sfaturi din bucatarie

sfaturi din bucatarie | Autor: osna

Link direct la acest mesaj

daca au mai fost le puteti sterge.



n Ficatul se mentine fraged si nu se va intari, daca se sareaza numai dupa ce a fost fript sau prajit.



n Salamul se pastreaza proaspat daca se unge partea taiata cu unt.



n Pestele se poate verifica daca e proaspat, daca are inca ochii stralucitori, iar la apasare cu degetul pe corpul lui nu lasa urma.



n Pestele congelat se dezgheata mai repede daca este impachetat intr-un saculet de polietilena si scufundat in apa calda.



n Supa de carne devine aurie daca se pun citeva coji curate de ceapa in ea, inainte de a da in clocot.



n Supa de carne congelata iese limpede daca se pun in oala si cojile de la doua oua.



n Supa prea sarata poate fi corectata daca se pun in ea citeva felii curate de cartofi cruzi.



n Supa afumata isi va recapata gustul normal daca se introduce in ea un cartof crud ras.

n Galbenusul de ou poate fi conservat mai multe zile daca este pus intr-o ceasca si acoperit cu untdelemn.



n Ouale puse la fiert nu vor mai crapa daca se asaza o farfurioara rasturnata pe fundul vasului in care se fierb.

n Mierea naturala poate fi identificata usor daca intr-un pahar cu miere se pune o lingurita de alcool alb, dupa care se amesteca bine. Daca dupa citeva minute mierea se lasa la fundul paharului, ea e falsificata.



n Aluatul de clatite devine mai fraged, mai gustos si mai pufos daca se adauga putina bere.



n Prajiturile ramin mult timp proaspete daca se impacheteaza bine in celofan, ori intr-o pungulita sau foaie de material plastic, ori se inchid ermetic intr-o cutie de tabla din aluminiu ori de material plastic.



n Sarea de bucatarie nu se mai stringe in bulgari, daca se pun in cutie 3-4 linguri de boabe de orez. Sarea din solnita se pastreaza uscata si pe vremea umeda daca se adauga citeva boabe de orez.



n Cafeaua neagra capata un gust deosebit daca se pun si citeva cristale de sare in apa din ibric, inainte de a o fierbe.



n Ceaiul isi pastreaza bine gustul si aroma daca va fi pus in vase de sticla sau de portelan.



n Pastrarea foarte calda a ceaiului sau cafelei in termos este posibila daca se toarna mai intii apa fierbinte in termos pentru a-i scoate raceala. Dupa golire se poate turna ceaiul sau cafeaua fierbinte.



n Fructele inghetate pot fi readuse la starea initiala daca sint introduse intr-un vas cu apa, la temperatura camerei, si scoase abia dupa 12 ore. Introducerea fructelor in apa se face cu mare atentie, incit ele sa nu se atinga una de alta si nici de peretii vasului.



n Perele se recomanda celor suferinzi de cord si boli de circulatie. Se recomanda sa fie consumate numai curatate de coaja.



n Fructele uscate se umfla mai repede in apa in care se dizolva o lingurita de drojdie de bere,



n Merele rase nu se vor innegri daca se toarna deasupra suc de lamiie. Acelasi tratament este recomandat si pentru a evita oxidarea perelor, merelor si bananelor taiate in bucatele.



n Feliile de mere sau pere din compot isi pot pastra culoarea initiala daca imediat dupa curatire se introduc in apa cu otet. Apoi se scot si se pun in alta apa la fiert. Otetul nu influenteaza gustul compotului.



n Cartofii fierb mai usor si nu se mai sfarima daca dupa curatire sint trecuti printr-un jet de apa rece sau daca se pune sare in apa in care se fierb ori daca sint unsi cu untdelemn inainte de a-i pune la fiert, sau se adauga in apa putina margarina ori alta grasime.

n Cartofii copti ramin cu coaja neteda daca sint unsi cu untdelemn inainte de a fi pusi la copt.



n Salata de cartofi nu va mai fi lipicioasa daca se toarna putina apa fierbinte peste felioarele fierte si neracite.



n Taierea cepei fara lacrimi se poate face numai sub apa, intr-un vas, sau pe o farfurie sub jet de apa ori daca se tine inainte de taiere 30 de minute sub apa rece. Ori se infinge in virful cutitului miez de piine.



