Ciocolata electrizata?
Am ras niste ciocolata ieri pe razatoarea de metal (intr-o farfurie de ceramica) iar cand am curatat cu mana razatoarea si aruncat bucatelele de ciocolata in farfurie, mi se lipeau la loc de palma. La fel ca atunci cand ne jucam, in copilarie, cu linia de plastic si bucatelele de hartie.
Cum se explica?
"Acolo unde canta cucu' si urla lupu'" (poze)
Raspunsuri
ManyHope spune:
quote:
Initial creeata de ML
Am ras niste ciocolata ieri pe razatoarea de metal (intr-o farfurie de ceramica) iar cand am curatat cu mana razatoarea si aruncat bucatelele de ciocolata in farfurie, mi se lipeau la loc de palma. La fel ca atunci cand ne jucam, in copilarie, cu linia de plastic si bucatelele de hartie.
Cum se explica?
Buna ML !
E de la sarcinile elecrostatice de suprafata, probabil fulgii de ciocolata erau suficient de usori, cat sarcinile de pe mana ta sa-i atraga si sustina = sti ca prin frecare se formeaza elecricitate din asta statica, hainele sintetice de pilda...da stai sa-ti povestesc eu alta si mai si : am avut la servici niste bobite de plastic(granule) intr-o punga, iar prin nu stiu ce "miracol uman", se amestecasara cu altele si pentru ca trebuiau numai alea care trebuiau, a cazut pe mine sarcina de Cenusareasa; le-am varsat asadar pe toate pe o folie de plastic, parca un sac era, dupa care m-am apucat sa le ciugulesc pe alea putine si sa le inlatur acuuu...erau ele comparativ mai putine, dar erau multe rau, simteam cum mi se ridica tensiunea din ce in ce = insa am observat un fenomeeeen, ca si tine de altfel: 'pelletele' alea care erau mai putine, de alta culoare si din alt material, se cam atrageau de folia de pastic pe care le intinsesem, dar si de mana mea asa ca brusc mi s-a usurat sarcina, ca daca scuturam putin folia, care din ele erau pe margine aproape ieseau singure spre exterior(si am ales asa o multime), dar cel mai semnificativ a fost ca "pieptanam" cu mana prin gramada si o ridicam cu granulele alea insolente agatzate electrostatic de mana mea, se prindeau cam intre 3 si 6 odata si renuntasem la pigulit, deja devenise amuzant pentru mine; sa vezi insa urmarea: vine un coleg a ma ajute si-i explic "procedeul meu", incearca si el si NIMIC ! de mana lui nici o granula nu se "agatza" = mi s-a parut explicabil, ca daca avea mana putin umeda-transpirata sau grasa putin, nu se pot forma sarcinile alea pe piele, asa ca l-am pus sa se spele si sa-si frece bine mana de o panza ca sa si-o usuce si sa o incarce elecrostatic, insa rezultat zero; (am testat si al doilea coleg, da la fel =0); in fine, asta ca asta, a mai ales si el cateva prin "metoda clasica", insa surpriza emisiunii abia apoi am avut-o > ma vede alta colega si vine si ea curioasa sa vada ce se petrece, ii explic toata povestea si incearca si ea metoda mea de "selectzie electrostatica", sa dea cu mana prin granule ca sa i se lipeasca superficial unele din ele de palma: ei bine, de mana ei se lipeau celelalte granule!
Mi s-a parut o chestie uluitoare, chiar si acum cand imi amintesc... presupun ca al ei corp, comparativ cu al meu, avea sarcini de sens opus(si nici n-ar fi de mirare de altfel ) saaau...daca nu era de polaritate opusa, poate era o diferentza de valoare, de intensitate...nu stiu ce era, dar clar era ceva complet diferit !
ML spune:
Hi, hi, ce mai poveste!
Da, stiam de haine. Pe undeva, imi inchipuiam ca numai articolele cu oarecare plastic in compozitie se incumeta la "sarituri". Deci si ciocolata se poate electriza...
Multumesc de explicatii!
P.S. Sa-mi vezi baietelul in parc (e blond, blond, tuns "castron") cand se da pe toboganul de plastic. I se ridica tot perisorul in cap de zici ca-i papadie, nu alta !
EDIT: Hai ca mi-am amintit de bagheta de sticla din scoala...
morenaA spune:
Ca tot veni vorba de electrizare / electricitate eu patesc sa ma "curentez" cateodata cand il ating sau sarut pe barbatu-miu... Stiu ca suna tare comic ca ne pupam cu scantei, dar e enervant (nu-mi mai da pup vreo ora ca s-a curentat). De la ce se intampla?
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by morenaA
Ca tot veni vorba de electrizare / electricitate eu patesc sa ma "curentez" cateodata cand il ating sau sarut pe barbatu-miu... Stiu ca suna tare comic ca ne pupam cu scantei, dar e enervant (nu-mi mai da pup vreo ora ca s-a curentat). De la ce se intampla?
De la haine se produc, bluza sau pantaloni de fibre sintetice le produce, cele cu nylon in special, dar si poliesterul = prin frecare de piele se incarca electrostatic grozav; scanteile alea ajung la mii de volti si de aia pisca asa si sar milimetrii, ca sunt ca niste fulgere in miniatura; in copilarie aveam o helanca pe gat, care cand o dezbracam, "troznea" ceva de speriat, pliciuia sonor, iar cateodata stingeam lumina seara cand o dadeam jos si facea o gramada de scanteiutze vizibile pe intuneric.
E incomparabil mai bumbacul !
ML spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
... in copilarie aveam o helanca pe gat, care cand o dezbracam, "troznea" ceva de speriat, pliciuia sonor, iar cateodata stingeam lumina seara cand o dadeam jos si facea o gramada de scanteiutze vizibile pe intuneric.
E incomparabil mai bumbacul !
Ha, ha! Si mie mi se intampla la fel. Era verde si o uram. Bumbacul si "naturalele" sa traiasca!
--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"
silvana_salajan spune:
Eram in clasa a VII-a si ne-au dus cu scoala in excursie la TIB. Si a trebuit sa dormim in Sinaia. Am stins becul sa ne imbracam pe intuneric, si sa vezi minune: o pijama de silon facea scantei! Ba ce ne-am mai distrat!!! Am pus-o pe biata facta sa se imbrace de o suta de ori!!!
ni-na spune:
Dar de electrocasnicele care vin impachetate si cand le desfac ma zgaltaie ce sa mai zic...mai ales ca eu le plimb prin magazin tarandu-le pe gresie pana la locul de expunere.........cred ca nu mai fac reumatism in veci ....