Declararea banilor din poseta????
Acum vreo doua saptamani mi-a spus contabila mea ca vanzatorii trebuie la inceputul turei si la sfarsit sa declare ce bani au in poseta cand vin la serviciu, ce au cheltuit in timpul zilei si cu cat mai raman cand pleaca. Am inteles ca ar fi o lege in acest sens...
Exista asa ceva?
Daca da , cine poate cere sa te caute in poseta? Orice organ de control?(va rog sa-mi dati un nr de lege daca stiti sau un link...ca sa ma conving). Mie personal mi se pare o incalcare flagranta a intimitatii...cu ce drept vine oricine sa ma caute in geanta? Nu trebuie un mandat , ceva?
Va multumesc anticipat,
GAbriela si baietii
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de GabrielaG
Acum vreo doua saptamani mi-a spus contabila mea ca vanzatorii trebuie la inceputul turei si la sfarsit sa declare ce bani au in poseta cand vin la serviciu, ce au cheltuit in timpul zilei si cu cat mai raman cand pleaca. Am inteles ca ar fi o lege in acest sens...
Exista asa ceva?
Daca da , cine poate cere sa te caute in poseta? Orice organ de control?(va rog sa-mi dati un nr de lege daca stiti sau un link...ca sa ma conving). Mie personal mi se pare o incalcare flagranta a intimitatii...cu ce drept vine oricine sa ma caute in geanta? Nu trebuie un mandat , ceva?
Va multumesc anticipat,
GAbriela si baietii
Nu oricine, ci politia. In cazul in care exista suspiciunea ca esti autorul unei infractiuni (de exemplu furt), nu e nevoie de mandat pentru perchezitia corporala. Ia imagineaza-ti ca-ti fura cineva telefonul din mana, il prinde politia dupa 100 de metri, si pleaca sa aduca mandat. La fel cu traficantii de droguri etc.
In legatura cu magazinul, prin regulament de ordine interioara se poate institui aceasta masura, pentru a preveni furtul, de exemplu. Asta nu inseamna ca te va controla in traista la inceputul si la sfarsitul zilei in mod obligatoriu. Dar, la un eventual control, trebuie sa ai acolo ce ai spus pentru a se elimina suspiciunea.
La fabricile de alimente exista in mod curent acest control la poarta, fara sa mai vorbesc de camere instalate peste tot. Chiar am vazut un ROI de la un important si cunoscut producator de mezeluri, in care salariatilor le este interzis sa intre cu sacose, pachete etc.
mormelvio spune:
Da, exista o lege in acest sens. A fost publicata in luna august pe la sfarsit si a intrat in vigoare prin septembrie.
Este aceeasi lege prin care se reglementeaza diverse aspecte vis-a-vis de casele de marcat.
De altfel obligatia de a avea un caiet in care se noteaza banii personalului, este valabila numai la operatorii economici obligati sa aiba case de marcat.
Asa ca, angajatorii sunt obligati sa aibe un astfel de caiet, si trebuie sa se treaca acolo zilnic banii fiecarui angajat din unitatea respectiva. Atentie, legea nu face deosebire pe functii, ea spune doar notiunea de angajat. Deci chiar daca esti angajat intr-un magazin, dar nu esti vanzator sau casier...si sa zicem doar consiliezi clientii si dai informatii, trebuie sa-ti notezi banii in acest caiet. Amenzile sunt enorme de la 8000-40.000 RON pentru angajatorii care nu respecta.
GabrielaG spune:
Multumesc mult Mihaela Exact despre asta voiam sa stiu. dar eu ca angajator, daca stau de vorba cu clientii, ii consiliez, stau pe acolo cateva ore bune pe zi...dar nu sunt angajatul meu propriu, ce statut am?(ai sa spui ca sunt gica contra)
Multumesc inca o data ,
Gabriela si baietii
mormelvio spune:
Hai ca am gasit exact. Este vorba de OG47/aug. 2007, care zice asa:
La articolul 4 alineatul (6), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului." .
Deci de aici reiese foarte clar ca, daca administratorul unitatii are biroul in cadrul unui magazin/unitati unde exista casa de marcat, atunci si el trebuie sa-si declare banii in acel registru.
Daca tu esti angajatorul, asa cum zici mai sus...trebuie sa stii exact daca esti asociat sau administrator. La asociati nu e cazul de aplicare a legii, dar la administrator DA.
Mihaela
GabrielaG spune:
Mihaela , multumesc foarte mult...acum sunt lamurita pe deplin. Mai am o nelamurire cu "sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului." ...in sensul ca exista un anumit cod pe care ar trebui sa-l aflu de la cei cu service-ul casei de marcat, care sa indice la inceputul zilei banii lasati pt rest?
Multumesc,
Gabriela si baietii