n Pasta de tomate ramasa in borcane se poate pastra proaspata daca se pune intr-o ceasca sau pahar, se acopera cu putin ulei apoi se pune la rece.

n Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea, daca sint fierte in apa amestecata cu bicarbonat de sodiu (1/2 lingurita la 1 kg legume).



n Legumele nu se mai innegresc daca in timpul cind fierb in clocot se va stoarce putina zeama de lamiie peste ele.



n Patrunjelul, salata se pot pastra proaspete daca, dupa ce au fost curatate, spalate si uscate sint puse intr-un vas ermetic in camara de alimente.



n Frunzele de patrunjel se mentin proaspete, presate intr-un borcan acoperit.



n Fasolea verde si mazarea verde isi pastreaza o culoare frumoasa daca la fiert se adauga un praf de bicarbonat.



n Telina devine alba daca inainte de a se pune la fiert, se tine 3 ore in apa cu otet.

n Pastrarea verzei acre un timp mai indelungat este posibila daca se adauga din cind in cind cite o bucata de zahar, sau daca se smaltuieste cu smoala neagra pe dinauntru butuoiul de lemn, sau daca se pastreaza intr-un butoi din material plastic.



n Zarzavaturile vestejite isi revin prin inia o pauzarea, o ora, in apa rece cu putin otet sau in apa rece cu putina zeama de lamiie, sau in apa rece sarata.



n Mirosul de varza acra, gulii sau conopida nu se imprastie in bucatarie daca in oala pusa la fiert se introduce o bucata de piine alba, uscata, sau un cartof curatat, libere sau infasurate intr-o pinza curata de in; sau daca se asaza pe capacul vasului o cirpa curata inmuiata in otet.



n Verificarea laptelui se poate face cu ajutorul unui ac mare de tricotat. Se introduce vertical in lapte si apoi se scoate repede afara tot in pozitie verticala. Daca laptele este curat, fara apa, lichidul se scurge incet, iar pe virful acului va ramine o picatura.



n Laptele pus la fiert nu se va prinde deloc daca inainte se pune pe fundul vasului o bucatica de zahar cubic, o farfurioara rasturnata sau daca se uda cu apa rece.



n Pastrarea uleiului vegetal (de floarea-soarelui, de dovleac, de porumb sau cel de floarea-soarelui amestecat cu soia) este posibila timp indelungat daca se pune intii o lingurita de otet de vin pe fundul sticlei si apoi uleiul.



n Conservarea unei pasari taiate mai multe zile, fara frigider, este posibila daca se introduce in interiorul pasarii o ceapa intreaga necuratata.



n Carnea tare se fragezeste prin fierbere daca punem in apa ori un cui ori un praf de bicarbonat de sodiu.



n Pestele se pastreaza proaspat in doua feluri:

1) curatat si pus la frigider intr-un vas inchis ermetic;

2) sarat si pastrat 2-3 zile intr-un servet udat cu otet indulcit cu zahar.



n Mincarea arsa poate fi folosita daca se rastoarna imediat in alta cratita fara sa se atinga partea arsa. In aceasta cratita se adauga putin zahar si 2-3 linguri de apa rece. Dupa ce s-a racit mincarea isi pierde gustul de ars si se pune din nou sa fiarba la foc normal.



n Supa devine mai gustoasa daca se fierb separat adaosurile, cum ar fi orezul sau pastele fainoase, si daca se toarna in supa cind e servita. Sau daca la fiertul supei se pune si o ceapa intreaga curatata, in care s-au infipt citeva cuisoare aromate.



n Supele tulburi se pot limpezi prin adaugarea unui albus spuma, iar dupa 15-20 de minute se trece supa prin strecuratoarea deasa.



n Racirea rapida a unei mincari fierbinti se poate face asezind vasul intr-un lighean cu apa rece in care se adauga un pumn de sare de bucatarie.



n Vechimea oualor se controleaza prin introducerea lor intr-o solutie de apa sarata formata din 125 g sare si 1 litru de apa.

