dilema
Desi mai este un an pana atunci, ma confrunt cu o mare problema:vreau sa-mi dau fetita la scoala ,la 6 ani( mai precis 6 ani si 5 luni) si aflu de la parinti ca toti educatorii ,invatatorii, recomanda insistent ca nu e bine sa dai copilul pana la 7 ani,ca desi la inceput nu se cunoaste diferenta,cand se ajunge prin clasa a 5-a ,a 6-a ,cel dat de 6 ani nu poate tine pasul cu cei dati dupa 7 ani,etc.
In primul rand sunt indignata de sfaturile tuturor din invatamant din acest oras,pentru ca se pare ca fata mea va fi cea mai mica de la scoala si la ani, si la inaltime, din moment ce toti parintii asculta orbeste de aceste sfaturi.
Eu personal consider ca daca mai sta un an la gradinita bate pasul pe loc si in loc sa-i dau aripi o opresc din drumul ei.
Cand a implinit 5 ani in mai, mi-a citit 3 poezii,aproape fara greseli.Acum citeste perfect ,nu se opinteste,nu citeste pe litere si va spun cu mana pe inima ca nu a invatat-o nimeni.
Este asta un motiv sa o dau la scoala in toamna viitoare sau nu?
Ce sfaturi primiti sau ati primit voi ,vizavi de lucrul acesta?
Ce ma sfatuiti pe mine?
Raspunsuri
Cristina_C spune:
Da-o la scoala la toamna, cici. Eu am intrat in clasa I la 6 ani si 4 luni si n-am avut niciodata probleme din cauza varstei, dimpotriva. Iar la 5 ani nici macar nu stiam sa citesc. Insa asta nu m-a impiedicat sa intru mai tarziu la Litere
. O sa faca fata micuta ta, fii convinsa de asta.
pentru viitoarea scolarita!
Alina spune:
quote:
Initial creeata de cici
Desi mai este un an pana atunci, ma confrunt cu o mare problema:vreau sa-mi dau fetita la scoala ,la 6 ani( mai precis 6 ani si 5 luni) si aflu de la parinti ca toti educatorii ,invatatorii, recomanda insistent ca nu e bine sa dai copilul pana la 7 ani,ca desi la inceput nu se cunoaste diferenta,cand se ajunge prin clasa a 5-a ,a 6-a ,cel dat de 6 ani nu poate tine pasul cu cei dati dupa 7 ani,etc.
In primul rand sunt indignata de sfaturile tuturor din invatamant din acest oras,pentru ca se pare ca fata mea va fi cea mai mica de la scoala si la ani, si la inaltime, din moment ce toti parintii asculta orbeste de aceste sfaturi.
Eu personal consider ca daca mai sta un an la gradinita bate pasul pe loc si in loc sa-i dau aripi o opresc din drumul ei.
Cand a implinit 5 ani in mai, mi-a citit 3 poezii,aproape fara greseli.Acum citeste perfect ,nu se opinteste,nu citeste pe litere si va spun cu mana pe inima ca nu a invatat-o nimeni.
Este asta un motiv sa o dau la scoala in toamna viitoare sau nu?
Ce sfaturi primiti sau ati primit voi ,vizavi de lucrul acesta?
Ce ma sfatuiti pe mine?
casuta cu pitici
Si fetita mea va merge la scoala la 6,5ani,toamna viitoare.Inca nu stie sa citeasca prea bine,stie literele,stapineste f bine doua limbi,e la gradi in programul de prescolari si sunt sigura ca va face fata la scoala.Si va fi probabil...printre cei mai mari,are colege de gradi care incep la nici 6 ani...
Nu stiu care-i faza ...dar,cind am fost in vara in Ro,am obervat "curentul"cu impotrivirea mamicilor de a-si da copiii la scoala la 6 ani.Si am stata de vorba cu mamici de copii mai mari ca virsta si ca fizic decit fiica-mea...
Deci,parerea mea,nu o lasa sa piarda anul,opune-te "curentului"
Mult succes !

Alina
aidaciolac spune:
Nu inteleg de ce nu putem decide pebtru copii nostrii.
Si eu am fost data la scoala de la 6 ani (la 1iunie) si nu am avut probleme si tot timpul am mers mai departe ...
Nici eu nu am stiut sa citesc cand am intrat in clasa I , ba mai mult zice mama ca habar nu aveam cu ce litera incepe cuvantul ... si treptele le-am luat fara probleme si fara meditatii , intrat la faculta fara meditatii .
Acum din cate stiu nu ai voie sa dai copilul in clasa I daca nu a facut pregatitoarea la gradi ...
Inainte stiu ca era optional la ce varsta duci copilul la scoala.
Eu in locul tau nu m-as uita in gura unei educatoare , nu stie ea ce e mai bine pt copilul meu.
Toate cele bune!
Aida - mama de pisica mica.

nov2006 , vara2007 , septembrie2007
Matza Emma in actiune
filofteia spune:
cici, este invers. In primii ani se vede diferenta, dupa clasa a III-a nu se mai "vede".
In opinia mea 6 ani sau 7 ani sunt motive ale parintilor de copii care nu reusesc sa invete.
Adi a inceput scoala, are 6 ani si 10 luni, nu stie sa citeasca, doar litere mari si poate ceva mai mult matematica (decat programa), dar se plictiseste la scoala. Multi mi-au spus sa-l mai tin un an, iar acum constat ca am facut bine. Practic o iau de la inceput cu liniutele cu cifrele si se lucreaza in ritmul programei, asa ca un copil mai dezgetat se plictiseste.
