Colega de clasa cu SD
Buna,
noi avem o situatie mai deosebita in clasa, si anume, maria are, in clasa I-a, o colega cu SD..nu am absolut nici o pb cu asta, insa pb mea este ca nu stiu cum sa-i explic asta, fetita fiind putin agresiva(a impins-o de cateva ori, a dat-o cu capul de usa, si tot asa..eu am incercat sa-i explic ca este mai speciala, si ca tb sa aiba rabdare cu ea, am incercat sa-i explic ca ea are emotii mai puternice pe care nu le poate controla asa cum ne controlam noi..pare ca intelege, insa e nedumerita de situatie, nu intelege de ce este lovita, fara avertisment, fara s-o provoace in nici un fel pe fetita...cine are experienta ma poate ajuta?Multumesc
Raspunsuri
paula2003 spune:
Este greu sa ai un copil .............dar sa mai fie si violent.
Sa stii ca si un copil normal poate sa faca tot ce ai spus tu. Nu da eticheta daca are SD si nu pune pe seama asta tate. In ziua de azi cei sanatosi sunt mult mai agresivi, ...............si nu mai spune nimeni nimic ....sau nu li se ami pare ciudat, sau nu mai trebuie sa dea explicatii copilul lui de ce face copegul lui.
Parerea mea. Copilul tau trebuie sa se poarte normal cu fetita respectiva. Sa o trateze ca pe orice coleg. Poate nu-i convine ceva, poate are si alte probleme................. este foarte greu sa dai un sfat.
Fetita mea nu este violenta.
Nu trebuie sa dai o explicatie, este un copil ca orice copil, normal, cu suflet........................
Sa nu crezi ca m-a deranjat.............reactia ta dar ti-am spus parerea mea ca fiind mama a unui copil cu SD.
Intelepciune multa!!!!!
Paula & Alexa(13.12.2003) & Paul(03.01.2006)
tlaura spune:
E o problema delicata; de aceea probabil nu se incumeta nimeni sa raspunda. De altfel nici nu cred ca exista o solutie concreta. Numai cu fata ta se comporta asa, sau in general? Nu ai vorbit cu profesoara?
Paula are dreptate: sunt copii agresivi, si copii neagresivi; iar primii sunt de evitat, indiferent de starile lor emotionale. Nimanui nu i-ar placea ca, copilul lui sa vina acasa agresat de vre-un coleg!
Din alt punct de vedere, nu stiu, poate ca fata respectiva ar fi fost bine sa fie la o scoala cu specific, unde sa poata fi supravegheata permanent; problema e ca isi poate face rau si singura. Corectati-ma daca gresesc!
paula2003 spune:
Scoala cu specific!!!!
Cred ca nu stii ce inseaman. Acel copil ete condamnat. Uite asta patesc parintii cu copii de acest gen, sare cate un parinte ca sa-l mute de la ei din clasa. Dar de ce nu vedeti, poate sariti prea tare doar pt. ca are eticheta in frunte. Sunt multi care nu au eticheta si sunt dezastru. Am o prietena invatatoare cu o clasa de 1-a. E disperata, sun tobraznici, se bat, tipa, indisciplinati...................si nu are nici un copil cu probleme. Ce pot sa spun, nu-ti place de cineva evita acea persoana. Ma doare sa spun asta dar decat sa o elimini mai bine o eviti!!!!!
Va dau eu fetita mea pt. o zi sa o inscrietei la o gradi, sa mergeti cu ea la dr.................si dupa discutam. Poate va schimbati parerea de ai condamna. Ce putem face. Eu am noroc, am un copil minune, nu bate, nu tipa, nu musca..............si sper sa nu am astfel de probleme. Nu pot sa spun ce ti-as face sa fii in calsa fetitei mele si sa aud ca nu-ti covine ca este down.!!!!
Nu vreau sa ma provocati. Eu lupt cu sistemul, oamenii...mentalitatea si sunt capabila de orice pt. binele copilul meu. Multi din cei sanatosi trebuie dusi in "scoli cu specific" cum le spui tu.