Ouale de o zi cad la fund, cele de 2 zile nu ating fundul, cele de 3 zile se mentin cam la jumatatea distantei dintre fund si suprafata, iar cele de 5 zile si mai vechi plutesc la suprafata. Alta metoda consta in a privi ouale in raza soarelui sau la un bec aprins. Daca galbenusul este lasat in jos, ouale sint vechi.



n Ouale fierte in apa cu putin otet si sare nu se sparg, nu mai crapa si ramin moi.



n Daca ouale crude au coaja crapata, se unge partea respectiva cu o felie de lamiie si atunci nu se va scurge continutul oului crud.



n Ouale crapate nu mai pierd albusul prin crapatura daca sint fierte in apa sarata.



n Mierea intarita isi va recapata fluiditatea initiala daca se pune borcanul cu miere intr-un vas cu apa incalzita la un foc mic, circa doua ore.



n Drojdia de bere se pastreaza foarte bine in faina sau in sare de bucatarie. Alta metoda consta in presarea puternica pe fundul unui pahar, apoi paharul se intoarce cu gura in jos si se pune pe o farfurie in care exista putina apa.



n Pastele fainoase (macaroanele) puse la fiert nu se mai lipesc intre ele, nu mai formeaza spuma si apa nu mai da in foc daca se pune o lingura de ulei in apa clocotita.



n Taierea prajiturilor sau torturilor in felii subtiri si frumoase se poate face daca se foloseste un cutit bine ascutit, muiat in apa calda si sters repede. Operatia se repeta pentru fiecare felie.



n Coacerea placintei cu fructe fara pierderi si fara a murdari cuptorul este posibila daca se infing citeva macaroane scurte in coca.



n O sticla de apa minerala inceputa se poate pastra bine daca se astupa ermetic si se rastoarna cu gura in jos.



n Otetul tulbure poate fi limpezit daca se pune in el lapte in proportie de doua lingurite la un litru de otet.



n Lamiia decojita se poate pastra timp indelungat in apa putin sarata.



n Coaja de lamiie, bine uscata in cuptor si pastrata in cutie inchisa, poate fi folosita la prepararea unui ceai gustos.



n Nucile se sparg usor si miezul ramine intreg daca sint tinute peste noapte in apa sarata; sau daca se pun in apa clocotita si se lasa acolo pina ce apa se raceste complet.



n Rosiile moi se intaresc, daca sint tinute 2-3 ore in apa sarata (la 1 l de apa un pumn de sare).



n Vitaminele din legume, zarzavaturi si salate se mentin si in timpul mesei daca:

1. le tinem intr-un vas acoperit, ferit de lumina;

2. prepararea lor se face numai cu putin timp inainte de a fi servite la masa si consumate.



n Ciupercile ramin albe dupa preparare daca se picura peste ele, imediat ce au fost curatate si spalate, suc de lamiie.

Ciupercile se verifica intotdeauna inainte de mincare, pentru a evita otravirea sau chiar moartea, prin una din urmatoarele metode:

- Se introduce o lingurita de argint in mincarea de ciuperci cit timp este pe foc si daca lingurita se innegreste, ciupercile sint otravitoare.

- Se pune patrunjel verde in mincarea de ciuperci si daca acesta se ingalbeneste, ciupercile sint otravitoare.

- Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste, ciupercile sint otravitoare.



n Vinul alb din sosuri poate fi inlocuit la nevoie cu doua bucatele de zahar dizolvate in putin otet.



n Mustarul ramine proaspat si nu se usuca in borcan daca peste el turnam un strat de otet.



n Culoarea spanacului ramine verde daca se pune la fiert direct in apa clocotita.



n Amaraciunea castravetilor poate fi inlaturata daca, dupa ce sint taiati felii, se introduc timp de 10 minute in lapte putin sarat.



n Pregatirea merelor coapte. La inceput se scobesc la mijloc pentru scoaterea cojilor si simburilor, apoi in gaura se vor pune stafide, zahar tos sau mirodenii, iar deasupra putin unt. Exteriorul merelor se unge cu putin ulei cu o pensula).



n Gustul fad al compotului de mere se schimba daca se adauga in sirop si citeva fire de scortisoara. Acestea schimba gustul si aroma.



n Cind cozonacul nu iese din forma, se acopera o data sau de doua ori cu o cirpa umeda sau se tine forma deasupra aburului.



n Piinea sau franzela se pastreaza bine fara sa se usuce daca se tine intr-o cutie speciala de tabla vopsita, care are la extremitatile longitudinale mai multe orificii pentru aerisire.