La noi unul din motivele amanarii era ca nu va fi in stare sa se schimbe la sport. Vreau sa-ti spun ca in zilele cu sportul se duc imbracati in trening pentru ca nici ceilalti mai mari cu un an nu stiu.
Apoi fetitele sunt mai dezgetate decat baietii, mai constiinciase, iar fetita ta este deja "departe".
Al meu este foarte independent din fire si m-am gandit ca la anul deja vom avea probleme ca nu va mai face ce trebuie -respectiv temele singur si cand vine de la scoala.
megbeng spune:
cici, si eu am mers de 6 ani jumate la scoala si m-am integrat si descurcat afra nicio problema..filofteia are dreptate, poate la inceput sa fie vreo diferenta, in primii ani, nicidecum mai tarziu!!
mai e un aspect: daca sa zicem ma tarziu..la admiterea la facultate sau la vreun alt examen pierde un an..va fi de-o varsta cu colegii ei, nu mai mare..cum ziceam eu:"am un an in buzunar!"
la ce scoala o dai? la nr.3?
meg,
de
matei(9.02.2007)
elyda spune:
baiatul meu cel mare a plecat la scoala la 6 ani si 9 luni,cel mic la fel pentru ca sunt nascuti in ianuarie .daca nu-i dadeam atunci plecau la 7ani si 9 luni si era tarziu.asa ca i-am inscris si e bine!!! chiar daca e putin mai greu la inceput se obisnuiesc si intra in ritm repede.acum totul e OK ,s-au descurcat f bine si este meritul lor ca doar n-or fi amandoi destepti ca mama lor!
dana
cici spune:
Da,Meg, la scoala 3 vreau sa o dau,acolo se bate moneda pe cea mai buna invatatoare ,clasa unde am inteles ca apoi va fi preluata de cei mai buni profesori.Asa vorbesc parintii, care au avut deja copii acolo.
Mie aproape ca mi s-a urat sa mai pomenesc de scoala pt ca atunci cand spun ca vreau sa o dau in toamna pe a mea, se uita care cum la mine, ca la urs.
Mi-e frica si de reactia invatatorilor, care, am inteles ca sunt primii care vin cu astfel de sfaturi.Chiar nu inteleg care e motivul lor? O fi comoditate? Presupun ca e mai usor de comunicat cu un copil de 7 ani jumate,dar sper sa ma tin tare si cum spunea Alina ,sa ma opun curentului.
aurelia1278 spune:
Am discutat si eu problema cu directoarea de la gradinita fetitei mele si mi-a spus ca programa actuala este extrem de incarcata si copiii sunt suprasolicitati serios, inclusiv prin munca de aprofundare pe care trebuie sa o faca singuri dupa ore, la scoala neexistand prea mult timp in afara de predarea lectiei in sine. Deci cei mai mititei ar putea avea greutati in sustinerea ritmului. Adica ar putea obosi repede.
Mie mi s-a parut incredibil ca acum (dupa spusele dumneaei), copilasii nu mai au timp de somn dupa-amiaza incepand din clasa I. Pe vremea mea... eu adica, am dormit dupa pranz pana in clasa a 4-a inclusiv, dupa aia am avut orele dupa-amiaza.
Ai vostri mai dorm?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=98766" target="_blank"> Bazar pentru Alex, un baietel diabetic
filofteia spune:
quote:
Ai vostri mai dorm?
Al meu nu mai doarme de pe la 4 ani, dar nu din lipsa de timp. Asa doarme el mai putin.
Programul dupa o luna de scoala in clasa I este asa la noi. La 11,30 iese de la scoala si sta in parc (langa scoala) pana la 13, daca permite vremea. Apoi vine acasa (stam foarte aproape de scoala), manaca si pe la 13,30 se apuca de teme, care ii iau maxim o ora. Seara, la ora 18 mai facem impreuna suplimentar, maxim o ora.
Alina spune:
quote:
Originally posted by aurelia1278
Am discutat si eu problema cu directoarea de la gradinita fetitei mele si mi-a spus ca programa actuala este extrem de incarcata si copiii sunt suprasolicitati serios, inclusiv prin munca de aprofundare pe care trebuie sa o faca singuri dupa ore, la scoala neexistand prea mult timp in afara de predarea lectiei in sine. Deci cei mai mititei ar putea avea greutati in sustinerea ritmului. Adica ar putea obosi repede.
Mie mi s-a parut incredibil ca acum (dupa spusele dumneaei), copilasii nu mai au timp de somn dupa-amiaza incepand din clasa I. Pe vremea mea... eu adica, am dormit dupa pranz pana in clasa a 4-a inclusiv, dupa aia am avut orele dupa-amiaza.
Ai vostri mai dorm?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=98766" target="_blank"> Bazar pentru Alex, un baietel diabetic
Oh,sincer,nu stiu vreun copil de virsta fiica-mii (5,6ani)sa mai doarma la prinz!Aici cam dupa 3-3,6ani copiii renunta la somnul de amiaza...DAR la 20 e stingerea,cred eu ca 11 ore de somn sunt suficiente.
Fiica-mea mai doarme la prinz,cu mari insistente cind trebuie sa mergem seara undeva si atunci se amina ora de culcare cu vreo 2 ore.
Alina