Ce e "atasament adeziv"?

Ce e "atasament adeziv"? | Autor: luciana12

Link direct la acest mesaj

Am o fetita de 3 ani, care este f. atasata de mine, in sensul ca atunci cand vreau sa plec undeva, chiar si in baie, vine dupa mine si sta plangand la usa pana ies. La gradi nici nu pot sa ies din camera de joaca o secunda ca vine "lipici" la mine, bazaind. Am rugat pe cineva de specialitate (in psihologie) sa o observe. S-a dus persoana cu ea la gradi (fara mine) si mi-a spus ca se lipeste de respectiva ca de mine. Mi s-a spus ca nici in colectivitate nu prea se integreaza, sare de la o actiune la alta (fara sa aiba, totusi, acel temut "ADHD") si nu prea o intereseaza copii. In familie, toti suntem normali, foarte tandri cu ea si nu exista "betivi" sau probleme, cum am citit intr-un articol, scris de nu stiu ce psiholog. Mi-a spus ca e in faza asta, de "atasament adeziv". Am citit pe net ce inseamna, dar e asa greoi scris ca nu m-a ajutat cu nimic articolul. Mai pe limbajul nostru, de nespecialisti, ce inseamna? Si cum o pot "trata"?? Cu multumiri,

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Luciana, eu nu am auzit chiar de traducerea termenului ca fiind adeziv ci de atasament dependent rezistent sau ambivalent.
Pentru evaluare calitatii atasamentului sunt necesare proceduri specifice de evaluare.
In cazul in care in urma evaluarii se identifica un atasament insecurizant, cum este cel dependent, "tratarea" implica o abordare a relatiei dintre parinti si copil si remedierea aspectelor problematice din relatie.
Atasamentul dependent se dezvolta prin faptul ca nu exista suficient suport si incurajara oferite copilului in explorare si in cresterea si orientarea lui catre separare si autonomie. Acest fapt se poate datora uneori unor anxietati sau dificultati parentale care pot sa nu fie constiente. Si devreme ce copilul comunica foarte mult la nivel inconstient cu parintii, chiar daca parintii au constient cele mai bune intentii , ramane acest continut inconstient problematic care necesita sa fie explorat si clarificat.


Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luciana12 spune:

Multumesc. Cred ca am inteles.

Mergi la inceput