Dobinda Volksbank

Dobinda Volksbank | Autor: MadalinaM

Link direct la acest mesaj

Avem un credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, la Volks.
A trecut un an, moment in care am primit o scrisorica in care ne anunta ca din cauza cresterii indicelui Euribor "sint nevoiti" sa creasaca dobinda. Astfel, aceasta a ajuns de la 5.95% la ~7.4%(nu iau in considerare aici DAE.).
Intre timp, pe site inca mai exista tipul de imprumut pe care noi l-am facut, cel cu 5.95%. Intrebarea este daca e normal? Cresc dobinda numai celor ce s-au imprumutat deja? Exista vreo lege prin care ei sa fie constrinsi sa nu creasca dob. decit daca acel indice a crescut peste un anumit nivel? Sau ei stiau inca de acum un an ca ne vor creste dobinda tot asa cum le vor creste si celor ce iau acum cu 5.95% chiar daca indicele Euribor a crescut si dobinda celor cu creditul mai vechi de asemenea?
Stie cineva ceva?
Are cineva tipul asta de imprumut mai vechi de 2 ani? sa ne asteptam la alta scrisorica atunci?
Cei cu credite ipotecare/de locuinta au primit o scrisorica asemanatoare?
La alte banci s-a modificat dobinda?
Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valeria72 spune:

Si eu am un credit de nevoi personale la Volksbank cu ipoteca si am primit scrisorica saptamana trecuta, cu noul scadentar ( binenteles credte rata cu 10%).
Ce ma nemultumeste pe mine e acel comision de 1.85% de rezerva minima obligatorie.
E snapanism pe fata. eu acum ma chinui sa-l achit in avans ca nu se mai poate.

Aspiranta la titlul de mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Eu am la banca romaneasca si la fel s-a marit dobanda, implicit a crescut rata. Nesimtire mare la noi, in loc sa scada tot creste.

http://www.copaculdehartie.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deanny spune:

E posibil ca in contract sa scrie ca in primul an dobanda e fixa, apoi din al doilea, dobanda e variabila: ex: EURIBOR + x%, cam asa au majoritatea bancilor acum - au dobanda mica la inceput (primul an sau primii doi/trei) pentru a te putea incadra la o suma mai mare, apoi dobanda e semnificativ mai mare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Multumesc pentru raspunsuri!
Tocmai asta e, ca nu e un contract cu dobinda fixa in primul an si apoi...e in general in functie de indicele Euribor.
Noi credeam ca acest indice e, insa, "relativ constant", nu prea ne-am batut capul atunci.
Dar, daca au asa o problema cei de la banca si maresc dobinda la acest tip de credit, de ce nu maresc si la celelalte credite? E o lege care le da libertate deplina la "credite pentru nevoi personale cu ipoteca" si la cele pt masini sau ipotecare au constingeri?
Daca au marit dobinda la creditul asta, de ce, totusi, pe site-ul lor, inca mai exista acelasi tip de credit cu dobinda initiala mica, 5.95%? Indicele Euribor a crescut doar pt. creditele de acelasi tip, dar vechi? Asta mi se pare mie pacaleala! din nefericire:(.

Intre timp am gasit si asta
http://www.bursaasigurarilor.ro/VOLKSBANK_ISI_FAULTEAZA_CLIENTII_CU_DOBANDA_FIXO_VARIABILA-news10-i16809-l1.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Eu pe cei de VB i-am gasit cei mai flexibili -am avut un credit mare cat casa , pentru o investitie si au fost singurii care mi-au acordat cu ipoteca pe un bun fara alte porcarii -giranti , adeverinte de venit , etc
Taxele au fost cele specificate de la inceput n-am avut cheltuieli suplimentare - i-am si anuntat ca daca e 1 E mai mult nu mai fac creditul. Din fericire am achitat cu mult innainte de expirare - era pe 1 an si l-am achitat dupa 5 luni . Cel mai mult m-a deranjat comisionul de 1% pe care-l dai daca achiti innainte , pai cum vine asta tu dai banii mai repede , esti solvabil si ei te taxeaza in plus ?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ligeea

Cel mai mult m-a deranjat comisionul de 1% pe care-l dai daca achiti innainte , pai cum vine asta tu dai banii mai repede , esti solvabil si ei te taxeaza in plus ?

ligeea

Pai banca trebuie sa reinvesteasca banii pe care tu ii dai inapoi, trebuie sa dea altcuiva credit spre ex, ceea ce presupune costuri pt banca...cam asta ar fi explicatia...

Mergi la inceput

Adica mai muncesc o data , nu ?
Asta-i chiar culmea ce costuri au ca doar platesti orice act sau chitanta , aprobare si expertiza.
Sa nu razi , dar mie corect mi s-ar parea sa te premieze nu sa te faulteze

Mergi la inceput

Ligeea, nu rad, chiar plang...pentru ca iti impartasesc opinia...M-am lovit de atatea probleme cu bancile pana acum, ca nimic nu ma mai mira! Rar sa ti se intample ceva bun cap-coada...Altfel te lovesti de o multime de piedici la tot pasul. Din pacate avem nevoie de credite si trebuie sa-i acceptam. Tot ce putem face e sa incercam sa alegem cat de cat bancile cu cele mai putine minusuri...
Hai ca deja filozofez

Mergi la inceput

Dau un exemplu . In Romania doar de vre-un
an se poate lua cu adevarat credit ipotecar - adica ai o proprietate , achitata integral si negajata si doresti sa garantezi cu ea pentru a imprumuta o suma de bani pe care sa o folosesti cum te taie capul
Te-a taiat prost -pierzi propriatatea , te taie bine , mai adaugi una
Stiti ce raspuns aveau bancile -,,dar de unde achiatati rata , va trebuie un girant si adeverinta de venituri . Puteai sa vii si cu Muzeul de Istorie sa-l lasi gaj ca in ochii lor nu valora cat adeverinta de la APACA .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xelanoimis spune:

Cred ca toti cresc dobanda dupa primul an. Noi am patit la fel la Raiffeisen, au facut-o 8.5 la credit imobiliar in euro, dar si prietenii cu imprumuturi pe la alte banci au primit o astfel de scrisoare.
Ce mi s-a parut si mai naspa e ca in luna a 12-a trebuie sa platesti si asigurarile(pe viata, pe casa) si de ele nu ne-au "amintit" in scris, dar am fost noi sa intrebam. Si bineinteles ca au omis sa ne mentioneze luna a 13-a cand se plateste comisionul pentru credit (suma semnificativa). De comisionul asta ne-au "anuntat", ulterior ca restantieri... desi cu doua zile inainte de data ratei am vorbit cu un functionar de la banca sa stim cat avem de plata.
Asa ca dupa diverse experiente, am invatat sa ma astept la tot felul de "surprize", sa intreb de cel putin 3 ori la ghisee/sedii diferite(sa vedeti ce de versiuni ale aceluiasi raspuns pot exista :() si sa fiu ingaduitoare, ca tot oameni sunt si ei, supusi greselii si satui pana peste cap de jobul lor...

Mergi la inceput