) fara sa o aleaga, care sa stea o ora sau o zi sau o luna cu copilul
linasobolina spune:
mesajul anterior era de joia ce a trecut, nu stiu de ce se modereaza asa greu???
Deci , VRETI SA INCERCAM SA SCHITAM INPREUNA ACEST PROIECT?
Pentru ca am posibilitatea sa particip la dezbaterea acestui preoiect de lege si sa il "NASIM" inpreuna, in asa fel incat sa foloseasca la ceva
In linii mari sa va spun cam cum gandeste ministerul acest proiect
Vor beneficia de serviciile bonei pe tichet parintii ai caror copii au sub 3 an,
inca nu S-a stabilit daca este sau nu un plafon salarial al parintilor si
daca este o bona/copil/familie sau o bona/copii familiei
bonele vor fi angajatele consiliului local si platite de ei
vor avea fie un curs gen asistent maternal sau calificare de babysitter
inca nu stim care vor fi persoanele ce vor face aceste cursuri si vor ocupa aceste job-uri-
nu stim criteriile de selectie;varsta, nivel scoli absovite, profil sanatate psiho
nu stim daca bona ce va primi copii acasa la ea, va primi bani/copil sau pentru toti copii un singur tichet
Este important sa ne gandim ca va fi aplicabil la nivel national, deci vor beneficia si cei din Bucuresti unde o bona costa cat costa si cei din provincie, unde salariile boei sunt la jumate, deci cu siguranta vor creste, ca doar da statul banii!!!!!!!!!!
ce aste bine este ca vor fi bone calificate, vor lucra cu carte de munca, vor fi platite din bani din afara familie, se creeaza locuri de munca atat pentru profesorii de bone, cat si pentru femeile ce beneficiaza de reconversie profesionala, pentru tineri, in asa fel incat sa nu mai plece din tara, teoria e buna, sa vedem practica...
ACUM ziceti si voi ce va doare si cum vedti lucrul acesta, va rog, pentru ca IMPREUNA POATE FACEM CEVA, avem aceasta sansa!
Lona spune:
Nu comentez oportunitatea acestui proiect.
Exista atatea variabile, incat mi-e greu sa cred ca va fi finalizat prea curand.
Pe de alta parte, nu stiu cate mame si-ar lasa, chiar si gratis, copilul cu o bona si ar pleca la slujba atat de repede.
Vreau sa atrag atentia insa asupra susrsei de finantare. A arunca aceasta povara in spatele consiliilor locale nu mi se pare firesc. Aceasta cheltuiala suplimentara se va rasfrange brusc in taxele si impozitele locale (principala sursa a bugetului local). Deci n-am facut nimic. (Ca sa nu intreb ce vor face primariile mici, de la tara, care n-au bani nici sa-si plateasca un telefon, dar bone pentru mame!)
Asa ca, solutia ar fi cred bugetul de stat, probabil chiar banii folositi acum pentru cele 6 milioane (si 1 milion bonus) care se vor economisi prin trimiterea mamelor cu copii mici inapoi la slujbe.