TRANSCRIEREA CASATORIEI IN ROMANIA

TRANSCRIEREA CASATORIEI IN ROMANIA | Autor: yurika

Link direct la acest mesaj

Daca se poate sa imi raspundeti si mie la citeva intrebari ,va rog frumos
Sint casatorita in Japonia si as dori sa fac transcrierea actului de casatorie in Romania si schimbarea numelui, aveti idee cam cit timp dureaza ? este coplicat trebuiesc o gramada de acte traduse si legalizate
Va multumesc!

Yurika&Mark

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

Yurika,din cate imi amintesc,n-a fost nevoie de mare lucru.Ai nevoie de copie legalizata dupa kosekitohon,copie legalizata dupa buletin si copie legalizata dupa certificat de nastere.Le depui la Oficiul Starii Civile si te anunta ei cand e gata certificatul de casatorie romanesc.presupun ca va trebui sa faci si o procura cuiva din familia ta,ca sa mearga sa ia certificatul.
cam asta e...Maica-mea s-a ocupat de toata kestia asta si n-a fost dificil.
Schimbarea numelui in pasaport se poate face la Ambasada Romaniei de la Tokyo(nu e nevoie sa-ti schimbi pasaportul),dupa ce iti parvine certificatul de casatorie din tara.Se plateste o taxa si asta-i tot.
Succes!

Lia&Andrew

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yurika spune:

Buna Lia mersi pt raspuns .as vrea sa te intreb cam cit timp a durat toata chestia asta ,eu nu pot sta in tara decit 1 luna jumate iar numele vreau sa il schimb neaparat ,e putin complicat cu numele
Iti multumesc!

Yurika&Mark

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

Draga Yurika,
Nu-mi mai amintesc exact,dar am senzatia ca a durat in jur de o luna, acum 3 ani si jumatate...Intreaba cand depui actele,cei de acolo iti vor da date mai exacte...Succes si numai bine!

Lia&Andrew

Mergi la inceput

Iti multumesc mult Lia pentru raspusurile date ,sper sa rezolv toata treaba si sa nu ma tina acasa cam 2 -3 luni am auzit ca dureaza destul de mult sper sa nu fie asa
Toate cele bune!

Yurika&Mark

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

quote:
Initial creeata de yurika

Sint casatorita in Japonia si as dori sa fac transcrierea actului de casatorie in Romania si schimbarea numelui, aveti idee cam cit timp dureaza ? este coplicat trebuiesc o gramada de acte traduse si legalizate
Va multumesc!

Yurika&Mark

Ca sa dureze mai putin, mai intreaba la ambasada Romaniei daca mai e necesar "certificatul de cutuma" pe langa hartiile enumerate mai sus de Lia. Mie asa mi s-a spus ca dureaza cel mai putin. Iar schimbarea numelui, o faci de "buna voie" prin declaratie la notariat si depui aceasta declaratie impreuna cu actele pentru certificatul de casatorie. Nu stiu cum mai e acum, dar in certificatul japonez de casatorie numele de familie dupa casatorie nu e trecut clar, de aceea mi s-a cerut declaratia la notariat. La mine a durat 1 luna de la depunerea actelor pana la primirea certificatului de casatorie acum 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns milana spune:

buna yurika. uite, asta am gasit eu pt prietena mea care si-a transcris casatoria in romania. ce am gasit a fost in urma unei cautari pe google, asa ca iti trimit informatiile gasite pe doua pagini diferite care ei i-au folosit. sper sa iti fie bune si tie. succes :)

TRANSCRIEREA DE ACTE DE STARE CIVILA
Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, certificat de casatorie) intocmite in strainatate au putere doveditoare in Romania doar daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane.
Transcrierea actelor poate fi ceruta personal, cu ocazia unei vizite in Romania, sau de catre o terta persoana in baza unei procuri speciale, autentificata de Ambasada (procurile se pot autentifica numai pentru persoanele care au domiciliul in strainatate inscris in pasaportul romanesc).
Cererea de transcriere a NASTERILOR se depune la Primaria din Romania unde are domiciliul parintele roman. Transcrierea CASATORIILOR se solicita Primariei localitatii in raza careia are domiciliul cetateanul roman.
Cetatenii romani cu domiciliu in strainatate depun cererea de transcriere a nasterii sau casatoriei la Primaria ultimului domiciliu din Romania sau la Primaria Sectorului 1, daca nu au avut domiciliu in tara.
Acte necesare:
- actul de nastere sau casatorie in original
- fotocopie a actului legalizat de Ambasada sau notar public din Romania
- traduceri in limba romana ale actelor de stare civila, legalizate de Ambasada sau notar public din Romania
Dupa transcrierea actului in Romania autoritatile de stare civila elibereaza certificat de stare civila romanesc, in baza carora se poate solicita noul pasaport romanesc pe numele schimbat prin casatorie sau pasaport individual pentru persoanele nascute in strainatate.

INREGISTRAREA ACTELOR DE STARE CIVILA INCHEIATE IN STRAINATATE
Cererea de transcriere a actelor de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se adreseaza primariei localitatii in raza careia isi are domiciliul titularul actului, care se va prezenta personal cu urmatoarele acte:
- actul de identitate;
- certificatul de stare civila original, o xerocopie legalizata a acestuia si traducerea in limba romana, autentificata de un notar public din romania sau de oficiul consular roman;
- cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot cere transcrierea, direct sau prin imputernicit cu procura speciala eliberata numai in vederea transcrierii actului si a eliberarii certificatului de stare civila romanesc, autentificata in romania, de un notar public, iar in strainatate de oficiul consular roman din statul de domiciliu, iar cererea, impreuna cu actele precizate mai sus se va depune la primaria localitatii in raza careia au avut ultimul domiciliu in romania, prezentand o dovada in acest sens eliberata de organele de politie;
- cererea de transcriere, impreuna cu actele precizate mai sus, se vor transmite in vederea aprobarii, organelor de politie;
- taxa extrajudiciara de timbru.
- dureaza o luna jumate-doua luni (asta pt ca asteapta actele sa vina aprobate de la politie)

- 20 saptamani

quote:
Initial creeata de yurika

Va multumesc!

Yurika&Mark

Mergi la inceput

Buna Milana iti multumesc foarte mult pt raspuns
Eu acum mi-am tradus toate actele care imi trebuiesc ,trebuie sa mai merg la ambasada si dupa care voi astept sa plec in Romania
Sper sa fie totul bine
Toate cele bune!

Yurika&Mark

Mergi la inceput