Am vorbit din punctul meu de vedere. Voreste cu mama copilului, invatataorea.............dar nu tulburaprea mult apele ca poti degenera in ceva rau pt. acea fetita doar pt. ca nu stie invatatoarea sa-i tina in frau, sa ii inteleaga pe toti...............
Succes.
Roxana_G spune:
Fetita mea este lovita si agresata de copii obisnuiti la gradinita. Este motivul pentru care nu mai voia sa mearga la gradinita veche si pentru care au inceput problemele dimineata si la gradinita noua. Ultima data la gradi veche am atras atentia in zadar, la 3 zile dupa a fost impinsa de pe locul de joaca si a venit cu spatele vanat acasa si plina de julituri. Acum am iar probleme...este vorba de un copil obisnuit. Exemple: nisip in ureche, julitura la ochi, vanataie pe spate de la un sut. Incerc sa discut saptamana aceasta cu educatoarea.
Incerc sa spun ca problema ta este comuna, multi dintre noi avem copii agresati de colegii lor, asa cum posibil unii dintre noi au copii mai violenti si primim reprosuri de la alti parinti. Sunt copii violenti fara sa sufere de vreo boala. Am citit mult despre SD in perioada in care ma intrebam daca sa fac sau nu amniocenteza. Ma intrebam ce as face daca am avea un copil cu SD, dar DD a avut grija sa am un copil sanatos. Eu zic sa vorbesti cu invatatoarea sa le urmareasca mai indeaproape. Mai mult nu stiu sa spun. Poate se rezolva lucrurile pasnic. Mie mi se pare un lucru bun ca au reusit sa integreze fetita cu SD in colectivitate, este bine ca incearca sa tina pasul cu restul. Agresivitatea nu vine neaparat dintr-o boala, poate tocmai faptul ca lumea o catalogheaza si o marginalizeaza ii declaseaza fetitei respective crizele de agresivitate. Chiar daca este mica si nu i se spune direct, atitudinea celorlalti se simte. De cele mai multe ori agresivitatea copiilor este o forma de protest la atitudinea adultilor sau a altor copii.
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze
Andries spune:
Roxana subscriu!!
Evident cel mai comod lucru din lume este sa mute copilul in alta clasa si restul de parinti sa fie fericiti!!
Eu am avut in clasele I-VIII un coleg cu o afectiune ... nu era SD, nu stiu ce era ca pe mine nu ma interesa, dar stiu ca discutau parintii, era un deficit de atentie plus agresivitate plus lipsa de disciplina, sarea la bataie, facea un circ, ei bine l-a pus invatatoarea singur in banca I in fata catedrei si acolo l-a tinut un an si apoi i-a dat si un coleg si tot asa l-a implicat pana cand in clasa a V-a era "aproape normal"
si nu va spun ce om de succes este acum la 30 si ceva de ani, mult mai de succes decat majoritatea fostilor nostri colegi.
Culmea este ca noi il invidiam pentru ca sta singur in banca!!
Andries
aurelia07 spune:
Buna ziua tuturor si multi pupicei
Subiectul nu'i asa de 'delicat'pe cat il facem noi....este perioada in care orice copil o trece...e o perioada in care marea mjoritate a copiilor o trec mai greu...dar nu'i imposibila.Clasa a-I-a,e perioda in care noi parintii copiilor normala sau cu probleme o intampinam...viitorul lor depinde de ceasta periona....
Noi parintii avem obligtia sa'i'modelam'pentru viitor...cum ii educam asa ii vom avea ca oameni,nu?Sigur ca situatii vor fi de tot felul chiar intre copii normali...dar cu cei cu probleme...Nu ne ramande decat sa'i educam si sa alegem modlitatea cea mai corecta(pentru fiecre copil imparte).
roxanal faptul ca fata ta are un coleg(a)cu SD,nu'i un rau...ci un mare bine....copii cu un astfel de sindrom sunt colegi si prieteni deosebiti...au un suflet deosebit...dar trebuie sa ai multa rabdare in a o educa pe ea sa'l(o)accepte.Copii cu SD simt daca cineva nu'i ccepta,nu'i agreaza...atunci ei riposteza e un fel de 'aparare'prin respingere.Sfatul meu este:impreuna cu doamna invatatoare,parinti...si copii sa adoptati metoda potrivita in a ii imprieteni,nu a ii respinge,facand din asta o problema.Sigur si mama celui cu SD trebuie sa lucreze cu fetita-in domeniul rabadrii,cceptarii acestei perioade.