Piinea sau franzela veche, alba sau semi, se poate improspata daca se tine 25-30 de minute intr-un servet umed, apoi se pune intr-un cuptor fierbinte timp de 10 minute.



n Biscuitii se pot mentine proaspeti daca sint pastrati intr-o cutie metalica.



n Galbenusul acoperit cu apa se conserva doua zile in frigider. La intrebuintare, apa se scurge din vas.



n Ouale se pot fierbe si fara foc. In acest scop se introduc intr-un vas cu apa rece, dupa care se introduce si o bucata de var nestins.



n Cojirea oualor fierte se poate face cu usurinta daca se introduc dupa fiert intr-un vas cu apa rece.



n Feliile de sunca uscata isi recapata aspectul initial, daca se tine in lapte cam un sfert de ora inainte de a le servi.

Dupa scoaterea din lapte, se sterg si se usuca prin presare usoara intr-un servet, avind grija sa nu ramina nici o urma de umezeala pe felii.

n Carnea proaspata se pastreaza bine si in lipsa frigiderului daca este invelita intr-o pinza muiata in otet sau in saramura. Apoi se tine in camara, la loc racoros.

Cea mai frageda si gustoasa carne de pasari, cit si de oaie, capra, porc, vaca se obtine daca, inainte de taiere, acestea vor fi supuse unui tratament special timp de 3-7 zile (in raport de marime) dindu-le sa bea dimineata si seara:

a) cite o lingurita de otet de mere la pasari;

b) cite o lingura la porc, oaie, capra;

c) cite 50 ml de otet de mere de doua ori pe zi, in ultimele saptamini inainte de taiere pentru vaci sau tauri.

Aceste tratamente contribuie la dizolvarea calciului, iar carnea devine frageda si gustoasa.

n Pastrarea laptelui proaspat se poate mentine daca se adauga inainte de a-l pune la fiert un virf de cutit de bicarbonat de sodiu.

svetlana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

Ce de sfaturi! Sunt sigura ca ne vor scoate din incurcatura la nevoie!Multumim!
Pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudya spune:

Mai,da' tu esti o adevarata enciclopedie!!!Multumim!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

stiti cum se spune: nevoia te invata.pana sa ma casatoresc nu stiam nici budinca sa fac.am si mama si bunica si strabunica si nu am pus mana pe nimic.deodata m-am trezit singura ,in germania,numai eu si cu sotul meu.si mi-am cumparat carti si am inceput sa studiez si sa pun in practica retete.

nici eu nu le stiu pe toate ca doar de 5 ani sunt casatorita.dar imi place sa ii fac mereu altceva de mancare si imi place tare mult cad recunoaste ca gatesc mai bine ca mama si soacra!!


svetlana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

alte sfaturi
-nu se unge tigaia de clatite cu unt caci contine apa si se vor lipi.folositi mai bine ulei.

-mirosul de ceapa si usturoi dispare daca ne frecam mainile cu zat de cafea

-zarzavaturile si legumele nu se pun la fiert in pa arece ci in apa care fierbe in clocot,intrucat incalzirea lenta distruge unele vitamine.

-spanacul,stevia si urzicile se pun la fiert in apa clocotind ,ca sa isi pastreze culoarea.

-aluatul prajiturilor are o aroma deosebita daca amestecam putina nucsoara rasa in el.

-frisca se va bate foarte bine daca tinem castronul si telul la rece inainte de aceasta operatie.

-coaja de mere uscata in cuptor poate fi folosita la aromatizarea ceaiului.

-glazurile sunt mai gustoase daca se amesteca suc de lamaie sau portocale in loc de apa.

-limonada de lamaie folosita in locul laptelui face prajitura mai aromata si pufoasa.

-fursecurile cu alune sunt mult mai fragede daca amestecam in aluat un mar ras.

-fursecurile se transforma in desert delicios daca le punem in cupe apoi le acoperim cu un strat de crema de vanilie si ciocolata.

-fulgii de migdale se pot inlocui cu fulgi de orez prajiti fara grasime

-zeama de lamaie poate fi pastrata in cuburi la congelator.

-chiftelele sunt mai gustoase daca inia o pauzam painea in supa

-cascavalul nu se usuca daca punem langa el 2-3 bucati de zahar cubic si apoi acoperim cu o farfurie.

-verdeata de supa cumparata in cantitati mai mari poate fi tinuta la congelator sau se toaca si amesteca cu sare in proportie de 1:1.

-
-glazura de zahar devine mai cremoasa si alba daca in locul apei se foloseste lapte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Multumim, o sa tinem cont de aceste sfaturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Multumim Osna! Iti meriti din plin titlul de moderatoare in aceasta sectiune!


Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katink spune:

Multumesc mult Osna . Le-am salvat si incerc sa tin cont de ele pe viitor.

"Salata de cartofi nu va mai fi lipicioasa daca se toarna putina apa fierbinte peste felioarele fierte si neracite"
Chiar azi mi-a sugerat sotul meu sa fac o salata orientala si ma gandeam ca iar mi se vor lipii cartofii dupa ce pun toate ingredientele... acuma sper sa nu mai am probleme


Numai bine,
Katink

Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:


- Merele curatate nu isi schimba culoarea daca sunt stropite cu suc de lamaie sau daca se baga fructele intr-un vas cu apa cu suc de lamaie.

- Pasta de mere - foarte sanatoasa pentru copii - se obtine din mere nu prea coapte, curatate de coaja, taiate felii mai groase, acoperite cu apa si puse la fiert cu capac. Se lasa sa dea in clocot, apoi se face focul mic si se lasa pe flacara 15 minute, amestecand. Cand e gata, se indulceste dupa gust cu putina miere.

- Marmelada de caise infierbantata si trecuta prin sita poate deveni o crema ideala pentru decorarea torturilor cu fructe sau ca adaos la inghetata. 3/4 ceasca de marmelada se subtiaza cu 5-6 linguri de apa si se pune pe foc.

- Perele sanatoase trebuie sa aiba codita intacta si sa cedeze usor la apasarea cu degetul.

- Perele se deosebesc in mai multe soiuri. Daca vreti sa le preparati la cald, alegeti-le pe cele tari, fiindca cele zemoase se terciuiesc.

- Arahidele se prajesc cel mai bine intr-o tava de prajituri, acoperita cu o hartie de pergament. Se cojesc (daca nu sunt curatate de-a gata) si se dau la cuptor 10 minute, la foc potrivit.

- Grapefruitul e un fruct de culoare galbena sau roz. Cand cumparati, alegeti-le de aceeasi marime si de aceeasi culoare, fiindca stadiul de coacere e diferit.

- Sucul de grapefruit nu trebuie niciodata folosit la administrarea medicamentelor, fiindca le modifica efectul.

- Laptele acrit trebuie lasat sa se ingroase. Presarat cu zahar si scortisoara devine un desert dietetic

-Ceapa si usturoiul taiate, ramase de la prepararea mancarii, se pastreaza excelent, fara sa-si piarda gustul si sa-si imprastie mirosul, daca sunt tinute intr-un borcanel cu capac, la frigider.

-Orezul din umpluturi (sarmale, ardei etc.) trebuie sa fie pe jumatate fiert. Preparatele vor fi mai afanate si vor avea un gust deosebit.

Carnea care a prins miros de statut se opareste cu ceai de musetel, apoi se clateste in cateva ape reci.

-Escalopul de porc nu se mai aduna cand e pus in uleiul fierbinte, daca se inmoaie in prealabil in lapte.

-Nu aveti pesmet pentru chiftele: tavaliti-le prin cateva alune sau nuci macinate, amestecate cu putina faina.

-Vi s-a taiat maioneza? Scoateti cateva linguri intr-o cescuta, amestecati-o cu lapte rece, apoi reintroduceti-o in vasul initial. Adaugati si cateva picaturi de otet.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelursu@k.ro spune:

Wow, cate stii!!! Ursulica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

DESPRE CARTOFI

-piureul de cartofi este mai alb si mai pufos daca se bate cu lapte dulce fierbinte; daca este rece piureul devine vanat;
-preparatele din cartofi sunt mai reusite daca uleiul este bine incins;
-uleiul in care se prajesc cartofii nu va mai sari pe plita daca se pune in tigaia neincinsa un varf de cutit de sare;
-inainte de a fi prajiti, cartofii se tamponeaza cu un prosop curat pt. a nu avea apa pe ei, astfel ei vor fi crocanti si nu vor "inghiti" prea multa grasime;
-cartofii copti in coaja sunt cei mai hranitori, ei se rumenesc frumos daca sunt unsi cu putin ulei inainte de a fi pusi la copt;
-cartofii fainosi nu se vor sfarama la fiert daca puneti in apa o lingura de otet;
-calcarul depus pe vasele de bucatarie poate fi inlaturat daca fierbem indelung in ele coji de cartofi;
-geamurile si oglinzile se curata bine cu o felie de cartof, dupa care le clatim cu apa.

Mergi la inceput