Fetita ta o poate ajuta cu bunatatea ei,cu grija de a se simti in siguranta alaturi de toti colegii si sa vedeti ce rezultate veti avea in timp....fetita cu SD devenind un lider al iubirii si prieteniei.
se vor evita
....
si toti colegii vor fi 
Sper ca am jutat cu ceva.....fara sa omit ca am un baietel...upssss 'barbat'cu SD, pe care il cheama Liviu si este in clasa IX,intr'un colectiv cu tot felul de liceeni care il iubesc f mult.
![]()
![]()
paula2003 spune:
Ma bucur ca au intervenit si alti parinti si ca au povestit ca sunt si cazuri care nu au SD......dar sunt violenti.
Va multumesc.
Eu sunt o mama foarte responsabila, care am avut si am multa, foarte multa grija de fetita mea. M-am luptat cu morile si ma lupt sa intelegeti ca sunt si ei ai socitatii si ca nu am nici o vina ca este SD. Am facut tot ce se putea pe parcursul sarcini, am facut lunar analize.......si a fost sa fie in curtea mea. Eu ma bucur ca este la mine si nu la alta familie. Eu o iubesc enorm, o ajut si o tratez ca pe Paul.
NU vreau sa treceti nici un minut prin ce trec eu, nu vreau sa aveti nici o secunda durerea din sufletul meu. Vreau doar sa fiti oameni si sa va ganditi mereu ca voi ati avut sansa, norocul sa fiti sanatosi, sa aveti un copil sanatos. Azi poti fi sanatos maine nu se stie ce va fi. De aceea va rog sa va respectati asa cum sunteti.
Sa-i multumiti lui Dumnezeu ca nu treceti prin ce trece un parinte cu un copil cu dizabilitati.
Nu vreau sa mai comentez nici. Multumesc mult de tot ca ati inteles ceva!!!!!!!!!!!!
paula2003 spune:
Hai sa va arat si printesa mea daca tot am comentat..
http://www.flickr.com/photos/paula_tinta/sets/
roxanal spune:
Paula, imi pare rau ca ai interpretat oarecum gresit cererea mea de ajutor...situatia este asa : evident ca sunt copii care n-au absolut nimic sai sunt violenti si rai si agresivi...ce nu ati inteles este ca eu am cerut sfaturi tocmai ca ptr un copil obisnuit nu este nici o pb sa i se raspunda...insa nu as vrea s-o raneasca pe fetita inutil...si eu nu-i consider pe unii normali si pe unii anormali..chiar ma deranjeaza aceasta eticheta..am citit cateva despre SD si stiu cateva lucruri despre asta...pb este sa-i explic fetitei mele cum tb sa se poarte cu fetita, sa n-o raneasca..se pare ca fetitaa facut un fel de fixatie pe Maria mea, sta si langa ea, in banci apropiate si mereu o necajeste...eu vreau sa-i explic ca ea ets emai speciala, nu anormala, ciudata sau mai stiu eu cum...ci deosebita si sa incerce sa lege o relatie cu ea..in nici un caz nu m-am gandit sa plece din clasa, desi am inteles ca intelectual n-ar fi inca suficient de dezvoltata ptr clasa I, insa mi se pare corect sa se incerce...si nu am zis nimic cand invatatoarea isi aloca mai mult timp ei decat celorlalti..ba chiar mi se pare normal asa ...insa...vreau sfaturi cum sa-i explic fetitei mele situatia exacta sa inteleaga despre ce este vorba...de aceea i-am si explicat ca fetita are emotii mai puternice pe care poate nu stie sa si le defineasca corect...nu vreau nici sa fiu nepasatoare si sa invete s-o ignore, sau mai rau, s-o supere, asa cum mi-a spus ca fac ceilalti copii...de aceea v-am cerut sfatul..sper ca acum m-am factu bine inteleasa